Przejdź do głównej treści
Drukuj / Zapisz

Oświadczenie o ochronie prywatności i plikach cookies

Oświadczenie o ochronie prywatności

27 PAŹ 2021

Zacznijmy od tego, że ochrona Twojej prywatności jest dla nas bardzo ważna. Tego typu zapewnienia można znaleźć w każdym takim oświadczeniu, ale my bierzemy pełną odpowiedzialność za te słowa. To, że korzystasz z serwisu Booking.com oznacza, że nam ufasz, co ma dla nas duże znaczenie. Dołożymy więc wszelkich starań w celu ochrony danych, które nam przekazujesz. Działamy w interesie naszych klientów i zapewniamy przejrzystość przetwarzania Twoich danych osobowych.

Ten dokument opisuje, jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Treść dokumentu jest jasna i przejrzysta, tak abyś dowiedział się z niego wszystkiego, co Cię interesuje. Dodatkowo znajdziesz w nim informacje, z jakich praw możesz korzystać w odniesieniu do swoich danych osobowych i jak możesz się z nami skontaktować. Przeczytaj także „Oświadczenie dotyczące plików cookies”, z którego dowiesz się, jak Booking.com wykorzystuje „ciasteczka” i podobne technologie śledzenia.

Jeśli zdarzyło Ci się korzystać z naszej strony, wiesz już, że Booking.com oferuje usługi związane z podróżowaniem za pośrednictwem swoich własnych stron internetowych i aplikacji mobilnych, a także innych platform internetowych, takich jak strony internetowe partnerów i portale społecznościowe. Pragniemy zwrócić uwagę, że informacje, które przeczytasz, dotyczą nie jednej, nie dwóch, ale wszystkich tych platform.

W istocie niniejsze „Oświadczenie o ochronie prywatności” dotyczy wszelkich danych klientów zebranych za pośrednictwem tych platform lub platform z nimi powiązanych (takich jak informacje pozyskane drogą kontaktu e-mailowego z zespołem ds. obsługi klienta).

Jeśli jesteś naszym partnerem biznesowym, zapraszamy do lektury „Oświadczenia o ochronie prywatności dla Partnerów Biznesowych”, w którym wyjaśniamy, w jaki sposób Twoje dane są przetwarzane w ramach relacji biznesowych.

Od czasu do czasu możemy zaktualizować treść dokumentu, dlatego zalecamy odwiedzać stronę regularnie, żeby być zawsze na bieżąco. Jeśli zaktualizujemy Oświadczenie o ochronie prywatności w sposób, który będzie miał na Ciebie istotny wpływ, powiadomimy Cię o zmianach przed podjęciem jakichkolwiek nowych działań.

Terminy użyte w niniejszym „Oświadczeniu o ochronie prywatności”

„Produkt turystyczny” oznacza różne produkty i usługi, które mogą zostać zamówione, nabyte, zakupione, opłacone, wynajęte, dostarczone, zarezerwowane, łączone i skonsumowane przez klienta od Dostawcy usług turystycznych.

„Dostawca usług turystycznych” oznacza dostawcę zakwaterowania (np. hotele, motele, apartamenty, obiekt B&B, właściciel), atrakcji (np. parki tematyczne, muzea, zwiedzanie), transportu (np. wynajem samochodów, rejsy, wycieczki autokarowe, transfery), operatorów wycieczek, ubezpieczenia podróżnego oraz wszelkich innych produktów i usług związanych z podróżowaniem, które od czasu do czasu są udostępniane do Rezerwacji usług turystycznych na platformie.

„Usługa turystyczna” oznacza zakup, zamówienie, (wspomaganą) płatność lub usługę rezerwacji przez internet różnych produktów lub usług oferowanych lub umożliwionych przez Booking.com, jakie od czasu do czasu udostępniają Dostawcy usług turystycznych na platformie.

„Rezerwacja usług turystycznych” oznacza zamówienie, nabycie, opłacenie lub rezerwację Produktu turystycznego.


Jakiego rodzaju dane zbiera Booking.com?

Abyśmy mogli pomóc Ci wybrać idealny Produkt turystyczny, potrzebujemy pewnych informacji na Twój temat. Są to dość standardowe informacje – Twoje imię i nazwisko, preferowane dane kontaktowe, imiona i nazwiska osób podróżujących z Tobą oraz informacje dotyczące płatności. Możesz również zdecydować się na podanie dodatkowych informacji związanych z nadchodzącą podróżą (np. przewidywany czas przybycia).

Ponadto zbieramy również dane z Twojego komputera, telefonu, tabletu lub innego urządzenia, z którego uzyskujesz dostęp do naszych usług. Obejmują one Twój adres IP, rodzaj przeglądarki internetowej czy ustawienia języka. W niektórych sytuacjach otrzymujemy też informacje na Twój temat od innych lub gdy automatycznie zbieramy inne informacje.

Tak w skrócie przedstawia się kwestia gromadzonych przez nas informacji. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, szczegółowe informacje znajdziesz poniżej.

Dowiedz się więcej o gromadzonych przez nas danych osobowych

Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystuje Twoje dane osobowe?

Prosimy Cię o podanie danych w jednym celu – aby pomóc Ci zarządzać swoimi Rezerwacjami usług turystycznych online i zapewniać Ci usługi najwyższej jakości.

Z danych korzystamy m.in. po to, by się z Tobą skontaktować i poinformować Cię o naszych najnowszych ofertach, w tym ofertach specjalnych, a także innych produktach lub usługach, które według nas mogą Cię zainteresować. Wykorzystujemy Twoje dane także w innych celach. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do dalszej lektury.

Dowiedz się więcej na temat tego, dlaczego Booking.com zbiera Twoje dane

Na jakiej zasadzie Booking.com udostępnia Twoje dane stronom trzecim?

Booking.com współpracuje ze stronami trzecimi na wiele sposobów i z wielu powodów. Przede wszystkim po to, by udostępnić Dostawcy usług turystycznych dane istotne dla realizacji Twojej Rezerwacji usług turystycznych.

Istnieją jeszcze inne podmioty zaangażowane w dostarczanie Ci usług Booking.com. Są to m.in. instytucje finansowe, reklamodawcy, spółki należące do grupy kapitałowej Booking.com i inne spółki tworzące grupę kapitałową Booking Holdings Inc. W niektórych przypadkach, jeśli wymaga tego prawo, możemy udostępnić Twoje dane władzom rządowym lub innym.

Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje na temat tego, jak wykorzystujemy i udostępniamy innym dane, którymi się z nami dzielisz.

Dowiedz się więcej o tym, jakie dane udostępniamy stronom trzecim

W jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane w obrębie grupy kapitałowej Booking Holdings Inc.?

Booking.com należy do grupy kapitałowej Booking Holdings Inc. Zachęcamy do dalszej lektury, aby dowiedzieć się, jak Twoje dane są udostępniane w obrębie grupy kapitałowej Booking Holdings Inc.

Dowiedz się więcej o udostępnianiu danych w obrębie Booking Holdings Inc.

W jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane i dalej przetwarzane przez usługodawców transportu naziemnego?

Booking.com i Rentalcars.com – firma również należąca do grupy Booking Holdings Inc. – wspólnie wykorzystują Twoje dane, aby oferować Ci usługi transportu naziemnego za pośrednictwem stron internetowych i aplikacji Booking.com (takich jak cars.booking.com lub taxi.booking.com). W dalszej części oświadczenia dowiesz się więcej o zakresie i ograniczonym charakterze naszej wspólnej odpowiedzialności.

Dowiedz się więcej o danych i naszych usługach transportu naziemnego

W jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane i dalej przetwarzane w związku z usługami ubezpieczeniowymi?

W ramach naszej oferty usług ubezpieczeniowych współpracujemy z różnymi podmiotami. Pod poniższym hiperłączem znajdują się informacje o tym, jak dane są wykorzystywane i udostępniane do celów związanych z ubezpieczeniem oraz jakie są obowiązki, którym podlegają zaangażowane podmioty.

Dowiedz się więcej o danych oraz produktach i usługach ubezpieczeniowych

W jaki sposób Booking.com przetwarza wiadomości wysyłane między Tobą a Dostawcą usług turystycznych za pośrednictwem Booking.com?

Booking.com może ułatwić wymianę informacji między Tobą a Dostawcami usług turystycznych oraz przekazać życzenia specjalne dotyczące świadczonych przez nich usług i Rezerwacji usług turystycznych za pomocą Booking.com. Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie, w jaki sposób Booking.com pośredniczy w tego rodzaju komunikacji i ją przetwarza, czytaj dalej.

Dowiedz się więcej na temat tego, jak przetwarzana jest ta komunikacja

Jak Booking.com wykorzystuje urządzenia mobilne?

Oferujemy bezpłatne aplikacje, za pośrednictwem których również zbieramy i przetwarzamy Twoje dane. Działa to na podobnej zasadzie, co pobieranie danych za pośrednictwem strony internetowej, z tą różnicą, że urządzenia mobilne umożliwiają również zbieranie informacji dotyczących lokalizacji.

Dowiedz się więcej na temat tego, jak wykorzystujemy dane z urządzeń mobilnych

Jak Booking.com wykorzystuje media społecznościowe?

Korzystanie z mediów społecznościowych może być zintegrowanie z usługami Booking.com na wiele różnych sposobów. Zbieramy na przykład niektóre Twoje dane osobowe lub otrzymujemy niektóre informacje od dostawcy mediów społecznościowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jak wykorzystujemy i udostępniamy te informacje, czytaj dalej.

Dowiedz się więcej o tym, jak wykorzystujemy dane z mediów społecznościowych

Jakie procedury dotyczące ochrony i przechowywania danych osobowych stosuje Booking.com?

Wdrożyliśmy szereg procedur mających na celu zapobieganie nieuprawionemu dostępowi do danych osobowych, które przetwarzamy, lub ich niezgodnemu z prawem wykorzystaniu.

Dowiedz się więcej o naszych procedurach ochrony i przechowywania danych

W jaki sposób Booking.com obchodzi się z danymi osobowymi dzieci?

O ile nie wskazano inaczej, z portalu Booking.com mogą korzystać jedynie osoby, które ukończyły 16. rok życia. Przetwarzamy informacje dotyczące dzieci wyłącznie za zgodą ich rodziców lub opiekunów prawnych, bądź gdy informacje te są nam udostępniane przez rodziców lub opiekunów prawnych.

Dowiedz się więcej o danych osobowych osób poniżej 16. roku życia

Jak możesz kontrolować dane osobowe udostępnione Booking.com?

Zawsze masz prawo wglądu w dane, które przechowujemy. Możesz poprosić o dostęp do swoich danych osobowych lub o ich usunięcie, wysyłając ten formularz. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o przysługujących Ci prawach do kontroli swoich danych osobowych, czytaj dalej.

Dowiedz się więcej o tym, jak możesz kontrolować swoje dane osobowe

Kto jest odpowiedzialny za przetwarzanie danych osobowych na stronie internetowej i w aplikacjach Booking.com?

Firma Booking.com B.V. z siedzibą w Amsterdamie, w Holandii, kontroluje przetwarzanie danych osobowych w celu świadczenia swoich usług. Obejmuje to dane ze stron internetowych i aplikacji mobilnych należących do firmy, poza pewnymi wyjątkami, które zostały wyjaśnione w niniejszym oświadczeniu o ochronie prywatności.

Dowiedz się więcej o odpowiedzialności Booking.com B.V. za dane osobowe klientów

Postanowienia dotyczące określonych krajów

W zależności od prawa, które ma zastosowanie w Twoim przypadku, możemy być zobowiązani do dostarczenia dodatkowych informacji. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, czytaj dalej.

Dowiedz się więcej o postanowieniach dotyczących określonych krajów


Jakiego rodzaju dane zbiera Booking.com?

Zatem interesują Cię bardziej szczegółowe informacje. Przyjrzyjmy się więc danym, które gromadzimy.

Dane, które nam udostępniasz.

Firma Booking.com zbiera i wykorzystuje informacje, które jej przekazujesz. Kiedy dokonujesz Rezerwacji usług turystycznych, jesteś proszony o podanie (przynajmniej) swojego imienia, nazwiska i adresu e-mail.

W zależności od dokonanej Rezerwacji usług turystycznych możemy Cię również poprosić o podanie adresu zamieszkania, numeru telefonu, informacji dotyczących płatności, daty urodzenia, aktualnej lokalizacji (w przypadku usług na żądanie) imion i nazwisk osób podróżujących z Tobą oraz Twoich preferencji dotyczących Produktu turystycznego (np. wymogów żywieniowych lub dotyczących niepełnosprawności). W niektórych przypadka istnieje możliwość zameldowania online u Dostawcy usług turystycznych, przy czym konieczne będzie wtedy przekazanie danych paszportowych lub danych dokumentu prawa jazdy i podpisów.

Jeśli będziesz kontaktować się z nami przez dział obsługi klienta lub w inny sposób (np. korzystając z mediów społecznościowych lub chatbota) lub będziesz kontaktować się za naszym pośrednictwem z Dostawcą usług turystycznych, również będziemy zbierać informacje z tym związane. Ma to zastosowanie bez względu na to, czy przekazujesz nam swoją informację zwrotną, czy kontaktujesz się w celu uzyskania pomocy związanej z naszymi usługami.

Możesz zostać także poproszony o dodanie opinii, aby opowiedzieć innym o swoich doświadczeniach związanych z korzystaniem z Produktu turystycznego. Kiedy dodajesz opinię na platformie Booking.com, zbieramy wszystkie informacje, które w niej zawarłeś, wraz z wyświetlaną nazwą użytkownika oraz awatarem (jeśli go wybierzesz).

Są również inne sytuacje, które pozwalają nam na zbieranie informacji. Na przykład, jeśli przeglądasz naszą stronę, korzystając z urządzenia mobilnego, możesz zdecydować się na udostępnienie Booking.com informacji o swoim położeniu oraz niektórych danych kontaktowych. Pozwoli nam to zapewnić Ci możliwie jak najlepsze usługi i doświadczenia (na przykład, aby poznać oferowane przez nas przewodniki po mieście, znajdujące się najbliżej Ciebie restauracje lub atrakcje, bądź otrzymać inne wskazówki).

Jeśli natomiast utworzysz konto na naszej stronie, zapiszemy Twoje ustawienia, dodane zdjęcia oraz oceny poprzednich wyjazdów. Dane te mogą zostać wykorzystane, aby pomóc Ci zaplanować i zarządzać kolejnymi Rezerwacjami usług turystycznych lub korzystać z innych funkcji, do których dostęp mają wyłącznie posiadacze kont (takich jak oferowane przez nas nagrody i inne korzyści).

