Idi na glavni sadržaj
Odštampaj / sačuvaj

Izjava o zaštiti privatnosti i kolačićima

Izjava o zaštiti privatnosti

5. apr. 2022.

Idemo redom – vaša privatnost nam je važna. To je nešto što objave ovog tipa uvek poručuju, ali mi to zaista mislimo. Ukazali ste nam poverenje korišćenjem usluga kompanije Booking.com i mi to cenimo. To znači da smo posvećeni zaštiti i bezbednosti svih ličnih podataka koje nam poverite. Postupamo u najboljem interesu svojih korisnika i transparentni smo u vezi sa obradom vaših ličnih podataka.

Ovaj dokument opisuje na jasan i transparentan način kako koristimo i obrađujemo vaše lične podatke. Takođe vam pruža informacije o tome koja prava imate kada je reč o ličnim podacima, kao i na koji način možete da nam se obratite. Molimo vas da pročitate i našu Izjavu o kolačićima u kojoj je navedeno kako Booking.com koristi kolačiće i druge slične tehnologije za praćenje.

Ukoliko ste i ranije koristili naše usluge, onda znate da Booking.com nudi onlajn usluge za putovanja putem svog veb sajta i mobilnih aplikacija, kao i drugih onlajn platformi, poput partnerskih veb sajtova i društvenih mreža. Želimo da istaknemo da se sve informacije koje pročitate ne odnose samo na jednu ili dve, već na sve navedene platforme.

Zapravo, ova pojedinačna izjava o zaštiti privatnosti se odnosi na bilo koje informacije o korisnicima koje prikupimo putem svih gorenavedenih platformi ili drugih kanala povezanih sa ovim platformama (npr. u slučaju kada stupite u kontakt sa timom našeg korisničkog servisa putem e-pošte).

Ukoliko ste jedan od naših poslovnih partnera, obavezno pogledajte i Izjavu o zaštiti privatnosti za poslovne partnere da biste stekli uvid u to kako se još lični podaci obrađuju u sklopu poslovnog odnosa.

Moguće je da ćemo s vremena na vreme menjati Izjavu o zaštiti privatnosti, pa vam preporučujemo da povremeno posetite ovu stranicu kako biste bili u toku. Ako ažuriramo Izjavu o zaštiti privatnosti tako da to u značajnoj meri utiče na vas, obavestićemo vas o promenama pre početka novih aktivnosti.

Terminologija koju koristimo u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti

„Putovanje“ podrazumeva da brojne proizvode i usluge putovanja možete poručiti, nabaviti, kupiti, platiti, iznajmiti, pružiti, rezervisati, kombinovati ili iskoristiti od Pružaoca usluge putovanja.

„Pružalac usluge putovanja“ se odnosi na pružaoca usluge smeštaja (npr. hotel, motel, apartman, pansion sa uslugom doručka, stanodavac), atrakcija (npr. (tematski) parkovi, muzeji, razgledanja), prevoza (npr. iznajmljivanje automobila, krstarenja, železnički prevoz, prevoz od/do aerodroma, obilasci autobusom, transferi), obilazaka, putnog osiguranja i bilo kojih drugih proizvoda ili usluga u vezi sa putovanjima koji su s vremena na vreme dostupni u okviru Rezervacije putovanja na platformi.

„Usluga putovanja“ se odnosi na uslugu onlajn kupovine, poručivanja, (omogućenog) plaćanja ili rezervisanja koju nudi ili omogućava Booking.com u skladu sa vremenom kada Pružaoci usluge putovanja obezbede različite proizvode i usluge na platformi.

„Rezervacija putovanja“ podrazumeva poručivanje, kupovinu, plaćanje ili rezervaciju Putovanja.


Kakvu vrstu ličnih podataka prikuplja Booking.com?

Bez informacija ne možemo da vam pomognemo da rezervišete savršeno Putovanje. Stoga kada koristite naše usluge, tražimo da nam pružite određene podatke. To se obično odnosi na rutinske podatke – vaše ime, kontakt podatke, imena vaših saputnika i podatke o plaćanju. Možda takođe odlučite da pošaljete dodatne informacije u vezi sa svojim predstojećim Putovanjem (npr. očekivano vreme dolaska).

Osim toga, prikupljamo podatke i sa vašeg računara, telefona, tableta ili drugog uređaja putem kog pristupate našim uslugama. To obuhvata IP adresu, pretraživač koji koristite i vaša podešavanja jezika. Postoje i situacije u kojima od drugih dobijamo podatke o vama ili automatski prikupljamo druge informacije.

Ovo je opšti pregled, ali ako želite da saznate više o informacijama koje prikupljamo, u nastavku ćemo pružiti detaljnije objašnjenje.

Pročitajte više o ličnim podacima koje prikupljamo

Zašto Booking.com prikuplja vaše lične podatke i u koje svrhe ih koristi?

Glavni razlog zbog koga vam tražimo lične podatke je kako bismo vam pomogli da organizujete onlajn Rezervacije putovanja i pobrinuli se da dobijete najbolju moguću uslugu.

Vaše lične podatke takođe koristimo da bismo vas obaveštavali o najnovijim ponudama, posebnim ponudama i drugim proizvodima ili uslugama koje mislimo da bi vas mogle zanimati. Podatke koristimo i u druge svrhe. Ukoliko želite da saznate više o njima, pročitajte detaljnije objašnjenje u nastavku.

Pročitajte više o tome zašto Booking.com prikuplja vaše podatke

Na koji način Booking.com deli vaše podatke sa trećim stranama?

Različite strane su integrisane u usluge kompanije Booking.com, na brojne načine i iz raznih razloga. Primarni razlog zbog kog delimo vaše podatke je kako bismo Pružaocu usluge putovanja prosledili relevantne informacije da biste mogli da dovršite Rezervaciju putovanja.

Osim toga, sarađujemo i sa drugim stranama kako bismo vam pružili Booking.com usluge. One, na primer, uključuju finansijske institucije, oglašivače, podružnice korporativne grupe Booking.com i ostale kompanije koje čine korporativnu grupu Booking Holdings Inc. Takođe, u nekim slučajevima možemo da delimo vaše podatke sa organima vlasti ili drugim institucijama ukoliko to zakon nalaže

U nastavku se nalazi objašnjenje o tome kako podatke koje delite sa nama koristimo i razmenjujemo sa navedenim stranama.

Pročitajte više o tome kako se podaci dele sa trećim stranama

Na koji način se vaši lični podaci dele u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc?

Booking.com je deo korporativne grupe Booking Holdings Inc. Pročitajte detaljnije o tome kako se vaši podaci mogu deliti u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc.

Pročitajte više o podacima koji se razmenjuju u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc.

Na koji način se vaši lični podaci dele i dalje obrađuju radi pružanja usluga kopnenog prevoza?

Booking.com i Rentalcars.com (takođe deo Booking Holdings Inc. grupe kompanija) zajedno koriste vaše podatke kako bi vam pružili usluge kopnenog prevoza putem Booking.com veb sajtova i aplikacija (npr. cars.booking.com ili taxi.booking.com). Pročitajte više da biste razumeli prirodu i ograničeni opseg naše solidarne odgovornosti.

Pročitajte više o podacima koje koristimo i našim uslugama kopnenog prevoza

Na koji način se vaši lični podaci dele i dalje obrađuju radi pružanja usluga osiguranja?

Radimo sa različitim stranama koje nude usluge osiguranja. Pratite link u nastavku da biste razumeli kako se vaši podaci koriste i dele u svrhe osiguranja i saznali koje odgovornosti imaju uključene strane.

Pročitajte više o obradi podataka i uslugama i proizvodima koji se odnose na osiguranje

Kako Booking.com obrađuje poruke koje vi i vaš Pružalac usluge putovanja eventualno razmenjujete putem Booking.com veb sajta?

Booking.com može da pomogne vama i Pružaocima usluge putovanja u razmeni informacija ili zahteva u vezi sa uslugama i postojećim Rezervacijama putovanja putem Booking.com platforme. Ako želite da saznate više o tome kako Booking.com prima i obrađuje navedenu komunikaciju, ovde možete da pročitate podrobnije informacije.

Pročitajte više o tome kako se ova komunikacija obrađuje

Na koji način Booking.com koristi mobilne uređaje?

Nudimo besplatne aplikacije putem kojih takođe prikupljamo i obrađujemo lične podatke. To funkcioniše na sličan način kao i na našem veb sajtu, ali vam aplikacije omogućavaju i upotrebu lokacijskih usluga koje su dostupne na vašem mobilnom uređaju, odnosno uređajima.

Pročitajte više o tome kako koristimo podatke sa mobilnih uređaja

Na koji način Booking.com koristi društvene mreže?

Upotreba društvenih mreža može na razne načine biti integrisana u usluge kompanije Booking.com. To znači da ćemo prikupljati deo vaših ličnih podataka ili da će pružalac usluge društvene mreže primiti deo informacija o vama. Ako želite da saznate više o tome kako se navedene informacije koriste i razmenjuju, nastavite da čitate.

Pročitajte više o tome kako koristimo podatke sa društvenih mreža

Koje procedure za bezbednost i čuvanje Booking.com primenjuje kako bi zaštitio vaše lične podatke?

Uveli smo brojne procedure kako bismo sprečili neovlašćen pristup i zloupotrebu ličnih podataka koje obrađujemo.

Pročitajte više o procedurama za bezbednost i čuvanje ličnih podataka

Kako Booking.com tretira lične podatke dece?

Osim ukoliko je drugačije navedeno, Booking.com je servis koji možete da koristite samo ako imate više od 16 godina. Podatke o deci obrađujemo isključivo uz prethodnu saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, odnosno ukoliko ih sami roditelji ili zakonski staratelji podele sa nama.

Pročitajte više o ličnim podacima korisnika koji imaju manje od 16 godina

Kako možete da kontrolišete lične podatke koje ste podelili sa kompanijom Booking.com?

U svakom trenutku imate pravo da proverite lične podatke koje čuvamo o vama. Možete da zatražite pristup svojim podacima ili njihovo brisanje tako što ćete poslati ovaj obrazac. Ukoliko želite da saznate više o pravima na upravljanje svojim ličnim podacima, nastavite da čitate.

Pročitajte više o tome kako možete da upravljate svojim ličnim podacima

Ko je odgovoran za obradu ličnih podataka na Booking.com veb sajtu i u aplikacijama?

Booking.com B.V, sa sedištem u Amsterdamu, Holandiji, upravlja obradom ličnih podataka u svrhu pružanja svojih usluga. To uključuje njegove veb sajtove i mobilne aplikacije, osim nekih izuzetaka koji su navedeni u ovoj izjavi o zaštiti privatnosti.

Pročitajte više o odgovornosti kompanije Booking.com B.V. kada je reč o obradi ličnih podataka

Odredbe koje se odnose na određene države

U zavisnosti od zakona kojem podležete, možda će biti potrebno da pružimo neke dodatne informacije. Ukoliko želite da saznate više, nastavite da čitate.

Pročitajte više o odredbama koje se odnose na određene države


Kakvu vrstu ličnih podataka prikuplja Booking.com?

U redu, potrebne su vam detaljnije informacije. Evo šta tačno prikupljamo.

Lične podatke koje nam dajete.

Booking.com prikuplja i koristi podatke koje nam dajete. Tokom pravljenja Rezervacije putovanja, od vas se traži da unesete (bar) ime i adresu e-pošte.

