Директно към съдържанието
Разпечатване/Запазване

Декларация за поверителност и бисквитки

Декларация за поверителност

5 апр. 2022 г.

На първо място, вашата сигурност е изключително важна за нас. Знаем, че всички подобни известия казват същото, но ние наистина го мислим. Вие ни гласувате доверие, използвайки услугите на Booking.com, и ние ценим гласуваното доверие. Това означава, че ние поставяме на първо място защитата на личните данни, които ни предоставяте. Ние действаме в интерес на клиентите и сме прозрачни по отношение на обработването на личните ви данни.

Този документ описва начина, по който използваме и обработваме вашите лични данни, като всичко е изложено по разбираем и прозрачен начин. Също така ще откриете какви права можете да упражните по отношение на личните си данни, както и как да се свържете с нас. Моля, прочетете и Декларацията за бисквитки, която ви обяснява как Booking.com използва бисквитките и сходни на тях технологии за проследяване.

Ако сте използвали нашите услуги и преди, вече знаете, че Booking.com предлага свързани с пътувания онлайн услуги посредством нашия собствен уебсайт и мобилни приложения, както и други онлайн платформи, като например партньорски уебсайтове и социални медии. Бихме искали да уточним, че информацията, която ще прочетете тук, се отнася не за една или две, а за всички наши платформи.

Всъщност тази декларация за поверителност е приложима за всякакъв вид информация за клиентите, която събираме чрез горепосочените платформи или други средства, свързани с тези платформи (като например връзка по имейл с отдел „Обслужване на клиенти“).

Ако сте един от нашите бизнес партньори, уверете се също, че сте прегледали нашата Декларация за поверителност за Бизнес партньори, за да разберете как личните данни се обработват допълнително като част от бизнес отношенията.

Възможно е от време на време да правим промени по Декларацията за поверителност, затова ви съветваме да преглеждате периодично тази страница, за да сте наясно с всичко актуално. Ако извършим актуализации в Декларацията за поверителност, които ще ви засегнат в значителна степен, ще ви уведомим за промените, преди да бъдат предприети нови действия..

Термините, които ползваме в тази Декларация за поверителност

„Пътуване“ означава различните туристически продукти и услуги, които могат да бъдат поръчани, получени, закупени, платени, наети, предоставени, резервирани, комбинирани или консумирани от вас и предлагани от Доставчика на пътувания.

„Доставчик на пътувания“ означава доставчикът на настаняване (напр. хотел, мотел, апартамент, пансион със закуска, наемодател), атракциите (напр. (тематични) паркове, музеи, туристически обиколки), доставчикът на пътувания (напр. компании за коли под наем, круизи, транспортни услуги, летищни трансфери, други трансфери, обиколки с екскурзовод), туроператорите, туристическите застрахователи и всякакви други туристически продукти или услуги, които се предлагат на платформата при Резервация на пътуване.

„Услуга за пътуване“ означава онлайн покупката, поръчката, (обработеното) плащане или услугата за резервация, предлагани или обработвани от Booking.com в съответствие с различните продукти и услуги, предлагани периодично от Доставчиците на пътуване в платформата.

„Резервация за пътуване“ означава поръчката, покупката, плащането или резервирането на Пътуване.


Каква лична информация събира Booking.com?

Няма как да ви помогнем да резервирате перфектното Пътуване, ако не ни предоставите информация. Затова, когато използвате нашите услуги, ние ви молим за определена информация от ваша страна. Това е стандартна процедура – вашето име, предпочитана форма за връзка, имената на пътуващите с вас и вашата информация за плащане. Можете да добавите също допълнителна информация, свързана с предстоящото ви пътуване (например, очакван час на пристигане).

В допълнение, ние събираме информация от компютъра, телефона, таблета или друго устройство, което използвате за нашите услуги. Тази информация може да включва IP адрес, използвания от вас браузър и настройките ви за език. Също така има ситуации, в които ние получаваме информация от други наши партньори или в моменти, когато събираме автоматично друга информация.

Това е накратко, но ако искате да научите повече за информацията, която събираме, ще навлезем в подробности по-долу.

Прочетете повече за личните данни, които събираме

Защо Booking.com събира и използва вашите лични данни?

Основната причина, поради която имаме нужда от вашите лични данни, е да ни помогнат да обработваме вашите онлайн Резервации за пътуване и да се уверим, че получавате възможно най-доброто обслужване.

Също така, ние използваме вашите лични данни за връзка с вас относно най-новите ни предложения, специални оферти, както и други продукти и услуги, които смятаме, че ще са във ваш интерес. Има също и други употреби. Ако искате да научите какви са те, продължете да четете за по-подробно обяснение.

Прочетете повече за това защо Booking.com събира вашите данни

Как Booking.com споделя вашите данни с трети страни?

В услугите, предлагани от Booking.com, по различни причини и начини са намесени трети страни. Основната причина е да споделяме информация за вашата резервация с Доставчика на пътувания, за да завършим вашата Резервация за пътуване.

Също така включваме и други страни при предоставянето на услугите на Booking.com. Това включва например финансови институции, рекламодатели, подчинени компании на корпоративната група на Booking.com, както и други компании, които са част от корпоративната група на Booking Holdings Inc. Или, в някои случаи, ако се изисква от закона, е възможно да споделим вашите лични данни с правителствени или други власти.

По-долу ще навлезем в по-големи подробности относно това как информацията, която споделяте с нас, се използва и обменя с тези трети страни.

Прочетете повече за това как се споделят данните с трети страни

Как се споделят вашите лични данни в корпоративната група на Booking Holdings Inc.?

Booking.com е част от корпоративната група на Booking Holdings Inc. Прочетете повече за това как данните ви могат да бъдат споделени с корпоративната група на Booking Holdings Inc.

Прочетете повече за данните, съхранявани от Booking Holdings Inc.

Как личните ви данни се споделят и обработват за услуги за наземен транспорт?

Booking.com и Rentalcars.com, също част от групата компании на Booking Holdings Inc., заедно използват данните ви, за да ви предложат услуги за наземен транспорт през уебсайтовете и приложенията на Booking.com (напр. cars.booking.com или taxi.booking.com). Прочете повече, за да разберете обсега и ограниченото естество на нашата обща отговорност.

Прочетете повече за данните и услугите за наземен транспорт

Как личните ви данни се споделят и обработват за застрахователни услуги?

Когато предлагаме застрахователни услуги, работим с различни страни. Отворете линка по-долу, за да разберете как се използват и споделят данните ви за застрахователни цели и да научите за отговорностите на участващите страни.

Прочетете повече за обработката на данни и застрахователните продукти и услуги

Как Booking.com обработва комуникацията, която вие и Доставчикът на пътуване може да обмените през Booking.com?

Booking.com може да помогне на вас и Доставчиците на пътуване да обмените информация или заявки относно услугите и съществуващите Резервации за пътуване чрез платформата на Booking.com. Ако искате да научите повече за това как Booking.com получава и обработва тази комуникация, прочетете надолу.

Прочетете повече за това как се обработва тази комуникация

Как Booking.com използва мобилните устройства?

Ние предлагаме безплатни приложения, чрез които също събираме и обработваме лични данни. Процесът е идентичен с този, който използваме за нашия уебсайт, но приложенията също така ви позволяват да използвате нашите услуги за местоположение.

Прочетете повече за това как използваме данните от мобилни устройства

Как Booking.com използва социалните мрежи?

Използването на социални мрежи може да бъде интегрирано в услугите на Booking.com по различни начини. Това включва събиране на някаква ваша лична информация или получаване на такава информация от доставчика на социалната мрежа. Ако искате да научите повече за това как тази информация се използва и обменя, моля, четете по-нататък.

Прочетете повече за това как използваме данни от социалните мрежи

Какви действия по съхраняване и защита на вашите лични данни прилага Booking.com?

Интегрирахме различни процедури, за да предотвратим неупълномощен достъп до и неправилното използване на лични данни, които обработваме.

Прочетете повече за процедурите за сигурност и защита

Как Booking.com се отнася с личните данни на деца?

Освен ако не е посочено друго, Booking.com е услуга, която може да се ползва само от лица над 16 години. Ние обработваме данни за деца само със съгласието на техните родители или официални настойници или когато информацията е споделена с нас за употреба от техните родители или настойници.

Прочетете повече за това как използваме личните данни на лица под 16 години

Как можете да контролирате личните данни, които предоставяте на Booking.com?

Имате право да преглеждате личната информация, която съхраняваме за вас, по всяко време. Можете да заявите достъп до или изтриване на личната си информация, като попълните този формуляр. Ако искате да научите повече за правата си за контрол върху личните ви данни, прочетете по-долу.

Прочетете повече за това как можете да контролирате личните си данни

Кой е отговорен за обработването на личните данни в уебсайта и приложенията на Booking.com?

Booking.com B.V., със седалище в Амстердам, Нидерландия, контролира обработването на вашите лични данни по отношение на услугите си. Това включва уебсайтовете и мобилните приложения на компанията, с някои изключения, които са упоменати в Декларацията за поверителност.

Прочетете повече за отговорността на Booking.com B.V. към личните данни

Разпоредби за отделните държави

В зависимост от местните ви закони, е възможно да се изисква предоставяне на допълнителна информация. Ако искате да научите повече, продължете да четете.

Прочетете повече за специфичните разпоредби на всяка държава


Каква лична информация събира Booking.com?

Добре, търсите по-подробна информация. Тук обясняваме по-подробно информацията, която събираме.

Личната информация, която ни предоставяте.

Booking.com събира и обработва информация, която сте ни предоставили. Когато правите Резервация на пътуване, изискваме от вас (минимум) вашето име и имейл адрес.

В зависимост от Резервацията на пътуване е възможно да ви помолим за вашия домашен адрес, телефонен номер, информация за плащане, дата на раждане, текущо местоположение (за услуги при поискване), имената на лицата, пътуващи с вас, и предпочитанията, които може да имате по отношение на Пътуването ви (например предпочитания за храна или някакви ограничения на мобилност). В някои случаи е възможно да сте в състояние да се настаните онлайн с Доставчика на пътуване, при което ще поискаме от вас да споделите информацията от паспорт или шофьорска книжка и подпис.

Ако имате нужда да се свържете с нашия отдел за обслужване на клиенти, да се свържете с Доставчика на пътуване през нас или да се свържете с нас по друг начин (напр. през социалните мрежи или чрез чатбот), ние ще съберем също и тази информация. Това се осъществява независимо от това дали се свързвате с нас с обратна връзка, или имате нужда от помощ с услугите ни.

Възможно е също да бъдете поканени да напишете отзив, който да помогне на другите, за изживяването, което сте имали по време на пътуването ви. Когато напишете отзив в платформата на Booking.com, ние събираме всяка информация, която сте включили, заедно с името и аватара ви (ако сте избрали такива).

Има и други случаи, в които ще трябва да ни предоставите информация. Ако например преглеждате през мобилното си устройство, можете да решите дали да позволите на Booking.com да вижда актуалното ви местоположение, или да ни дадете достъп до данни за контакт. Това ни помага да ви предоставим възможно най-добрата услуга и изживяване, например да ви показваме пътеводители за градове, предложения за близки до вас ресторанти или атракции и други препоръки.

Ако създадете потребителски профил, ще съхраняваме и личните ви настройки, прикачени снимки и отзиви за предишни резервации. Тези запазени данни могат да се използват, за ви помогнат да планирате и управлявате бъдещите Резервации за пътуване, или за да се възползвате от други функции, налични само за потребителите с профил (например стимули и други предимства).

Възможно е да ви предложим и нашите програми за препоръка, а участието в тях ще означава, че ни предоставяте достъп до необходимите лични данни.

Личната информация за други хора, която ни предоставяте.