Możemy także zaoferować Ci udział w programach poleceń lub innych programach lojalnościowych, które także wymagają podania danych.

Dane, które udzielasz nam o innych osobach.

Być może nie dokonujesz Rezerwacji usług turystycznych wyłącznie dla siebie. Może podczas podróży stanowiącej Produkt turystyczny towarzyszyć Ci będą inne osoby, a może dokonujesz rezerwacji w czyimś imieniu. W obu przypadkach udostępnisz nam dane tych osób wymagane przy Rezerwacji usług turystycznych.

Jeśli posiadasz konto Booking.com for Business, warto utworzyć książkę adresową, aby ułatwić sobie zarządzanie rezerwacjami podróży służbowych innych osób.

W niektórych przypadkach możesz też skorzystać ze strony Booking.com, aby udostępnić informacje innym. Możesz na przykład podzielić się swoją listą życzeń, działać jako członek społeczności podróżujących lub uczestniczyć w programie poleceń (zgodnie z warunkami korzystania z odpowiedniej funkcji).

Musimy tutaj zaznaczyć, że to Ty jesteś odpowiedzialny za powiadomienie odpowiednich osób o tym, że ich dane zostały nam przez Ciebie udostępnione. Musisz upewnić się, że osoby te rozumieją i zgadzają się na to, w jaki sposób Booking.com może wykorzystać ich dane (jak zostało to opisane w tym „Oświadczeniu o ochronie prywatności”).

Dane, które zbieramy automatycznie.

Niezależnie od tego, czy dokonasz Rezerwacji usług turystycznych czy nie, automatycznie zbieramy dane, gdy korzystasz z naszej strony lub z aplikacji mobilnej. Zbieramy takie dane, jak Twój adres IP, data i godzina korzystania z naszego serwisu, rodzaj urządzenia i oprogramowanie (jak np. system operacyjny, przeglądarka internetowa, wersje oprogramowania/aplikacji i ustawienia języka). Zbieramy także informacje na temat kliknięć oraz tego, jakie strony wyświetliłeś.

Jeśli korzystasz z urządzenia mobilnego, zbieramy dane identyfikujące Twoje urządzenie, jak i dane na temat Twoich ustawień i charakterystyki urządzenia, przypadków zawieszenia się aplikacji i na temat innych działań systemowych. Kiedy dokonujesz Rezerwacji usług turystycznych za pomocą tego typu urządzenia, nasz system rejestruje, w jaki sposób dokonałeś rezerwacji (na jakiej stronie internetowej), i/lub z jakiej strony trafiłeś na platformę, kiedy wszedłeś na stronę Booking.com lub do aplikacji.

Dane osobowe, które otrzymujemy z innych źródeł.

Nie chodzi tylko o informacje, których nam udzielasz. Możemy też otrzymywać informacje o Tobie z innych źródeł. Dane mogą pochodzić od naszych partnerów biznesowych, np. spółek afiliacyjnych, spółek należących do grupy Booking.com, innych podmiotów należących do grupy kapitałowej Booking Holdings Inc. lub od niezależnych stron trzecich.

Wszelkie informacje, które od nich otrzymujemy, mogą zostać powiązane z informacjami udostępnionymi przez Ciebie. Usługi Rezerwacji usług turystycznych Booking.com dostępne są nie tylko poprzez stronę i aplikacje mobilne Booking.com, ale są również zintegrowane z usługami rezerwacyjnymi naszych partnerów afiliacyjnych, których znajdziesz w internecie. Kiedy będziesz korzystać z ich usług, możesz udostępnić swoje dane naszemu partnerowi biznesowemu, który z kolei przekaże je nam.

Nasz serwis obejmuje także usługi stron trzecich, co ułatwia kwestie obsługi płatności za rezerwacje i sprawia, że pieniądze trafiają od Ciebie do Dostawców usług turystycznych. Usługodawcy ci udostępniają nam szczegóły dotyczące płatności, tak byśmy mogli odpowiednio zarządzać Twoją Rezerwacją usług turystycznych i dopilnować, żeby wszystko odbyło się bez problemów.

Dodatkowo, zbieramy informacje w przypadku, gdy otrzymamy od Dostawcy usług turystycznych skarg na Twój temat, na przykład w przypadku niewłaściwego zachowania.

Kolejnym źródłem informacji o użytkownikach są zintegrowane z naszą platformą usługi komunikacyjne. Umożliwiają one kontakt z Dostawcą usług turystycznych, u którego dokonałeś rezerwacji, w kwestii swojego pobytu. W niektórych przypadkach otrzymujemy też metadane na temat komunikacji (pod jaki numer dzwoniono, kto dzwonił oraz datę i długość połączenia).

Możemy także otrzymywać dane na Twój temat, by móc zaoferować Ci lepiej dostosowane do Ciebie reklamy, na przykład dodatkowe dane dotyczące plików cookies udostępniane Booking.com przez partnerów mediów społecznościowych. Więcej informacji znajdziesz w sekcji „Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystuje Twoje dane osobowe?”.

Kiedy połączysz swoje konto Booking.com ze swoim kontem w mediach społecznościowych, może to skutkować wymianą danych między Booking.com a platformą mediów społecznościowych. Zawsze masz możesz nie wyrazić zgody na udostępnienie takich danych.

Dostawcy usług turystycznych również mogą udostępnić Booking.com informacje na Twój temat. Może się tak zdarzyć, jeśli masz pytania dotyczące nadchodzącej rezerwacji lub w przypadku zaistnienia sporu dotyczącego Rezerwacji usług turystycznych.


Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystuje Twoje dane osobowe?

Wykorzystujemy dotyczące Ciebie informacje do różnych celów. Dane te mogą zostać wykorzystane w następujący sposób:

  1. Rezerwacje usług turystycznych: przede wszystkim potrzebujemy Twoich danych, aby dokończyć Twoją internetową Rezerwację usług turystycznych i nią zarządzać, co jest niezbędne do celów świadczenia przez nas tych usług. W ramach tych działań będziemy przesyłać wiadomości związane z Twoją Rezerwacją usług turystycznych, np. potwierdzenie lub zmiany rezerwacji czy przypomnienia. W niektórych przypadkach może to również obejmować przetwarzanie Twoich danych osobowych w celu umożliwienia zameldowania online u Dostawcy usług turystycznych lub przetwarzanie danych osobowych w związku z kaucją na wypadek ewentualnych zniszczeń.

  2. Obsługa klienta: zapewniamy pomoc naszym klientom poprzez biura lokalne w ponad 20 językach. Jesteśmy do Twojej dyspozycji przez całą dobę, siedem dni w tygodniu. Udostępnienie odpowiednich danych, takich jak informacje dotyczące rezerwacji lub Twojego konta użytkownika, centrum obsługi klienta pozwala nam udzielić Ci pomocy, kiedy jej potrzebujesz. Pomagamy Ci, m.in. skontaktować się odpowiednim Dostawcą usług turystycznych oraz odpowiadamy na Twoje pytania dotyczące Rezerwacji usług turystycznych (lub innych kwestii).

  3. Funkcje konta: użytkownicy Booking.com mogą zakładać konta na naszej stronie oraz w naszej aplikacji. Otrzymane przez nas informacje wykorzystywane są do zarządzania tymi kontami. Dzięki temu możesz zarządzać Rezerwacjami usług turystycznych, korzystać z ofert specjalnych, dokonywać z łatwością przyszłych Rezerwacji usług turystycznych i zarządzać ustawieniami osobistymi.

    Ta ostatnia funkcja daje Ci możliwość zapisywania i udostępniania list, zdjęć, przeglądania poprzednich wyszukiwań Usług turystycznych oraz weryfikacji innych wprowadzonych danych związanych z podróżowaniem. Istnieje również możliwość zobaczenia przesłanych opinii.

    Można także udostępniać niektóre informacje na koncie użytkownika poprzez utworzenie publicznego profilu powiązanego albo z Twoim imieniem, albo z wybranym pseudonimem.

    Jeśli posiadasz konto Booking.com for Business, możesz zapisywać na nim dane kontaktowe, zarządzać swoimi rezerwacjami biznesowymi oraz dodawać innych użytkowników kont do tego samego konta Booking.com for Business.

  4. Grupy online: pozwalamy użytkownikom kont na interakcję ze sobą za pośrednictwem grup online lub forów takich jak społeczności podróżujących.

  5. Działania marketingowe: używamy tych informacji w ramach naszych działań marketingowych. Te działania obejmują:

    1. Wykorzystywanie danych kontaktowych do przesyłania Ci typowych powiadomień o produktach i usługach związanych z podróżowaniem. Możesz zrezygnować z otrzymywania informacji na swój adres e-mail w prosty i szybki sposób. Wystarczy kliknąć link „Zrezygnuj” znajdujący się na dole biuletynu lub innej wiadomości.

    2. Na podstawie Twoich informacji możemy pokazywać Ci spersonalizowane oferty na stronie Booking.com, w aplikacjach mobilnych lub na stronach i w aplikacjach należących do stron trzecich (w tym w mediach społecznościowych), a wyświetlane Tobie treści strony mogą być personalizowane. Mogą to być oferty, z których można skorzystać bezpośrednio na stronie Booking.com, stronach partnerskich, lub inne oferty stron trzecich, jak również produkty, które według nas mogą być dla Ciebie interesujące.

    3. W przypadku wzięcia udziału w innych działaniach promocyjnych (takich jak loterie, programy poleceń, konkursy) odpowiednie informacje zostaną wykorzystane do zarządzania tymi promocjami.

  6. Komunikacja z Tobą: możemy kontaktować się z Tobą przy innych okazjach, m.in. za pośrednictwem poczty elektronicznej, chatbota, poczty tradycyjnej lub wiadomości SMS. Wybrana metoda uzależniona będzie od podanych przez Ciebie informacji.

    Przetwarzamy również wiadomości otrzymane od Ciebie. Może istnieć ku temu kilka powodów:

    1. Rozwiązywanie kwestii zgłoszonych przez Ciebie lub Dostawcę usług turystycznych, u którego dokonałeś rezerwacji. Ponadto Booking.com oferuje gościom oraz Dostawcom usług turystycznych różnorakie metody wymiany informacji, zapytań oraz komentarzy dotyczących ich ofert i aktualnych Rezerwacji usług turystycznych dokonanych za pośrednictwem Booking.com. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na ten temat, przejdź do sekcji „W jaki sposób Booking.com przetwarza komunikację między Tobą a Dostawcą usług turystycznych wysyłaną za pośrednictwem Booking.com?”.

    2. W przypadku niedokończenia Rezerwacji usług turystycznych online możemy skontaktować się z Tobą w celu przypomnienia o dokończeniu rezerwacji. Uważamy, że ta dodatkowa usługa umożliwia Ci kontynuację już rozpoczętej rezerwacji bez konieczności ponownego wyszukiwania Dostawcy usług turystycznych i wpisywania swoich danych.

    3. W przypadku korzystania z naszych usług możemy przesłać Ci kwestionariusz lub poprosić Cię o ocenę Twoich doświadczeń związanych z Booking.com lub Dostawcą usług turystycznych.

    4. Wyślemy Ci również inne materiały związane z Twoimi Rezerwacjami usług turystycznych, np. informacje dotyczące tego, jak można się skontaktować z Booking.com w przypadku, gdy potrzebujesz pomocy w podróży, a także informacje, które mogą okazać się przydatne przy planowaniu wyjazdu stanowiącego Produkt turystyczny i wykorzystaniu go jak najlepiej. Wyślemy Ci także materiały związane z przyszłymi Rezerwacjami usług turystycznych lub podsumowanie Twoich poprzednich Rezerwacji usług turystycznych na Booking.com.

    5. Nawet jeśli nie masz Rezerwacji usług turystycznych, której termin przypada w przyszłości, nadal może zaistnieć potrzeba przesłania Ci wiadomości o charakterze administracyjnym, w tym powiadomień dotyczących kwestii bezpieczeństwa.

    6. W razie niewłaściwego zachowania możemy przesłać Ci powiadomienie i/lub ostrzeżenie.

  7. Badania rynku: czasami zapraszamy naszych klientów do wzięcia udziału w badaniach rynku. Aby dowiedzieć się, jakie dane osobowe zbieramy i w jaki sposób są one dalej przetwarzane, prosimy o zapoznanie się z informacjami otrzymanymi wraz z prośbą o wzięcie udziału w tych badaniach.

  8. Doskonalenie naszych usług: korzystamy także z danych osobowych do celów analitycznych i doskonalenia produktów. Wynika to z naszego zaangażowanie w poprawę jakości naszych usług i zwiększenie zadowolenia użytkowników.

    W tym przypadku wykorzystujemy dane do celów testowania i rozwiązywania problemów, jak również do generowania statystyk dotyczących naszej działalności. Naszym głównym celem jest w tym przypadku analiza wydajności naszych usług, zrozumienie, w jaki sposób są używane, a ostatecznie także optymalizacja i personalizacja naszej internetowej platformy i aplikacji, aby były łatwiejsze i bardziej przydatne w użyciu. W miarę możliwości staramy się używać do takich celów analitycznych wyłącznie danych osobowych, które są zanonimizowane i pozbawione elementów umożliwiających identyfikację tożsamości.

  9. Zapewnienie Ci najlepszej ceny, w zależności od miejsca, w którym się znajdujesz: Podczas korzystania z naszych aplikacji lub stron internetowych, na przykład w celu znalezienia zakwaterowania, wynajęcia samochodu lub znalezienia lotu, przetwarzamy Twój adres IP w celu sprawdzenia, czy znajdujesz się na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG), czy w innym kraju. Robimy to, aby zaoferować Ci najlepszą cenę dla regionu (EOG) lub kraju (spoza EOG), w którym się znajdujesz.

  10. Opinie klientów i inne informacje związane z celem podróży: podczas Twojego pobytu w ramach Produktu turystycznego lub po jego zakończeniu możemy Cię poprosić o podzielenie się opinią na jego temat. Możemy też dać taką możliwość gościom podróżującym wraz z Tobą lub osobom, w imieniu których dokonałeś rezerwacji. Prośba taka może obejmować informacje o Dostawcy usług turystycznych lub o miejscu pobytu.

    Jeśli posiadasz konto na Booking.com, możesz wybrać, czy chcesz, aby obok opinii widniała Twoja nazwa użytkownika zamiast prawdziwego imienia i nazwiska. Nazwę użytkownika można dodać w ustawieniach konta. Można też dodać awatara.