U zavisnosti od Rezervacije putovanja, možemo vam zatražiti kućnu adresu, broj telefona, podatke o plaćanju, datum rođenja, trenutnu lokaciju (u slučaju usluga na zahtev), imena osoba koje putuju sa vama i bilo kakve preferencije koje se odnose na vaše Putovanje (poput zahteva u vezi sa ishranom ili sadržajima prilagođenim osobama sa invaliditetom). U nekim slučajevima ćete moći da se prijavite i onlajn kod Pružaoca usluge putovanja, za šta ćemo zatražiti da podelite podatke iz pasoša ili vozačke dozvole, kao i potpise.

Vaše podatke ćemo prikupiti i ukoliko se obratite našem timu korisničkog servisa, kontaktirate sa Pružaocem usluge putovanja putem naše platforme ili stupite u kontakt sa nama na neki drugi način (npr. putem društvenih mreža ili četbota). To važi bilo da nam šaljete komentar ili tražite pomoć u vezi sa korišćenjem naših usluga.

Možete dobiti i poziv za pisanje recenzije kako biste informisali druge korisnike o iskustvima sa svog Putovanja. Ukoliko napišete recenziju na Booking.com platformi, prikupićemo sve informacije koje navedete, uključujući i vaše korisničko ime i avatar (ako ih izaberete).

Postoje i neke druge situacije u kojima ćete sa nama podeliti podatke. Na primer, ako pretražujete putem mobilnog uređaja, možete da odlučite da li želite da omogućite kompaniji Booking.com pristup vašoj trenutnoj lokaciji ili nekim kontakt podacima. To nam pomaže da vam pružimo najbolju moguću uslugu i iskustvo, tako što ćemo npr. moći da vam prikažemo svoje gradske vodiče, predložimo restorane i atrakcije koji su najbliži vašoj lokaciji ili damo druge preporuke.

U slučaju da kreirate korisnički nalog, sačuvaćemo i vaša lična podešavanja, dodate fotografije i recenzije prethodnih rezervacija. Ove sačuvane podatke možemo da koristimo kako bismo vam pomogli u planiranju i upravljanju budućim Rezervacijama putovanja ili da biste mogli da iskoristite druge opcije dostupne samo vlasnicima naloga (kao što su podsticaji ili druge pogodnosti).

Može se desiti da vam ponudimo da učestvujete u programima preporuke ili nagradnim igrama, što takođe podrazumeva pružanje ličnih podataka.

Lični podaci koje nam dajete o drugima.

Naravno, u nekim slučajevima nećete praviti Rezervaciju putovanja za sebe. Možda ćete ići na Putovanje sa drugim osobama ili napraviti rezervaciju u nečije ime. U obe situacije ćete navesti njihove podatke u okviru Rezervacije putovanja.

Ukoliko imate nalog na platformi Booking.com for Business, u okviru njega možete da kreirate adresar da biste lakše planirali i upravljali poslovnim putnim aranžmanima drugih korisnika.

U pojedinim slučajevima možete da koristite Booking.com platformu kako biste podelili određene informacije sa drugima. To može biti prosleđivanje liste želja, učestvovanje u zajednici putnika ili u programu preporuke, na način koji je opisan prilikom korišćenja odgovarajuće opcije.

Međutim, moramo da naglasimo da ste vi odgovorni za to da osoba ili osobe čije ste nam lične podatke poverili budu upoznate sa tim da ste to učinili, kao i da razumeju i prihvataju način na koji Booking.com koristi njihove podatke (kao što je opisano u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti).

Lični podaci koje prikupljamo automatski.

Bilo da napravite Rezervaciju putovanja ili ne, kada posetite naše veb sajtove ili aplikacije, mi automatski prikupljamo određene podatke. Ti podaci obuhvataju vašu IP adresu, datum i vreme pristupa našim uslugama, informacije o vašem hardveru i softveru (poput operativnog sistema, internet pretraživača koji koristite, verzije softvera/aplikacije i podešavanja jezika). Osim toga, prikupljamo i informacije o klikovima i stranicama koje su vam prikazane.

Ukoliko koristite mobilni uređaj, prikupljamo podatke koji identifikuju vaš uređaj, kao i podatke o određenim podešavanjima i karakteristikama tog uređaja, problemima u funkcionisanju aplikacije i drugim sistemskim aktivnostima. Ukoliko napravite Rezervaciju putovanja koristeći ovu vrstu uređaja, naš sistem registruje način na koji ste to učinili (putem kog veb sajta) i/ili sa kog veb sajta ste pristupili Booking.com veb sajtu ili aplikaciji.

Lični podaci koje smo dobili iz drugih izvora.

Ne prikupljamo samo podatke koje nam vi dajete – takođe možemo da primimo informacije o vama iz drugih izvora. Oni uključuju poslovne partnere (poput distributivnih partnera), podružnice korporativne grupe Booking.com, ostale kompanije u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc. i druge nezavisne treće strane.

Sve što dobijemo od ovih partnera može biti kombinovano sa podacima koje vi podelite sa nama. Na primer, usluge kompanije Booking.com u okviru Rezervacije putovanja nisu dostupne isključivo putem Booking.com veb sajta i aplikacija, već su integrisane i u usluge distributivnih partnera koje možete da pronađete onlajn. Kada koristite bilo koju od ovih usluga, dajete podatke potrebne za rezervisanje našem poslovnom partneru, a on ih zatim prosleđuje nama.

Takođe sarađujemo sa pružaocima usluga treće strane kako bismo omogućili transakcije između vas i Pružalaca usluge putovanja. Ti pružaoci usluga dele podatke o plaćanju sa nama kako bismo mogli da obrađujemo Rezervaciju putovanja i upravljamo njom, vodeći računa o tome da čitav postupak protekne bez poteškoća.

Osim toga, podatke prikupljamo i u manje pozitivnim slučajevima. Na primer, ako nam se Pružalac usluge putovanja požali na vaše neprimereno ponašanje.

Drugi način na koji možemo da primimo podatke o vama je putem komunikacijskih usluga koje su integrisane u naše platforme. Ove komunikacijske usluge vam pružaju mogućnost da stupite u kontakt sa Pružaocem usluge putovanja i razgovarate o boravku koji ste rezervisali kod njega. U nekim slučajevima primamo metapodatke o ovim komunikacijskim aktivnostima (npr. ko ste vi, odakle zovete, datum i dužinu poziva).

Takođe možemo da primamo informacije o vama kako bismo vam pružali relevantnije reklame, npr. dodatne podatke o kolačićima koje su partnerske društvene mreže omogućile kompaniji Booking.com. Pročitajte odeljak Zašto Booking.com prikuplja vaše lične podatke i u koje svrhe ih koristi? da biste dobili više informacija.

Kada povežete Booking.com korisnički nalog sa svojim nalogom na društvenim mrežama, možete da pokrenete razmenu podataka između kompanije Booking.com i tog pružaoca usluge društvene mreže. Uvek možete da izaberete da ne delite te podatke.

Pružaoci usluge putovanja takođe mogu da dele podatke o vama sa kompanijom Booking.com. To se može dogoditi u slučaju kada imate pitanja ili vam je potrebna pomoć u vezi sa predstojećom Rezervacijom putovanja, odnosno ukoliko dođe do prigovora ili problema povodom vaše Rezervacije putovanja.


Zašto Booking.com prikuplja vaše lične podatke i u koje svrhe ih koristi?

Podatke koje prikupimo o vama koristimo u razne svrhe. Vaši lični podaci mogu biti upotrebljeni na sledeće načine:

  1. Rezervacije putovanja: pre svega, vaše lične podatke koristimo kako bismo dovršili vašu onlajn Rezervaciju putovanja i upravljali njom, što je neophodno kako bismo vam pružili uslugu. To uključuje komunikaciju u vezi sa vašom Rezervacijom putovanja, poput slanja potvrda, obaveštenja o izmena i podsetnika. U nekim slučajevima to može uključivati i obradu vaših ličnih podataka kako bi se omogućilo onlajn prijavljivanje kod Pružaoca usluge putovanja ili obrada ličnih podataka u vezi sa depozitima za slučaj eventualne štete.

  2. Korisnički servis: nudimo vam usluge međunarodnog korisničkog servisa iz lokalnih kancelarija na više od 20 jezika i stojimo vam na raspolaganju non-stop. Deljenje relevantnih informacija o vama sa našim timom globalnog korisničkog servisa, poput podataka o rezervaciji ili vašem korisničkom nalogu, nam omogućava da vam pružimo odgovore kada je to potrebno. To uključuje pomoć pri obraćanju odgovarajućem Pružaocu usluge putovanja i odgovaranje na sva eventualna pitanja u vezi sa vašom Rezervacijom putovanja (ili sve ostale nedoumice).

  3. Korisnički nalozi: Booking.com korisnici mogu da kreiraju korisnički nalog na našem veb sajtu ili u aplikacijama. Podatke koje nam dajete koristimo za upravljanje korisničkim nalogom, što vam omogućava niz korisnih opcija. Možete da upravljate svojim Rezervacijama putovanja, iskoristite posebne ponude, jednostavno napravite nove Rezervacije putovanja ili upravljate ličnim podešavanjima.

    Upravljanje ličnim podešavanjima može da vam omogući kreiranje i deljenje lista, deljenje fotografija, jednostavni pregled prethodno traženih Usluga putovanja, kao i proveru podataka koje ste uneli u vezi sa putovanjem. Možete da vidite i sve recenzije koje ste napisali.

    Ako želite, možete da podelite određene informacije koje su deo vašeg korisničkog naloga tako što ćete kreirati javni profil pod svojim imenom ili izabranim korisničkim imenom.

    Ukoliko ste vlasnik naloga na platformi Booking.com for Business, u okviru njega takođe možete da čuvate kontakt podatke, upravljate poslovnim rezervacijama i povezujete druge vlasnike korisničkih naloga sa istim Booking.com for Business nalogom.

  4. Onlajn grupe: pružamo vlasnicima naloga mogućnost da se povežu i komuniciraju međusobno putem onlajn grupa ili foruma, kao što su zajednice putnika.

  5. Marketinške aktivnosti: vaše podatke koristimo u marketinške svrhe. Ove aktivnosti obuhvataju sledeće:

    1. Upotrebu vaših kontakt podataka da bismo vam redovno slali novosti o putnim proizvodima i uslugama. Možete brzo i jednostavno da se odjavite sa liste primalaca marketinških e-poruka u bilo kom trenutku. Potrebno je samo da kliknete na link „Odjavite se koji se nalazi u svakom elektronskom biltenu ili drugoj vrsti komunikacije.

    2. Na osnovu vaših podataka mogu vam biti prikazane prilagođene ponude na Booking.com veb sajtu, u mobilnim aplikacijama ili na veb sajtovima/u aplikacijama trećih strana (uključujući i društvene mreže), a sadržaj veb sajta koji vam se prikazuje može biti personalizovan. To mogu biti ponude koje možete direktno rezervisati putem Booking.com veb sajta ili veb sajtova partnera, kao i ponude ili proizvodi trećih strana za koje mislimo da bi vas mogle zanimati.

    3. Prilikom učestvovanja u drugim promotivnim aktivnostima (poput nagradnih igara, programa preporuke ili takmičenja), za sprovođenje ovih promotivnih aktivnosti će biti korišćene samo relevantne informacije.

  6. Komunikacija sa vama: ponekad vam se možemo obratiti i putem drugih kanala, kao što su e-pošta, četbot, pošta, telefon ili SMS poruke. Način koji odaberemo će zavisiti od kontakt podataka koje ste prethodno podelili sa nama.