Разбира се, възможно е да правите Резервация за пътуване не само за себе си. Възможно е да Пътувате с други лица или да правите резервация от името на някой друг. И в двата случая ще предоставите техните данни като част от Резервацията на пътуване.

Ако имате профил в Booking.com for Business, там можете да създадете и адресна книга, за да улесните планирането и управлението на бизнес услуги при пътуване от името на другите лица.

В някои случаи можете да използвате Booking.com, за да споделяте информация с други хора. Това може да бъде под формата на споделяне на списък с желания или участието в общност за пътуване или програма за препоръки при използване на конкретна функция, както е описано.

Сега е моментът да изясним, че вие трябва да поемете отговорността да уведомите човека или хората, чиито лични данни сте предоставили, че сте споделили личната им информация, и да ги помолите да се съгласят с начина, по който Booking.com използва тяхната информация (както е описано в тази Декларация за поверителност).

Лична информация, която събираме автоматично.

Без значение дали решите да направите Резервация за пътуване или не, при посещението си в нашите уебсайтове или приложения, ние автоматично събираме определена информация. Тя включва вашия IP адрес, датата и времето, в което сте използвали нашите услуги, както и информация за хардуера и софтуера на компютъра ви (например операционната система, интернет браузъра, данни за софтуера/приложението и настройките ви за език). Също така, ние можем да съберем информация за броя кликове и кои страници сте разгледали.

Ако използвате мобилно устройство, също така можем да събираме данни, които идентифицират устройството, както и специфичните настройки и характеристики на устройството, проблемите с приложението и друга системна активност. Когато правите Резервация за пътуване през такъв тип устройство, нашата система регистрира начина, по който сте направили резервацията (през кой уебсайт) и/или сайта, от който сте дошли, когато сте въвели уебсайта или приложението на Booking.com.

Лична информация, която получаваме от други източници.

Освен информацията, която сами споделяте с нас, е възможно да получаваме информация за вас и от други източници. Това включва бизнес партньори, подчинени компании от корпоративната група на Booking.com, други партньори в корпоративната група на Booking Holdings Inc и независими трети страни.

Всяка информация, която получим от тези партньори, може да бъде комбинирана с информацията, предоставена от вас. Например, услугите за Резервация на пътуване, предлагани от Booking.com, не са налични само в Booking.com и приложенията на Booking.com, но са интегрирани в услугите, предлагани от дистрибуционните партньори, които можете да откриете онлайн. Когато използвате някоя от тези услуги, вие предоставяте информацията за резервацията на нашите бизнес партньори, които я препращат към нас.

Ние също така интегрираме услугите, предоставяни от доставчици на услуги в качеството им на трети страни, за да обработят плащанията между вас и Доставчиците на пътувания. Тези доставчици на услуги споделят информацията за плащането, за да можем да администрираме и управляваме вашата Резервация за пътуване и за да сме сигурни, че всичко протича по възможно най-удобния за вас начин.

Също така събираме информация в случай че получим оплакване за вас от Доставчика на пътувания, например при лошо поведение.

Друг начин, по който може да събираме информация за вас, е чрез интегрираните услуги за комуникация в нашите платформи. Тези услуги за комуникация ви предлагат начин да се свържете с Доставчика на пътуване, при когото сте резервирали, за да обсъдите престоя си. В някои случаи получаваме метаданни за тази комуникация (например кои сте вие, откъде се обаждате, както и датата и продължителността на обаждането).

Може също да получим информация за вас, за да ви представяме по-подходящи реклами, например информация като допълнителните бисквитки на партньорите на Booking.com от социалните мрежи, която ни предоставят. За повече информация, моля, прочетете секцията Защо Booking.com събира вашите лични данни?.

Когато свържете профила си в Booking.com с профил в социалните мрежи, е възможно да задействате обмен на данни между Booking.com и доставчика на социалната мрежа. Винаги можете да изберете да не споделяте тези данни.

Доставчиците на пътуване може да споделят информация за вас с Booking.com. Това може да се случи, ако имате въпроси относно предстояща Резервация на пътуване или ако възникнат диспути или други проблеми около Резервация на пътуване.


Защо Booking.com събира и използва вашите лични данни?

Ние използваме тази информация за вас за различни цели. Вашите лични данни могат да бъдат използвани по следните начини:

  1. Резервации на пътуване: Първото и най-важно – използваме личните ви данни, за да завършим и обработим вашата онлайн Резервация на пътуване, което е необходимо, за да можем да ви предоставим тази услуга. Това включва да ви изпращаме комуникации, свързани с вашата Резервация на пътуване, като потвърждения, промени и напомняния. В някои случаи това може да включва и обработка на личните ви данни, за да се даде възможност за онлайн настаняване с Доставчика на пътуване или обработка на лични данни във връзка с депозити за щети.

  2. Обслужване на клиенти: Ние предоставяме международно обслужване на клиенти от нашите местни офиси на повече от 20 езика и сме на разположение денонощно, 7 дни в седмицата. Споделянето на нужните данни, като информация за резервацията или информация за потребителския ви профил с персонала от отдела за обслужване на клиенти ни позволява да ви дадем отговори, когато имате нужда. Това включва да ви помогнем да се свържете с Доставчика на пътуване и да отговорим на всички въпроси, които може да имате за Резервацията на пътуване (или всякакви други въпроси).

  3. Функционалности на профила: Потребителите на Booking.com могат да създадат свой профил в уебсайта или приложенията ни. Ние използваме предоставената от вас информация за администриране на профила, което ви позволява да правите много полезни неща. Можете да управлявате вашите Резервации за пътуване, да се възползвате от специални оферти, да правите лесно бъдещи Резервации за пътуване и да управлявате персоналните си настройки.

    Управлението на персоналните ви настройки ще ви позволи да запазвате и споделяте списъци, да споделяте снимки, лесно да виждате Услугите за пътувания, които сте търсили, и да проверявате друга, предоставена от вас, информация за пътуване. Можете също да прегледате отзивите, които сте оставили.

    Ако искате, можете да споделите определена информация като част от профила си, създавайки публичен профил на ваше име или с псевдоним по ваш избор.

    Ако имате профил за Booking.com for Business, можете да запазите данните си за контакт в този профил, да управлявате бизнес резервациите си и да свързвате други лица със същия профил Booking.com for Business.

  4. Онлайн групи: Даваме възможност на другите лица да се свържат и общуват едни с други през онлайн групи или форуми, като например общности за пътуване.

  5. Маркетингови дейности: Ние използваме вашата информация и за маркетингови дейности. Тези дейности включват:

    1. Използване на вашите данни за контакт, за да ви изпращаме новини относно продукти и услуги, свързани с пътувания. Можете да се откажете от маркетинговите имейли бързо, лесно и по всяко време. Това, което трябва да направите, е да кликнете върху линка „Отписване“, който е включен във всеки информационен бюлетин или друг тип комуникация.

    2. На базата на информацията, която споделяте с нас, могат да ви бъдат показани индивидуални оферти на уебсайта на Booking.com, на мобилните приложения или на уебсайтовете/приложенията на трети страни (включително сайтове в социални медии). Това могат да бъдат оферти, които можете да резервирате директно на сайта на Booking.com, или оферти и продукти от трети страни, които мислим, че ще сметнете за интересни.

    3. Когато участвате в промоционални дейности (като игри на лотариен принцип, програми за препоръки или състезания), само съответната информация ще бъде използвана за управляване на тези промоции.

  6. Комуникация с вас: Възможно е да се свързваме с вас чрез имейл, по пощата, телефон, посредством чатбот или чрез съобщения. Методът на контакт зависи от информацията, която сте споделили предварително.

    Ние обработваме комуникацията, която сте ни изпратили. Това може да се дължи на различни причини, включително:

    1. Отговарянето и обработката на всички заявки, които вие или резервираният от вас Доставчик на пътуване може да имате. Booking.com също предлага на клиентите и на Доставчиците на пътуване различни начини за обмяна на информация, заявки и коментари относно Доставчиците на пътуване и съществуващи Резервации на пътуване през Booking.com. За повече информация прочетете секцията Как Booking.com обработва комуникацията, която може да бъде осъществена между вас и Доставчика на пътуване през Booking.com?.

    2. Ако сте започнали, но не сте завършили онлайн Резервация на пътуване, е възможно да ви изпратим имейл с покана да продължите с резервацията си. Ние смятаме, че тази допълнителна услуга ще ви бъде от полза, тъй като ви предлага да продължите процеса на резервиране, откъдето сте стигнали, без да се налага отново да търсите Доставчик на пътувания или да попълвате отново информация за резервацията.

    3. Когато използвате нашите услуги, ние можем да ви изпратим въпросник или да ви поканим да оставите отзив за опита ви с Booking.com или с Доставчика на пътувания.

    4. Ние също така можем да ви изпратим други материали, свързани с вашите Резервации за пътуване, като например как да се свържете с Booking.com в случай че имате нужда от съдействие докато сте на път, както и информация, която смятаме, че може да ви бъде от полза при планирането на вашето пътуване или за да си осигурите безпроблемен престой. Ние също така можем да ви изпратим материали, свързани с предстоящи резервации или информация за предишни Резервации за пътуване, които сте направили с Booking.com.

    5. Дори да нямате предстоящи Резервации на пътуване, може да ви изпратим други административни съобщения, които могат да включват предупреждения за безопасност.

    6. В случай на лошо поведение може да ви изпратим известие и/или предупреждение.

  7. Маркетингови проучвания: Понякога ние каним своите потребители да участват в маркетингови проучвания. Моля, прегледайте информацията, придружаваща тази покана, за да разберете какви лични данни ще бъдат събрани и как ще бъдат използвани.

  8. Подобряване на услугите ни: Ние също така използваме личните данни за аналитични цели и подобряване на продуктите ни. Това е част от ангажимента ни да направим услугите си и изживяването на клиентите по-добри.

    В тези случаи използваме данните за тестове и откриване на проблеми, както и за генериране на статистически данни за бизнеса ни. Основната цел тук е да получим информация за това как се представят услугите ни, как се използват и да оптимизираме уебсайта и приложенията си, като ги направим по-лесни и полезни при употреба. Стремим се да използваме за тези аналитични цели анонимизирани и неидентифициращи лични данни, доколкото е възможно.

  9. Предлагане на възможно най-добрата за вас цена, в зависимост от това къде се намирате: Когато търсите нашите приложения или уебсайт, например за да откриете място за настаняване, да наемете автомобил или да резервирате полет, ние обработваме вашия IP адрес, за да потвърдим дали се намирате в Европейската Икономическа Зона или в друга държава. Правим това, за да ви предложим най-добрата цена за вашия регион (ЕИЗ) или държава (извън ЕИЗ), спрямо местоположението ви.

  10. Отзивите от клиенти и друга информация, свързана с дестинациите: По време на и след Пътуването ви, е възможно да ви поканим да оставите отзив. Може също да позволим на хората, с които сте пътували или за които сте направили резервация, да го направят. Тази покана изисква информация за Доставчика на пътуване или дестинацията.

    Ако имате профил в Booking.com, можете да използвате псевдоним до отзива си вместо истинското си име. Ако искате да изберете псевдоним, можете да го направите в настройките на профила си. Добавянето на аватар също е възможно.

    С написването на отзив вие се съгласявате, че той може да се показва (както подробно е описано в нашите Правила и условия) например на съответната страница с информация за Доставчика на пътуване на нашите уебсайтове или в нашите мобилни приложения, в нашите профили в социалните медии и приложения в социалните медии, както и на уебсайтовете на съответния Доставчик на пътуване или на уебсайтовете на бизнес партньори. По този начин ние информираме други пътуващи за качеството на Услугата при пътуване, която сте използвали, дестинацията, която сте избрали, или други впечатления, които сте споделили.