    Umieszczając opinię, zgadzasz się jednocześnie, by była ona widoczna na stronie internetowej (zgodnie z naszymi Warunkami), np. na stronie danego Dostawcy usług turystycznych lub na naszych stronach, w aplikacjach mobilnych lub mediach społecznościowych, aplikacjach społecznościowych oraz na internetowej platformie danego Dostawcy usług turystycznych lub na stronach partnerów biznesowych. Opinie mają na celu poinformowanie innych podróżujących o jakości Usług turystycznych, z których korzystałeś, wybranym celu podróży lub innych doświadczeniach, którymi zdecydowałeś się podzielić.

  11. Monitorowanie połączeń telefonicznych: kiedy dzwonisz do naszego zespołu obsługi klienta, Booking.com korzysta z systemu automatycznego wykrywania numeru telefonu, by dopasować Twój numer do istniejących rezerwacji. Pomaga to zaoszczędzić czas zarówno Tobie, jak i pracownikowi zespołu obsługi klienta. Jednakże, nasz personel nadal może poprosić Cię o zweryfikowanie informacji, co pomaga zachować poufność danych dotyczących rezerwacji.

    Podczas rozmów telefonicznych z naszym zespołem obsługi klienta możemy słuchać lub nagrywać rozmowy do celów związanych z kontrolą jakości lub szkoleniami. Wiąże się to z wykorzystaniem nagrań do rozpatrywania skarg, roszczeń prawnych i wykrywania nadużyć.

    Nie nagrywany wszystkich rozmów telefonicznych. Jeśli rozmowa jest rejestrowana, nagranie przechowywane jest przez ograniczony czas, a po jego upływie jest automatycznie usuwane. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy ustalimy, że musimy zachować nagranie do celów związanych z dochodzeniem w sprawie oszustwa lub do celów prawnych. Więcej informacji na ten temat znajduje się poniżej.

  12. Wsparcie bezpieczeństwa i wiarygodności usługi: Aby stworzyć godne zaufania środowisko dla Ciebie, Twoich towarzyszy podróży, partnerów biznesowych Booking.com i naszych Dostawców usług turystycznych, na bieżąco analizujemy i wykorzystujemy wybrane dane osobowe do wykrywania oszustw i innych nielegalnych lub niepożądanych działań oraz zapobiegania im.

    Analogicznie wykorzystujemy dane osobowe do celów oceny ryzyka i bezpieczeństwa, w tym w przypadku, gdy zgłosisz problem dotyczący bezpieczeństwa, oraz do uwierzytelniania użytkowników i rezerwacji. W takich przypadkach konieczne może być przerwanie lub wstrzymanie określonych Rezerwacji usług turystycznych do czasu zakończenia oceny sytuacji.

  13. Aspekty prawne: w określonych przypadkach może zachodzić potrzeba wykorzystania Twoich danych w celu rozwiązania roszczeń i sporów prawnych, w przypadku postępowań urzędowych, w sprawach związanych z przestrzeganiem przepisów prawa, dla dopełnienia zapisów warunków korzystania z usług internetowej rezerwacji Booking.com lub wykonania prawnie uzasadnionego żądania organów ścigania.

    Podanie Booking.com danych osobowych jest dobrowolne. W zależności od rodzaju usługi, z której chciałbyś skorzystać, zebranie określonych danych osobowych może okazać się jednak konieczne do realizacji tej usługi. Nie możemy na przykład przetworzyć Twojej Rezerwacji usług turystycznych, jeśli nie podasz nam swojego imienia i nazwiska oraz danych kontaktowych.

    Jeśli wykorzystamy zautomatyzowane sposoby przetwarzania danych osobowych, które pociągają za sobą skutki prawne lub mają na Ciebie znaczący wpływ, zawsze wprowadzimy konieczne środki ochrony Twoich praw i wolności. Obejmuje to prawo do uzyskania interwencji ze strony człowieka.

Przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych opisanych powyżej, opieramy się na następujących podstawach prawnych:

W stosownych przypadkach, dla realizacji celów A i B, Booking.com opiera się na podstawie prawnej, że przetwarzanie danych osobowych jest niezbędne do wykonania umowy, a w szczególności do dokończenia Rezerwacji usług turystycznych i zarządzania nią.

Bez podania wymaganych danych osobowych Booking.com nie może dokończyć Rezerwacji usług turystycznych ani zapewnić obsługi klienta. W odniesieniu do celów C-L Booking.com opiera się na uzasadnionym interesie swoim lub osób trzecich, polegającym na świadczeniu i poprawianiu jakości usług, zapobieganiu oszustwom i innych niezgodnym z prawem działaniom (jak określono bardziej szczegółowo w części C-L).

Booking.com zachowuje balans między Twoimi prawami i interesami w zakresie ochrony danych osobowych a prawami i interesami Booking.com lub strony trzeciej, gdy korzystanie z danych osobowych leży w prawnie uzasadnionym interesie Booking.com lub strony trzeciej. W przypadku punktu M (jeśli dotyczy) Booking.com działa w oparciu o zgodność z obowiązującymi przepisami prawa (w tym prawnie uzasadnionymi wnioskami organów ścigania).

Wreszcie, gdy wymaga tego obowiązujące prawo, Booking.com zwróci się do Ciebie o wyrażenie zgody przed przystąpieniem do przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym do celów marketingowych realizowanych za pomocą poczty elektronicznej lub w jakimkolwiek innym celu wymaganym przez prawo.

Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie Twoich danych do celów C-L i nie masz możliwości bezpośredniego skorzystania z żadnego mechanizmu rezygnacji (na przykład w ustawieniach Twojego konta), prosimy o wysłanie wiadomości na adres dataprotectionoffice@booking.com.


Na jakiej zasadzie Booking.com udostępnia Twoje dane stronom trzecim?

W określonych okolicznościach, udostępnimy Twoje dane osobowe stronom trzecim. Te strony trzecie obejmują:

  1. Dostawcę usług turystycznych, u którego dokonałeś rezerwacji: w celu zrealizowania Twojej Rezerwacji usług turystycznych przekazujemy odpowiednie dane na jej temat Dostawcy usług turystycznych, u którego jej dokonałeś. To jedna z najważniejszych rzeczy, jakie dla Ciebie robimy.

    W zależności od Rezerwacji usług turystycznych dane te obejmują Twoje imię i nazwisko, dane kontaktowe, dane płatności, imiona i nazwiska gości podróżujących z Tobą, jak również wszelkie preferencje lub inne informacje określone podczas dokonywania Rezerwacji usług turystycznych.

    W niektórych przypadkach możemy również przekazać Dostawcy usług turystycznych pewne historyczne informacje na Twój temat. Dotyczą one m.in. tego, czy w przeszłości dokonywałeś już u nas rezerwacji, liczby zrealizowanych rezerwacji w serwisie Booking.com, potwierdzenia braku zgłoszeń o niewłaściwym zachowaniu, odsetka rezerwacji, które w przeszłości odwołałeś, czy też tego, czy wystawiłeś opinie dotyczące poprzednich rezerwacji.

    Jeśli masz pytanie dotyczące wybranego Produktu turystycznego, możemy skontaktować się z Dostawcą usług turystycznych i poprosić o rozwiązanie danej kwestii. O ile płatności nie dokonano w trakcie procesu rezerwacji na stronie Booking.com, prześlemy dane Twojej karty płatniczej do Dostawcy usług turystycznych do dalszej ich obsługi (o ile podałeś nam te dane).

    W przypadku roszczeń lub sporów związanych z Rezerwacjami usług turystycznych możemy przesłać Dostawcy usług turystycznych Twoje dane kontaktowe i inne informacje o procesie rezerwacji niezbędne do rozstrzygnięcia roszczenia lub sporu. Informacje te mogą obejmować m.in. Twój adres e-mail i kopię potwierdzenia Twojej rezerwacji w charakterze dowodu na dokonanie Rezerwacji usług turystycznych lub w celu potwierdzenia przyczyn odwołania.

    W celu zakończenia procesu Dostawcy usług turystycznych będą dalej przetwarzać Twoje dane osobowe poza kontrolą Booking.com. Dostawcy usług turystycznych mogą również prosić o dodatkowe dane osobowe, np. na potrzeby świadczenia dodatkowych usług lub w ramach przestrzegania lokalnych ograniczeń. Aby dowiedzieć się, jak Dostawca usług turystycznych przetwarza Twoje dane osobowe, zapoznaj się z jego Oświadczeniem o ochronie prywatności, jeśli jest dostępne.

  2. Dostawcy usług connectivity: Niektórzy Dostawcy usług turystycznych mogą wymagać od nas udostępnienia Twoich danych osobowych zakontraktowanym Dostawcom usług connectivity, aby móc sfinalizować Twoją rezerwację i zarządzać nią. Dostawcy usług connectivity działają w imieniu Dostawców usług turystycznych i pomagają im w zarządzaniu rezerwacjami.

  3. Twoje lokalne biuro Booking.com: w celu obsługi usług Booking.com Twoje dane mogą zostać udostępnione spółkom zależnym grupy Booking.com, w tym zespołowi obsługi klienta. Aby dowiedzieć się więcej o grupie kapitałowej Booking.com, odwiedź stronę O Booking.com.

  4. Zewnętrzni dostawcy usług: korzystamy z dostawców usług, którzy nie należą do grupy Booking.com, w celu wspierania nas w dostarczaniu usług Booking.com. Usługi te obejmują:

    • Wsparcie klienta

    • Badania rynku

    • Wykrywanie oszustw i zapobieganie im (w tym usługi screeningu)

    • Obsługę płatności

      Korzystamy z usług stron trzecich w celu przetwarzania płatności, realizacji obciążeń zwrotnych oraz świadczenia usług rozliczeniowo-windykacyjnych. W przypadku obciążenia zwrotnego żądanego dla Twojej Rezerwacji usług turystycznych przez Ciebie lub przez posiadacza karty kredytowej użytej do dokonania rezerwacji musimy udostępnić określone dane na temat rezerwacji podmiotowi obsługującemu płatności oraz odpowiedniej instytucji finansowej w celu realizacji obciążenia zwrotnego. Może to także dotyczyć kopii potwierdzenia rezerwacji lub adresu IP użytego do dokonania rezerwacji. Możemy udostępniać dane odpowiednim instytucjom finansowym, jeśli uznamy, że jest to absolutnie konieczne do zapobieżenia lub wykrycia oszustwa.

    • Usługi marketingowe

      Udostępniamy Twoje dane osobowe agencjom reklamowym, w tym adres e-mail, w ramach działań marketingowych Booking.com podejmowanych z wykorzystaniem stron trzecich (w celu upewnienia się, że odpowiednie reklamy wyświetlane są odpowiednim odbiorcom). Używamy m.in. funkcji haszującej, aby umożliwić dopasowanie adresu e-mail w istniejącej bazie danych klientów, tak aby adres ten nie mógł zostać użyty do innych celów. Aby uzyskać więcej informacji na temat spersonalizowanych treści reklamowych i Twoich wyborów, przeczytaj nasze „Oświadczenie dotyczące plików cookies”.

    • Partnerzy reklamowi

      Współpracujemy z partnerami reklamowymi, takimi jak dostawcy metawyszukiwarek, aby umożliwić Ci porównanie naszych ofert z ofertami innych internetowych biur podróży (OTA). Kiedy dokonasz rezerwacji na Booking.com po skorzystaniu z usług partnera reklamowego, wyślemy temu partnerowi szczegóły rezerwacji, której dokonałeś na Booking.com.

  5. Właściwe organy: udostępniamy dane osobowe organom ścigania w zakresie, w jakim jest to absolutnie konieczne do zapobiegania, wykrywania i ścigania sprawców przestępstw oraz oszustw lub jeśli spoczywa na nas inny obowiązek prawny w tym zakresie. Ponadto możemy udostępnić dane osobowe organom posiadającym kompetencje w zakresie ochrony praw i własności, w tym praw i własności naszych partnerów biznesowych.

  6. Partnerzy biznesowi: współpracujemy z wieloma partnerami biznesowymi na całym świecie. Nasi partnerzy biznesowi dystrybuują i reklamują usługi Booking.com, w tym usługi i produkty naszych Dostawców usług turystycznych.

    Gdy dokonujesz rezerwacji na stronach jednego z naszych partnerów biznesowych lub korzystasz z ich aplikacji, określone dane osobowe, które im przekazujesz, takie jak Twoje imię i nazwisko oraz adres e-mail, Twój adres zamieszkania, informacje dotyczące płatności i inne istotne informacje, zostaną przekazane nam celem dokończenia Twojej Rezerwacji usług turystycznych i dalszego nią zarządzania.

    Jeśli obsługę klienta realizuje partner biznesowy, Booking.com udostępni odpowiednie dane partnerom biznesowym (tylko w razie potrzeby), po to, by dostarczyć Ci właściwego i skutecznego wsparcia.

    Gdy dokonujesz rezerwacji u jednego z naszych partnerów biznesowych, mogą oni otrzymywać określone dane osobowe związane z daną rezerwacją oraz Twoją interakcją ze stronami tych partnerów. Są one wykorzystywane do ich celów handlowych.

    Gdy dokonujesz rezerwacji na stronie jednego z naszych partnerów biznesowych, nie zapomnij też zapoznać się z oświadczeniami o ochronie prywatności, jeśli chcesz zrozumieć sposób, w jaki będą oni przetwarzać Twoje dane osobowe.

    Do celów związanych z wykrywaniem lub zapobieganiem oszustwom możemy także wymieniać się danymi naszych użytkowników z naszymi partnerami biznesowymi – tylko w razie potrzeby.

    • Oferta partnerska: Możemy Ci zaprezentować „Ofertę partnerską”. Gdy rezerwujesz pobyt oznaczony jako „Oferta partnerska”, Twoja rezerwacja będzie obsłużona przez Dostawcę usług turystycznych niezwiązanego z obiektem, który rezerwujesz. W ramach procesu rezerwacji będziemy musieli udostępnić takiemu partnerowi biznesowemu niektóre istotne dane osobowe.

      Jeśli rezerwujesz Ofertę partnerską, zapoznaj się z informacjami przekazywanymi w ramach procesu rezerwacji lub podanymi w potwierdzeniu rezerwacji, aby dowiedzieć się więcej o Dostawcy usług turystycznych oraz o stosowanym przez niego sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych.

  7. Grupa kapitałowa Booking Holdings Inc.: Dowiedz się więcej na temat tego, w jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane w obrębie grupy kapitałowej Booking Holdings Inc.

Booking.com to firma o zasięgu globalnym. Dane, które od Ciebie uzyskujemy, jak opisano w niniejszym Oświadczeniu o ochronie prywatności, mogą być dostępne lub przechowywane w krajach i przekazywane do krajów, w których mogą obowiązywać inne przepisy ochrony danych niż w kraju, w którym pierwotnie dane zostały przez Ciebie przekazane. W takich przypadkach będziemy chronić Twoje dane w sposób opisany w niniejszym Oświadczeniu o ochronie prywatności.