    Obrađujemo poruke koje nam pošaljete. Postoji nekoliko razloga za to:

    1. Obrada svih zahteva koje ste poslali vi ili Pružalac usluge putovanja kod koga ste izvršili rezervaciju i odgovaranje na njih. Booking.com takođe nudi korisnicima i Pružaocima usluge putovanja brojne načine razmene informacija, zahteva i komentara o Pružaocima usluga putovanja i postojećim Rezervacijama putovanja napravljenim putem Booking.com platforme. Za više informacija pročitajte odeljak „Kako Booking.com obrađuje poruke koje vi i Pružalac usluge putovanja razmenjujete putem Booking.com platforme?“.

    2. Ako ste započeli, ali niste dovršili Rezervaciju putovanja onlajn, možemo da vam pošaljemo poziv da nastavite sa rezervisanjem. Verujemo da vam je ta dodatna usluga korisna jer vam omogućava da nastavite sa započetim postupkom bez potrebe da ponovo tražite Pružaoca usluge putovanja ili unosite podatke o rezervaciji.

    3. Prilikom korišćenja naših usluga možemo da vam pošaljemo upitnik ili poziv za pisanje recenzije o iskustvu sa kompanijom Booking.com ili Pružaocem usluge putovanja.

    4. Takođe vam šaljemo i druge vrste materijala koje se odnose na vašu Rezervaciju putovanja, poput informacija o tome kako možete da stupite u kontakt sa kompanijom Booking.com ako vam zatreba pomoć dok ste na putu i podataka za koje smatramo da bi vam mogli biti korisni prilikom planiranja Putovanja, odnosno maksimalnog uživanja u njemu. Osim toga, šaljemo vam i informacije u vezi sa predstojećim Rezervacijama putovanja ili pregled prethodnih Rezervacija putovanja koje ste izvršili putem Booking.com veb sajta.

    5. Čak i ako nemate predstojeću Rezervaciju putovanja, možda će biti potrebno da vam šaljemo druge administrativne poruke, koje mogu da uključuju sigurnosna upozorenja.

    6. U slučaju neprimerenog ponašanja, možemo da vam pošaljemo obaveštenje i/ili upozorenje.

  7. Istraživanje tržišta: ponekad pozivamo svoje korisnike da učestvuju u istraživanjima tržišta. Molimo vas da pogledate informacije navedene u ovoj vrsti poziva kako biste razumeli koji lični podaci se prikupljaju i kako se ti podaci dalje koriste.

  8. Unapređenje naših usluga: lične podatke takođe koristimo u analitičke svrhe i radi poboljšanja proizvoda. To predstavlja deo našeg nastojanja da poboljšamo svoje usluge i unapredimo korisničko iskustvo.

    U tom slučaju, podatke koristimo za testiranje i identifikovanje problema, kao i za prikupljanje informacija o svom poslovanju. Glavni cilj je da steknemo uvid u to kako naše usluge funkcionišu i kako se koriste. Osim toga, namera nam je da personalizujemo i optimizujemo veb sajt i aplikacije da bi bili korisniji i jednostavniji za upotrebu. Nastojimo da u ove analitičke svrhe prevashodno koristimo anonimne podatke i podatke koji vas ne identifikuju.

  9. Pružamo vam najbolju cenu u zavisnosti od toga gde se nalazite: prilikom pretraživanja naših aplikacija ili veb sajta da biste npr. pronašli smeštaj, automobil za iznajmljivanje ili let, proveravamo vašu IP adresu kako bismo potvrdili da li se nalazite u državi koja je deo Evropske ekonomske zone (EEZ) ili nekoj drugoj. To činimo kako bismo ponudili najbolju cenu za regiju (EEZ) ili državu (koja nije deo Evropske ekonomske zone) u kojoj se nalazite.

  10. Recenzije korisnika i druge informacije u vezi sa destinacijama: tokom i nakon vašeg Putovanja, možemo da vam pošaljemo poziv da napišete recenziju. Tu mogućnost možemo ponuditi i osobama koje putuju sa vama ili onima u čije ste ime izvršili rezervaciju. U ovom pozivu se od vas mogu tražiti podaci o Pružaocu usluge putovanja ili destinaciji.

    Ukoliko imate Booking.com nalog, možete da izaberete opciju da vam se pored recenzije prikazuje korisničko ime umesto pravog imena. Ako želite da podesite korisničko ime, to možete da učinite u podešavanjima naloga. Dodavanje avatara je takođe moguće.

    Slanjem recenzije se slažete da ona može da bude prikazana (kao što je detaljno navedeno u našim Uslovima i odredbama) npr. na relevantnoj stranici sa podacima Pružaoca usluge putovanja na našim veb sajtovima, u mobilnim aplikacijama, na nalozima i u aplikacijama društvenih mreža ili na onlajn platformi tog Pružaoca usluge putovanja, odnosno veb sajtu poslovnog partnera. Svrha tih recenzija je informisanje drugih putnika o kvalitetu Usluge putovanja koju ste koristili, destinaciji koju ste odabrali ili drugim iskustvima koja želite da podelite.

  11. Snimanje poziva: kada pozovete naš tim korisničkog servisa, Booking.com koristi sistem automatskog prepoznavanja telefonskog broja kako bi povezao taj broj telefona sa vašim postojećim rezervacijama. Na taj način možemo da uštedimo vaše vreme, ali i vreme našeg tima korisničkog servisa. Međutim, naš tim korisničkog servisa može da zatraži proveru autentičnosti podataka, što doprinosi održanju poverljivosti vaših podataka o rezervaciji.

    Tokom razgovora sa našim timom korisničkog servisa, moguće je praćenje poziva uživo ili snimanje radi kontrole kvaliteta poziva ili svrhe obučavanja. To obuhvata korišćenje snimaka u cilju obrade pritužbi, pravnih zahteva ili otkrivanja prevare.

    Ne snimaju se svi pozivi. U slučaju da se poziv snima, svaki snimak se čuva na određeno vreme, nakon čega se automatski briše. Izuzetak je ako se utvrdi da je neophodno da se snimak zadrži radi istraživanja prevare ili u zakonske svrhe. Više o ovome možete da pročitate u nastavku.

  12. Promocija bezbedne i pouzdane usluge: kako bismo kreirali pouzdano okruženje za vas, osobe sa kojima idete na Putovanje, poslovne partnere kompanije Booking.com i Pružaoce usluge putovanja, neprestano analiziramo i koristimo određene lične podatke za otkrivanje i prevenciju prevare i drugih nezakonitih ili neželjenih aktivnosti.

    Lične podatke koristimo i za procenu rizika, kao i u sigurnosne svrhe, na primer, kada prijavite bezbednosni problemi ili za verifikaciju identiteta korisnika i rezervacija. Može se desiti da u takve svrhe zaustavimo ili pauziramo pojedine Rezervacije putovanja dok ne završimo postupak procene.

  13. Pravne svrhe: konačno, u određenim slučajevima možemo iskoristiti vaše podatke za obradu i rešavanje pravnih zahteva i sporova, u svrhu istraga i usklađivanja sa propisima, kako bismo sproveli uslove korišćenja Booking.com usluge onlajn rezervisanja ili da bismo odgovorili na zakonske zahteve organa vlasti.

    Pružanje ličnih podataka kompaniji Booking.com je dobrovoljno. Međutim, ukoliko budemo mogli da prikupimo samo neke lične podatke, postoji mogućnost da ćemo moći da vam pružimo samo određene usluge. Na primer, ne možemo da obradimo vašu Rezervaciju putovanja ako ne unesete svoje ime i kontakt podatke.

    Ukoliko koristimo automatizaciju za obradu ličnih podataka koja dovodi do zakonskih posledica ili na sličan način značajno utiče na vas, uvek sprovodimo neophodne mere za zaštitu vaših prava i sloboda. To uključuje i pravo na ljudsku intervenciju.

Gorenavedene lične podatke obrađujemo u skladu sa sledećim pravnim osnovama:

Ako je to primenljivo, povodom svrha navedenih u odeljcima A i B, Booking.com se oslanja na pravni osnov koji podrazumeva da je obrada ličnih podataka neophodna za sprovođenje odredbi ugovora, odnosno za dovršavanje i upravljanje vašom Rezervacijom putovanja.

Ukoliko potrebni lični podaci nisu uneti, Booking.com ne može da dovrši Rezervaciju putovanja, niti da pruži usluge korisničkog servisa. Kada je reč o svrhama iz odeljaka od C do L, Booking.com se oslanja na svoje opravdane interese (ili opravdane interese trećih strana) kako bi pružao i unapređivao usluge, odnosno sprečavao prevare i druge nezakonite radnje (kao što je detaljnije navedeno u odeljcima od C do L).

Prilikom korišćenja ličnih podataka u cilju ispunjenja opravdanog interesa kompanije Booking.com ili treće strane, Booking.com će se uvek truditi da uskladi vaša prava i interese kada je reč o zaštiti ličnih podataka sa pravima i interesima kompanije Booking.com i treće strane. Za svrhe pod stavkom M, ukoliko je to primenljivo, Booking.com se oslanja i na usaglašavanje sa zakonskim obavezama (poput legitimnih zahteva organa za sprovođenje zakona).

Konačno, ako je to propisano važećim zakonom, Booking.com će zatražiti vašu saglasnost pre obrade vaših ličnih podataka za potrebe marketinga putem e-pošte ili u druge svrhe propisane zakonom.

Ukoliko želite da uložite prigovor na obradu podataka koja je opisana pod sledećim stavkama: od C do L, a nije vam direktno dostupna ova opcija (na primer, u podešavanjima naloga), obratite nam se na dataprotectionoffice@booking.com.


Na koji način Booking.com deli vaše podatke sa trećim stranama?

U određenim situacijama ćemo podeliti vaše lične podatke sa trećim stranama. U ove treće strane spadaju:

  1. Pružalac usluge putovanja kod koga ste rezervisali: kako biste dovršili svoju Rezervaciju putovanja, prenosimo relevantne podatke o rezervaciji Pružaocu usluge putovanja kog koga ste rezervisali. Ovo je jedna od osnovnih stvari koje činimo za vas.

    U zavisnosti od Rezervacije putovanja i Pružaoca usluge putovanja, ti podaci mogu uključivati vaše ime, kontakt podatke, podatke o plaćanju, imena osoba koje putuju sa vama i bilo kakve preferencije ili druge informacije koje ste naveli prilikom vršenja Rezervacije putovanja.

    U nekim slučajevima, Pružaocu usluge putovanja dajemo i dodatne postojeće informacije o vama. One uključuju podatke o tome da li ste već rezervisali kod njega u prošlosti, broj ostvarenih rezervacija putem Booking.com veb sajta, potvrdu o tome da vas niko nije prijavio za neprimereno ponašanje, procenat rezervacija koje ste otkazali u prošlosti ili podatke o tome da li ste pisali recenzije o prošlim rezervacijama.

    Ako imate pitanja o Putovanju, možemo zamoliti Pružaoca usluge putovanja da obradi vaš zahtev. Osim ako ste plaćanje izvršili tokom postupka rezervisanja putem Booking.com veb sajta, prosledićemo vaše podatke kreditne kartice Pružaocu usluge putovanja čiju ste uslugu rezervisali radi dalje obrade (pod pretpostavkom da ste nam pružili te podatke).

    U slučaju zahteva ili sporova u vezi sa Rezervacijom putovanja, možemo da prosledimo vaše kontakt podatke Pružaocu usluge putovanja, kao i druge informacije o postupku vršenja rezervacije potrebne za razrešenje slučaja. To, između ostalog, može da bude vaša adresa e-pošte ili kopija potvrde rezervacije, koja treba da služi kao dokaz da je izvršena Rezervacija putovanja ili kao potvrda razloga za otkazivanje.