  11. Контрол на позвъняванията: Когато се обаждате на нашия екип „Обслужване на клиенти“, Booking.com използва автоматизирана система за проследяване на телефонни номера, за да провери дали телефонния ви номер съответства с вашите съществуващи резервации. По този начин ние пестим както вашето, така и времето на нашия персонал. Нашият отдел „Обслужване на клиенти“ може все пак да помоли да се идентифицирате, за да гарантира поверителността на вашата информация.

    По време на обажданията с екипа от отдела за обслужване на клиенти, разговорите може да се слушат в реално време или да се записват с цел проверка на качеството или за обучения. Това включва използването на записите за обработване на жалби и правни искове, както и за откриване на измамни дейности.

    Не записваме всички обаждания. В случай че дадено обаждане бъде записано, съответният запис се съхранява за определен период от време, преди да бъде изтрит автоматично. Изключения са случаите, когато решим, че съхраняването му е необходимо за разследване на измами или юридически цели. Можете да прочетете повече по този въпрос по-долу.

  12. Поддържане на безопасна и надеждна услуга: За да създадем надеждна среда за вас и за хората, които участват заедно с вас в Пътуването, бизнес партньорите на Booking.com и нашите Доставчици на пътуване, непрекъснато анализираме и използваме личните данни за разкриване и предотвратяване на измами и други нелегални или нежелани дейности.

    По подобен начин използваме лични данни за оценка на риска и от съображения за сигурност, включително когато имате опасения за безопасността, или за удостоверяване на потребители и резервации. Когато правим това, е възможно временно да спрем някои от Резервациите ви на пътуване, докато не разрешим проблема.

  13. Юридически цели: И накрая, в някои случаи може да се наложи да използваме вашата информация за обработване и разрешаване на правни искове и спорове, за регулаторни разследвания и изпълнения, за прилагането на правилата за използване на услугата за онлайн резервация на Booking.com или за изпълнение на законосъобразни искания от правоприлагащ орган.

    Предоставянето на лични данни на Booking.com е по собствена воля. Но е възможно да ви предоставим ограничени услуги, ако можем да съберем само ограничени лични данни. Например не можем да обработим вашите Резервации на пътуване, ако не разполагаме с името ви и данни за контакт с вас.

    Ако използваме автоматизирани средства за обработване на лични данни, които имат правни последствия или по подобен начин ви засягат в значителна степен, винаги ще прилагаме необходимите мерки за защита на вашите права и свободи. Това включва правото да получавате човешка намеса.

За обработване на вашата информация както е описано по-долу, ние разчитаме на следните юридически основи:

С оглед на целите А и Б Booking.com разчита на правното основание, че обработката на личните данни е необходима за изпълнението на договор, по-конкретно за финализиране и администриране на вашата резервация.

Ако не са предоставени необходимите лични данни, Booking.com не може да финализира Резервацията на пътуване, нито пък може да предостави обслужване на клиенти. С оглед на целите от В до Л Booking.com разчита на законния си интерес (или този на трети страни), за да предоставя и подобрява услуги и да предотвратява измами и други незаконни дейности (както е посочено в точки В до Л).

Когато използва лични данни за обслужване на законния интерес на Booking.com или на трета страна, Booking.com винаги ще балансира вашите права и интереси, за да защити вашите лични данни от правата и интересите на Booking.com или тези на третата страна. За цел М, Booking.com се основава, където е приложимо, на спазване на правните задължения (като законови молби за правоприлагане).

Накрая, там, където е приложимо според закона, Booking.com ще получи съгласието ви преди обработването на личните данни, включително при маркетингови имейли или когато се изисква от закона.

Ако искате да възразите срещу обработването, изложено в цели В до Л, и нямате директно на разположение механизъм за отказване (например в настройките на профила ви), моля, свържете се с dataprotectionoffice@booking.com.


Как Booking.com споделя вашите данни с трети страни?

При определени обстоятелства, ще споделим личните ви данни с трети страни. Тези трети страни включват:

  1. Доставчикът на пътувания, при когото сте направили резервация: За да завършим вашата Резервация за пътуване, ние прехвърляме съответна информация към Доставчика на пътувания, при когото сте резервирали. Това е едно най-важните неща, които правим за вас.

    В зависимост от Резервацията за пътуване и Доставчика на пътуване, данните, които споделяме, може да включват име, данни за контакт, данни за плащане, имената на хората, пътуващи с вас и други предпочитания, които сте заявили докато сте правили Резервацията за пътуване.

    В някои случаи предоставяме също допълнителна информация за историята ви на Доставчика на пътувания. Това включва информация дали вече сте резервирали при тях, броя завършени резервации, които сте направили в Booking.com, потвърждение, че не е докладвано лошо поведение по ваш адрес, процентът резервации, които сте анулирали в миналото или дали сте оставяли отзиви за минали резервации.

    Ако имате запитване относно вашето Пътуване, ние може да се свържем с Доставчика на пътувания, за да обработят вашата заявка. Освен ако плащането не е направено по време на процеса на резервиране чрез уебсайта на Booking.com, ние ще препратим информацията за вашата кредитна карта на резервирания от вас Доставчик на пътуване за по-нататъшно обработване (ако приемем, че сте ни предоставили тази информация).

    В случай на възникване на искове или спорове, свързани с Резервацията на пътуване, е възможно да предоставим на Доставчика на пътуване информация за контакт с вас и други данни за резервационния процес, ако е нужно за решаване на въпроса. Това може да включва, без да е ограничено до, вашия имейл адрес и копие на потвърждението на резервацията като доказателство, че е направена Резервация на пътуване, или с цел потвърждаване на причините за анулиране.

    С цел изчерпателност – Доставчиците на пътуване ще обработват допълнително вашите лични данни извън контрола на Booking.com. Възможно е Доставчиците на пътуване да поискат допълнителни лични данни например, за да предоставят допълнителни услуги или с цел спазване на местни ограничения. Моля, прочетете Декларацията за поверителност на Доставчика на пътуване, за да разберете как обработва личните ви данни.

  2. Доставчици на свързаност: Моля, имайте предвид, че за определени Доставчици на пътуване може да е необходимо да споделим личните ви данни с Доставчик на свързаност, с който имаме сключен договор, за да можем да финализираме и администрираме резервацията ви. Доставчиците за свързаност действат от името на Доставчиците на пътуване и им помагат да управляват резервациите.

  3. Вашият местен офис на Booking.com: За да ви помогнем при използването на услугите на Booking.com, вашите данни може да бъдат споделени с подчинени компании от корпоративната група на Booking.com, включително такива за обслужване на клиенти. За да научите повече за корпоративната група на Booking.com, посетете За Booking.com.

  4. Трети страни, доставчици на услуги: Ние използваме доставчици на услуги извън корпоративната група на Booking.com, за да ни помогнат при предоставянето на нашите услуги. Някои от тях работят върху:

    • обслужване на клиенти;

    • маркетингови проучвания;

    • откриване и предотвратяване на измами (включително проверка за предотвратяване на измамите);

    • Застрахователни искове

    • плащания.

      Използваме трети страни за обработването на плащания, възстановявания на суми или предоставяне на услуги за събиране на такси. Когато се изисква възстановяване за вашата Резервация за пътуване или от ваша страна или от страна на притежателя на картата, използвана за резервацията, ние можем да споделим част от информацията за резервацията с доставчика на услугата за плащане и релевантни финансови институции, които да се заемат с процеса по възстановяване. Тази информация може да включва копие на потвърждението на резервацията или IP адреса, използван за резервацията. В допълнение, можем да споделим информация със съответните финансови институции, когато смятаме, че е изключително важно за целите по установяване или предотвратяване на измами.

    • Маркетингови услуги

      Ние споделяме лични данни с партньори рекламодатели, включително вашия имейл адрес, като част от рекламирането на услугите на Booking.com през трети страни (за да гарантираме, че подходящи реклами се показват на правилната публика). Използваме технологии като хеширане, за да дадем възможност имейл адресът ви да може да се търси в съществуваща база данни за клиенти, но да не може да се използва за други цели. За повече информация относно другите персонализирани реклами и вашите избори, моля, прочетете нашата Декларация за бисквитки.

    • Рекламни партньори

      Ние използваме рекламни партньори, като доставчици на метатърсачки, за да ви позволим да сравнявате нашите оферти с тези на онлайн туристическите агенции (ОТА). Когато направите резервация в Booking.com, след като сте използвали рекламни партньори, ние ще изпратим данните за резервацията, която сте направили в Booking.com, на този партньор.

  5. Компетентни органи: Ние разкриваме лични данни на правоприлагащите органи, когато това се изисква по закон или е абсолютно необходимо за предотвратяване, установяване или преследване на криминална дейност или измами. Възможно е в течение на процедурата да разкрием лични данни с компетентните органи, за да защитим своите права или места за настаняване, или правата на местата за настаняване на нашите бизнес партньори.

  6. Бизнес партньори: Работим с много бизнес партньори в цял свят. Тези партньори предоставят и рекламират услугите на Booking.com, включително услугите и продуктите на нашите Доставчици на пътуване.

    Когато правите резервация в уебсайтовете или приложенията на някой от нашите бизнес партньори, определени лични данни, които сте им предоставили, например име, имейл адрес, детайли за плащане и друга уместна информация, ще бъдат препратени на нас, за да финализираме и управляваме вашата Резервация на пътуване.

    Ако обслужването на клиенти се предоставя от бизнес партньор, Booking.com ще сподели информация, свързана с вашата резервация с бизнес партньорите (когато това е необходимо), за да ви предостави точна и ефикасна помощ.

    След като направите резервация чрез някой от нашите партньорски уебсайтове, бизнес партньорите могат да получат известна част от вашите лични данни, свързани с определена резервация, както и това, което сте правили в тези партньорски сайтове. Това се прави за техни търговски цели.

    Когато правите резервация в уебсайт на наш бизнес партньор, моля, отделете време, за да прочетете техните политики за конфиденциалност, ако желаете да разберете как обработват вашите лични данни.

    За установяване и предотвратяване на измами ние можем също така да обменяме информация за нашите потребители с бизнес партньорите, но само когато това е изрично необходимо.

    Ако е предявен застрахователен иск, който засяга вас и Доставчик на пътуване, може да предоставим необходимите данни (включително лични данни) на застрахователната компания за по-нататъшна обработка.

    • Оферта от партньор: Възможно е да ви предложим „Оферта от партньор“. Когато резервирате престой, означен като „Оферта от партньор“, Доставчик на пътуване, който е различен от резервираното място за настаняване, ще обработи резервацията ви. Като част от резервационния процес ние трябва да споделим съответните лични данни с този бизнес партньор.

      Ако резервирате Оферта от партньор, моля, разгледайте предоставената информация в процеса на резервация или потвърждението на резервацията за повече информация за Доставчика на пътуване и как той допълнително ще обработва вашите лични данни.

  7. Корпоративната група на Booking Holdings Inc.: Прочетете как се споделят вашите лични данни в корпоративната група на Booking Holdings Inc.

Booking.com е глобален бизнес. Данните, които събираме от вас, описани в тази Декларация за поверителност, могат да бъдат предоставени от, прехвърлени към или съхранявани в държави, в които законите за защита на данните може да са различни от тези в държавата, в която първоначално сте предоставили информацията. В такива случаи ние ще защитим вашите данни, както е описано в тази Декларация за поверителност.

Това може да е приложимо и ако сте в Европейската икономическа зона. В държавите, в които е възможно да бъдат прехвърлени данните ви, може да няма закони, които предоставят същото ниво на защита за личните ви данни като законите в Европейската икономическа зона. В този случай ще приложим необходимите предпазни мерки, за да гарантираме, че прехвърлянето им спазва европейските закони за поверителност.