Może to mieć również zastosowanie, jeśli mieszkasz na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG). W krajach, do których Twoje dane mogą zostać przekazane, mogą obowiązywać przepisy, które nie zapewniają tego samego poziomu ochrony danych osobowych jak przepisy w EOG. W takich przypadkach wdrożymy odpowiednie zabezpieczenia, aby zapewnić, że takie przekazanie danych jest zgodne z europejskimi przepisami dotyczącymi prywatności.

W szczególności, gdy Twoje dane są przekazywane zewnętrznym dostawcom usług, ustalamy i wdrażamy z takimi dostawcami odpowiednie środki umowne, organizacyjne i techniczne. Jest to realizowane poprzez wdrożenie standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, przez weryfikację krajów, do których dane mogą być przekazywane, i przez zastosowanie określonych technicznych i organizacyjnych środków bezpieczeństwa.

W niektórych przypadkach przekazujemy Twoje dane poza terytorium EOG, ponieważ leży to w Twoim interesie lub jest konieczne do zawarcia lub wykonania naszej umowy z Tobą. Na przykład, gdy dokonujesz rezerwacji na Booking.com lub za pośrednictwem partnera biznesowego, możemy być zmuszeni do przekazania Twoich danych do Dostawcy usług turystycznych lub partnera biznesowego, który znajduje się poza EOG.

Możesz wystąpić do nas o uzyskanie dostępu do kopii naszych wdrożonych zabezpieczeń (jeśli to możliwe), kontaktując się z nami pod adresem dataprotectionoffice@booking.com.


W jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane w obrębie grupy kapitałowej Booking Holdings Inc.?

Booking.com należy do grupy kapitałowej Booking Holdings Inc. Więcej informacji uzyskasz na stronie Bookingholdings.com.

Możemy otrzymywać Twoje dane osobowe od innych spółek należących do grupy Booking Holdings Inc. lub udostępniać tym spółkom Twoje dane osobowe w następujących celach:

  1. świadczenia usług (w tym dokonywania rezerwacji, zarządzania i administrowania nimi oraz obsługi płatności);

  2. świadczenia usług zespołu obsługi klienta;

  3. wykrywania i zapobiegania oszustwom, innym działaniom niezgodnym z prawem oraz naruszeniom bezpieczeństwa danych;

  4. analitycznych i do rozwoju produktów;

  5. dostarczania spersonalizowanych ofert lub wysyłania treści marketingowych za Twoją zgodą lub zgodnie z obowiązującym prawem;

  6. hostingu, wsparcia technicznego, ogólnej obsługi i utrzymania bezpieczeństwa współdzielonych danych;

  7. zapewnienia zgodności z przepisami prawa.

W stosownych przypadkach i o ile nie wskazano inaczej, w przypadku punktów A–F Booking.com opiera się na swoich uzasadnionych interesach w zakresie otrzymywania i udostępniania danych osobowych. W przypadku punktu G (jeśli dotyczy) Booking.com działa w oparciu o zgodność z obowiązującymi przepisami prawa (w tym prawnie uzasadnionymi wnioskami organów ścigania).

Dla przykładu Booking.com współpracuje ze spółką Rentalcars.com oferującą usługi transportu naziemnego. Zapoznaj się z sekcją „W jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane i dalej przetwarzane przez usługodawców transportu naziemnego?”, aby uzyskać więcej informacji.

Wszystkie spółki należące do grupy Booking Holdings Inc. mogą wymieniać się danymi osobowymi klientów w celu zapewnienia im należytej ochrony przed nieuczciwymi działaniami na platformach internetowych spółek należących do grupy.


W jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane i dalej przetwarzane przez usługodawców transportu naziemnego?

Booking.com Transport Limited, działająca pod nazwą handlową Rentalcars.com, jest prywatną spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, założoną zgodnie z prawem Zjednoczonego Królestwa, z siedzibą pod adresem 100 New Bridge Street, London, EC4V 6JA.

Booking.com i Rentalcars.com (należące do grupy spółek Booking Holdings Inc.) ściśle ze sobą współpracują, aby oferować Ci usługi transportu naziemnego za pośrednictwem stron internetowych i aplikacji Booking.com (takich jak cars.booking.com lub taxi.booking.com).

Usługi transportu naziemnego oferowane przez strony internetowe i aplikacje Booking.com są obsługiwane przez Rentalcar.com pod marką Booking.com. Oznacza to, że podczas dokonywania rezerwacji lub przeglądania usług transportu naziemnego za pośrednictwem aplikacji lub strony internetowej, Booking.com i Rentalcars.com są wspólnie odpowiedzialne za gromadzenie i wykorzystywanie Twoich danych osobowych.

Oprócz danych osobowych, które przetwarzamy, aby umożliwić Ci wyszukiwanie usług transportu naziemnego i dokonywanie rezerwacji, Booking.com i Rentalcars.com mogą również wykorzystywać Twoje dane osobowe niezależnie. Jest to zgodne z celami określonymi w niniejszym Oświadczeniu o ochronie prywatności oraz w Oświadczeniu o ochronie prywatności Rentalcars.com.

Aby uzyskać więcej informacji na temat relacji pomiędzy Booking.com i Rentalcars.com oraz aby skorzystać z praw dotyczących danych osobowych, które są zbierane za pośrednictwem stron internetowych i aplikacji Booking.com, możesz w dowolnym momencie skontaktować się z Booking.com. Możesz to zrobić, korzystając z adresu e-mail podanego w sekcji „Kto jest odpowiedzialny za przetwarzanie danych osobowych za pośrednictwem Booking.com i jak się z nami skontaktować?”.


W jaki sposób Twoje dane osobowe są udostępniane i dalej przetwarzane w związku z usługami ubezpieczeniowymi?

Booking.com Distribution B.V. jest spółką siostrzaną Booking.com z siedzibą pod adresem 597 Herengracht, 1017 CE Amsterdam, Holandia. Booking.com i Booking.com Distribution B.V. prowadzą ścisłą współpracę w ramach oferowania klientom różnych produktów i usług ubezpieczeniowych w związku z Rezerwacjami usług turystycznych, np. ubezpieczenia na wypadek kosztów odwołania rezerwacji pokoju.

Oferta ubezpieczenia może się wiązać z udziałem wielu podmiotów takich jak pośrednicy, eksperci ubezpieczeniowi i inni agenci. Jeśli Booking.com Distribution B.V. będzie jednym z tych podmiotów, będzie występować w charakterze pośrednika i upoważnionego agenta lub wyznaczonego przedstawiciela (zależnie od jurysdykcji) w imieniu ubezpieczyciela, oferując produkty i usługi ubezpieczeniowe klientom Booking.com.

Sprawdź informacje przekazane podczas procesu rezerwacji, aby dowiedzieć się więcej o Booking.com Distribution B.V i podmiotach współpracujących z Booking.com w ramach oferowania tych produktów i usług. Dane ubezpieczyciela będą dostępne w polisie ubezpieczeniowej i powiązanej przekazanej dokumentacji.

Oferując ubezpieczenie, Booking.com i Booking.com Distribution B.V. mogą wykorzystywać i udostępniać dane osobowe istotne dla produktu ubezpieczeniowego. Te dane dotyczą Ciebie jako potencjalnego lub faktycznego posiadacza polisy ubezpieczeniowej, beneficjenta polisy, członków rodziny, osób zgłaszających roszczenie i innych stron w roszczeniu.

  • Aby udostępnić oferty, zapewnić ochronę ubezpieczeniową i obsługiwać roszczenia ubezpieczeniowe, niektóre dane osobowe przekazane nam w trakcie procesu rezerwacji („Ogólne dane zamówienia”) mogą być udostępniane spółce Booking.com Distribution B.V. Możemy również poprosić Cię o przekazanie dodatkowych informacji, takich jak imiona i nazwiska członków rodziny bądź innych beneficjentów albo szczegóły roszczenia („Dane dotyczące ubezpieczenia”).

  • Jeśli wniesiesz roszczenie na podstawie polisy ubezpieczeniowej, może być ono obsługiwane bezpośrednio przez ubezpieczyciela. To oznacza, że możesz otrzymać prośbę o przekazanie danych osobowych, aby złożyć roszczenie bezpośrednio do ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel przekaże Ci stosowną informację w momencie, gdy Twoje dane będą wymagane. Gdy ubezpieczyciel obsługuje Twoje roszczenie, Booking.com może otrzymać informacje o statusie roszczenia, aby zapewnić Ci obsługę klienta.

Gdy Booking.com Distribution B.V. występuje jako pośrednik w zakresie produktów i usług ubezpieczeniowych za pośrednictwem Booking.com, obie spółki są wspólnie odpowiedzialne za uzyskanie Danych dotyczących ubezpieczenia oraz ich przekazanie z Booking.com do Booking.com Distribution B.V. Jednak Booking.com Distribution B.V. działa jako wyłączny administrator w zakresie przetwarzania danych odbywającego się poza systemami Booking.com B.V. Wszelkie dane osobowe gromadzone przez Booking.com do celów związanych z ubezpieczeniem będą przetwarzane zgodnie z niniejszym Oświadczeniem o ochronie prywatności.

Aby uzyskać więcej informacji na temat relacji pomiędzy Booking.com a Booking.com Distribution B.V. oraz aby skorzystać z praw dotyczących danych osobowych, które są zbierane za pośrednictwem stron internetowych i aplikacji Booking.com, skontaktuj się z nami.

W jaki sposób Booking.com przetwarza wiadomości między Tobą a Dostawcą usług turystycznych, u którego dokonałeś rezerwacji, wysyłane za pośrednictwem Booking.com?

Booking.com może zaoferować Tobie oraz Dostawcom usług turystycznych rozmaite kanały komunikacji na temat Usług turystycznych i aktualnych Rezerwacji usług turystycznych, która przechodzi przez Booking.com. Dzięki temu Ty i Twój Dostawca usług turystycznych możecie skontaktować się z Booking.com, korzystając ze strony, aplikacji oraz innych kanałów, które udostępniamy.

Booking.com ma dostęp do komunikacji i może korzystać ze zautomatyzowanych systemów, by przeglądać, skanować, analizować komunikację dla następujących celów:

  • zapewnienia bezpieczeństwa;

  • zapobiegania oszustwom;

  • zachowania zgodności z przepisami oraz wymogami regulacyjnymi;

  • śledztw związanych z ewentualnymi nadużyciami;

  • opracowywania i ulepszania produktów;

  • badań;

  • zaangażowania użytkowników (w tym do dostarczania Ci ofert oraz informacji, które mogą Cię zainteresować);

  • zapewniania wsparcia technicznego i obsługi klienta.

Zastrzegamy prawo do sprawdzenia i zablokowania komunikacji, która według nas może zawierać złośliwą zawartość, spam albo może stanowić zagrożenie dla Ciebie, Dostawców usług turystycznych, Booking.com albo innych podmiotów.

Cała komunikacja przechodząca przez Booking.com będzie przechowywana przez Booking.com. Dostawy usług turystycznych i Partnerzy biznesowi, u których dokonałeś/aś Rezerwacji usługi turystycznej, mogą komunikować się z Tobą bezpośrednio, za pośrednictwem poczty elektronicznej lub innych kanałów pozostających poza kontrolą Booking.com.


Jak Booking.com wykorzystuje urządzenia mobilne?

Oferujemy bezpłatne aplikacje na szereg różnych urządzeń, jak również wersje naszej strony, które zostały zoptymalizowane pod kątem korzystania z nich na tablecie i telefonie komórkowym.

Te aplikacje i strony mobilne przetwarzają dane osobowe w taki sam sposób jak nasza strona internetowa. Pozwalają one również korzystać z usług lokalizacyjnych, by w razie potrzeby wyszukać znajdujące się w pobliżu Usługi turystyczne.

Za Twoją zgodą możemy wysyłać Ci powiadomienia z informacjami o Twojej Rezerwacji usług turystycznych. Możesz także zdecydować się dać nam dostęp do danych o Twojej lokalizacji oraz danych kontaktowych, tak abyśmy mogli dostarczyć Ci zamówione usługi. W przypadku zamieszczenia zdjęć na naszej platformie, zdjęcia te mogą zawierać również informacje o lokalizacji (tzw. metadane). Przeczytaj instrukcję obsługi swojego urządzenia mobilnego, by dowiedzieć się, jak zmienić ustawienia i kontrolować udostępnianie tego rodzaju danych.

Gdy używasz naszego „Asystenta głosowego” do wyszukiwania naszych usług i zarządzania swoimi rezerwacjami, wypowiadane przez Ciebie słowa będą anonimowo tłumaczone na zapis tekstowy przez zewnętrznego usługodawcę. Potrzebujemy dostępu do mikrofonu Twojego urządzenia, aby móc udostępnić Ci tę funkcję.

W celu optymalizacji naszych usług i działań marketingowych oraz zapewnienia spójnego środowiska użytkowników, stosujemy tzw. „cross-device tracking”. Proces ten może odbywać się z wykorzystaniem plików cookies lub bez nich. Aby uzyskać więcej informacji na temat ciasteczek i podobnych technologii, zapoznaj się z naszym Oświadczeniem dotyczącym plików cookies.

Dzięki technologii „cross-device tracking” Booking.com może śledzić aktywność użytkownika na różnych urządzeniach. Następnie może łączyć informacje zebrane za pośrednictwem danej przeglądarki lub urządzenia mobilnego z danymi z innego komputera lub urządzenia, z którego korzysta ten sam klient.

Aby zoptymalizować treści zawarte w biuletynie Booking.com, Booking.com łączy dane na temat wyszukiwań i rezerwacji dokonanych z różnych komputerów i urządzeń. W każdej chwili możesz zrezygnować z prenumeraty biuletynu Booking.com.

Oferty reklamowe, które wyświetlają Ci się na innych stronach lub w aplikacjach, są także personalizowane na podstawie Twoich aktywności na połączonych ze sobą komputerach i innych urządzeniach. Zmieniając ustawienia plików cookies na swoim urządzeniu (więcej informacji znajduje się w naszym Oświadczeniu dotyczącym plików cookies w sekcji „Twoje preferencje”), możesz jednocześnie zmienić ustawienia systemu „cross-device tracking” dotyczące reklam. Należy pamiętać, że wylogowanie się ze swojego konta Booking.com nie jest równoznaczne z rezygnacją z otrzymywania spersonalizowanych treści reklamowych.


Jak Booking.com wykorzystuje media społecznościowe?