    Da bi se dovršio postupak, Pružaoci usluge putovanja će dalje obrađivati vaše lične podatke, a Booking.com nema kontrolu nad tim postupkom. Pružaoci usluge putovanja mogu takođe da zatraže dodatne lične podatke, npr. kako bi pružili dodatne usluge ili postupali u skladu sa lokalnim ograničenjima. Ukoliko je dostupna, pročitajte Izjavu o zaštiti privatnosti Pružaoca usluge putovanja kako biste razumeli na koji način obrađuje vaše lične podatke.

  2. Partneri koji pružaju uslugu konekcije: imajte na umu da određeni Pružaoci usluge putovanja mogu da zatraže od nas da podelimo lične podatke sa Pružaocem usluge konekcije kao ugovornom stranom kako bi mogli da dovrše vašu rezervaciju i upravljaju njome. Pružaoci usluge konekcije postupaju u ime Pružalaca usluge putovanja kako bi im pomogli da upravljaju rezervacijama.

  3. Vaša lokalna Booking.com kancelarija: kako bismo podržali korišćenje usluga kompanije Booking.com, vaši podaci mogu biti podeljeni sa podružnicama korporativne grupe Booking.com, uključujući i korisnički servis. Da biste saznali više o korporativnoj grupi Booking.com, posetite stranicu „O kompaniji Booking.com“.

  4. Pružaoci usluga treće strane: sarađujemo sa pružaocima usluga koji nisu deo korporativne grupe Booking.com radi podrške u pružanju usluga. Ove usluge uključuju:

    • Korisničku podršku

    • Istraživanje tržišta

    • Usluge otkrivanja i sprečavanja prevare (uključujući i proveru radi otkrivanja prevare)

    • Zahteve za naknadu štete

    • Plaćanje

      Sarađujemo sa trećim stranama u cilju obrade uplata, storniranja zaduženja ili naplate potraživanja. Kada vi ili vlasnik kreditne kartice korišćene za Rezervaciju putovanja zatražite storniranje zaduženja, u obavezi smo da podelimo određene podatke o rezervaciji sa pružaocem usluge naplate i relevantnom finansijskom institucijom kako bi mogli da obrade taj zahtev. Ti podaci takođe mogu uključivati kopiju vaše potvrde rezervacije ili IP adresu korišćenu prilikom rezervisanja. Informacije možemo da podelimo sa relevantnim finansijskim institucijama ako to budemo smatrali neophodnim za otkrivanje i sprečavanje prevare.

    • Marketinške usluge

      Delimo lične podatke, uključujući vašu adresu e-pošte, sa partnerima koji vrše oglašavanje u okviru reklamiranja usluga kompanije Booking.com putem trećih strana (kako bismo bili sigurni da se relevantne reklame prikazuju odgovarajućoj publici). Koristimo tehnike poput heširanja kako bismo mogli da proverimo da li se vaša adresa e-pošte poklapa sa postojećom bazom korisnika i osigurali da se ona ne upotrebljava u druge svrhe. Za više informacija o drugim personalizovanim reklamama i vašim izborima, molimo vas da pročitate našu Izjavu o kolačićima.

    • Partneri za oglašavanje

      Sarađujemo sa partnerima za oglašavanje, kao što su pružaoci usluge metapretrage, kako bismo vam omogućili da uporedite naše ponude sa ponudama drugih Onlajn turističkih agencija (OTA). Kada napravite rezervaciju putem Booking.com platforme nakon korišćenja usluga partnera za oglašavanje, poslaćemo podatke o rezervaciji koju ste napravili putem Booking.com platforme tom partneru.

  5. Nadležni organi: lične podatke otkrivamo licima koja sprovode zakon u meri u kojoj je to potrebno u skladu sa zakonom ili je apsolutno neophodno za prevenciju, otkrivanje i gonjenje kriminalnih radnji i prevare ili ukoliko smo u obavezi da to učinimo iz drugih pravnih razloga. Osim toga, možemo otkriti određene lične podatke nadležnim organima kako bismo zaštitili i odbranili svoja prava ili imovinu, ili prava i imovinu svojih poslovnih partnera.

  6. Poslovni partneri: sarađujemo sa mnogim poslovnim partnerima širom sveta. Ti poslovni partneri distribuiraju i reklamiraju usluge kompanije Booking.com, uključujući usluge i proizvode naših Pružalaca usluge putovanja.

    Nakon što napravite rezervaciju putem veb sajtova ili aplikacija nekog od naših poslovnih partnera, određeni lični podaci koje delite, kao npr. vaše ime, adresa e-pošte, podaci o plaćanju i druge relevantne informacije, biće prosleđeni nama kako bismo finalizirali vašu Rezervaciju putovanja i upravljali njom.

    Ako poslovni partner pruža usluge korisničkog servisa, Booking.com će sa njim podeliti relevantne podatke (kada i ako je to potrebno) kako bi vam mogao pružiti adekvatnu i efikasnu podršku.

    Nakon što napravite rezervaciju putem veb sajta nekog od naših poslovnih partnera, on može primiti neke delove vaših ličnih podataka koji se odnose na određenu rezervaciju i vašu interakciju na tim veb sajtovima partnera. Ti podaci im se šalju u komercijalne svrhe.

    Kada pravite rezervaciju putem veb sajta naših poslovnih partnera, molimo vas da pročitate njihovo obaveštenje o zaštiti privatnosti ukoliko vas zanima kako oni obrađuju vaše lične podatke.

    Takođe možemo razmenjivati podatke o našim korisnicima sa poslovnim partnerima u svrhu otkrivanja i sprečavanja prevare, ali samo ako je to apsolutno neophodno.

    U slučaju da je podnet zahtev za naknadu štete koji se odnosi na vas i Pružaoca usluge putovanja, možemo da pružimo neophodne informacije osiguravajućoj kompaniji radi dalje obrade (to važi i za lične podatke).

    • Ponuda partnera: možemo da vam predstavimo Ponudu partnera. Kada rezervišete boravak označen kao Ponuda partnera, vašu rezervaciju će omogućiti Pružalac usluge putovanja koji je zaseban od smeštajnog objekta koji rezervišete. Imamo obavezu da tokom postupka rezervisanja podelimo neke relevantne lične podatke sa tim poslovnim partnerom.

      Ukoliko rezervišete Ponudu partnera, molimo vas da pregledate informacije navedene tokom postupka rezervisanja ili proverite potvrdu rezervacije da biste saznali više o Pružaocu usluge putovanja i tome kako će on dalje obrađivati vaše lične podatke.

  7. Korporativna grupa Booking Holdings Inc: pročitajte više o tome na koji način delimo vaše lične podatke u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc.

Booking.com je globalna kompanija. Kao što je opisano u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti, podaci koje prikupimo od vas mogu postati dostupni, mogu se preneti ili čuvati u državama koje možda nemaju iste zakone o zaštiti podataka kao država u kojoj ste prvobitno dostavili informacije. U takvim slučajevima ćemo zaštiti vaše podatke onako kako je navedeno u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti.

To se takođe može primenjivati ako se nalazite u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP). Države u koje vaši podaci mogu da se prenose možda nemaju zakone koji pružaju isti nivo zaštite vaših ličnih podataka kao zakoni u okviru EEP-a. Kada je to slučaj, primenićemo odgovarajuće mere zaštite kako bismo se uverili da je ovaj prenos u skladu sa evropskim zakonom o zaštiti privatnosti.

Kada se vaši podaci prenose pružaocima usluga treće strane, sa njima ćemo uspostaviti i sprovesti odgovarajuće ugovorne, organizacione i tehničke mere. Ovo se može obaviti navođenjem Standardnih ugovornih klauzula koje je odobrila Evropska komisija, istraživanjem zemalja u koje podaci mogu da se prenose i određivanjem posebnih tehničkih i organizacionih mera zaštite.

U određenim specifičnim slučajevima, prenosimo vaše podatke izvan EEP-a jer je to u vašem interesu ili je neophodno da bi se zaključio ili sproveo ugovor koji smo sklopili sa vama. Na primer, kada napravite rezervaciju putem platforme Booking.com ili nekog poslovnog partnera, možda ćemo morati da prenesemo vaše podatke Pružaocu usluge putovanja ili poslovnom partneru koji se nalazi izvan EEP-a.

Možete da zatražite pristup kopiji naših sprovedenih mera zaštite (ukoliko je to moguće) tako što ćete nam se obratiti na dataprotectionoffice@booking.com.


Na koji način se vaši lični podaci dele u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc?

Booking.com je deo korporativne grupe Booking Holdings Inc. Više informacija je dostupno na stranici Bookingholdings.com.

Možemo da primamo vaše lične podatke od drugih kompanija u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc. ili da ih delimo sa njima u sledeće svrhe:

  1. Radi pružanja usluga (uključujući pravljenje i obradu rezervacija i upravljanje njima ili omogućavanje plaćanja)

  2. Radi pružanja usluge korisničkog servisa

  3. Radi otkrivanja, sprečavanja i istraživanja prevara, kao i drugih nezakonitih radnji i ugrožavanja bezbednosti podataka

  4. Radi analize podataka i poboljšanja proizvoda

  5. Radi slanja personalizovanih ponuda ili marketinških materijala uz vaš pristanak ili na način na koji je to propisano primenljivim zakonom

  6. Radi skladištenja, tehničke podrške, generalnog održavanja i očuvanja bezbednosti podeljenih podataka

  7. Radi usklađivanja sa primenljivim zakonima

Osim ukoliko je drugačije navedeno, za svrhe pod stavkama od A do F, Booking.com se oslanja na svoje opravdane interese da deli i prima lične podatke. Za svrhe pod stavkom G, ukoliko je to primenljivo, Booking.com se oslanja i na usaglašavanje sa zakonskim obavezama (poput legitimnih zahteva organa za sprovođenje zakona).

Na primer, Booking.com blisko sarađuje sa kompanijom Rentalcars.com radi pružanja usluga kopnenog prevoza svojim korisnicima. Za više informacija pročitajte odeljak „Na koji način se vaši lični podaci dele i dalje obrađuju radi pružanja usluga kopnenog prevoza?“

Sve kompanije unutar Booking Holdings Inc. grupe možda moraju da razmenjuju lične podatke klijenata kako bi se pobrinule da svi korisnici budu zaštićeni od potencijalnih prevara u okviru njihovih onlajn platformi.


Na koji način se vaši lični podaci dele i dalje obrađuju radi pružanja usluga kopnenog prevoza?

Kompanija Booking.com Transport Limited koja posluje pod nazivom Rentalcars.com je privatno društvo sa ograničenom odgovornošću koje je osnovano u skladu sa zakonima Ujedinjenog Kraljevstva i ima sedište na adresi: 100 New Bridge Street, London, EC4V 6JA.

Kompanije Booking.com i Rentalcars.com blisko sarađuju (obe su deo Booking Holdings Inc. grupe kompanija) kako bi vam pružile usluge kopnenog prevoza putem Booking.com aplikacija i veb sajtova (npr. cars.booking.com ili taxi.booking.com).

Kompanija Rentalcars.com u okviru brenda Booking.com upravlja uslugama kopnenog prevoza koje su u ponudi putem veb sajtova i aplikacija kompanije Booking.com. To znači da, kada rezervišete ili pretražujete usluge kopnenog prevoza putem aplikacije ili veb sajta, Booking.com i Rentalcars.com snose zajedničku odgovornost za prikupljanje i korišćenje vaših ličnih podataka.