По-специално, когато вашите данни се прехвърлят на трети страни, които са доставчици на услуги, ние установяваме и прилагаме подходящи договорни, организационни и технически мерки с тях. Това се прави чрез прилагането на стандартни договорни клаузи, одобрени от Европейската комисия, като се проверяват държавите, в които може да бъдат прехвърлени данните, и се налагат конкретни технически и организационни мерки за сигурност.

В някои конкретни случаи прехвърляме данните ви извън Европейската икономическа зона, защото това е във ваш интерес или е необходимо за сключването или изпълнението на договора ни с вас. Например, когато правите резервация на Booking.com или чрез бизнес партньор, може да се наложи да прехвърлим вашите данни на Доставчик на пътуване или на бизнес партньор, който се намира извън Европейската икономическа зона.

Можете да поискате от нас копие от приложените предпазни мерки (когато е възможно), като ни пишете на dataprotectionoffice@booking.com.


Как се споделят вашите лични данни в корпоративната група на Booking Holdings Inc.?

Booking.com е част от корпоративната група на Booking Holdings Inc. Повече информация е налична на Bookingholdings.com.

Може да получим лични данни за вас от други компании от корпоративната група на Booking Holdings Inc. или да споделим вашите лични данни с тях със следните цели:

  1. Да предоставим услуги (включително да правим, администрираме или управляваме резервации или да обработваме плащания)

  2. Да предоставяме услуги за обслужване на клиенти

  3. Да засичаме, предотвратяваме и разследваме измамни и други незаконни дейности и пробиви в данните

  4. За целите на анализи и подобряване на продукти

  5. За да предоставим персонализирани оферти или да ви изпратим маркетингови материали с ваше съгласие или както е позволено от приложимите закони

  6. За защита на споделените данни при хостинг, техническа поддръжка, цялостна поддръжка и сигурност

  7. За да гарантираме съответствие с приложимите закони

Както е приложимо и освен ако не е посочено друго, за цели от А до Е Booking.com се основава на законните си интереси да споделя и получава лични данни. За цел Ж, Booking.com се основава, където е приложимо, на спазване на правните задължения (като законови молби за правоприлагане).

Например Booking.com работи в тясно сътрудничество с Rentcars.com, за да предлага услуги за наземен транспорт на своите клиенти. Моля, прочетете „Как личните ви данни се споделят и обработват за услуги за наземен транспорт?“ за повече информация.

Всички дружества от групата компании на Booking Holdings Inc. може да се наложи да обменят лични данни на клиенти, за да гарантират, че защитават всички потребители от измамни дейности на своите онлайн платформи.


Как личните ви данни се споделят и обработват за услуги за наземен транспорт?

Компанията Booking.com Transport Limited, която извършва търговска дейност като Rentalcars.com, е частно дружество с ограничена отговорност, учредено съгласно законите на Обединеното кралство, и с офис на адрес 100 New Bridge Street, London, EC4V 6JA.

Booking.com и Rentalcars.com, също част от групата компании на Booking Holdings Inc., работят в тясно сътрудничество, за да ви предложат услуги за наземен транспорт през уебсайтовете и приложенията на Booking.com (напр. cars.booking.com или taxi.booking.com).

Услугите за наземен транспорт, предлагани от уебсайтовете и приложенията на Booking.com, се изпълняват от Rentalcars.com под търговската марка на Booking.com. Това означава, че когато резервирате или разглеждате услугите за наземен транспорт чрез приложението или уебсайта, Booking.com и Rentalcars.com носят обща отговорност за събирането и използването на вашите лични данни.

В допълнение на данните, които обработваме, за да можете да търсите услуги за наземен транспорт и да направите своята резервация, Booking.com и Rentalcars.com могат да използват личните ви данни и независимо. Това е в съответствие с целите, посочени в тази Декларация за поверителност и Декларацията за поверителност на Rentalcars.com.

За повече информация относно връзката между Booking.com и Rentalcars.com, както и за това как да упражните своите права по отношение на личните данни, които се събират от уебсайтовете и приложенията на Booking.com, можете да се свържете с Booking.com по всяко време. Можете да го направите на имейл адреса в секцията Кой е отговорен за обработването на лични данни в Booking.com и как да се свържете с нас?.


Как личните ви данни се споделят и обработват за застрахователни услуги?

Booking.com Distribution B.V. е дъщерна компания на Booking.com с регистриран офис на адрес 597 Herengracht, 1017 CE Amsterdam, Нидерландия. Booking.com и Booking.com Distribution B.V. работят съвместно, за да предлагат на клиентите различни застрахователни продукти и услуги за Резервации на пътуване, като например застраховка при анулиране на стая.

Предлагането на застраховка може да включва различни страни, като например посредници, застрахователи и други представители. Ако участва, Booking.com Distribution B.V. ще действа като посредник и упълномощен/назначен представител (в зависимост от юрисдикцията) от името на застрахователя, като предлага застрахователни продукти и услуги на клиентите на Booking.com.

Моля, прегледайте информацията, предоставена по време на процеса на резервация, за да научите повече за Booking.com Distribution B.V. и страните, които работят заедно с Booking.com, за да ви предлагат тези продукти и услуги. Данните на застрахователя ще се виждат в предоставената ви застрахователна полица и сродни документи.

Когато предлагаме застраховане, може да се наложи Booking.com и Booking.com Distribution B.V. да използват и споделят лични данни, приложими за застрахователния продукт. Данните са свързани с вас като потенциален и действителен титуляр на полицата, бенефициерите по полицата, членовете на семейството, ищците и другите страни, които участват в иска:

  • За да предлагаме оферти, да планираме застрахователното покритие и да обработваме застрахователни искове, е възможно да се наложи с Booking.com Distribution B.V. да бъдат споделени някои лични данни, които сте ни предоставили по време на процеса на резервация. Възможно е да бъдете помолени да предоставите допълнителна информация, като например имената на членовете или другите бенефициери или подробности за даден иск („Конкретни данни за застраховка“).

  • Ако предявите иск по застрахователна полица, този иск може да бъде обработен директно от застрахователя. Това означава, че може да бъдете подканени да предоставите лични данни, за да изпратим иска директно до него. Застрахователят ще ви информира за това в момента на събирането на данните ви. Когато искът ви се обработва от застрахователя, Booking.com може да получи информация за статуса на иска с цел да ви предостави услуги за обслужване на клиенти.

Когато Booking.com Distribution B.V. изпълнява ролята на посредник за застрахователни продукти и услуги чрез Booking.com, двете компании съвместно носят отговорност за събирането на данни, конкретно за застраховане, и предаването им от Booking.com на Booking.com Distribution B.V. Booking.com Distribution B.V. обаче действа като единствен администратор за всяко обработване извън системите на Booking.com B.V. Всички лични данни, събирани от Booking.com за застрахователни цели, ще бъдат обработвани по начина, описан в тази Декларация за поверителност.

За повече информация относно връзката между Booking.com и Booking.com Distribution B.V., както и за това как да упражните своите права по отношение на личните данни, които се събират от уебсайтовете и приложенията на Booking.com, моля, свържете се с нас.

Как Booking.com обработва комуникацията, която вие и резервираният Доставчик на пътуване може да обмените през Booking.com?

Booking.com предлага на вас и Доставчиците на пътуване множество начини за комуникация относно Услугите при пътуване и съществуващите резервации, насочвайки комуникацията през Booking.com. Това също позволява на вас и на Доставчика на пътувания да се свързвате с Booking.com с въпроси за вашата Резервация за пътуване през уебсайта, приложенията ни и други канали, които предлагаме.

Booking.com има достъп до и е възможно да използва автоматизирани системи за преглед, сканиране и анализиране на комуникацията за следните причини:

  • Сигурност

  • Предотвратяване на измами

  • Спазване на правните и регулаторни изисквания

  • Разследване на потенциални злоупотреби

  • Разработване и подобряване на продукти

  • Проучвания

  • Комуникация с клиенти (включително да ви предоставяме информация и оферти, които смятаме, че биха ви били от полза)

  • Обслужване на клиенти или техническа поддръжка

Ние си запазваме правото да прегледаме или блокираме доставката на комуникацията, която ние, по наше усмотрение, смятаме, че съдържа зловредно съдържание, спам или излага на риск вас, Доставчиците на пътувания, Booking.com или някой друг.

Всяка комуникация, изпратена или получена, използвайки комуникационни инструменти на Booking.com, може да бъде получена и съхранена от Booking.com. Доставчиците на пътуване и бизнес партньорите, чрез които сте направили Резервация на пътуване, могат да изберат да комуникират директно с вас по имейл или чрез други канали, които Booking.com не контролира.


Как Booking.com използва мобилните устройства?

Ние предлагаме безплатни приложения за различни мобилни устройства, както и версии на уебсайта ни, които са оптимизирани за използване на мобилно устройство и таблет.

Тези приложения и мобилни уебсайтове обработват личните данни, които ни предоставяте по същия начин, както и нашия уебсайт. Те също ви позволяват да използвате услугите за местоположение, за да откриете Доставчици на пътувания наблизо, ако искате.

С ваше съгласие, ние можем да ви изпратим известия с информация за вашата Резервация за пътуване. Може да изберете да предоставите достъп до вашите данни за местоположение или данни за контакт, с цел да получите услугите, които сте заявили. Ако качите снимки в платформата ни, тези снимки може да включват информация за местоположението (известна като метаданни). Моля, прочетете инструкциите на мобилното си устройство, за да разберете как да промените тези настройки и да контролирате споделянето на информация от подобна категория.

Когато изберете да използвате нашия гласов асистент, за да търсите услугите ни или да управлявате резервациите си, трета страна, която се явява доставчик на услуги, преобразува речта ви в текст, като запазва анонимността ви. За да използвате тази функция, ще трябва да ни предоставите достъп до микрофона на устройството си.

За да оптимизираме услугите си и маркетинговите дейности, както и за да се уверим, че имате ефективно потребителско изживяване, използваме така нареченото „проследяване на кръстосани устройства“. Това може да бъде осъществено със или без употребата на бисквитки. За повече обща информация относно бисквитките и други подобни технологии, моля, разгледайте нашата Декларация за бисквитки.

С проследяването на кръстосани устройства Booking.com може да следи активността на потребителите на различни устройства. Като част от проследяването на кръстосани устройства може да комбинираме събирането на данни от определен браузър или мобилно устройство с друг компютър или устройство, използвани от същия потребител.

С цел да подобряваме съдържанието на бюлетина на Booking.com, ние комбинираме търсенията и резервациите, направени от различни компютри и устройства. Можете да се откажете от бюлетина на Booking.com по всяко време.

Персонализираните реклами, които виждате в други уебсайтове или приложения, могат да бъдат предложени на базата на вашата дейност на свързани компютри и устройства. Променяйки настройките за бисквитките на устройството си (вижте в нашата Декларация за бисквитки в секцията „Какви са вашите възможности за избор?“), можете да се откажете от проследяването на кръстосани устройства за рекламни цели. Необходимо е да знаете, че излизането от профила ви в Booking.com не означава, че сте се отказали от персонализираните реклами.


Как Booking.com използва социалните мрежи?

Ние в Booking.com използваме социалните медии по различни начини. Използваме ги, за да улесним използването на онлайн услуги за резервации, но също така ги използваме, за да рекламираме нашите бизнес партньори и техните продукти и услуги, свързани с пътувания, както и за да рекламираме, подобрим и администрираме своите собствени услуги.

Имайте предвид, че използването на функциите за социални мрежи може да доведе до обмяна на данни между Booking.com и доставчика на социалната мрежа, както е описано по-долу. Свободни сте да не използвате наличните за вас функционалности, свързани със социалните мрежи.

  1. Вписване с профил в социална мрежа. Ние ви предлагаме да влезете в профила си в Booking.com с някой от профилите ви в социалните мрежи. Правим го, за да намалим нуждата да запомняте различни потребителски имена и пароли за различните онлайн услуги.