W Booking.com wykorzystujemy media społecznościowe na różne sposoby. Na przykład, aby wspomagać korzystanie z usług rezerwacyjnych online, ale także w celu promocji produktów i usług związanych z turystyką dostarczanych przez naszych Dostawców usług turystycznych oraz aby promować i udoskonalać nasze własne usługi.

Należy pamiętać, że korzystanie z funkcji mediów społecznościowych może skutkować wymianą danych osobowych między Booking.com a dostawcą usług mediów społecznościowych, jak opisano poniżej. Masz prawo nie korzystać z tych funkcji mediów społecznościowych.

  1. Logowanie za pośrednictwem mediów społecznościowych. Zapewniamy Ci możliwość zalogowania się na profil użytkownika Booking.com za pośrednictwem jednego z kont w Twoich mediach społecznościowych. Dzięki temu nie będziesz musiał pamiętać kilku różnych nazw użytkowników i haseł do różnych serwisów online.

    Jeśli już raz zalogujesz się przy wykorzystaniu mediów społecznościowych, będziesz mieć możliwość logowania się na swoje konto na portalu Booking.com w taki sposób. W dowolnym momencie możesz również rozłączyć konto na Booking.com z kontem na portalu społecznościowym.

  2. Integracja wtyczek mediów społecznościowych. Na stronie i w aplikacjach mobilnych Booking.com dysponujemy także zintegrowanymi wtyczkami mediów społecznościowych. Oznacza to, że jeśli klikniesz lub stukniesz jeden z takich przycisków (jak np. „Lubię to” na Facebooku) pewne informacje zostaną udostępnione dostawcom tych kanałów społecznościowych.

    Jeśli jesteś zalogowany na danym koncie społecznościowym, gdy klikniesz lub stukniesz jeden z takich przycisków, dostawca usług społecznościowych może połączyć te informacje z Twoim kontem na kanale społecznościowym. W zależności od wybranych ustawień, może on upublicznić Twoje działania na Twoim profilu w taki sposób, że będą one udostępnione innym użytkownikom w Twojej sieci.

  3. Inne usługi i funkcje związane z mediami społecznościowymi. Istnieje prawdopodobieństwo, że będziemy integrować inne usługi związane z mediami społecznościowymi (takie jak przesyłanie wiadomości) w celu interakcji z Booking.com lub Twoimi kontaktami na temat naszych usług.

    Możemy prowadzić konta w mediach społecznościowych i oferować aplikacje mobilne na wybranych stronach społecznościowych. Gdy połączysz swoje konto na Booking.com z profilem społecznościowym, dostawca portalu społecznościowego może wyrazić zgodę na udostępnienie nam pewnych informacji.

    Jeśli zdecydujesz się na udostępnianie informacji, dostawca portalu społecznościowego powiadomi Cię, które informacje zostaną upublicznione. Na przykład, gdy logujesz się na konto użytkownika Booking.com za pomocą swojego konta w mediach społecznościowych, niektóre informacje z tego konta mogą zostać udostępnione Booking.com. Obejmują one Twój adres e-mail, wiek i zapisane zdjęcia profilowe w zależności od tego, jakie masz ustawione upoważnienia na Twoim koncie społecznościowym.

Jeśli zarejestrujesz się w aplikacji mobilnej Booking.com za pośrednictwem swojego profilu społecznościowego lub połączysz się z usługą przesyłania wiadomości, nie posiadając konta użytkownika na Booking.com, informacje, które zdecydujesz się nam udostępnić, będą obejmowały podstawowe dane dostępne na Twoim profilu społecznościowym (w tym Twój adres e-mail, aktualizacje statusu i listę kontaktów).

Wykorzystamy te informacje, aby dostarczać Ci żądane usługi, np. aby przesłać daną wiadomość Twoim kontaktom lub odpowiednio spersonalizować naszą stronę i aplikacje. Oznacza to, że w razie potrzeby możemy dostosowywać nasze usługi do Twoich potrzeb, przedstawiając Tobie i Twoim znajomym informacje na temat najlepszych celów podróży oraz analizując i udoskonalając świadczone przez nas usługi związane z turystyką.

Twój dostawca portalu społecznościowego będzie w stanie przekazać Ci większą ilość informacji dotyczących sposobów wykorzystywania i przetwarzania Twoich danych, kiedy będziesz logować się za pośrednictwem danego portalu na Booking.com. Na przykład łącząc dane osobowe, które gromadzą, gdy korzystasz z Booking.com za pośrednictwem danego portalu, z informacjami, które gromadzą, gdy korzystasz z innych platform internetowych połączonych z dostawcą portalu społecznościowego.

Jeśli zdecydujesz połączyć się za pomocą konta Google lub na Facebooku, prosimy o zapoznanie się z poniższymi linkami w celu uzyskania informacji na temat sposobu, w jaki strony te wykorzystują otrzymane dane: Facebook i Google.


Jakie procedury dotyczące ochrony i przechowywania danych osobowych stosuje Booking.com?

Wdrożyliśmy procedury mające na celu zapobieganie nieuprawionemu dostępowi do danych osobowych lub ich niezgodnemu z prawem wykorzystaniu.

Wykorzystujemy stosowne systemy i procedury, aby chronić powierzane nam przez Ciebie dane osobowe i zapewnić ich bezpieczeństwo. Wdrożyliśmy także procedury bezpieczeństwa oraz ograniczenia techniczne i fizyczne, które mają na celu zapobieżenie uzyskiwaniu dostępu do danych osobowych zawartych na naszych serwerach i ich wykorzystywaniu. Tylko uprawiony personel może uzyskać dostęp do danych osobowych wyłącznie na potrzeby wykonywanej pracy.

Przechowujemy Twoje dane osobowe tak długo, jak to konieczne, aby umożliwić Ci korzystanie z naszych usług, świadczyć dla Ciebie usługi (w tym prowadzić konta użytkownika Booking.com, jakie posiadasz), zachować zgodność z obowiązującymi przepisami prawa, rozstrzygać wszelkie i podejmować inne działania, które są konieczne do prowadzenia przez nas działalności, w tym wykrywania oszustw i/lub innych nielegalnych działań i zapobiegania im. Wszystkie dane osobowe, które przechowujemy o Tobie jako kliencie Booking.com, podlegają niniejszemu Oświadczeniu o ochronie prywatności.

Dla dodatkowej ochrony zdecydowanie zalecamy skonfigurowanie uwierzytelniania dwuetapowego dla konta użytkownika Booking.com. Jest to dodatkowy krok uwierzytelniający, aby upewnić się, że każdy, kto wejdzie w posiadanie Twojej nazwy użytkownika i hasła (np. poprzez phishing lub inżynierię społeczną), nie będzie mógł dostać się na Twoje konto. Uwierzytelnianie dwuetapowe możesz ustawić w sekcji „Bezpieczeństwo” w ustawieniach swojego konta.


W jaki sposób Booking.com obchodzi się z danymi osobowymi dzieci?

Usługi oferowane przez Booking.com nie są przeznaczone dla osób poniżej 16. roku życia i nigdy nie będziemy zbierać ich danych, chyba że zostaną one dostarczone przez (i za zgodą) rodzica lub opiekuna prawnego. W niewielkiej liczbie przypadków może zaistnieć potrzeba zebrania danych osobowych dzieci poniżej 16. roku życia, w tym w ramach rezerwacji, zakupu innych usług podróżniczych lub w innych wyjątkowych sytuacjach (takich jak usługi dla rodzin). Ponownie, wykorzystywane i zbierane będą wyłącznie te dane na temat dzieci, które zostały przekazane przez rodzica lub opiekuna prawnego i za ich zgodą.

Jeśli okaże się, że przetwarzamy dane dotyczące osoby poniżej 16. roku życia bez ważnej zgody rodzica lub opiekuna, usuniemy je.


Jak możesz kontrolować dane osobowe udostępnione Booking.com?

Chcemy, abyś miał kontrolę nad tym, w jaki sposób wykorzystujemy Twoje dane osobowe. W tym celu:

  1. Chcemy, abyś miał kontrolę nad tym, w jaki sposób wykorzystujemy Twoje dane osobowe. W tym celu:

  2. Możesz poprosić nas o kopię danych osobowych, które posiadamy o Tobie;

  3. Możesz poinformować nas o wszelkich zmianach w Twoich danych osobowych lub możesz poprosić nas o poprawienie wszystkich danych osobowych, które posiadamy na Twój temat. Jak wyjaśniono poniżej, możesz sam dokonać takich zmian, w trybie online, jeśli posiadasz konto użytkownika;

  4. W niektórych sytuacjach możesz poprosić nas o usunięcie, zablokowanie lub ograniczenie przetwarzania danych osobowych, które przechowujemy o Tobie, bądź możesz wnieść sprzeciw wobec konkretnych sposobów wykorzystywania przez nas Twoich danych osobowych;

  5. W niektórych sytuacjach możesz również poprosić nas o przesłanie danych osobowych, które nam przekazałeś podmiotom trzecim;

  6. Jeżeli wykorzystujemy Twoje dane osobowe na podstawie Twojej zgody, masz prawo do wycofania tej zgody w dowolnym czasie zgodnie z obowiązującym prawem, i

  7. Jeśli przetwarzamy Twoje dane osobowe w oparciu o prawnie uzasadniony interes lub interes publiczny, masz prawo w dowolnym czasie wnieść sprzeciw na takie wykorzystanie danych osobowych zgodnie z obowiązującym prawem.

Polegamy na Tobie jeśli chodzi o kompletność, dokładność i aktualność Twoich danych osobowych. Prosimy o możliwie jak najszybsze informowanie nas o wszelkich zmianach w Twoich danych osobowych lub nieścisłościach w tym zakresie.

Jeśli posiadasz konto użytkownika Booking.com, za pośrednictwem naszej strony internetowej lub naszych aplikacji możesz uzyskać dostęp do znacznej części swoich danych osobowych. W ustawieniach konta znajdziesz opcję dodawania, aktualizowania lub usuwania informacji, które posiadamy na Twój temat.

Jeśli jakiekolwiek Twoje dane osobowe, które posiadamy, nie są dostępne za pośrednictwem naszej strony internetowej lub naszych aplikacji, możesz przesłać nam swoją prośbę.

Jeśli chcesz skorzystać z prawa dostępu lub usunięcia danych, wypełnij i wyślij formularz Wniosku dotyczącego danych osobowych dla klientów Booking.com. Jeżeli chciałbyś wystąpić do nas z dowolnym żądaniem dotyczącym niniejszego „Oświadczenia o ochronie prywatności” w celu skorzystania z innych przysługujących Ci praw lub jeśli chciałbyś złożyć skargę, prosimy o wysłanie wiadomości do naszego inspektora ochrony danych na adres dataprotectionoffice@booking.com. Możesz również skontaktować się z lokalnym urzędem ochrony danych.

Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w oparciu o prawnie uzasadniony interes i nie masz możliwości skorzystania z bezpośredniej opcji rezygnacji, prosimy o wysłanie wiadomości na adres dataprotectionoffice@booking.com.

Jeśli chcesz skontaktować się z nami pocztą tradycyjną, napisz do Inspektora ochrony danych na poniższy adres: Herengracht 597, 1017 CE, Amsterdam, Holandia.


Kto jest odpowiedzialny za przetwarzanie danych osobowych za pośrednictwem Booking.com i jak się z nami skontaktować?

Booking.com B.V. kontroluje przetwarzanie danych osobowych w sposób opisany w niniejszym „Oświadczeniu o ochronie prywatności”, chyba że wyraźnie stwierdzono inaczej. Booking.com B.V. jest prywatną spółką z ograniczoną odpowiedzialnością utworzoną zgodnie z przepisami prawa holenderskiego, z siedzibą pod adresem: Herengracht 597, 1017 CE, Amsterdam, Holandia.

W przypadku jakichkolwiek pytań na temat „Oświadczenia o ochronie prywatności” lub przetwarzania Twoich danych osobowych prosimy o kontakt z naszym inspektorem ochrony danych osobowych pod adresem dataprotectionoffice@booking.com. Odpowiedzi udzielimy tak szybko, jak to możliwe.

W przypadku pytań dotyczących rezerwacji prosimy o kontakt z zespołem obsługi klienta za pośrednictwem strony kontaktowej zespołu obsługi klienta.

Wnioski składane przez organy ścigania należy wysyłać zgodnie z wytycznymi dotyczącymi udostępniania danych organom ścigania.

Postanowienia dotyczące określonych krajów

W zależności od prawa, które ma zastosowanie do Ciebie, możemy być zobowiązani do dostarczenia pewnych dodatkowych informacji. Prosimy o zapoznanie się z poniższą listą w celu znalezienia dodatkowych informacji istotnych dla Twojej sytuacji.

Brazylia

Jako klientowi w Brazylii przysługują Ci określone prawa na podstawie ustawy Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais („LGPD”). Te prawa obejmują:

  • Prawo do potwierdzenia, że przetwarzanie się odbywa

  • Prawo do uzyskania dostępu do swoich danych

  • Prawo do poprawienia niekompletnych, nieprawidłowych lub nieaktualnych danych

  • Prawo do zablokowania lub usunięcia zbędnych danych osobowych

  • Prawo do uzyskania kopii danych osobowych

  • Prawo do usunięcia danych, gdy są przetwarzane na podstawie udzielonej zgody

  • Prawo do informacji o publicznych lub prywatnych podmiotach, które uzyskały Twoje dane od Booking.com

  • Prawo do informacji o możliwości nieudzielenia zgody i konsekwencjach odmowy, a także prawo do wycofania zgody.

Aby skorzystać z tych praw, użyj formularza internetowego i/lub danych kontaktowych wskazanych w punkcie „Jak możesz kontrolować dane osobowe udostępnione Booking.com?”.

Booking.com B.V. jest spółką zlokalizowaną w Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG). Ponieważ prowadzimy działalność globalną, gdy korzystasz z naszych usług, Twoje dane osobowe mogą być przekazywane poza terytorium EOG. Przekazując Twoje dane osobowe poza EOG, zastosujemy odpowiednie zabezpieczenia w celu ochrony Twoich danych osobowych zgodnie z wymogami LGPD.

Zapoznaj się z punktem W jaki sposób Booking.com obchodzi się z danymi osobowymi dzieci?, aby dowiedzieć się, jak Booking.com przetwarza dane osobowe dzieci. Aby zachować zgodność z LGPD, Booking.com będzie zawsze uwzględniać najlepszy interes dziecka podczas świadomego przetwarzania danych osobowych każdej osoby, która nie ukończyła 18 lat.