Povrh podataka koje zajednički obrađuju kako bi vam omogućile pretraživanje i rezervisanje usluga kopnenog prevoza, kompanije Booking.com i Rentalcars.com mogu vaše lične podatke koristiti i zasebno. To je u skladu sa svrhama navedenim u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti i Izjavi o zaštiti privatnosti kompanije Rentalcars.com.

Za više informacija o poslovnom odnosu između kompanija Booking.com i Rentalcars.com ili ako želite da se pozovete na svoja prava u vezi sa ličnim podacima koje prikupljamo putem Booking.com veb sajtova i aplikacija, slobodno se obratite kompaniji Booking.com u bilo kom trenutku. To možete učiniti putem adrese e-pošte u okviru odeljka „Ko je odgovoran za obradu ličnih podataka putem Booking.com veb sajta i kako da stupite u kontakt sa nama?“.


Na koji način se vaši lični podaci dele i dalje obrađuju radi pružanja usluga osiguranja?

Booking.com Distribution B.V. je sestrinska kompanija kompanije Booking.com sa registrovanim sedištem na adresi 597 Herengracht, 1017 CE Amsterdam, Holandija. Kompanije Booking.com i Booking.com Distribution B.V. blisko sarađuju kako bi korisnicima ponudile različite proizvode i usluge osiguranja za Rezervacije putovanja (npr. osiguranje za otkazivanje jedinice).

Ponuda osiguranja može da uključuje više strana, kao što su posrednici, osiguravači i drugi agenti. Kada je kompanija Booking.com Distribution B.V. uključena, ona nastupa kao posrednik i ovlašćeni agent ili imenovani predstavnik (u zavisnosti od jurisdikcije) u ime osiguravača, tako što nudi proizvode i usluge osiguranja korisnicima kompanije Booking.com.

Molimo vas da pregledate informacije pružene tokom procesa rezervisanja da biste dobili više informacija o kompaniji Booking.com Distribution B.V i stranama koje sarađuju sa kompanijom Booking.com kako bi vam ponudile ove proizvode i usluge. Detalji o osiguravaču će biti vidljivi u polisi osiguranja i povezanoj dokumentaciji koja vam je pružena.

Kada nude osiguranje, kompanije Booking.com i Booking.com Distribution B.V. će možda morati da koriste i dele lične podatke koji su relevantni za proizvod osiguranja. Ovi podaci se odnose na vas kao potencijalnog ili stvarnog nosioca polise, na korisnike polise, članove porodice, oštećena lica i druge strane koje učestvuju u zahtevu:

  • da bi bilo moguće pružiti ponude, ugovoriti pokriće osiguranja i obrađivati zahteve u vezi sa osiguranjem, možda ćemo kompaniji Booking.com Distribution B.V morati da prosledimo neke lične podatke koji su tokom procesa rezervisanja podeljeni sa nama („Opšti podaci o porudžbini“). Od vas može da bude zatraženo i da navedete dodatne informacije, kao što su imena članova porodice ili drugih korisnika, odnosno informacije o zahtevu („Podaci u vezi sa osiguranjem“).

  • Ako podnesete zahtev na osnovu polise osiguranja, ovaj zahtev može direktno da obradi osiguravač. To znači da od vas može da bude zatraženo da navedete lične podatke kako biste poslali zahtev direktno njemu. Osiguravač će vas obavestiti na odgovarajući način u trenutku prikupljanja informacija. Kada vaš zahtev obrađuje osiguravač, Booking.com može da primi informacije o statusu zahteva kako bi vam pružio usluge korisničke podrške.

Kada kompanija Booking.com Distribution B.V. deluje kao posrednik za proizvode i usluge osiguranja putem Booking.com platforme, ove dve kompanije su zajedno odgovorne za prikupljanje Podataka u vezi sa osiguranjem i njihov prenos iz kompanije Booking.com u kompaniju Booking.com Distribution B.V. Međutim, kompanija Booking.com Distribution B.V. deluje kao jedini kontrolor svih obrada izvan sistema kompanije Booking.com B.V. Svi lični podaci koje prikuplja Booking.com za svrhe osiguranja se obrađuju kao što je navedeno u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti.

Za više informacija o poslovnom odnosu između kompanija Booking.com i Booking.com Distribution B.V. ili ako želite da se pozovete na svoja prava u vezi sa ličnim podacima koje prikupljamo putem Booking.com veb sajtova i aplikacija, stupite u kontakt sa nama.

Kako kompanija Booking.com obrađuje poruke koje vi i Pružalac usluge putovanja kod koga ste izvršili rezervaciju eventualno razmenjujete putem Booking.com platforme?

Booking.com može vama i Pružaocima usluge putovanja da ponudi razne načine komunikacije u vezi sa Uslugama putovanja i postojećim Rezervacijama putovanja putem Booking.com platforme. To znači da vi i Pružalac usluge putovanja možete da se obratite kompaniji Booking.com ukoliko imate pitanja u vezi sa Rezervacijom putovanja, i to putem veb sajta, aplikacija i drugih kanala koje vam omogućimo.

Booking.com ima pristup ovim komunikacijama i može da koristi automatizovane sisteme da ih pregleda, skenira i analizira u sledeće svrhe:

  • Sigurnosne

  • Radi sprečavanja prevare

  • Radi usklađivanja sa zakonskim odredbama i regulativama

  • Radi istrage potencijalno neprimerenog ponašanja

  • Radi razvoja i unapređenja proizvoda

  • Radi istraživanja

  • Radi analize ponašanja korisnika (kako bi vam ponudio informacije i ponude u skladu sa vašim interesovanjima)

  • Radi korisničke ili tehničke podrške

Zadržavamo pravo da proverimo ili blokiramo slanje poruka za koje, prema sopstvenom nahođenju, smatramo da sadrže neprimeren ili neželjen sadržaj, ili predstavljaju rizik za vas, Pružaoce usluge putovanja, Booking.com ili druge.

Imajte u vidu da će Booking.com primati i čuvati sve poruke koje se razmenjuju putem Booking.com alatki za komunikaciju. Pružaoci usluge putovanja i Poslovni partneri putem kojih ste napravili Rezervaciju putovanja, mogu takođe odabrati direktan način komunikacije sa vama putem e-pošte ili drugih kanala koje Booking.com ne kontroliše.


Na koji način Booking.com koristi mobilne uređaje?

Nudimo besplatne aplikacije za razne mobilne uređaje, kao i verzije svog veb sajta optimizovane za pretraživanje putem mobilnih telefona i tableta.

Ove aplikacije i mobilni veb sajtovi obrađuju lične podatke koje nam dajete na isti način kao i naš glavni veb sajt. Takođe vam omogućavaju korišćenje lokacijskih usluga za pronalaženje Usluga putovanja u blizini, ukoliko to želite.

Uz vaš pristanak, možda ćemo vam slati push obaveštenja sa informacijama o vašoj Rezervaciji putovanja. Možete nam odobriti pristup svojim podacima o lokaciji ili kontakt podacima kako bismo vam pružali usluge koje ste sami zatražili. Ukoliko na našu platformu dodate fotografije, one takođe mogu sadržati podatke o vašoj lokaciji (ovi podaci se nazivaju i metapodaci). Molimo vas da pročitate uputstva za korišćenje svog mobilnog uređaja da biste znali kako da promenite podešavanja i kontrolišete deljenje ove kategorije podataka.

Kada odaberete da koristite uslugu „Govorni asistent“ za pretragu naših usluga ili upravljanje rezervacijama, nezavisni pružalac usluga anonimno prevodi vaš glas u tekst. Potrebno je da nam omogućite pristup mikrofonu svog uređaja da biste koristili ovu funkciju.

U svrhu poboljšanja svojih usluga i marketinških aktivnosti, kao i da bismo se uverili da vam stalno pružamo isto korisničko iskustvo, koristimo opciju poznatu kao „praćenje na različitim uređajima“ (cross-device tracking). Ovo praćenje se može obavljati sa ili bez upotrebe kolačića. Za više opštih informacija o kolačićima i drugim sličnim tehnologijama, molimo vas da pročitate našu Izjavu o kolačićima.

Putem praćenja na različitim uređajima, Booking.com može da prati aktivnosti korisnika na više uređaja. U okviru praćenja na različitim uređajima, možemo da kombinujemo podatke prikupljene sa određenog pretraživača ili mobilnog uređaja sa podacima sa nekog drugog računara ili uređaja koji koristi isti korisnik.

U cilju optimizacije sadržaja elektronskog biltena kompanije Booking.com, kombinujemo pretrage i rezervacije napravljene sa različitih računara i uređaja. U bilo kom trenutku možete da se odjavite sa spiska primalaca Booking.com elektronskog biltena.

Personalizovani oglasi koje vidite na drugim veb sajtovima ili u aplikacijama vam mogu biti ponuđeni na osnovu vaših aktivnosti na povezanim računarima i uređajima. Ako promenite podešavanja kolačića na svom uređaju (pogledajte našu Izjavu o kolačićima u okviru odeljka „Koje su vaše opcije?"), možete izmeniti podešavanja za praćenje na različitim uređajima u marketinške svrhe. Imajte na umu da ako se izlogujete sa Booking.com naloga, to ne znači da više nećete dobijati personalizovane reklame.


Na koji način Booking.com koristi društvene mreže?

U kompaniji Booking.com koristimo društvene mreže na različite načine. Koristimo ih da bismo omogućili usluge onlajn rezervisanja, ali i da bismo promovisali proizvode i usluge Pružalaca usluge putovanja, kao i da bismo oglašavali, poboljšavali i omogućavali korišćenje naših usluga.

Imajte u vidu da korišćenje funkcija koje omogućavaju društvene mreže može imati za posledicu razmenu ličnih podataka između kompanije Booking.com i pružaoca usluge društvene mreže, kao što je opisano u nastavku. Imate pravo da ne koristite funkcije koje omogućavaju društvene mreže.

  1. Logovanje putem svog naloga na društvenoj mreži. Nudimo vam mogućnost logovanja na Booking.com korisnički nalog putem nekog od vaših naloga na društvenim mrežama. To činimo kako ne biste morali da pamtite različita korisnička imena i lozinke za različite onlajn usluge.

    Nakon što se jednom ulogujete, moći ćete da se logujete na svoj Booking.com nalog koristeći nalog na društvenoj mreži. Ako želite, možete u bilo kom trenutku da razdvojite svoj Booking.com korisnički nalog od nekog naloga na društvenoj mreži.

  2. Integrisanje dodatnih komponenti društvenih mreža. Integrisali smo i dodatne komponente društvenih mreža u Booking.com veb sajtove i aplikacije. To znači da, kada kliknete na ili dodirnite neko dugme (poput Facebook „lajk“ dugmeta), određene informacije se dele sa datim pružaocima usluge društvene mreže.

    Ako ste ulogovani na svoj korisnički nalog na društvenoj mreži, kada kliknete na ili dodirnete neko od ovih dugmadi, pružalac usluge društvene mreže može da poveže te informacije sa vašim nalogom na društvenoj mreži. U zavisnosti od vaših podešavanja, ove aktivnosti se mogu prikazivati i u okviru vašeg profila na društvenoj mreži kako bi ih videli drugi korisnici koji su deo vaše mreže.

  3. Druge usluge i funkcije društvenih mreža. Možda ćemo integrisati i druge usluge društvenih mreža (poput sistema poruka putem društvenih mreža) za komunikaciju sa kompanijom Booking.com ili vašim kontaktima u vezi sa našim uslugama.

    Može se desiti da imamo profile na društvenim mrežama, kao i da nudimo aplikacije na veb sajtovima nekoliko društvenih mreža. Svaki put kada se povežete sa kompanijom Booking.com putem društvenih mreža, vaš pružalac usluge društvene mreže može da vam dopusti da podelite informacije sa nama.