    След като сте влезли веднъж, ще можете да използвате своя профил в социалната мрежа, за да влезете в профила си в Booking.com. По всяко време можете да прекратите връзката на профила си в Booking.com с този в избраната социална мрежа.

  2. Интеграция с приставки на социални мрежи. Интегрирали сме приставки на социални мрежи в уебсайта и приложенията на Booking.com. Това означава, че когато докоснете или кликнете върху един от тези бутони (например бутона „Харесване“ във Facebook), споделяме част от информацията ви с доставчика на съответната социална мрежа.

    Ако при докосването или кликването върху бутоните сте влезли в профила си в социалната мрежа, доставчикът може да свърже тази информация с него. В зависимост от настройките ви е възможно той да представи тези ваши действия и в профила ви в социалната мрежа, като това ще бъде видимо и за другите лица в мрежата ви.

  3. Други услуги и функции, свързани със социални мрежи. Може да интегрираме още услуги, свързани със социални медии (като съобщения в социални мрежи), чрез които да общувате с Booking.com или с ваши познати във връзка с нашите услуги.

    Може също да поддържаме профили в социални медии и да предлагаме приложения на сайтовете на различни социални медии. Всеки път, когато се свържете с Booking.com чрез социална мрежа, доставчикът на съответната социална мрежа може да ви позволи да споделяте информация с Booking.com.

    Ако изберете да споделяте, в повечето случаи доставчикът ще ви уведоми коя информация ще бъде споделена. Например, когато влезете в профил в Booking.com чрез профила си в социална мрежа, е възможно определена информация от този профил да бъде споделена с Booking.com. Това включва вашия имейл адрес, възрастта ви и запазените от вас снимки на профила ви – в зависимост от това какво разрешавате в профила си в социалната мрежа.

Когато се регистрирате в приложение на Booking.com с профил в някоя социална мрежа или използвате услуга за съобщения в социални мрежи без профил в Booking.com, информацията, която избирате да споделите с нас, може да включва основната информация от вашия профил в социалната мрежа (включително вашия имейл адрес, актуализациите на статуса ви и списъка ви с контакти).

Ще използваме тази информация, за да ви предоставим услугите, които сте заявили – например, за да препратим съобщение, което желаете да изпратите до своите познати или за да персонализираме начина, по който използвате приложението или уебсайта. Това означава, че можем да нагодим своите услуги към вашите нужди, да свържем вас и приятелите ви с най-добрите дестинации за пътешествия и да анализираме и подобрим своите услуги.

Доставчикът на социалната мрежа ще може да ви информира повече за това как използва и обработва данните ви, когато се свързвате с Booking.com. Това може да включва комбиниране на лични данни, които те събират, когато използвате Booking.com, заедно с информацията, която са събрали при ползването ви на други платформи, които също сте свързали с профила си в социалната мрежа.

Ако решите да се свържете през профила си във Facebook или Google, моля, прегледайте следните линкове за информация относно начина, по който тези страни обработват получаваните от тях данни: Facebook и Google.


Какви действия по съхраняване и защита на вашите лични данни прилага Booking.com?

Ние спазваме процедури, за да предотвратим неупълномощен достъп до и неправилното използване на лични данни.

Ние използваме съответните бизнес системи и процедури, за да защитаваме и осигурим безопасността на личните данни, които ни предоставяте. Ние също така използваме процедури по осигуряване сигурността и технически и физически забрани за достъп и употреба на лични данни на нашите сървъри. Само оторизиран персонал има достъп до лични данни за целите на своята работа.

Ще съхраняваме личните ви данни толкова дълго, колкото е необходимо, за да ви дадем възможност да използвате нашите услуги, да ви предоставяме услугите си (включително поддържането на евентуалните ви потребителски профили в Booking.com), да спазваме приложимите закони, да решаваме спорове и др., за да извършваме дейността си, включително за откриване и предотвратяване на измами и/или други незаконни дейности. Всички лични данни, които пазим за вас като клиент на Booking.com, са защитени от тази Декларация за поверителност.

За по-голяма защита силно ви препоръчваме да активирате двуфакторна идентификация за потребителския си профил в Booking.com. Това добавя още една стъпка за идентифициране, за да сте сигурни, че всеки, който получи достъп до потребителското ви име и парола (напр. чрез фишинг или социално инженерство), няма да успее да влезе в профила ви. Можете да активирате тази настройка в секция „Сигурност“ в настройките на профила ви.


Как Booking.com се отнася с личните данни на деца?

Нашите услуги не се предлагат на лица под 16 години и ние никога не бихме събирали данни за тях, освен ако не са предоставени от (и със съгласието на) родител или настойник. Ограничените обстоятелства, при които може да събираме данни за такива лица, са: като част от резервация, при покупка на други услуги, свързани с пътуването или при други изключителни обстоятелства (например за функционалности, насочени към семейства). Отново, тези данни се използват и събират, ако са предоставени от родител или настойник и само с тяхно съгласие.

В случай че обработваме информация на дете под 16-годишна възраст без ясно съгласие от родител или настойник, ние ще изтрием тази информация.


Как можете да контролирате личните данни, които предоставяте на Booking.com?

Ние искаме вие да контролирате как личните ви данни се използват от нас. Можете да го направите по следните начини:

  1. Ние искаме вие да контролирате как личните ви данни се използват от нас. Можете да го направите по следните начини:

  2. Можете да поискате от нас копие на личните данни, които съхраняваме за вас;

  3. Можете да ни информирате за всякакви промени в личните си данни, както и да поискате от нас да коригираме личните данни, които съхраняваме за вас. Както е обяснено по-долу, можете да направите някои от тези промени самостоятелно – онлайн – когато имате създаден потребителски профил.

  4. В определени ситуации можете да поискате от нас да изтрием, блокираме или ограничим обработването на личните данни, които съхраняваме за вас, или да възразите срещу конкретни начини, по които използваме личните ви данни.

  5. В определени ситуации можете също така да поискате от нас да изпратим личните данни, които сте ни предоставили, на трета страна.

  6. Когато използваме личните ви данни въз основа на вашето съгласие, вие имате право да оттеглите това съгласие по всяко време, при условие че са спазени приложимите закони, и

  7. Когато обработваме личните ви данни въз основа на законосъобразен интерес или обществен интерес, вие имате правото да възразите по всяко време на това използване на личните ви данни, при условие че са спазени приложимите закони.

Ние разчитаме на вас да гарантирате, че вашите лични данни са пълни, верни и актуални. Моля, информирайте ни за всякакви промени или неточности във вашите лични данни възможно най-скоро.

Ако имате онлайн профил на потребител в Booking.com, имате достъп до личните си данни чрез нашите уебсайт или приложения. В настройките на профила си ще откриете опции за добавяне на информация и актуализиране или премахване на тази, която имаме за вас.

Ако някоя част от личните ви данни, с които разполагаме, не е достъпна през уебсайта или приложенията ни, можете да ни изпратите заявка.

Ако искате да упражните правото си на достъп или изтриване, трябва само да попълните и изпратите формуляра Заявка за данни на лице за клиенти на Booking.com. За каквито и да е заявки, свързани с тази Декларация за поверителност, за да упражните някое от другите си права или ако имате оплакване, моля, свържете се с нашия Изпълнителен директор за защита на данните на адрес dataprotectionoffice@booking.com. Можете също така да се обърнете към местния орган за защита на данните.

Ако искате да възразите срещу обработката на вашите лични данни на базата на законосъобразен интерес и нямате директен начин за отказване, моля, свържете се с нас чрез dataprotectionoffice@booking.com.

Ако искате да се свържете с нас с писмо по пощата, моля, адресирайте го до Изпълнителния директор за защита на данните и използвайте следния адрес: Herengracht 597, 1017 CE, Amsterdam, the Netherlands.


Кой е отговорен за обработването на лични данни в Booking.com и как да се свържа с тях?

Booking.com B.V. контролира обработката на лични данни, както е описано в тази Декларация за поверителност, с изключение на случаите, в които е заявено друго. Booking.com B.V. е частно дружество с ограничена отговорност, регистрирано съгласно законите на Нидерландия и има офиси на Herengracht 597, 1017 CE Амстердам, Холандия.

Ако имате въпроси за тази Декларация за поверителност или за начина, по който обработваме личните ви данни, моля, свържете се с нашия Изпълнителен директор за защита на данните на адрес dataprotectionoffice@booking.com и ние ще се свържем обратно с вас възможно най-скоро.

За въпроси относно резервацията ви, моля, свържете се с нашия отдел „Обслужване на клиенти“ през страницата за връзка с отдела за обслужване на клиенти.

Заявки от правоприлагащи органи трябва да се изпращат по процедурите за правоприлагащи органи.

Разпоредби за отделните държави

В зависимост от местните ви закони, е възможно да се изисква предоставяне на допълнителна информация. Моля, прегледайте списъка по-долу, за да откриете допълнителна информация за вашата ситуация.

Бразилия

Като клиент в Бразилия имате определени права съгласно закона Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais (LGPD). Те включват:

  • право на потвърждаване на съществуващо обработване;

  • право на достъп до данните ви;

  • право на коригиране на непълни, неточни или неактуални данни;

  • право за блокиране или изтриване на ненужни лични данни;

  • право за получаване на копие от личните данни;

  • право на изтриване на данните, когато за обработването им е дадено съгласие;

  • право на получаване на информация за обществените или частни организации, с които Booking.com е споделил данните ви;

  • право на получаване на информация за възможността да не се предоставя съгласие и последствията от отказа, както и право на оттегляне на съгласието.

За да упражните някое от тези права, моля, използвайте уеб формуляра и/или данните за връзка, посочени в секцията Как можете да контролирате личните данни, които предоставяте на Booking.com?.

Седалището на Booking.com B.V. се намира в Европейското икономическо пространство. Тъй като сме компания, която извършва дейност в цял свят, когато използвате услугите ни, е възможно личните ви данни да бъдат прехвърлени извън Европейската икономическа зона. Когато прехвърляме личните ви данни извън Европейската икономическа зона, ще приложим необходимите предпазни мерки, за да защитим личните ви данни съгласно изискванията на LGPD.

Моля, прочетете секцията Как Booking.com се отнася с личните данни на деца?, за да научите как Booking.com обработва личните данни на деца. Съгласно изискванията на LGPD Booking.com във всеки един момент ще действа в интерес на детето, когато е известно, че обработва личните данни на лице на възраст под 18 години.

За жители на Калифорния – калифорнийско законодателство

Тази секция допълва нашата Декларация за поверителност и се прилага само за жители на щата Калифорния. Където е приложимо, тя пояснява как използваме и обработваме вашата лична информация (използвания в закона термин) и обяснява вашите права според калифорнийския закон.

По-долу сме описали категориите лични данни, които събираме за вас:

  1. Идентификатори (напр. вашето име, номер на профил, имейл адрес, IP адрес)

  2. Финансова, медицинска или здравноосигурителна информация (напр. номер на банковата ви сметка, номер на карта за плащане или медицинска информация, ако е предоставена от вас или от ваше име)

  3. Характеристики на защитени класификации според калифорнийския или федерален закон (напр. вашият пол, религия или сексуална ориентация)

  4. Търговска информация (напр. информация за вашите покупки)

  5. Информация за интернет активност или активност в други електронни мрежи (напр. информация за използването на уебсайт или приложение)

  6. Данни за местоположение (напр. физическото ви местоположение)

  7. Визуална информация (напр. снимки, качени във вашия профил)

  8. Сведения, получени в резултат на обработката на информация (напр. анализи и предпочитания)

  9. Професионална информация (напр. данни за работодател или бизнес пътувания)

Ако имате нужда от повече информация за категориите източници, от които получаваме лична информация, конкретните типове информация, които събираме, или целите, за които събираме информация, моля, прочетете секциите в Декларацията за поверителност, озаглавени Каква лична информация събира Booking.com? и Защо Booking.com събира и използва вашите лични данни?.