Dla mieszkańców Kalifornii – prawo w Kalifornii

Ta sekcja stanowi uzupełnienie naszego „Oświadczenia o ochronie prywatności” i ma zastosowanie tylko do mieszkańców stanu Kalifornia. Tam, gdzie ma to zastosowanie, opisuje ona sposób, w jaki wykorzystujemy i przetwarzamy dane osobowe użytkownika (termin używany zgodnie z prawem) oraz wyjaśnia szczególne prawa użytkownika wynikające z prawa obowiązującego w Kalifornii.

Poniżej opisujemy kategorie Twoich danych osobowych, które gromadzimy:

  1. identyfikatory (np. Twoje imię i nazwisko, numer konta, adres e-mail, adres IP);

  2. informacje finansowe, medyczne lub dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego (np. numer konta bankowego, numer karty płatniczej lub informacje medyczne, jeżeli zostały dostarczone przez Ciebie lub w Twoim imieniu);

  3. cechy chronione z mocy prawa kalifornijskiego lub federalnego (np. Twoja płeć, religia lub orientacja seksualna);

  4. informacje handlowe (np. informacje o Twoim zakupie);

  5. informacje dotyczące aktywności w internecie lub innych sieciach elektronicznych (np. informacje dotyczące korzystania przez Ciebie ze strony internetowej lub aplikacji);

  6. dane geolokalizacyjne (np. fizyczne położenie użytkownika);

  7. informacje wizualne (np. wszelkie zdjęcia, które umieszczasz na swoim koncie);

  8. wnioski (np. analiza danych i preferencje);

  9. informacje zawodowe lub dotyczące zatrudnienia (np. dane dotyczące pracodawcy i podróży służbowych).

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat kategorii źródeł, z których uzyskujemy dane osobowe, konkretnych rodzajów zbieranych przez nas danych osobowych lub celów, dla których je zbieramy, przeczytaj sekcje niniejszego „Oświadczenia o ochronie prywatności” zatytułowane „Jakiego rodzaju dane osobowe zbiera Booking.com?” i „Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystuje Twoje dane osobowe?”.

Aby dowiedzieć się więcej na temat otrzymywania danych osobowych i udostępniania ich partnerom biznesowym, przeczytaj sekcje „Jakiego rodzaju dane osobowe zbiera Booking.com?” i „Na jakiej zasadzie Booking.com udostępnia Twoje dane stronom trzecim?”.

Możemy udostępniać niektóre dane osobowe użytkownika stronom trzecim, które zgodnie z prawem stanu Kalifornia mogą być traktowane jako „sprzedaż” informacji. Mogą to być informacje związane z identyfikatorami, informacjami handlowymi, danymi geolokalizacyjnymi, aktywnością w internecie oraz wnioskami, jak opisano powyżej. Możemy również udostępniać Twoje dane osobowe, wymienione powyżej w punktach A-I, dla „celów biznesowych”, na przykład dostawcom usług, którzy pomagają nam zabezpieczyć nasze usługi, dostawcom usług płatniczych, zespołowi obsługi klienta, w celu wysyłania wiadomości marketingowych lub reklam. Więcej szczegółów, w tym informacje o odbiorcach danych osobowych, znajdziesz w sekcjach „Jakiego rodzaju dane osobowe zbiera Booking.com?” i „Na jakiej zasadzie Booking.com udostępnia Twoje dane stronom trzecim?” niniejszego „Oświadczenia o ochronie prywatności”.

Prawo stanu Kalifornia zapewnia użytkownikowi pewne prawa, w tym prawo dostępu do określonych danych osobowych, uzyskania informacji o sposobie przetwarzania danych osobowych, w tym o ujawnianiu lub sprzedaży danych osobowych, żądania usunięcia danych osobowych, wyrażenia sprzeciwu na „sprzedaż” danych i nie odmawiania mu towarów lub usług z powodu skorzystania z tych praw.

Możesz skorzystać z prawa do rezygnacji ze „sprzedaży” danych, klikając ten link i postępując zgodnie z instrukcjami: https://www.booking.com/content/ccpa.html

Aby skorzystać z prawa dostępu do lub usunięcia danych osobowych na mocy prawa stanu Kalifornia, wypełnij nasz formularz Wniosku dotyczącego danych osobowych dla klientów Booking.com. Aby w inny sposób skorzystać z tych lub innych praw wynikających z prawa Kalifornii, lub aby skontaktować się z nami w przypadku pytań i wątpliwości dotyczących niniejszego oświadczenia o ochronie prywatności i naszych praktyk, możesz również skontaktować się z nami, pisząc na adres dataprotectionoffice@booking.com. W tytule wiadomości napisz: „California Resident Privacy Rights - Request”.

Jeśli jesteś upoważnionym przedstawicielem, który chce korzystać z praw w imieniu kalifornijskiego konsumenta, skontaktuj się z nami pod adresem e-mail podanym powyżej, załączając kopię pisemnego upoważnienia konsumenta wyznaczającego Ciebie jako swojego agenta. Może zaistnieć konieczność zweryfikowania tożsamości użytkownika przed zaakceptowaniem Twojego wniosku o skorzystanie z praw, na przykład w przypadku zwrócenia się do nas z prośbą o informacje dotyczące poprzednich Rezerwacji usług turystycznych.

Usługi Booking.com nie są skierowane do osób poniżej 16. roku życia. Dlatego też Booking.com nie sprzedaje świadomie danych osobowych osób poniżej 16. roku życia bez odpowiedniej zgody, zgodnie z wymogami CCPA (kalifornijskiej ustawy o ochronie prywatności konsumentów).

Booking.com opracował następujące dane statystyczne dotyczące przyjmowania i rozpatrywania wniosków zidentyfikowanych jako złożone na mocy CCPA przez konsumentów z Kalifornii, za okres od 1 stycznia 2020 r. do 31 grudnia 2020 r.:

  • Liczba „wniosków o dostęp do informacji”, które Booking.com otrzymał, spełnił lub odrzucił: 27

  • Liczba „wniosków o usunięcie”, które Booking.com otrzymał, spełnił (w całości lub po części) lub odrzucił: 136

  • Liczba „wniosków o wycofanie zgody na sprzedaż”, które Booking.com otrzymał, spełnił (w całości lub po części) lub odrzucił: 13 866.

  • Średnia liczba dni, jakie zajmuje Booking.com udzielenie merytorycznej odpowiedzi na wnioski o dostęp do informacji, usunięcie lub wycofanie zgody: 8 514.

Chiny

Obowiązkowe dane osobowe

Aby możliwe było korzystanie z Booking.com (na naszej stronie internetowej lub w naszej aplikacji), musimy gromadzić określone rodzaje Twoich danych osobowych do kilku celów. Niektóre z tych danych osobowych są gromadzone, gdy dokonujesz Rezerwacji usług turystycznych, i niektóre są gromadzone automatycznie, gdy odwiedzasz stronę Booking.com lub korzystasz z aplikacji.

Kiedy dokonujesz Rezerwacji usług turystycznych, musisz podać (przynajmniej) swoje imię, nazwisko i adres e-mail. W zależności od Rezerwacji usług turystycznych możemy Cię również poprosić o podanie adresu zamieszkania, numeru telefonu, informacji dotyczących płatności, daty urodzenia oraz imion i nazwisk osób podróżujących z Tobą.

Używamy również funkcjonalnych plików cookies, które automatycznie gromadzą dane osobowe. Są to pliki cookies wymagane do funkcjonowania naszych stron internetowych i aplikacji, które muszą być włączone, aby użytkownik mógł korzystać z naszych usług. Możesz dowiedzieć się więcej o tych funkcjonalnych plikach cookies na stronie zarządzania zgodą.

Wszystkie dane i informacje opisane powyżej, w tym informacje gromadzone za pomocą funkcjonalnych plików cookies, stanowią dane osobowe, których potrzebujemy, aby świadczyć Ci nasze usługi i do celów określonych w sekcji „Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystuje Twoje dane osobowe?”, w szczególności w poniższych akapitach:

A – Rezerwacja usług turystycznych, B – Obsługa klienta, C – Funkcje konta, F – Komunikacja z Tobą, H – Doskonalenie naszych usług, I – Oferowanie najlepszych cen, K – Monitorowanie połączeń telefonicznych, L – Wsparcie bezpieczeństwa i wiarygodności usługi, M – Aspekty prawne

Poprosimy Cię o zgodę, zanim zaczniemy gromadzić obowiązkowe dane osobowe, które Ciebie dotyczą. Jeśli nie wyrazisz zgody na konieczne czynności przetwarzania danych, nie będziesz w stanie uzyskać dostępu do naszych usług ani z nich korzystać.

Opcjonalne dane osobowe

Istnieją również sytuacje, w których gromadzimy opcjonalne dane osobowe, które nie są wymagane, abyśmy mogli świadczyć nasze usługi. Są to m.in. informacje, które gromadzimy za pomocą analitycznych i marketingowych plików cookies.

Wykorzystujemy opcjonalne dane osobowe, aby świadczyć Ci nasze usługi opisane w sekcji „Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystuje Twoje dane osobowe?”, szczególnie w akapitach:

  • D – Grupy online,

  • E – Działania marketingowe,

  • G – Badania rynku,

  • J – Opinie klientów

Poprosimy Cię o zgodę, zanim zaczniemy gromadzić opcjonalne dane osobowe. Jeśli nie wyrazisz zgody na gromadzenie tego rodzaju danych, będziesz nadal w stanie uzyskać dostęp do naszych usług i z nich korzystać.

Dowiedz się więcej o gromadzonych przez nas danych osobowych.

Lista zestawów SDK

Korzystając z usług Booking.com, wyrażasz zgodę na gromadzenie i/lub przetwarzanie danych przez następujących dostawców zewnętrznych do celów określonych poniżej:

Dostawca Cel wykorzystania i gromadzone dane
Appsflyer

Cel wykorzystania: działania reklamowe

Gromadzone dane: informacje o urządzeniu (np. model urządzenia, dane czujnika), informacje o lokalizacji

Huawei

Cel wykorzystania: powiadomienia push

Gromadzone dane: BSSID, IMEI, lista sieci bezprzewodowych, typ sieci, stan sieci, model urządzenia, SSID, AAID, ID telefonu komórkowego, ID aplikacji, nazwa pakietu aplikacji, adres IP serwera sieci publicznej

Zezwolenia Android: READ_PHONE_STATE, WRITE_EXTERNAL_STORAGE, ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE

Alipay

Cel wykorzystania: płatności zewnętrzne

Gromadzone dane: model urządzenia, marka, producent, adres MAC urządzenia, IMSI, BSSID, sieć bezprzewodowa, dane czujnika, IMEI, Android ID, numer seryjny sprzętu, numer seryjny karty SIM

Zezwolenia Android: ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE, READ_PHONE_STATE, READ_EXTERNAL_STORAGE, READ_PHONE_STATE

Google

Cel wykorzystania: anonimowe śledzenie urządzenia

Gromadzone dane: ID reklamy (unikatowy identyfikator, możliwy do zresetowania przez użytkownika, dla reklam z usług Google Play)

Zezwolenia Android: AD_ID

 

Wrażliwe dane osobowe

„Wrażliwe dane osobowe” to informacje, które w przypadku ich wycieku lub nielegalnego wykorzystania, mogą łatwo doprowadzić do naruszenia ludzkiej godności lub skutkować szkodami dla osób lub ich majątku. Gdy korzystasz z usług Booking.com, następujące wrażliwe dane osobowe mogą być gromadzone przez Booking.com lub dostawcę zewnętrznego:

  • Informacje konieczne do przetworzenia Twojej płatności (np. numer Twojego rachunku bankowego i numer Twojej karty płatniczej, udostępnione przez Ciebie lub w Twoim imieniu),

  • Dane dotyczące osób niepełnoletnich, udostępnione za zgodą rodzica lub opiekuna (więcej informacji poniżej),

  • Informacje o lokalizacji, w celu udostępnienia przewodników po miastach, polecenia zakwaterowania i atrakcji w najbliższej okolicy oraz przekazania innych rekomendacji.

Gdy korzystasz z naszych usług, rodzaj zakwaterowania, którego szukasz, może wyjawiać wrażliwe dane dotyczące Twojej orientacji seksualnej. W podobny sposób Twoje preferencje żywieniowe, o których informujesz, rezerwując lot, mogą wyjawiać wrażliwe dane dotyczące Twojej religii i Twojego stanu zdrowia.

Poprosimy Cię o zgodę, zanim zaczniemy gromadzić wrażliwe dane osobowe. Jeśli jednak dobrowolnie udostępniasz wrażliwe dane osobowe, zakładamy, że udzielasz nam zgodę na przetwarzanie tych informacji w kontekście, którym zostały przekazane.

Więcej informacji na ten temat znajduje się w niniejszym Oświadczeniu o ochronie prywatności w sekcji „Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystuje Twoje dane osobowe??

Dane osobowe dzieci

W Chinach osobom, które nie ukończyły 16 lat, nie wolno korzystać z Booking.com. Przetwarzamy dane osobowe dzieci wyłącznie za zgodą ich rodziców lub opiekunów prawnych bądź gdy informacje te są nam udostępniane przez rodziców lub opiekunów prawnych.

Jeśli okaże się, że przetwarzamy dane dotyczące osoby poniżej 16. roku życia bez ważnej zgody rodzica lub opiekuna, usuniemy je.

Transgraniczne przekazywanie danych osobowych i ich odbiorcy

Abyśmy mogli świadczyć nasze usługi, będziemy udostępniać Twoje dane osobowe stronom trzecim. W wielu przypadkach Twoje dane osobowe mogą być przekazywane i przechowywane poza terytorium Chin w celu ich przesłania do tych stron trzecich. Zanim dokonamy takiego przekazania, poprosimy Cię o zgodę. Przyczyny przekazania, a także kategorie odbiorców tych danych osobowych są określone poniżej.

W celu zrealizowania Twojej Rezerwacji usług turystycznych przekazujemy odpowiednie dane na jej temat Dostawcy usług turystycznych, u którego jej dokonałeś. To jedna z najważniejszych rzeczy, jakie dla Ciebie robimy. W zależności od Rezerwacji usług turystycznych i Dostawcy usługi turystycznej dane osobowe, które przekazujemy, mogą obejmować Twoje imię i nazwisko, dane kontaktowe, dane płatności, imiona i nazwiska gości podróżujących z Tobą, jak również wszelkie preferencje lub inne informacje określone podczas dokonywania Rezerwacji usług turystycznych. Do innych odbiorców danych należą Booking.com B.V., grupa kapitałowa Booking Holdings Inc. oraz nasi usługodawcy.

Ponadto możemy przekazywać Twoje dane stronom trzecim do celów, których nie wymaga świadczenie naszych usług. W takim przypadku możesz wskazać, czy zgadzasz się na takie wykorzystanie, zarządzając swoją zgodą.