    Ako pristanete da ih delite, vaš pružalac usluge društvene mreže će vas uglavnom obavestiti o tome koje tačno informacije delite. Na primer, kada se prijavite na Booking.com korisnički nalog pomoću naloga društvene mreže, određene informacije sa tog naloga mogu da se dele sa kompanijom Booking.com. To npr. mogu biti vaša adresa e-pošte, godište ili profilne slike koje ste sačuvali – u zavisnosti od toga šta ste odobrili na nalogu društvene mreže.

Prilikom registrovanja putem Booking.com aplikacije za društvene mreže ili povezivanja sa uslugom razmene poruka na društvenoj mreži bez Booking.com korisničkog naloga, podaci koje odlučite da delite sa nama mogu uključivati osnovne informacije dostupne u okviru vašeg profila na društvenim mrežama (uključujući adresu e-pošte, objavljene statuse i listu vaših kontakata).

Te informacije ćemo upotrebiti kako bismo vam pružili traženu uslugu, na primer, prosleđivanje poruke koju želite da pošaljete nekome od svojih kontakata ili kreiranje personalizovanog korisničkog iskustva u samoj aplikaciji ili na našim veb sajtovima. To znači da, ukoliko to želite, možemo da prilagođavamo usluge vašim potrebama, povezujemo vas i vaše prijatelje sa najboljim destinacijama za putovanja i analiziramo i poboljšavamo svoje usluge u vezi sa putovanjima.

Vaš pružalac usluge društvene mreže će moći da vam kaže više o tome kako koristi i obrađuje vaše podatke svaki put kada se putem te društvene mreže povežete sa Booking.com nalogom. Ovo može da uključuje kombinovanje ličnih podataka koje prikuplja dok koristite Booking.com veb sajt putem njegove mreže sa podacima koje prikuplja kada koristite druge onlajn platforme koje ste takođe povezali sa tim nalogom na društvenoj mreži.

Ukoliko odlučite da se povežete putem svog Facebook ili Google naloga, molimo vas da pregledate sledeće linkove kako biste dobili informacije o tome kako ove strane koriste podatke koje primaju: Facebook i Google.


Koje procedure za bezbednost i čuvanje Booking.com primenjuje kako bi zaštitio vaše lične podatke?

Sprovodimo odgovarajuće procedure kako bismo sprečili neovlašćen pristup i zloupotrebu ličnih podataka.

Za zaštitu i čuvanje ličnih podataka koje ste nam poverili koristimo odgovarajuće poslovne sisteme i postupke. Takođe koristimo bezbednosne procedure, kao i tehnička i fizička ograničenja za pristup i korišćenje ličnih podataka na našim serverima. Pristup ličnim podacima je dozvoljen isključivo ovlašćenom osoblju u poslovne svrhe.

Čuvaćemo vaše lične podatke onoliko dugo koliko je to neophodno da bismo vam omogućili korišćenje naših usluga ili vam pružili te usluge (uključujući održavanje Booking.com korisničkog naloga ukoliko ga imate); kako bismo postupali u skladu sa primenljivim zakonima, rešavali sporove sa bilo kojim stranama i u sve druge svrhe potrebne za obavljanje našeg poslovanja (što uključuje otkrivanje i sprečavanje prevara i/ili drugih nezakonitih radnji). Svi lični podaci koje čuvamo o vama kao korisniku Booking.com platforme su obuhvaćeni ovom Izjavom o zaštiti privatnosti.

Radi dodatne zaštite, preporučujemo vam da podesite autentifikaciju u dva koraka na svom Booking.com korisničkom nalogu. Na taj način se dodaje još jedan korak prilikom potvrđivanja identiteta koji osigurava da onaj ko dođe u posed vašeg korisničkog imena i lozinke (npr. putem fišinga ili socijalnog inženjeringa), neće biti u mogućnosti da se uloguje na vaš nalog. Ovu opciju možete podesiti u odeljku „Bezbednost“ u okviru podešavanja naloga.


Kako Booking.com tretira lične podatke dece?

Naše usluge nisu namenjene deci mlađoj od 16 godina i nikada nećemo prikupljati njihove lične podatke osim ako ih navedu roditelji ili staratelji (i uz njihovu saglasnost). U ograničenim okolnostima će možda biti potrebno da prikupimo lične podatke dece mlađe od 16 godina u okviru postupka rezervisanja, kupovine drugih usluga u vezi sa putovanjem ili u posebnim okolnostima (poput opcija namenjenih porodicama). Ponovo napominjemo da će se ovi podaci koristiti i prikupljati samo ako ih navedu roditelji ili staratelji i uz njihovu saglasnost.

Ukoliko saznamo da smo obradili podatke deteta mlađeg od 16 godina bez važećeg pristanka roditelja ili staratelja, obrisaćemo ih.


Kako možete da kontrolišete lične podatke koje ste dali kompaniji Booking.com?

Želimo da imate kontrolu nad time kako koristimo vaše lične podatke. To možete da uradite na sledeće načine:

  1. Želimo da imate kontrolu nad time kako koristimo vaše lične podatke. To možete da uradite na sledeće načine:

  2. Možete da nam tražite kopiju ličnih podataka koje čuvamo o vama,

  3. Možete da nas obavestite o svim izmenama svojih ličnih podataka ili tražite da ispravimo bilo koji vaš lični podatak koji imamo, Kao što je pojašnjeno u nastavku, neke od ovih izmena možete sami da unesete onlajn ukoliko imate korisnički nalog,

  4. U određenim situacijama možete da nam tražite da izbrišemo, blokiramo ili ograničimo obradu vaših ličnih podataka koje imamo, kao i da uložite prigovor na određene načine na koje ih koristimo,

  5. U pojedinim situacijama možete takođe da nam zatražite da lične podatke koje ste nam pružili pošaljemo trećoj strani,

  6. U situacijama u kojima koristimo vaše lične podatke na osnovu vašeg pristanka, imate pravo da bilo kada povučete taj pristanak ako je to u skladu sa važećim zakonom, i

  7. U okolnostima u kojima vaše podatke obrađujemo na osnovu legitimnog interesa ili interesa od javnog značaja, imate pravo da u bilo kom trenutku uložite prigovor na upotrebu vaših ličnih podataka u skladu sa važećim zakonom.

Oslanjamo se na to da ćete se pobrinuti da svi vaši lični podaci budu potpuni, tačni i važeći. Molimo vas da nas što pre obavestite o bilo kakvim promenama ili greškama u vezi sa vašim ličnim podacima.

Ako imate Booking.com korisnički nalog, putem našeg veb sajta ili aplikacija možete da pristupite velikom broju svojih ličnih podataka. U podešavanjima naloga ćete uglavnom naći opcije za dodavanje, ažuriranje ili uklanjanje vaših podataka koje čuvamo.

Ukoliko vam bilo koji lični podaci koje imamo o vama nisu dostupni putem našeg veb sajta ili aplikacija, možete da nam pošaljete zahtev.

Ukoliko želite da se pozovete na svoje pravo na pristup ličnim podacima ili njihovo brisanje, potrebno je samo da popunite i pošaljete obrazac „Zahtev za pristup ličnim podacima za Booking.com korisnike“. Molimo vas da kontaktirate sa našim Odgovornim licem za zaštitu podataka na dataprotectionoffice@booking.com u vezi sa svim zahtevima koji se odnose na ovu Izjavu o zaštiti privatnosti, ako želite da se pozovete na neko od svojih drugih prava ili ukoliko hoćete da uložite žalbu. Možete i da se obratite lokalnim vlastima zaduženim za zaštitu podataka.

Ukoliko želite da uložite prigovor na obradu vaših ličnih podataka na osnovu opravdanog interesa, a ne postoji način da ovo odbijete direktno, molimo vas da nam se obratite na dataprotectionoffice@booking.com.

Ako želite da kontaktirate sa nama putem pošte, adresirajte pošiljku na Odgovorno lice za zaštitu podataka i koristite sledeću poštansku adresu: Herengracht 597, 1017 CE, Amsterdam, Holandija.


Ko je odgovoran za obradu ličnih podataka na Booking.com platformi i kako možete da stupite u kontakt sa nama?

Booking.com B.V. kontroliše obradu ličnih podataka kao što je opisano u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti, osim u slučajevima u kojima je eksplicitno naznačeno drugačije. Booking.com B.V. je privatna kompanija sa ograničenom odgovornošću koja posluje u skladu sa zakonima Holandije i ima kancelarije na adresi Herengracht 597, 1017 CE Amsterdam, Holandija.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja o ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti ili načinu na koji obrađujemo vaše lične podatke, molimo vas da kontaktirate sa našim Odgovornim licem za zaštitu podataka na dataprotectionoffice@booking.com i odgovorićemo vam u najkraćem mogućem roku.

Ako imate pitanja u vezi sa svojom rezervacijom, molimo vas da se obratite našem timu korisničkog servisa putem kontakt stranice korisničkog servisa.

Prilikom slanja zahteva, organi za sprovođenje zakona treba da prate proceduru koja se odnosi na Organe za sprovođenje zakona.

Odredbe koje se odnose na određene države

U zavisnosti od zakona kojem podležete, možda će biti potrebno da pružimo neke dodatne informacije. Molimo vas da pregledate dolenavedenu listu kako biste pronašli dodatne informacija koje se odnose na vaš slučaj.

Brazil

Kao korisnik u Brazilu, imate određena prava u skladu sa zakonom Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais (‘LGPD’). Ova prava obuhvataju:

  • pravo na potvrdu postupka obrade,

  • pravo na pristup svojim podacima,

  • pravo na ispravke nepotpunih, netačnih ili zastarelih podataka,

  • pravo na blokiranje ili brisanje nepotrebnih ličnih podataka,

  • pravo na dobijanje kopije ličnih podataka,

  • pravo na brisanje podataka kada se obrađuju uz saglasnost,

  • pravo na informacije o javnim ili privatnim subjektima sa kojima Booking.com deli vaše podatke,

  • i pravo na informacije o mogućnosti odbijanja saglasnosti i posledicama tog odbijanja, kao i pravo na povlačenje saglasnosti.

Da biste ostvarili neko od ovih prava, molimo vas da koristite veb-obrazac i/ili kontakt podatke kao što je navedeno u odeljku „Kako možete da kontrolišete lične podatke koje ste podelili sa kompanijom Booking.com?“.

Booking.com B.V. ima sedište u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP). Budući da smo kompanija koja posluje na globalnom nivou, kada koristite naše usluge vaši lični podaci mogu da se prenose na lokacije izvan EEP-a. Kada se vaši lični podaci prenose izvan EEP-a, primenićemo odgovarajuće mere zaštite da bismo zaštitili vaše lične podatke u skladu sa zahtevima zakona LGPD.

Pročitajte odeljak Kako Booking.com tretira lične podatke dece? da biste saznali više o tome kako Booking.com obrađuje lične podatke dece. U skladu sa zakonom LGPD, Booking.com će u svakom trenutku uzimati u obzir dobrobit dece prilikom obrade ličnih podataka svake osobe mlađe od 18 godina.

Za rezidente Kalifornije – kalifornijski zakon

Ovaj odeljak predstavlja dodatak našoj Izjavi o zaštiti privatnosti i na vas se odnosi samo ukoliko ste rezident Kalifornije. Kada je to primenljivo, ovde je opisano kako koristimo i obrađujemo vaše lične podatke (izraz koji se koristi u skladu sa zakonom) i objašnjena su vaša specifična prava u okviru kalifornijskog zakona.