За да научите повече за получаването на лична информация от и споделянето ѝ с бизнес партньори, моля, прочетете секциите Каква лична информация събира Booking.com? и Как Booking.com споделя вашите данни с трети страни?

Може да споделяме част от вашата лична информация с трети страни, което според калифорнийските закони може да се счита за „продажба“ на информация. Това включва информация за идентификатори, търговска информация, информация за местоположение, интернет активност и сведения, получени в резултат на обработката на информация за вас, както са описани по-горе. Възможно е да споделяме личната ви информация, упомената по-горе в точки A-I за „бизнес цели“, например с доставчици на услуги, които ни помагат при гарантиране на услугите ни, за плащания, при обслужване на клиенти, доставяне на маркетингови съобщения или реклами. За повече информация, включително за получателите на вашата лична информация, можете да прегледате секциите Каква лична информация събира Booking.com? и Как Booking.com споделя вашите данни с трети страни? от нашата Декларация за поверителност.

Калифорнийското законодателство ви дава определени права, като правото на достъп до определени лични данни, правото да знаете повече за това как обработваме лични данни, като например как споделяме или продаваме лични данни, правото да поискате изтриването на личните данни, правото на възражение срещу „продажба“ и правото да не бъдат отказвани стоки или услуги за упражняване на тези права.

Можете да упражните правото си на възражение срещу „продажби“, като кликнете върху този линк и следвате инструкциите: https://www.booking.com/content/ccpa.html

За да упражните правото си на поискване на достъп до или изтриване на вашите лични данни според калифорнийското законодателство, моля, попълнете нашия формуляр Заявка за данни на лице за клиенти на Booking.com. За да упражните някое от другите си права според калифорнийското законодателство или за да се свържете с нас относно въпроси и притеснения във връзка с тази декларация за поверителност или с нашите практики, можете да ни потърсите на dataprotectionoffice@booking.com със следното заглавие на имейла: „Права за поверителност за жителите в Калифорния – Заявка“.

Ако сте оторизиран представител и искате да упражните права от името на клиенти от Калифорния, моля, свържете се с нас на горепосочения имейл, като прикачите копие от писменото пълномощно от клиента, посочващо ви като представител. Възможно е да трябва да потвърдим самоличността ви, преди да завършим заявката за упражняване на права, като например поискаме информация за предишните ви Резервации за пътувания при нас.

Услугите на Booking.com не се предлагат на лица под 16 години. Следователно Booking.com не продава умишлено лична информация на малолетни лица под 16-годишна възраст без необходимото съгласие, както се изисква от Закона за поверителността в Калифорния (CCPA).

Booking.com събра следните статистически данни относно получаването и обработката на заявки, определени като подадени съгласно CCPA от потребители от Калифорния, за периода между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2020 г.:

  • Брой информационни заявки, които Booking.com получи, с които се съгласява (изцяло или частично) или отхвърля: 27

  • Брой заявки за изтриване, които Booking.com получи, с които се съгласява (изцяло или частично) или отхвърля: 136

  • Брой заявки за възражение срещу „продажба“, които Booking.com получи, с които се съгласява (изцяло или частично) или отхвърля: 13 866

  • Среден брой дни, за които Booking.com отговаря на информационни заявки, такива за изтриване или отписване: 8514

Китай

Задължителна лична информация

За да използвате Booking.com (чрез уебсайта или приложението ни), трябва да съберем определени типове лична информация за вас за редица конкретни цели. Част от тази лична информация се събира, когато направите Резервация на пътуване, друга част се събира автоматично, когато посетите Booking.com или използвате приложението.

Когато правите Резервация на пътуване, изискваме от вас (минимум) вашето име и имейл адрес. В зависимост от Резервацията на пътуване е възможно да ви помолим за вашия домашен адрес, телефонен номер, информация за плащане, дата на раждане и имената на лицата, пътуващи с вас.

Използваме и функционални бисквитки, които автоматично събират лична информация. Тези бисквитки са необходими за функционирането на нашите уебсайтове и приложения и трябва да бъдат активирани, за да можете да използвате услугите ни. Можете да научите повече за тези функционални бисквитки, като разгледате страницата за управление на съгласието.

Цялата информация, описана по-горе, включително тази, събирана чрез функционални бисквитки, представлява лична информация, която ни е необходима, за да предоставяме услугите си, за целите, описани в секцията Защо Booking.com събира и използва вашите лични данни?, по-конкретно в следните параграфи:

А – Резервации на пътуване Б – Обслужване на клиенти В – Функционалности на профила Е – Комуникация с вас З – Подобряване на услугите ни Й – Предлагане на най-добрите практики за вас К –Контрол на позвъняванията Л – Поддържане на безопасна и надеждна услуга М – Юридически цели

Преди да събираме задължителна лична информация от вас, ще поискаме съгласието ви. Ако не дадете съгласието си за тези необходими дейности за обработване на данни, няма да сте в състояние да осъществите достъп до услугите ни, нито да ги използвате.

Незадължителна лична информация

Има други случаи, в които събираме незадължителна лична информация, която не ни е необходима, за да предоставяме услугите си. Това включва информацията, която събираме чрез технически и маркетингови бисквитки.

Използваме незадължителната лична информация, за да ви предоставяме услугите си, описани в секцията Защо Booking.com събира и използва вашите лични данни?, по-конкретно в следните параграфи:

  • Г – Онлайн групи

  • Д – Маркетингови дейности

  • Ж – Маркетингови проучвания

  • И – Отзиви от клиенти

Преди да събираме незадължителна лична информация, ще поискаме съгласието ви. Дори да не дадете съгласието си за събиране на този тип данни, пак ще можете да осъществявате достъп до услугите ни и да ги използвате.

Прочетете повече за личните данни, които събираме.

Списък на SDK

Когато използвате услугите на Booking.com, приемате събирането и/или обработването на данни от следните доставчици, които се явяват трети страни, за следните цели:

Доставчик Цел на използването и събирани данни
Appsflyer

Цел на използването: Реклама

Събирани данни: Информация за устройството (може да включва модел на устройството и информация от сензорите), информация за местоположението

Huawei

Цел на използването: Известия

Събирани данни: BSSID, IMEI, списък с безжичните мрежи, тип на мрежата, състояние на мрежата, модел на устройството, SSID, AAID, идентификатор на мобилния телефон, идент. номер на приложението, име на пакета на приложението, IP адрес на обществената мрежа на сървъра

Разрешения за Android: READ_PHONE_STATE, WRITE_EXTERNAL_STORAGE, ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE

Alipay

Цел на използването: Плащания към трети страни

Събирани данни: Модел, марка и производител на устройството, MAC адрес на устройството, IMSI, BSSID, безжична мрежа, информация от сензорите, IMEI, идентификатор за Android, сериен номер на хардуера, сериен номер на SIM картата

Разрешения за Android: ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE, READ_PHONE_STATE, READ_EXTERNAL_STORAGE, READ_PHONE_STATE

Google

Цел на използването: Анонимно проследяване на устройства

Събирани данни: Идентификатор за рекламиране (уникален идентификатор, който може да се нулира от потребителя – предоставен от услугите за Google Play)

Разрешения за Android: AD_ID

 

Поверителна лична информация

Поверителна лична информация е всяка информация, чието изтичане или незаконно използване лесно може да урони достойнството на човек или да причини вреда на дадено лице или неговото имущество. Когато използвате услугите на Booking.com, Booking.com или доставчик, който се явява трета страна, може да събира от вас следната поверителна лична информация:

  • информация, необходима за обработване на плащането ви (като например банковата сметка и номера на картата за плащане, предоставени от вас или от ваше име);

  • информация за малолетни лица, предоставена чрез упълномощаване от страна на родител или настойник (вижте по-долу за допълнителна информация);

  • информация за местоположението, за да ви показваме пътеводители за градове, най-близките до текущото ви местоположение места за настаняване и атракции, както и други препоръки.

Моля, обърнете внимание, че когато използвате услугите ни, типът на търсеното от вас място за настаняване може да разкрие поверителна информация за сексуалната ви ориентация. По подобен начин предпочитанията за храна, които посочите при резервирането на полет, също може да разкрият поверителна информация за религията ви или за здравословното ви състояние.

Преди да събираме поверителна лична информация, ще поискаме съгласието ви. Когато обаче доброволно предоставите поверителна лична информация, ще приемем, че сте ни дали съгласието си да обработваме тази информация в контекста, в който е изпратена.

За повече информация, моля, прочетете секцията Защо Booking.com събира и използва вашите лични данни? от настоящата Декларация за поверителност.

Лична информация на деца

В Китай не се разрешава използването на Booking.com от лица на възраст под 16 години. Ние обработваме лични данни за деца само със съгласието на техните родители или официални настойници или когато информацията е споделена с нас за употреба от техните родители или настойници.

В случай че обработваме информация на дете под 16-годишна възраст без ясно съгласие от родител или настойник, ние ще изтрием тази информация.

Международно прехвърляне и получатели на лична информация

За да сме в състояние да предоставяме услугите си, споделяме личната ви информация с трети страни. В много случаи личната ви информация може да бъде прехвърлена и съхранявана извън Китай с цел изпращане на данните до тези трети страни. Преди да извършим такова прехвърляне, ще поискаме съгласието ви. По-долу са посочени причините за прехвърлянето, както и категориите получатели за тази лична информация.

За да завършим вашата Резервация на пътуване, ние прехвърляме съответна информация към Доставчика на пътуване, при когото сте резервирали. Това е едно най-важните неща, които правим за вас. В зависимост от Резервацията на пътуване и Доставчика на пътуване, данните, които споделяме, може да включват име, данни за контакт, данни за плащане, имената на хората, пътуващи с вас и други предпочитания, които сте заявили, докато сте правили Резервацията на пътуване. Другите получатели включват Booking.com B.V., корпоративната група на Booking Holdings Inc. и нашите доставчици на услуги.

Освен това може да прехвърлим данните ви на трети страни за цели, които не са необходими, за да предоставяме услугите си. В такъв случай може да посочите дали приемате съответния начин на употреба, като управлявате съгласието си.

Прочетете повече за това как данните се споделят с трети страни и как вашите лични данни се споделят с корпоративната група на Booking Holdings Inc.

Автоматично вземане на решения

Автоматичното вземане на решения представлява използването на компютърни програми с цел автоматично анализиране, преценяване или вземане на решение за следните неща: лично поведение, навици, интереси, хобита, финансово, здравословно кредитно или други състояния.

Разчитаме на личната информация за вземането на автоматични решения, например за да ви представяме най-добрата цена за вас въз основа на местоположението ви. Когато търсите нашите приложения или уебсайт, например за да откриете място за настаняване, да наемете автомобил или да резервирате полет, ние обработваме вашия IP адрес, за да потвърдим дали се намирате в Европейското икономическо пространство или в друга държава. Правим това, за да ви предложим най-добрата цена за вашия регион (Европейското икономическо пространство) или държава (извън Европейското икономическо пространство). Това обработване не води до различно третиране на лицата в Китай.

Personalised recommendations

За да подобрим практическата ви работа с Booking.com, предоставяме услуги за персонализирани препоръки, които правят резултатите от търсенето по-подходящи за вас. По подразбиране тези резултати се класират според това какво смятаме, че ще прецените за най-уместно. Правим това въз основа на миналите ви резервации, дати и продължителност на престоя, състава на групата, с която пътувате, откъде сте и какви действия извършвате по време на търсенето.