Dowiedz się więcej o tym, w jaki sposób dane są udostępniane stronom trzecim i w jaki sposób udostępniamy Twoje dane osobowe grupie kapitałowej Booking Holdings Inc.

Zautomatyzowane podejmowanie decyzji

Zautomatyzowane podejmowanie decyzji oznacza wykorzystanie programów komputerowych do automatycznego analizowania, oceniania lub podejmowania decyzji w odniesieniu do: sposobów zachowania, nawyków, zainteresowań, hobby oraz sytuacji finansowej, stanu zdrowia i zdolności kredytowej.

Opieramy się na danych osobowych w celu zautomatyzowanego podejmowania decyzji, np. w celu zaoferowania Ci najlepszej ceny w zależności od tego, gdzie mieszkasz. Podczas korzystania z naszych aplikacji lub stron internetowych, na przykład w celu znalezienia zakwaterowania, wynajęcia samochodu lub znalezienia lotu, przetwarzamy Twój adres IP w celu sprawdzenia, czy znajdujesz się na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG), czy w innym kraju. Robimy to, aby zaoferować Ci najlepszą cenę dla regionu (EOG) lub kraju (spoza EOG). To przetwarzanie nie skutkuje odmiennym traktowaniem osób z Chin.

Jak możesz skorzystać ze swoich praw

Jeśli chcesz skorzystać z przysługujących Ci praw do uzyskania dostępu lub usunięcia danych na mocy Ustawy o ochronie danych osobowych, wypełnij nasz formularz: Wniosek dotyczący danych osobowych dla klientów Booking.com.

Aby w inny sposób skorzystać z tych lub innych praw przysługujących Ci na mocy Ustawy o ochronie danych osobowych albo skontaktować się z nami w sprawie niniejszego Oświadczenia o ochronie prywatności i naszych praktyk, napisz na adres e-mail: dataprotectionoffice@booking.com. W temacie wiadomości wpisz: „Chiny, Ustawa o ochronie danych osobowych, prawa do prywatności – Wniosek”.

Rosja

Ten punkt stanowi uzupełnienie naszego Oświadczenia o ochronie prywatności i ma zastosowanie tylko do klientów z Federacji Rosyjskiej.

Ten punkt opisuje, jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe, oraz wskazuje prawa przysługujące Ci na podstawie rosyjskich przepisów. W razie rozbieżności między zapisami niniejszego punktu a innymi częściami Oświadczenia o ochronie prywatności zapisy niniejszego punktu mają zastosowanie do przetwarzania danych osobowych obywateli Federacji Rosyjskiej.

Możemy wykorzystywać Twoje informacje do działań marketingu bezpośredniego, jeśli udzielisz nam uprzedniej zgody w przypadku, gdy jest ona wymagana przepisami prawa.

Przekazywanie danych osobowych, opisane w niniejszym Oświadczeniu o ochronie prywatności, może obejmować przekazywanie danych osobowych do innych krajów. Jeśli dane osobowe są przekazywane z Rosji do jurysdykcji, które nie zapewniają adekwatnej ochrony praw osób, których dane dotyczą, wówczas można dane przekazać tylko w przypadkach określonych w rosyjskich przepisach, w szczególności:

  1. Po uzyskaniu od Ciebie uprzedniej stosownej zgody lub

  2. W celu wykonania umowy z Tobą zawartej lub świadczenia usług dla Ciebie.

Booking.com opiera się na różnych podstawach prawnych w ramach przetwarzania (w tym przekazywania) Twoich danych osobowych, a mianowicie:

  1. Twoja zgoda (w tym do celów marketingu bezpośredniego i rozsyłania danych osobowych, które udostępniasz na naszych platformach online);

  2. Wykonania umowy z Tobą zawartej lub świadczenie usług dla Ciebie.

    Jeśli wymagane dane osobowe nie zostaną przekazane, Booking.com nie będzie w stanie dostarczyć zamówionej usługi, w tym sfinalizować rezerwacji Usługi turystycznej ani zapewnić obsługi klienta.

  3. Prawa i uzasadnione interesy Booking.com i osób trzecich (np. wykrywanie oszustw i zapobieganie im).

    Booking.com zachowuje balans między Twoimi prawami i interesami w zakresie ochrony danych osobowych a prawami i interesami Booking.com lub strony trzeciej, gdy korzystanie z danych osobowych leży w prawnie uzasadnionym interesie Booking.com lub strony trzeciej.

  4. Obowiązki prawne Booking.com (np. odpowiedź na zgodne z prawem żądania od władz państwowych).

Jeśli chcesz sprzeciwić się dowolnemu przetwarzaniu Twoich danych osobowych, możesz skorzystać z dostępnych funkcji blokowania (np. w ustawieniach konta) lub skontaktować się z nami, jak wskazano w punkcie „Jak możesz kontrolować dane osobowe udostępnione Booking.com?”. Jeśli wycofasz zgodę, Booking.com może nadal mieć prawo do dalszego przetwarzania Twoich danych osobowych w sytuacji, gdy istnieje inna podstawa prawna.

Zaprzestaniemy przetwarzania Twoich danych osobowych i usuniemy je, gdy:

  1. Cele przetwarzania danych zostały zrealizowane, w tym okres przechowywania danych osobowych upłynął;

  2. Wycofasz swoją zgodę na przetwarzanie danych osobowych, chyba że mamy inną podstawę prawną dla przetwarzania Twoich danych osobowych;

Jeśli chcesz złożyć skargę dotyczącą naszego przetwarzania Twoich danych osobowych, skontaktuj się z nami w sposób wskazany w sekcji „Jak możesz kontrolować dane osobowe udostępnione Booking.com?”. Możesz również zgłosić się do lokalnego urzędu ochrony danych (Roskomnadzor).

Korea Południowa

Ten punkt stanowi uzupełnienie naszego „Oświadczenia o ochronie prywatności” i ma zastosowanie tylko do mieszkańców Korei Południowej.

  1. Elementy gromadzonych danych osobowych

    Aby uzyskać informacje na temat elementów gromadzonych przez nas danych osobowych, zapoznaj się z częścią naszego Oświadczenia o ochronie prywatności zatytułowaną „Jakiego rodzaju dane osobowe zbiera Booking.com?”.

  2. Cele gromadzenia i wykorzystywania danych osobowych

    Aby uzyskać informacje na temat celu i wykorzystania gromadzonych przez nas danych osobowych, zapoznaj się z częścią naszego Oświadczenia o ochronie prywatności zatytułowaną „Dlaczego Booking.com zbiera i wykorzystujemy Twoje dane osobowe?”.

  3. Zewnętrzni odbiorcy i powiernicy danych osobowych

    Powiernicy danych Cel/Powierzone obowiązki

    Dane osobowe są wykorzystywane przez Dostawcę usług turystycznych do zorganizowania zarezerwowanego zakwaterowania. Informacje są zachowywane i usuwane zgodnie z niniejszym Oświadczeniem o ochronie prywatności.

    Powiernicy przetwarzania płatności

    Dane osobowe są udostępniane zewnętrznym dostawcom usług płatniczych, którzy przetwarzają płatności, obsługują obciążenia zwrotne lub świadczą usługi rozliczeniowo-windykacyjne w naszym imieniu. Informacje są zachowywane zgodnie z niniejszym Oświadczeniem o ochronie prywatności.

    Powiernicy obsługi klienta

    Dane osobowe są udostępniane tym powiernikom, abyśmy mogli świadczyć usługi obsługi klienta, wtedy gdy nas potrzebujesz.

    Powiernicy badania rynku

    Dane osobowe są udostępniane tym powiernikom, aby pomóc nam w prowadzeniu badań rynku.

    Powiernicy bezpieczeństwa

    Dane osobowe są udostępniane tym powiernikom na potrzeby usług wykrywania i zapobiegania oszustwom (w tym usług screeningu).

    Powiernicy reklamy

    Kiedy dokonasz rezerwacji na Booking.com po skorzystaniu z usług partnera reklamowego, wyślemy temu partnerowi szczegóły rezerwacji.

    Booking Holdings Inc.

    Dane osobowe są udostępniane spółkom z grupy kapitałowej Booking Holdings Inc. do celów:

    • świadczenia usług (w tym dokonywania rezerwacji, zarządzania i administrowania nimi oraz obsługi płatności);

    • świadczenia usług zespołu obsługi klienta;

    • wykrywania, zapobiegania i prowadzenia dochodzeń w sprawie naruszeń bezpieczeństwa danych, oszustw i innych działań niezgodnych z prawem;

    • analitycznych i do rozwoju produktów;

    • dostarczania spersonalizowanych ofert lub wysyłania treści marketingowych za Twoją zgodą lub zgodnie z obowiązującym prawem;

    • hostingu, wsparcia technicznego, ogólnej obsługi i utrzymania bezpieczeństwa udostępnianych danych osobowych;

    • zapewnienia zgodności z przepisami prawa.

    Dostawcy usług connectivity

    Przekazujemy szczegóły Twojej rezerwacji Dostawcom usług connectivity w imieniu Dostawców usług turystycznych.

  4. Niszczenie danych osobowych

    Podczas niszczenia danych osobowych Booking.com podejmuje uzasadnione handlowo i technicznie wykonalne środki, aby uniemożliwić odzyskanie lub odtworzenie danych.

    Elektroniczne dokumenty lub pliki zawierające dane osobowe są trwale usuwane za pomocą metody technicznej, która uniemożliwia odzyskanie lub odtworzenie usuniętych danych. Nieelektroniczne dokumenty lub pliki zawierające dane osobowe są niszczone w niszczarce lub palone.

    Czasami wymaga się, aby dane osobowe były zachowane dłużej, niż to przewiduje standardowy okres przechowywania, i wykorzystane w sposób określony obowiązującymi przepisami prawa. W takich przypadkach takie dane będą przechowywane lub utrzymywane oddzielnie od innych elementów danych osobowych w zakresie technicznie możliwym.

  5. Departament ochrony danych osobowych

    Jeśli masz pytania dotyczące niniejszego Oświadczenia o ochronie prywatności lub Twoich praw jako osoby, której dane dotyczą, skontaktuj się z naszym Biurem ochrony danych. To jest dział odpowiedzialny za ochronę danych osobowych i powiązane skargi:

    Biuro ochrony danych

    +82 2 6323 8008

    dataprotectionoffice@booking.com

    Możesz również użyć dowolnego z poniższych adresów, aby skontaktować się lub skonsultować z lokalnymi władzami w sprawach związanych z danymi osobowymi:

    • Centrum zgłaszania naruszeń prywatności: privacy.kisa.or.kr / 118

    • Wydział​Cyberdochodzeniowy, Prokuratura Naczelna: www.spo.go.kr / 1301

    • Krajowa Policyjna AgencjaCyberbezpieczeństwa www.ctrc.go.kr / 182

  6. Przedstawiciel w Korei

    Zgodnie z ustawą o promowaniu korzystania z sieci informacji i ochronie informacji (Act on the Promotion of the Use of the Information Network and Information Protection), informacje dotyczące lokalnego przedstawiciela są następujące:

    • Nazwa oraz przedstawiciel: Booking.com Korea Limited (Przedstawiciel: Su Yeon Kim)

    • Adres, numer telefonu i adres e-mail: 17F Gran Seoul, 33 Jongro, Jongro-Gu, Seul, Korea Południowa, +82 2 6323 8008, privacy.kr@booking.com.

Turcja

 

 

Zawsze, gdy korzystasz z naszych usług internetowych lub z naszych aplikacji, możemy na różne sposoby wykorzystywać pliki cookies i inne technologie śledzenia online (dla celów niniejszego „Oświadczenia dotyczącego plików cookies” będziemy je również określać mianem „ciasteczek”).

Ciasteczka mogą być wykorzystywane na różne sposoby, na przykład w celu zagwarantowania, że strona Booking.com działa poprawnie, aby analizować ruch na niej lub na potrzeby reklamowe.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, czym są pliki cookies, w jaki sposób są wykorzystywane i jakie istnieją alternatywy, kontynuuj lekturę oświadczenia.

Czym są pliki cookies i inne technologie śledzenia online?

W jaki sposób wykorzystywane są pliki cookies?

Twoje preferencje


Czym są pliki cookies i inne technologie śledzenia online?

Plik cookies przeglądarki internetowej to mały plik tekstowy, który strony internetowe umieszczają w przeglądarce Twojego komputera lub urządzenia mobilnego.

Te pliki cookies przechowują informacje o wyświetlanych przez użytkownika treściach i interakcjach z nimi, w celu zapamiętania jego preferencji i ustawień lub przeanalizowania sposobu korzystania z usług online.

Ciasteczka dzielą się na „pliki cookies strony pierwszej” i „pliki cookies strony trzeciej”:

  • Pliki cookies strony pierwszej to ciasteczka obsługiwane przez podmiot zarządzający domeną – w naszym przypadku jest to Booking.com. Każde ciasteczko, które umieszczamy sami, jest „plikiem cookie strony pierwszej”.

  • Pliki cookies strony trzeciej to pliki cookies umieszczane na naszych domenach przez zaufanych partnerów, których wybraliśmy do tego celu. Mogą to być dostawcy mediów społecznościowych, partnerzy reklamowi, dostawcy usług bezpieczeństwa i inni.

Mogą to być ciasteczka sesyjne lub trwałe.

  • Pliki cookies sesyjne wygasają po zakończonej sesji, czyli po zamknięciu przeglądarki. Następnie zostają usunięte.

  • Pliki cookies trwałe mają różną żywotność, są przechowywane dłużej i nie są kasowane w momencie zamknięcia okna przeglądarki. Na platformie Booking.com staramy się obsługiwać tylko trwałe pliki cookies (lub zezwolić na obsługę trwałych plików cookies przez strony trzecie), które mają ograniczoną żywotność. Jednakże, ze względów bezpieczeństwa lub w innych wyjątkowych okolicznościach, może się zdarzyć, że będziemy musieli nadać plikowi cookie dłuższą żywotność.

Pliki cookies przeglądarki internetowej mogą przechowywać takie informacje, jak adres IP lub inny identyfikator, typ przeglądarki oraz informacje na temat wyświetlanych treści i interakcji z nimi w ramach usług cyfrowych. Przechowując te informacje, pliki cookies przeglądarki internetowej mogą zapamiętać Twoje preferencje i ustawienia dotyczące usług online oraz przeanalizować sposób, w jaki z nich korzystasz.