U nastavku navodimo opis kategorija ličnih podataka koje prikupljamo o vama:

  1. Identifikatori (npr. vaše ime, broj računa, adresa e-pošte, IP adresa)

  2. Finansijski i zdravstveni podaci ili podaci o zdravstvenom osiguranju (npr. broj vašeg bankovnog računa, broj platne kartice, zdravstveni podaci – ukoliko ste ove informacije podelili sami ili neko drugi u vaše ime)

  3. Karakteristike zaštićenih klasifikacija u skladu sa kalifornijskim ili federalnim zakonom (npr. vaš pol, religija ili seksualna orijentacija)

  4. Komercijalni podaci (npr. podaci o kupovini)

  5. Informacije o aktivnostima na internetu ili drugoj elektronskoj mreži (npr. informacije u vezi sa vašim korišćenjem veb sajta ili aplikacije)

  6. Podaci o geolokaciji (npr. vaša fizička lokacija)

  7. Vizuelni podaci (npr. bilo koja fotografija koju ste dodali na svoj nalog)

  8. Zaključci (npr. analitika i preferencije)

  9. Informacije u vezi sa poslom ili zaposlenjem (npr. podaci o poslodavcu i poslovnom putovanju)

Ukoliko želite više informacija u vezi sa kategorijama izvora iz kojih dobijamo lične podatke, specifičnim vrstama ličnih podataka koje prikupljamo ili svrhama njihovog prikupljanja, pročitajte odeljke u okviru naše Izjave o zaštiti privatnosti pod nazivom „Koje vrste ličnih podataka prikuplja Booking.com?“ i „Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše lične podatke?“.

Da biste saznali više o primanju ličnih podataka od poslovnih partnera i deljenju tih podataka sa njima, pročitajte odeljke pod nazivom „Koje vrste ličnih podataka prikuplja Booking.com?“ i „Na koji način Booking.com deli vaše podatke sa trećim stranama?“

Možda ćemo podeliti neke vaše lične podatke sa trećim stranama, što se u skladu sa kalifornijskim zakonom može smatrati „prodajom“ podataka. To može uključivati informacije u vezi sa identifikatorima, komercijalnim podacima, podacima o geolokaciji, aktivnostima na internetu i zaključke, kao što je opisano iznad. Osim toga, možda ćemo podeliti vaše lične podatke, navedene pod stavkama A–I u poslovne svrhe, npr. sa pružaocima usluga koji nam pomažu u obezbeđivanju usluga, u svrhu plaćanja, pružanja usluga korisničke podrške, slanja marketinških poruka ili oglašavanja. Za više informacija, uključujući i to ko prima vaše lične podatke, možete da pogledate odeljke „Koje vrste ličnih podataka prikuplja Booking.com?“ i „Na koji način Booking.com deli vaše podatke sa trećim stranama?“ u okviru naše Izjave o zaštiti privatnosti.

U skladu sa kalifornijskim zakonom, imate određena prava, uključujući pravo pristupa određenim ličnim podacima, pravo na informacije o tome kako obrađujemo lične podatke, uključujući otkrivanje ili prodaju ličnih podataka, zahteve za brisanje ličnih podataka, odustajanje od „prodaje“, kao i nemogućnost da vam se uskrati pristup robi ili uslugama zbog pozivanja na ova prava.

Možete se pozvati na svoje pravo da odustanete od „prodaje“ tako što ćete kliknuti na ovaj link i pratiti uputstva: https://www.booking.com/content/ccpa.html

Da biste se pozvali na svoje pravo da zatražite pristup ličnim podacima ili njihovo brisanje u okviru kalifornijskog zakona, popunite obrazac „Zahtev za pristup ličnim podacima za Booking.com korisnike“. Za pozivanje na ova ili neka druga prava u okviru kalifornijskog zakona, ili da biste stupili u kontakt sa nama u slučaju da imate pitanja ili nedoumice u vezi sa ovim obaveštenjem o zaštiti privatnosti i našim procedurama, možete nam se takođe obratiti na dataprotectionoffice@booking.com navodeći sledeći naslov poruke: „California Resident Privacy Rights - Request“.

Ukoliko ste ovlašćeni zastupnik koji želi da ostvari prava u ime korisnika iz Kalifornije, obratite nam se putem gorenavedene adrese e-pošte i priložite kopiju pisanog ovlašćenja korisnika u kome ste navedeni kao zastupnik. Možda će biti potrebno da potvrdimo vaš identitet pre nego što obradimo zahtev za ostvarivanje prava, tako što ćemo npr. zatražiti informacije o vašim prethodnim Rezervacijama putovanja putem našeg veb sajta.

Usluge kompanije Booking.com nisu namenjene deci mlađoj od 16 godina. Stoga, Booking.com ne prodaje svesno lične podatke maloletnih osoba mlađih od 16 godina bez odgovarajuće saglasnosti, u skladu sa Kalifornijskim zakonom o zaštiti privatnosti potrošača (CCPA).

Booking.com je prikupio sledeće statističke podatke u vezi sa prijemom i obradom zahteva za koje je utvrđeno da su ih podneli korisnici iz Kalifornije u okviru Kalifornijskog zakona o zaštiti potrošača (CCPA) u periodu od 1. januara 2020. do 31. decembra 2020. godine:

  • Broj „zahteva za više informacija“ koje je Booking.com primio, odobrio (potpuno ili delimično) ili odbio: 27

  • Broj „zahteva za brisanje podataka“ koje je Booking.com primio, odobrio (potpuno ili delimično) ili odbio: 136

  • Broj „zahteva za odustajanje od prodaje“ koje je Booking.com primio, odobrio (potpuno ili delimično) ili odbio: 13866

  • Prosečan broj dana koji je kompaniji Booking.com bio potreban da odgovori na zahteve za više informacija, brisanje podataka ili odustajanje od prodaje: 8514

Kina

Obavezni lični podaci

Da biste koristili Booking.com (putem našeg veb sajta ili aplikacije), moramo da prikupljamo određene vrste ličnih podataka o vama u različite svrhe. Neki od ovih ličnih podataka se prikupljaju prilikom vršenja Rezervacije putovanja, a neki se prikupljaju automatski kada posetite Booking.com ili koristite aplikaciju.

Tokom pravljenja Rezervacije putovanja, od vas se traži da unesete (barem) ime i adresu e-pošte. U zavisnosti od Rezervacije putovanja, možemo vam zatražiti i kućnu adresu, broj telefona, podatke o plaćanju, datum rođenja i imena osoba koje putuju sa vama.

Povrh toga, koristimo funkcionalne kolačiće koji automatski prikupljaju lične podatke. Ovi kolačići su neophodni da bi naši veb sajtovi i aplikacije funkcionisali i moraju biti odobreni kako biste mogli da koristite naše usluge. Više o ovim funkcionalnim kolačićima možete da saznate ako pregledate stranicu za upravljanje saglasnošću.

Sve gorenavedene informacije, uključujući informacije koje se prikupljaju putem funkcionalnih kolačića, čine lične podatke koji su nam potrebni da bismo pružili svoje usluge, za svrhe opisane u odeljku „Zašto Booking.com prikuplja vaše lične podatke i u koje svrhe ih koristi?“, posebno u sledećim poglavljima:

A – Rezervacija putovanja, B – Korisnički servis, C – Korisnički nalozi, F – Komunikacija sa vama, H – Unapređenje naših usluga, I – Omogućavanje najboljih cena za vas, K – Snimanje poziva, L – Promocija bezbedne i pouzdane usluge, M – Pravne svrhe

Zatražićemo vašu saglasnost pre nego što od vas prikupimo obavezne lične podatke. Ako ne date saglasnost za ove neophodne aktivnosti obrade podataka, nećete moći da pristupite našim uslugama ili da ih koristite.

Neobavezni lični podaci

Postoje i drugi slučajevi u kojima prikupljamo neobavezne lične podatke, što nije potrebno da bismo mogli da pružamo svoje usluge. To uključuje informacije koje prikupljamo putem analitičkih i marketinških kolačića.

Neobavezne lične podatke upotrebljavamo kako bismo vam pružili svoje usluge opisane u odeljku „Zašto Booking.com prikuplja vaše lične podatke i u koje svrhe ih koristi?“, posebno u poglavljima:

  • D – Onlajn grupe,

  • E – Marketinške aktivnosti,

  • G – Istraživanje tržišta,

  • J – Recenzije korisnika

Zatražićemo vašu saglasnost pre nego što prikupimo neobavezne lične podatke. Čak i ako ne date saglasnost za prikupljanje ove vrste informacija, i dalje ćete moći da pristupite našim uslugama i da ih koristite.

Pročitajte više o ličnim podacima koje prikupljamo.

Lista alatki za razvoj softvera (SDK)

Kada koristite Booking.com usluge, prihvatate da pružaoci usluga treće strane prikupljaju i/ili obrađuju podatke u sledeće svrhe:

Pružalac usluge Svrha korišćenja i prikupljanja podataka
Appsflyer

Svrha korišćenja: Oglašavanje

Prikupljeni podaci: Informacije o uređaju (mogu da obuhvataju model uređaja, informacije o senzoru), informacije o lokaciji

Huawei

Svrha korišćenja: Push obaveštenja

Prikupljeni podaci: BSSID, IMEI, lista bežičnih mreža, tip mreže, status mreže, model uređaja, SSID, AAID, ID mobilnog telefona, ID aplikacije, naziv paketa aplikacije, IP adresa servera javne mreže

Android dozvole: READ_PHONE_STATE, WRITE_EXTERNAL_STORAGE, ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE

Alipay

Svrha korišćenja: Plaćanja trećih strana

Prikupljeni podaci: Model uređaja, brend, proizvođač, MAC adresa uređaja, IMSI, BSSID, bežična mreža, informacija o senzoru, IMEI, Android ID, serijski broj hardvera, serijski broj SIM kartice

Android dozvole: ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE, READ_PHONE_STATE, READ_EXTERNAL_STORAGE, READ_PHONE_STATE

Google

Svrha korišćenja: Anonimno praćenje uređaja

Prikupljeni podaci: ID oglašavanja (jedinstveni ID za oglašavanje koji korisnik može da podesi i koji obezbeđuju Google Play usluge)

Android dozvole: AD_ID

 

Osetljivi lični podaci

„Osetljivi lični podaci“ su sve informacije koje, ako se objave ili nezakonito koriste, mogu lako da dovedu do ugrožavanja ljudskog dostojanstva ili nanesu štetu fizičkom licu ili njegovoj svojini. Kada koristite Booking.com usluge, Booking.com ili pružalac usluge treće strane može da prikuplja sledeće osetljive lične podatke:

  • informacije neophodne za obradu plaćanja (npr. bankovni račun i broj platne kartice, koje navedete vi ili neko u vaše ime),

  • informacije o maloletnicima, uz ovlašćenje roditelja ili staratelja (pogledajte u nastavku dodatne informacije),

  • informacije o lokaciji, radi prikazivanja gradskih vodiča, preporuka za smeštaj i atrakcije koji su najbliži vašoj trenutnoj lokaciji ili radi pružanja drugih preporuka.

Imajte na umu da, kada koristite naše usluge, vrsta smeštajnog objekta koju tražite može da otkrije osetljive informacije o vašoj seksualnoj orijentaciji. Slično tome, navike u vezi sa ishranom koje navedete prilikom rezervisanja leta mogu takođe da otkriju osetljive informacije o vašoj verskoj pripadnosti i zdravlju.

Zatražićemo vašu saglasnost pre nego što prikupimo osetljive lične podatke. Međutim, kada dobrovoljno navedete osetljive lične podatke, pretpostavićemo da ste nam dali saglasnost za obradu tih podataka u kontekstu u kome su poslati.