You can turn off personalised recommendations at any time. This can be done in the following places:

  • Ако използвате приложението ни, отворете „Профил“, след което „Настройки“ и изберете „Персонализиране“

  • Ако използвате уеб версията, отворете „Настройки на профила“, след което „Предпочитания“

  • Ако не сте влезли в профила си, отворете „Управление на настройките за поверителност“

Как да упражните правата си

Ако имате профил в Booking.com, в настройките му можете да намерите личната информация, която съхраняваме за вас. Това включва вашето име, имейл адрес, телефонен номер, адрес и информация за плащане. По всяко време можете да упражните правото си за достъп, коригиране или изтриване, като прегледате, промените или изтриете тези данни.

Ако искате да изтриете профила си, можете да го направите и като отворите настройките му на уебсайта Booking.com, кликнете върху секцията „Сигурност“ и изберете „Изтриване на профила“.

В допълнение към по-горното, ако искате да упражните правото си на достъп до данните си или за това те да бъдат изтрити, да се отпишете от маркетинга по имейл или да оттеглите съгласието си за обработване на личната ви информация, попълнете формуляра ни: Заявка за данни на лице за клиенти на Booking.com

За да защитим личната ви информация, може да се наложи да потвърдим самоличността ви, преди да завършим заявката ви. Ще направим това, като ви зададем въпроси за предишните ви резервации с нас. Ще отговорим на заявката ви в рамките на 15 работни дни, освен ако приложимите закони не изискват друг срок.

За да упражните тези или други свои права съгласно Закона за защита на личната информация или да се свържете с нас относно настоящата Декларация за поверителност и практиките ни, можете да ни изпратите имейл на адрес privacyrequests@booking.com. Моля, използвайте следната тема: China PIPL Privacy Rights - Request.

Русия

Тази секция допълва нашата Декларация за поверителност и се прилага само за клиенти от Руската федерация.

В нея е описано как използваме и обработваме личните ви данни и са обяснени конкретните ви права съгласно руското законодателство. В случай на конфликт между клаузите в тази секция и други клаузи от Декларацията за поверителност, клаузите в тази секция ще продължат да се прилагат за обработването на личните данни на гражданите на Руската федерация.

Възможно е да използваме информацията ви за директни маркетингови дейности, ако (когато това се изисква съгласно приложимото законодателство) ни дадете съгласието си предварително.

Прехвърлянето на лични данни, както е описано в тази Декларация за поверителност, може да включва прехвърлянето им в чужбина. Прехвърлянето на лични данни от Русия в чуждестранни юрисдикции, които не предоставят достатъчна защита на правата на субектите на личните данни, може да се извършва само в случаите, описани в руското законодателство, по-конкретно:

  1. При предварително получаване на съответното съгласие от вас или

  2. за изпълнението на споразумение с вас или с цел да ви предоставяме услуги.

Booking.com разчита на различни законови основания за обработването (включително прехвърлянето) на личните ви данни, а именно:

  1. вашето съгласие (включително за директни маркетингови цели и разпространението на личните ви данни, които предоставяте чрез нашите онлайн платформи);

  2. изпълнението на споразумение с вас или с цел да ви предоставяме услуги.

    Ако необходимите лични данни не бъдат предоставени, Booking.com не може да ви предостави заявената услуга, включително да финализира Резервацията на пътуване или да предостави обслужване на клиенти.

  3. Права и легитимни интереси на Booking.com и трети страни (например откриване и предотвратяване на измами).

    Когато използва лични данни за обслужване на законния интерес на Booking.com или на трета страна, Booking.com винаги ще балансира вашите права и интереси, за да защити вашите лични данни от правата и интересите на Booking.com или тези на третата страна.

  4. Правни задължения на Booking.com (като отговаряне на законови искания от държавните органи).

Ако искате да възразите срещу обработването на личните ви данни, можете да използвате наличните функции за отказ (например в настройките на профила) или да се свържете с нас, както е описано по-горе в секцията Как можете да контролирате личните данни, които предоставяте на Booking.com?. Поясняваме, че ако оттеглите съгласието си, Booking.com пак може да има право да продължи да обработва личните ви данни, ако има друго правно основание за това.

Ще спрем да обработваме личните ви данни и ще ги изтрием, когато:

  1. целите на обработването на данните са постигнати, включително срокът за съхраняването на личните ви данни е изтекъл;

  2. оттеглите съгласието си за обработване на личните данни, освен ако нямаме друго правно основание за обработването им.

Ако имате жалба относно обработването на личните ви данни, моля, свържете се с нас, както е обяснено в секцията Как можете да контролирате личните данни, които предоставяте на Booking.com?. Можете също така да се обърнете към местния орган за защита на данните (Роскомнадзор).

Южна Корея

Тази секция допълва нашата Декларация за поверителност и се прилага само за жители на Южна Корея.

  1. Събирани лични данни

    За информация относно личните данни, които събираме, моля, прочетете секцията от нашата Декларация за поверителност, озаглавена Каква лична информация събира Booking.com?

  2. Цели за събиране и използване на лична информация

    За информация относно целта и използването на личната информация, която събираме, моля, прочетете секцията от нашата Декларация за поверителност, озаглавена „Защо Booking.com събира и използва вашите лични данни?“.

  3. Трети страни, които получават лична информация, и доверени лица

    Доверени лица Цел/поверени задължения

    Личната информация се използва от Доставчика на пътуване за уреждане на резервираното от вас място за настаняване. Информацията се запазва и изтрива, както е посочено в настоящата Декларация за поверителност.

    Доверени лица за обработка на плащания

    Личната информация се споделя с трети страни, доставчици на плащания, които обработват плащанията и връщанията на суми или предоставят услуги за събиране и фактуриране от наше име. Информацията се съхранява, както е посочено в настоящата Декларация за поверителност.

    Доверени лица за обслужване на клиенти

    Личната информация се споделя с тези доверени лица, за да можем да ви предоставим услуги за поддръжка на клиенти, когато имате нужда от нас.

    Доверени лица за маркетингови проучвания

    Личната информация се споделя с тези доверени лица с цел извършване на маркетингови проучвания.

    Доверени лица за сигурност

    Личната информация се споделя с тези доверени лица с цел представяне на услуги за откриване и предотвратяване на измами (включително проверка за предотвратяване на измамите).

    Доверени лица за реклама

    Когато направите резервация чрез Booking.com, след като сте използвали партньори рекламодатели, ние ще изпратим данните за резервацията на този партньор.

    Booking Holdings Inc.

    Личната информация се споделя с компаниите в корпоративната група на Booking Holdings Inc. за следните цели:

    • за да предоставяме услуги (включително да правим, администрираме или управляваме резервации или да обработваме плащания);

    • за да предоставяме услуги за обслужване на клиенти;

    • за да засичаме, предотвратяваме и разследваме измами, пробиви в данните и други незаконни дейности;

    • за анализи и подобряване на продукти;

    • за да предоставяме персонализирани оферти или да ви изпращаме маркетингови материали с ваше съгласие или както е позволено от приложимите закони;

    • с цел защита на споделените лични данни при хостинг, техническа поддръжка, цялостна поддръжка и сигурност;

    • за да гарантираме съответствие с приложимите закони.

    Доставчици на свързаност

    Ние предоставяме подробности за вашата резервация на доставчиците на свързаност от името на Доставчика на пътуване.

  4. Унищожаване на лична информация

    Когато унищожава лични данни, Booking.com предприема търговски разумни и технически осъществими мерки, така че данните да не могат да бъдат възстановени или възпроизведени.

    Електронните документи или файлове, които съдържат лична информация, се изтриват за постоянно чрез технически средства, които правят възстановяването им невъзможно. Неелектронните документи или папки, които съдържат лична информация, се нарязват или изгарят.

    Понякога е необходимо личната информация да се съхранява след съответния срок и да се използва съгласно приложимите закони. В тези случаи информацията ще се съхранява отделно от другите лични данни, доколкото това е технически възможно.

  5. Отдел за защита на личната информация

    Ако имате искане, свързано с настоящата Декларация за поверителност или с правата ви като субект на данни, моля, свържете се с нашия Отдел за защита на данните. Този отдел отговаря за защитата на личната информация и свързаните с това жалби.

    Отдел за защита на данните

    +82 2 6323 8008

    dataprotectionoffice@booking.com

    Можете също така да използвате някой от адресите по-долу, за да се свържете или да се консултирате с местните власти по въпроси, свързани с личната информация:

    • Център за отчитане на нарушения на поверителността на privacy.kisa.or.kr / 118

    • Отдел за разследване на киберпрестъпления към Върховната прокуратура на Република Корея на www.spo.go.kr / 1301

    • Бюро за киберсигурност към националната полицейска агенция ecrm.police.go.kr/182

  6. Представител в Корея

    Съгласно Закона за насърчаване на използването на информационната мрежа и защитата на информацията, информацията за местния представител е:

    • Име на представител: Booking.com Korea Limited – Представител: Сънянг Чо (Sunyoung Cho)

    • Адрес, телефонен номер и имейл адрес: 7F Gran Seoul, 33 Jongro, Jongro-Gu, Сеул, Южна Корея, +82 2 3483 3276, privacy.kr@booking.com.

Турция

Клиентите от Турция могат също да използват данните за контакт по-долу за заявки свързани с декларацията за поверителност:

Местният представител Booking.com B.V в Турция е Ozdagistanli Ekici Avukatlık Ortaklığı, намиращ се на Al Zambak Sok No: 2 Varyap Meridian Grand Tower A Blok K: 32 D: 270 Ataşehir-İstanbul.


 

Без значение дали използвате нашите онлайн услуги или приложения, ние използваме бисквитки и други технологии за онлайн проследяване (които в рамките на тази Декларация за използване на бисквитки наричаме „бисквитки“).

Бисквитките могат да се използват по различни начини, включително за това как да работи уебсайта на Booking.com, за анализиране на трафика или за рекламни цели.

Ако желаете да научите повече относно това какво са „Бисквитки“, как се използват и какви са вашите възможности за избор, моля, прочетете повече тук.

Какво представляват бисквитките и другите технологии за онлайн проследяване?

Как се използват бисквитките?

Какви са вашите възможности за избор?


Какво представляват бисквитките и другите технологии за онлайн проследяване?

Бисквитки на уеб браузър са малък текстови файл, който уебсайтовете поставят в уеб браузъра на вашия компютър или мобилно устройство.

Тези бисквитки съхраняват информация за съдържанието, които преглеждате, за да запомнят вашите предпочитания и настройки или за да анализират как използвате онлайн услугите.

Бисквитките се разделят на „бисквитки на първи страни“ и „бисквитки на трети страни“:

  • Бисквитки на първи страни са бисквитки на собственика на домейна, в нашия случай на Booking.com. Всички бисквитки, които поставяме ние, са „бисквитки на първи страни“.

  • Бисквитки на трети страни са бисквитки, поставени на домейна ни от доверени партньори, на които сме позволили това. Те могат да бъдат бисквитки на партньори от социални мрежи, рекламодатели, доставчици на сигурност и други.

От своя страна, те могат да бъдат „сесийни бисквитки“ или „перманентни бисквитки“.

  • Сесийните бисквитки съществуват само докато затворите браузъра, което е вашата „сесия“. След това биват изтривани.

  • Перманентните бисквитки имат различен живот и остават на устройството ви, дори след като браузърът е затворен. В платформата на Booking.com се опитваме да използваме само перманентни бисквитки (и позволяваме на трети страни да поставят само перманентни бисквитки), които имат ограничен живот. Но, поради причини за сигурност или по други изключителни обстоятелства, е възможно понякога да удължим живота на някои бисквитки.

Бисквитките в уеб браузъра може да съхраняват информация като вашия IP адрес или друг идентификатор, вида браузър, както и информация за съдържанието, които преглеждате при дигиталните услуги. Съхранявайки тази информация, бисквитките на уеб браузъра могат да запомнят вашите предпочитания и настройки за онлайн услуги и да анализират как ги използвате.