Oprócz plików cookies wykorzystywane są także inne, podobne rodzaje technologii śledzenia. Nasza strona internetowa, e-maile i aplikacje mobilne mogą zawierać małe przezroczyste pliki graficzne lub linie kodu, które zapisują sposób, w jaki użytkownik wchodzi z nimi w interakcję. Należą do nich np. sygnalizatory sieci „web beacons”, śledzące adresy URL lub zestawy narzędzi dla programistów „software development kits” (SDK).

  • Sygnalizatory sieci mają wiele różnych nazw. Nazywane są również robakami sieciowymi, znacznikami, znacznikami sieciowymi, znacznikami nawigacyjnymi, znacznikami pikselowymi, pikselami śledzącymi, gifami 1x1 lub transparentnymi gifami.

    W skrócie, znaczniki te to małe pliki graficzne o rozmiarze zaledwie jednego piksela, które są pobierane przez urządzenie użytkownika w wyniku otwarcia danej strony, za pośrednictwem aplikacji, reklamy czy wiadomości e-mail.

    Mogą być wykorzystywane, aby pozyskiwać dane dotyczące Twojego urządzenia, takie jak informacje o jego rodzaju, systemie operacyjnym, adresie IP i terminie odwiedzin. Są one także używane do obsługi i odczytywania plików cookies w Twojej przeglądarce lub do uruchamiania umieszczania pliku cookie.

  • Skrypty to małe programy komputerowe wbudowane w nasze strony internetowe, które nadają tym stronom szeroki wachlarz dodatkowych funkcjonalności. Skrypty umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie strony internetowej. Na przykład, skrypty zasilają niektóre funkcje bezpieczeństwa i umożliwiają korzystanie z podstawowych funkcji interaktywnych na naszej stronie internetowej.

    Skrypty mogą być również wykorzystywane do celów analitycznych lub reklamowych. Na przykład, skrypt może zbierać informacje o tym, jak korzystasz z naszej strony internetowej, np. jakie strony odwiedzasz lub czego szukasz.

  • Śledzące adresy URL to linki z zawartym w nich unikalnym identyfikatorem. Są one wykorzystywane do identyfikacji źródła, z którego użytkownik zostaje przekierowany na stronę lub do aplikacji Booking.com. Przykładem może być przejście ze strony mediów społecznościowych, z wyszukiwarki lub z jednej ze stron naszych partnerów afiliacyjnych.

  • Zestawy SDK są częścią kodu źródłowego naszych aplikacji i w przeciwieństwie do plików cookies przeglądarki, dane SDK są przechowywane w pamięci aplikacji.

    Są one wykorzystywane do analizy sposobu korzystania z aplikacji lub do wysyłania spersonalizowanych powiadomień push. W tym celu rejestrują unikalne identyfikatory związane z urządzeniem, takie jak ID urządzenia i adres IP, a także aktywność użytkownika w aplikacji i lokalizację sieci.

Wszystkie te technologie śledzenia w „Oświadczeniu dotyczącym plików cookies” są zwane łącznie „plikami cookies”.


W jaki sposób wykorzystywane są pliki cookies?

Pliki cookies są wykorzystywane do zbierania informacji, w tym:

  • adresu IP

  • ID urządzenia

  • przeglądane strony

  • rodzaj przeglądarki

  • przeglądane informacje

  • system operacyjny

  • dostawca usług internetowych

  • znacznik czasu

  • czy zareagowałeś na reklamę

  • odsyłający adres URL

  • używane na stronie/w aplikacjach funkcje lub podejmowane tam aktywności

Pozwalają one na identyfikację Ciebie jako tego samego użytkownika na różnych stronach w ramach witryny, na różnych urządzeniach, na różnych witrynach lub podczas korzystania z aplikacji. Jeśli chodzi o cel, są one podzielone na trzy kategorie – funkcjonalne, analityczne i marketingowe.

Ciasteczka funkcjonalne

Są to pliki cookies wymagane do funkcjonowania naszych stron internetowych i aplikacji, które muszą być włączone, aby użytkownik mógł korzystać z naszych usług.

Funkcjonalne pliki cookies są wykorzystywane do tworzenia zaawansowanych technologicznie, przyjaznych dla użytkownika stron internetowych i aplikacji, które automatycznie dostosowują się do Twoich potrzeb i preferencji, dzięki czemu możesz łatwo przeglądać strony/aplikacje i dokonywać rezerwacji. Pozwalają między innymi na dodanie niezbędnych zabezpieczeń i funkcji dostępności.

Dokładniej, funkcjonalne ciasteczka:

  • Umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej i aplikacji, dzięki czemu możesz założyć konto, zalogować się i zarządzać swoimi rezerwacjami.

  • Zapamiętują wybrane przez Ciebie ustawienia waluty i języka, Twoje poprzednie wyszukiwania i inne preferencje, aby pomóc Ci efektywnie i skutecznie korzystać z naszej strony internetowej i aplikacji.

  • Zapamiętują Twoje dane podane podczas rejestracji, dzięki czemu nie będziesz musiał ponownie wpisywać swoich danych logowania za każdym razem, gdy odwiedzasz naszą stronę lub aplikację. (Bez obaw, hasła będą zawsze zakodowane).

Ciasteczka analityczne

Te pliki cookies mierzą i śledzą sposób korzystania z naszej strony internetowej i aplikacji. Używamy tych informacji do ulepszania naszej strony internetowej, aplikacji i usług.

Dokładniej, funkcjonalne ciasteczka:

  • Pomagają nam zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający i klienci, tacy jak Ty, korzystają z Booking.com i naszych aplikacji.

  • Pomagają w ulepszaniu naszej strony internetowej, aplikacji i komunikacji, aby upewnić się, że nasza oferta jest interesująca i odpowiednia.

  • Pozwalają nam dowiedzieć się, co działa, a co nie na naszej stronie internetowej i w aplikacjach.

  • Pomagają nam zrozumieć skuteczność reklam i komunikacji.

  • Informują nas, jak użytkownicy wchodzą w interakcje z naszą stroną internetową lub aplikacjami po wyświetleniu reklamy online, w tym reklam na stronach internetowych stron trzecich.

  • Umożliwiają naszym partnerom biznesowym dowiedzenie się, czy ich klienci korzystają z jakichkolwiek ofert zakwaterowania zintegrowanych z ich stronami internetowymi.

Za pomocą tych plików cookies gromadzimy dane na temat odwiedzonych przez Ciebie stron internetowych, stron wejścia i wyjścia, rodzaju używanej platformy, wiadomości e-mail, które zostały przez Ciebie otworzone i na podstawie których zostały podjęte działania oraz znaczników daty i czasu. Oznacza to także, że możemy wykorzystywać dane na temat tego, jakie działania wykonują użytkownicy w ramach interakcji z witryną lub aplikacją, np. liczba kliknięć na danej stronie, ruchy myszką oraz przewijania, a także wyszukiwane słowa i tekst wprowadzany w różnego rodzaju pola.

Ciasteczka marketingowe

Te pliki cookies są wykorzystywane przez Booking.com i naszych zaufanych partnerów do zbierania informacji o użytkowniku w czasie, na różnych stronach internetowych, w aplikacjach lub innych platformach.

Marketingowe pliki cookies pomagają nam zdecydować, reklamy których produktów, usług i które reklamy oparte na zainteresowaniach mogą być Ci wyświetlane zarówno na naszej stronie internetowej, jak i poza nią oraz w aplikacjach.

Dokładniej, funkcjonalne ciasteczka:

  • Kategoryzują Cię do określonego profilu zainteresowań, na przykład na podstawie odwiedzanych stron internetowych i Twojego zachowania podczas klikania. Używamy tych profili do wyświetlania spersonalizowanych treści (takich jak pomysły na podróże lub oferty konkretnych obiektów) na Booking.com i innych stronach internetowych.

  • Wyświetlają spersonalizowane i oparte na zainteresowaniach reklamy zarówno na stronie Booking.com, jak i w naszych aplikacjach i na innych stronach internetowych. Działanie to zwane jest „retargetingiem” i jest oparte na Twojej historii przeglądania, jak np. wyszukiwanych miejsc, przeglądanych obiektów i wyświetlonych cen. Może ono być również oparte na Twoich zwyczajach zakupowych lub innych działaniach w sieci.

    Retargetowane reklamy mogą być wyświetlane zarówno przed, jak i po opuszczeniu Booking.com, ponieważ ich celem jest zachęcenie do przeglądania lub powrotu na naszą stronę internetową. Możesz zobaczyć te reklamy na stronach internetowych, w aplikacjach lub w e-mailach.

  • Integrują media społecznościowe z naszą stroną internetową i aplikacjami. Pozwala to na lajkowanie lub udostępnianie treści lub produktów w mediach społecznościowych, takich jak Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest, Snapchat i LinkedIn.

    Przyciski „lubię to” i „udostępnij” działają z wykorzystaniem fragmentów kodu od poszczególnych dostawców mediów społecznościowych, umożliwiając umieszczanie na urządzeniu plików cookie stron trzecich.

    Te pliki cookies mogą być czysto funkcjonalne, ale mogą być również wykorzystywane do śledzenia, które powiązane strony internetowe odwiedzasz, do budowania profilu Twoich zachowań podczas przeglądania stron internetowych oraz do wyświetlania spersonalizowanych reklam. Profil ten zostanie częściowo zbudowany z wykorzystaniem porównywalnych informacji, które dostawcy z Twoich wizyt na innych powiązanych stronach internetowych.

    Aby dowiedzieć się więcej o tym, co dostawcy mediów społecznościowych robią z Twoimi danymi osobowymi, zapoznaj się z ich oświadczeniami dotyczącymi plików cookies i/lub ochrony prywatności:Facebook (obejmuje Instagrama, Messengera oraz Audience Network), Snapchat, Pinterest i Twitter. Należy pamiętać, że oświadczenia te mogą być od czasu do czasu aktualizowane.

Współpracujemy z zaufanymi stronami trzecimi w celu gromadzenia danych. Czasami możemy również udostępniać informacje tym stronom trzecim, takie jak adresy e-mail lub numery telefonu. Te strony trzecie mogą łączyć Twoje dane z innymi informacjami, które zbierają w celu stworzenia listy określonych odbiorców lub wyświetlania Ci ukierunkowanych reklam. W celu uzyskania informacji o tym, w jaki sposób strony trzecie przetwarzają Twoje dane, skorzystaj z poniższych linków: Jak Google używa danych, Zasady Facebooka dotyczące danych.

Możemy również korzystać z technik, takich jak piksele, których nie oznaczamy jako pliki cookies, ponieważ nie przechowują one żadnych informacji na urządzeniu użytkownika.

Czasami umieszczamy piksele w wiadomościach e-mail, takich jak biuletyny. „Piksel” to plik elektroniczny o wielkości pojedynczego piksela, który jest umieszczany w wiadomości e-mail i ładuje się po jej otwarciu. Za pomocą pikseli w wiadomościach e-mail możemy sprawdzić, czy wiadomość została dostarczona, czy i kiedy ją przeczytałeś oraz co kliknąłeś.

Takie informacje otrzymujemy również na temat wysyłanych przez nas powiadomieniach push. Statystyki te dostarczają nam informacji zwrotnych na temat Twojego zachowania w zakresie czytania, które wykorzystujemy w celu optymalizacji naszych wiadomości i dostosowania naszej komunikacji do Twoich potrzeb.


Twoje preferencje

Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies oraz jak nimi zarządzać lub jak je usunąć, przejdź na allaboutcookies.org lub do sekcji pomocy w swojej przeglądarce.

W ustawieniach przeglądarek, takich jak Internet Explorer, Safari, Firefox lub Chrome możesz wybrać, które pliki cookies akceptujesz, a których nie. Miejsce, gdzie dostępne są te ustawienia, jest zależne od rodzaju przeglądarki, z której korzystasz:

Jeśli zdecydujesz się zablokować pewne funkcjonalne pliki cookies, możesz nie być w stanie korzystać z niektórych funkcji naszych usług.

Oprócz określonych ustawień, które możemy zaoferować na stronie Booking.com i w aplikacjach, możesz również zrezygnować z niektórych plików cookies:

  • Narzędzia analityczne.

    Aby uniemożliwić Google Analytics zbieranie danych analitycznych na określonych rodzajach przeglądarek, kliknij poniższy link: Dodatek do przeglądarki blokujący Google Analytics (dostępny tylko na komputerze).

  • Działania reklamowe.

    Zawsze staramy się współpracować z firmami z branży reklamowej i marketingu online, które należą do grupy Network Advertising Initiative (NAI) i/lub Związku Pracodawców Branży Internetowej (IAB).

    Członkowie tych organizacji przestrzegają standardów i kodeksów postępowania obowiązujących w branży oraz umożliwiają Ci rezygnację z behawioralnego targetowania reklam.

    Odwiedź www.networkadvertising.org, aby dowiedzieć się, który z członków grupy NAI umieścił ciasteczko reklamowe na Twoim komputerze. Aby zrezygnować z udziału w programie behawioralnego targetowania reklam, wystarczy zaznaczyć okienko przy odpowiedniej nazwie firmy.

    Możesz także odwiedzić stronę www.youronlinechoices.com lub www.youradchoices.com, aby dowiedzieć się, jak zrezygnować z otrzymywania spersonalizowanych treści reklamowych.

    Możliwe, że w ustawieniach Twojego urządzenia mobilnego znajduje się opcja ograniczenia udostępniania informacji na potrzeby retargetowania. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, to dobrze jest mieć świadomość, że rezygnacja nie jest równoznaczna z faktem, że nie będziesz w dalszym ciągu otrzymywać treści reklamowych online lub nie będziesz przedmiotem analiz marketingowych. Oznacza to jedynie, że sieć reklamowa, z której się wycofałeś, nie będzie już przesyłać Ci reklam dostosowanych do preferencji przeglądarki i schematów działań dotyczących przeglądania.

Niektóre strony internetowe posiadają funkcje „Do Not Track”, które pozwalają poinformować stronę internetową, aby przestała Cię śledzić. Obecnie nie obsługujemy funkcji zapobiegającej śledzeniu, „Do Not Track”.

Jak się z nami skontaktować

W przypadku jakichkolwiek pytań na temat tego „Oświadczenia dotyczącego plików cookies” prosimy o przesłanie wiadomości e-mail na adres dataprotectionoffice@booking.com.

Nasze „Oświadczenie dotyczące plików cookies” może być również od czasu do czasu aktualizowane. Jeśli te aktualizacje są znaczące, szczególnie dla Ciebie lub mają wpływ na Twoje prawa do ochrony danych, skontaktujemy się z Tobą w tej sprawie. Zalecamy jednak regularne odwiedzanie tej strony, aby być na bieżąco z wszelkimi innymi (mniej znaczącymi lub mniej istotnymi) aktualizacjami.