Заедно с бисквитките, ние използваме много сходни до тях технологии за проследяване. Нашите уебсайт, имейли и мобилни приложения съдържат малки прозрачни изображения или линии от код, които записват как взаимодействате с тях. Те включват „уеб маяци“, „скриптове“, „проследяващи URL адреси“ или „комплекти за разработка на софтуер“ (известни като SDK):

  • Уеб маяците имат много и различни имена. Те са познати и като уеб бъгове, проследващи бъгове, тагове, уеб тагове, тагове на страници, проследяващи пиксели, пикселни тагове, 1x1 GIFs, или просто GIFs.

    Накратко, тези маяци са малки графични изображения, често пъти от един пиксел, които могат да бъдат доставени на вашето устройство, като част от заявка на уеб страница, в приложение, в реклама или в HTML-а на имейл съобщение.

    Те могат да бъдат използвани за извличане на информация от вашето устройство, като например вида на вашето устройство или операционната система, вашия IP адрес и времето, което сте прекарали на сайта или в приложението. Те могат да бъдат използвани за прочитането и използването на бисквитки във вашия браузър или за поставянето на бисквитки.

  • Скриптовете са малки компютърни програми, внедрени в уеб страниците, които дават на тези страници много допълнителни функционалности. Скриптовете позволяват на уебсайта да функционира правилно. Например, скриптовете захранват функционалностите за сигурност и активират основни функции в сайта ни.

    Скриптовете могат да бъдат използвани за аналитични или рекламни цели. Например, скриптът може да събира информация за това как използвате уебсайта ни, например кои страници посещавате или какво търсите.

  • Проследяващите URL адреси са линкове с уникален идентификатор в тях. Те се използват за проследяване на това кои уебсайтове са ви довели до уебсайта или приложението на Booking.com. Пример за това би било, ако кликнете върху линк през социалните мрежи, някоя търсачка или уебсайтовете на нашите партньори.

  • Комплектите за разработка на софтуер (SDK) са част от основния код на нашите приложения и за разлика от бисквитките в уеб сайтовете, данните от SDK се съхраняват в приложението.

    Те се използват за анализиране на това как се използват приложенията или за изпращане на персонализирани известия. За да го направят, те записват уникални идентификатори, свързани с устройството ви, като ID номер и IP адрес, както и активността ви в приложението и местоположението на мрежата.

Всички тези технологии биват наричани „бисквитки“ в тази Декларация за използване на бисквитки.


Как се използват бисквитките?

Бисквитките се използват за събиране на информация, включително:

  • IP адрес

  • ID номер на устройството

  • Прегледани страници

  • Вид браузър

  • Информация за разглеждането в браузъра

  • Операционна система

  • Доставчик на интернет

  • Времева марка

  • Дали сте отговорили на реклама

  • URL адрес за препоръка

  • Използвани функции или дейности в уебсайта/приложението

Те ви позволяват да бъдете разпознати като един и същ потребител на всички страници на уебсайта, на устройствата, на различни уебсайтове или когато използвате приложение. По отношение на целта, те са разделени на три категории – функционални бисквитки, аналитични бисквитки и маркетингови бисквитки.

Функционални бисквитки

Тези бисквитки се изискват от нашите уебсайтове и приложение, за да функционират, и трябва да бъдат активирани, за да можете да използвате нашите услуги.

Функционалните бисквитки се използват за създаване на технологично напреднали и лесни за работа уебсайтове и приложения, които се адаптират автоматично към нуждите и предпочитанията ви, за да можете лесно да разглеждате и резервирате. Това включва и активиране на основни функции за сигурност и достъп.

По-конкретно, тези бисквитки:

  • Позволяват на нашите уебсайт и приложения да работят правилно, за да можете да създадете свой профил, да влезете в него и да управлявате резервациите си.

  • Запомнят избраните настройки за валута и език, миналите ви търсения и други предпочитания, за да ви помогнат да използвате уебсайта и приложенията по-ефективно.

  • Запомнят информацията за вашата регистрация, за да не се налага да попълвате своята информация всеки път, когато посещавате сайта или приложението. (Не се притеснявайте, паролите ще останат винаги кодирани.)

Технически бисквитки

Тези бисквитки измерват и проследяват как използвате уебсайта и приложенията ни. Ние използваме тази информация, за да подобрим уебсайта, приложенията и услугите си.

По-конкретно, тези бисквитки:

  • Ни помагат да разберем как посетителите и клиентите използват Booking.com и нашите приложения.

  • Помагат да подобрим уебсайта, приложенията и комуникацията ни, за да се уверим, че сме актуални и интересни.

  • Ни позволяват да научим какво сработва добре и какво не в уебсайта и приложенията ни.

  • Ни помага да разберем ефективността на рекламите и комуникацията.

  • Ни учи как потребителите си взаимодействат с уебсайта и приложенията ни, след като са видели онлайн реклама, включително реклами в уебсайтове на трети страни.

  • Позволяват на нашите бизнес партньори да научат дали потребителите им се възползват от офертите за места за настаняване, интегрирани в техните уебсайтове.

Събраните данни от тези бисквитки могат да включват кои уеб страници сте разгледали, които изходни/препоръчани страници сте отворили и сте излезли от тях, кой тип платформа използвате, кои имейли сте отворили и сте предприели някакви действия в тях, както и информация за дата и час. Това означава, че можем да използваме данните за това как сте взаимодействали с уебсайта или приложението, като например брой кликове, който сте направили на дадена страница, движенията на мишката и на курсора на мишката, думите, които сте използвали при търсене и текстовете, които сте въвели в множество полета.

Маркетингови бисквитки

Тези бисквитки се използват от Booking.com и нашите доверени партньори за събиране на информация за вас във времето, в различните уебсайтове, приложения или други платформи.

Маркетинговите бисквитки ни помагат да решим кои продукти, услуги и реклами спрямо интересите ви да ви показваме, както в уебсайта и приложенията ни, така и извън тях.

По-конкретно, тези бисквитки:

  • Ви категоризират в определен профил с интереси, например, на база уебсайтовете, които посещавате и поведението ви при кликване. Ние използваме тези профили, за да ви показваме персонализирано съдържание (като идеи за пътуване или конкретни места за настаняване) в Booking.com и други уебсайтове.

  • Ви показват персонализирани и базирани на интересите ви реклами както в уебсайта и приложенията на Booking.com, така и в други уебсайтове. Това се нарича „ретаргетиране“ и се прави на базата на дейността ви в браузъра, като например търсените от вас дестинации, разгледаните от вас места за настаняване и цените, които са ви били показани. Може също да се базира на навиците ви при пазаруване или други онлайн активности.

    Ретаргетираните реклами могат да ви бъдат показвани преди и след като напуснете Booking.com, като тяхната цел е да ви окуражат да разглеждате или да се върнете в нашия уебсайт. Възможно е да виждате тези реклами в уебсайтове, приложения или в имейли.

  • Интегрират социалните мрежи в нашите уебсайт и приложения. Това ви позволява да харесвате или споделяте съдържание или продукти в социалните мрежи като Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest, Snapchat или LinkedIn.

    Тези бутони за харесване и споделяне работят чрез кодове от конкретните доставчици на социални мрежи, като позволяват на бисквитки на трети страни да бъдат поставени на вашето устройство.

    Тези бисквитки могат да бъдат изцяло функционални, но могат да бъдат използвани и за проследяване на кои сайтове посещавате от нашата мрежа, за изграждане на профил на онлайн поведението ви и за показване на персонализирани реклами. Този профил ще бъде частично изграден със информацията, която получават доставчиците от вашите посещения в други уебсайтове в тяхната мрежа.

    За да прочетете повече за това какво правят доставчиците на социални мрежи с вашата лична информация, прегледайте техните декларации за бисквитки и/или поверителност: Facebook: (включва Instagram, Messenger и Audience Network), Snapchat, Pinterest и Twitter. Имайте предвид, че тези декларации може да се актуализират периодично.

Ние работим с доверени трети страни при събирането на данни. Също так понякога споделяме информация с тези трети страни, като вашия имейл адрес или телефонен номер. Тези трети страни може да свържат данните ви с друга информация, която събират, за да създадат персонализирани аудитории или да предлагат таргетирани реклами. За повече информация как тези трети страни обработват вашите данни, моля, прегледайте следните линкове: Как Google използва информацията, Политика за личните данни на Facebook

Възможно е да използваме други техники, като пиксели, които не се считат за бисквитки, тъй като те не съхраняват никаква информация на устройството ви.

Понякога поставяме пиксели в имейли, например информационни бюлетини. „Пиксел“ е електронен файл с размера на един пиксел, който се поставя в имейлите и се зарежда, когато ги отворите. Чрез пиксели в имейлите ние можем да видим дали съобщението е доставени, дали и кога е прочетено и върху какво сте кликнали.

Също така получаваме информация за известията, които ви пращаме. Тези статистики ни предоставят обратна връзка за вашето поведение при четене, която ние можем да използваме, за да оптимизираме нашите съобщения и да направим комуникацията ни по-подходяща за вас.


Какви са вашите възможности за избор?

За да научите повече относно бисквитките и как да ги управлявате или изтриете, посетете allaboutcookies.org и раздела за помощ във вашия браузър.

В настройките на браузъри като Internet Explorer, Safari, Firefox или Chrome можете да изберете кои бисквитки да приемате и кои да отхвърляте. Къде ще откриете тези настройки зависи от използваният от вас браузър.

Ако изберете да блокирате определени функционални бисквитки, е възможно да не можете да използвате някои функционалности на услугите ни.

В допълнение на конкретните настройки, които можем да предложим в Booking.com и приложенията, можете да се отпишете от някои бисквитки:

  • Анализи.

    За да попречите на Google Analytics да събира аналитични данни за определени типове браузъри, посетете следния линк: Добавка за браузър за отказване от Google Analytics (налично само за настолни компютри).

  • Реклама

    Винаги се стремим да работим с компании за онлайн реклама и маркетинг, които са членове на „NAI“ (Network Advertising Initiative) и/или „IAB“ (Interactive Advertising Bureau).

    Членовете на NAI и IAB се придържат към индустриалните стандарти и кодекси за поведение и ви позволяват да се откажете от поведенческа реклама.

    Посетете www.networkadvertising.org, за да видите членовете на „NAI“, които може да са поставили рекламни бисквитки на вашия компютър. За да се откажете от поведенческата рекламна програма за членове на „NAI“, просто поставете отметка на полето, което отговаря на тази компания.

    Можете също да посетите www.youronlinechoices.com или www.youradchoices.com, за да научите как се отпишете от персонализирани реклами.

    Възможно е вашето мобилно устройство да ви позволи да ограничите споделянето на информация с цел ретаргетиране, като използвате настройките. Ако изберете да го направите, имайте предвид, че отказването от мрежа за онлайн реклами не означава, че повече няма да получавате или че няма да сте обект на онлайн реклама или маркетингови проучвания. Това означава просто, че мрежата, от която сте се отказали, няма да доставя реклами, създадени за вашите уеб предпочитания и методи на използване на браузъра.

Някои уебсайтове предлагат функции „Не проследявай“, които ви позволяват да кажете на уебсайта да не ви проследява. В момента ние не поддържаме задаването на браузър настройката „Не проследявай“.

Как да се свържете с нас

Ако имате въпроси относно тази Декларация за използване на бисквитки, моля, изпратете имейл на dataprotectionoffice@booking.com.

Тази Декларация за използване на бисквитки може да бъде обновявана от време на време. Ако тези актуализации са съществени, особено подходящи за вас или засягат вашите права за защита на данните, ние ще се свържем с вас относно тях. Но ви препоръчваме да посещавате тази страница често, за да сте в крак с всички други промени (дори не толкова съществените).