Za više informacija, pročitajte odeljak ove Izjave o zaštiti privatnosti pod nazivom „Zašto Booking.com prikuplja vaše lične podatke i u koje svrhe ih koristi?

Lični podaci dece

U Kini, osobe mlađe od 16 godina ne smeju da koriste Booking.com. Lične podatke o deci obrađujemo isključivo uz prethodnu saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, odnosno ukoliko ih sami roditelji ili zakonski staratelji podele sa nama.

Ukoliko saznamo da smo obradili podatke deteta mlađeg od 16 godina bez važeće saglasnosti roditelja ili staratelja, obrisaćemo ih.

Međunarodni prenos ličnih podataka i njihovi primaoci

Da bismo mogli da pružamo svoje usluge, delićemo vaše lične podatke sa trećim stranama. U mnogim slučajevima, vaši lični podaci mogu da se prenose i čuvaju izvan Kine kako bi mogli da se šalju tim trećim stranama. Zatražićemo vašu saglasnost pre obavljanja takvog prenosa. Razlozi za prenos, kao i kategorije primalaca ovih ličnih podataka, navedeni su u nastavku.

Kako biste dovršili svoju Rezervaciju putovanja, prenosimo relevantne podatke o rezervaciji Pružaocu usluge putovanja kog koga ste rezervisali. Ovo je jedna od osnovnih stvari koje činimo za vas. U zavisnosti od Rezervacije putovanja i Pružaoca usluge putovanja, lični podaci koje prenosimo mogu uključivati vaše ime, kontakt podatke, podatke o plaćanju, imena osoba koje putuju sa vama i bilo kakve preferencije ili druge informacije koje ste naveli prilikom vršenja Rezervacije putovanja. Drugi primaoci su Booking.com B.V, korporativna grupa Booking Holding Inc. i naši pružaoci usluga.

Osim toga, podatke možemo da prenosimo trećim stranama u svrhe koje nisu neophodne za pružanje naših usluga. U tom slučaju možete da navedete da li dajete saglasnost na takvu upotrebu tako što ćete upravljati svojom saglasnošću.

Pročitajte više o tome na koji način delimo vaše lične podatke sa trećim stranama i kako delimo vaše lične podatke u okviru korporativne grupe Booking Holdings Inc.

Automatizovano donošenje odluka

Automatizovano donošenje odluka se odnosi na aktivnosti korišćenja računarskih programa za automatsku analizu, procenu ili odlučivanje o sledećem: ličnom ponašanju, navikama, interesovanjima, hobijima, finansijskom, zdravstvenom, kreditnom ili drugom statusu.

Oslanjamo se na lične podatke prilikom automatizovanog donošenja odluka, poput omogućavanja najbolje cene za vas, u zavisnosti od toga gde se nalazite. Prilikom pretraživanja naših aplikacija ili veb sajta da biste npr. pronašli smeštaj, automobil za iznajmljivanje ili let, proveravamo vašu IP adresu kako bismo potvrdili da li se nalazite u državi koja je deo Evropskog ekonomskog prostora (EEP) ili nekoj drugoj. To činimo kako bismo ponudili najbolju cenu za regiju (EEP) ili državu (koja nije deo EEP-a) u kojoj se nalazite. Ta obrada ne dovodi do različitog postupanja prema pojedincima u Kini.

Personalised recommendations

To improve your Booking.com experience, we provide personalised recommendation services, which make your search results more relevant to you. These results are ranked, by default, according to what we believe you will find most relevant. We do this based on your past bookings, dates and the length of your stay, the composition of the group you're travelling with, where you are from and the actions you take during your search.

You can turn off personalised recommendations at any time. This can be done in the following places:

  • If you are using the app, go to your ‘Profile’, followed by ‘Settings’ and then ‘Personalisation’

  • If you are on the web, go to ‘Manage account’, followed by ‘Preferences’

  • If you are not logged in, go to ‘Manage your privacy settings’ on the main page

Kako da ostvarite svoja prava

Ako imate Booking.com nalog, lične podatke koje čuvamo o vama možete da pronađete u okviru podešavanja naloga. Tu spadaju vaše ime, adresa e-pošte, broj telefona, adresa i informacije o plaćanju. U svakom trenutku možete da ostvarite svoje pravo na pristup podacima, njihovu ispravku ili brisanje tako što ćete pregledati, promeniti ili izbrisati te podatke.

Ako želite da izbrišete svoj nalog, to takođe možete da učinite tako što ćete otvoriti podešavanja naloga na Booking.com veb sajtu, kliknuti na odeljak „Sigurnost“ i izabrati opciju „Brisanje naloga“.

Osim gorenavedenog, ako želite da ostvarite svoja prava na pristup svojim podacima ili na njihovo brisanje, da se odjavite sa liste primalaca marketinških e-poruka ili povučete saglasnost za obradu vaših ličnih podataka koju ste nam dali, popunite ovaj obrazac: Zahtev za pristup ličnim podacima za Booking.com korisnike.

Da bismo mogli da zaštitimo vaše lične podatke, možda ćemo morati da potvrdimo vaš identitet pre ispunjenja zahteva. To ćemo uraditi tako što ćemo vam postaviti pitanja o prethodnim rezervacijama koje ste napravili putem naše platforme. Na vaš zahtev ćemo odgovoriti u roku od 15 radnih dana pod uslovom da važeći zakoni ne propisuju neki drugi rok.

Da biste ostvarili ova ili neka druga prava u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka (PIPL) ili nam se obratili u vezi sa Izjavom o zaštiti privatnosti i našim praksama, možete da nam pošaljete e-poruku na adresu privacyrequests@booking.com. Navedite sledeći naslov poruke: „China PIPL Privacy Rights - Request“.

Rusija

Ovaj odeljak predstavlja dodatak našoj Izjavi o zaštiti privatnosti i odnosi se samo na korisnike iz Ruske Federacije.

Ovaj odeljak opisuje način korišćenja i obrade ličnih podataka i objašnjava vaša određena prava u skladu sa ruskim zakonom. U slučaju neusaglašenosti između odredaba ovog odeljka i drugih odredaba Izjave o zaštiti privatnosti, za obradu ličnih podataka građana Ruske Federacije važe odredbe u ovom odeljku.

Možemo da koristimo vaše informacije za aktivnosti direktnog marketinga ukoliko date svoju prethodnu saglasnost (ako je to neophodno u skladu sa važećim zakonom).

Prenos ličnih podataka, kao što je opisano u Izjavi o zaštiti privatnosti, može da obuhvata prekogranični prenos ličnih podataka. Prekogranični prenosi ličnih podataka iz Rusije u jurisdikcije koje ne pružaju adekvatnu zaštitu prava ličnih podataka osobe mogu da se obavljaju samo u slučajevima predviđenim ruskim zakonom, i to:

  1. nakon prijema vaše prethodne saglasnosti ili

  2. radi sprovođenja ugovora sa vama ili pružanja usluga.

Booking.com se oslanja na sledeće zakonske osnove prilikom obrade vaših ličnih podataka (uključujući njihov prenos):

  1. Vašu saglasnost (između ostalog, za direktni marketing i širenje ličnih podataka koje učinite dostupnim na našim onlajn platformama),

  2. Sprovođenje ugovora sa vama ili pružanja usluga.

    Ako se zahtevani lični podaci ne dostave, Booking.com ne može da vam pruži zatraženu uslugu, uključujući dovršavanje Rezervacije putovanja ili pružanje usluga korisničkog servisa.

  3. Prava kompanije Booking.com i trećih strana, odnosno opravdane interese (kao što je otkrivanje i sprečavanje prevara).

    Prilikom korišćenja ličnih podataka u cilju ispunjenja opravdanog interesa kompanije Booking.com ili treće strane, Booking.com će se uvek truditi da uskladi vaša prava i interese kada je reč o zaštiti ličnih podataka sa pravima i interesima kompanije Booking.com i treće strane.

  4. Zakonske obaveze kompanije Booking.com (kao što je odgovor na zakonske zahteve državnih organa).

Ako želite da uložite prigovor na obradu ličnih podataka, možete da koristite dostupne opcije za odustajanje (na primer, u podešavanjima naloga) ili da kontaktirate sa nama kao što je prethodno navedeno u odeljku „Kako možete da kontrolišete lične podatke koje ste podelili sa kompanijom Booking.com?“. Napominjemo da, ako povučete saglasnost, Booking.com će i dalje imati pravo da nastavi obradu vaših ličnih podataka ako ima drugi pravni osnov da to čini.

Prekinućemo obradu vaših ličnih podataka i izbrisati ih:

  1. Kada cilj obrade podataka bude ostvaren i ako je istekao rok za čuvanje ličnih podataka,

  2. Kada povučete saglasnost za obradu ličnih podataka, osim ako imamo drugi pravni osnov za obradu vaših ličnih podataka,

Ako imate prigovor na to kako obrađujemo vaše lične podatke, obratite nam se na način koji je objašnjen u odeljku „Kako možete da kontrolišete lične podatke koje ste podelili sa kompanijom Booking.com?“. Možete i da stupite u kontakt sa lokalnim organom za zaštitu podataka (Roskomnadzor).

Južna Koreja

Ovaj odeljak predstavlja dodatak našoj Izjavi o zaštiti privatnosti i važi samo ukoliko ste rezident Južne Koreje.

  1. Prikupljene stavke u okviru ličnih podataka

    Za informacije o ličnim podacima koje prikupljamo, pročitajte odeljak naše Izjave o zaštiti privatnosti pod nazivom „Koju vrstu ličnih podataka prikuplja Booking.com?“

  2. Svrhe prikupljanja i upotrebe ličnih podataka

    Za informacije o svrsi i upotrebi ličnih podataka koje prikupljamo, pročitajte odeljak naše Izjave o zaštiti privatnosti pod nazivom „Zašto Booking.com prikuplja i u koje svrhe koristi vaše lične podatke?“

  3. Primaoci treće strane i poverenici za zaštitu ličnih podataka

    Poverenici Svrha/poverene dužnosti

    Pružalac usluge putovanja koristi lične podatke da bi organizovao smeštaj u objektu koji ste rezervisali. Podaci se zadržavaju i brišu onako kako je navedeno u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti.

    Poverenici za obradu plaćanja

    Lični podaci se dele sa pružaocima usluga plaćanja treće strane koji obrađuju plaćanja, obavljaju storniranje zaduženja ili pružaju usluge naplate potraživanja. Podaci se zadržavaju onako kako je navedeno u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti.

    Poverenici za korisničku podršku

    Lične podatke delimo sa ovim poverenicima kako bismo mogli da vam pružimo uslugu korisničke podrške onda kada vam je potrebna.

    Poverenici za istraživanje tržišta

    Lični podaci se dele sa ovim poverenicima kako bismo obavljali istraživanja tržišta.

    Poverenici za bezbednost

    Lične podatke delimo sa ovim poverenicima kako bi pružili usluge otkrivanja i sprečavanja prevare (uključujući i proveru radi otkrivanja prevare).

    Poverenici za oglašavanje

    Kada napravite rezervaciju putem Booking.com platforme nakon korišćenja usluga partnera za oglašavanje, podatke o rezervaciji ćemo poslati datom partneru.

    Booking Holdings Inc.

    Lični podaci se dele sa kompanijama u korporativnoj grupi Booking Holdings Inc. u sledeće svrhe:

    • radi pružanja usluga (uključujući pravljenje i obradu rezervacija i upravljanje njima, kao i omogućavanje plaćanja),

    • radi pružanja usluga podrške korisnika,

    • radi otkrivanja, sprečavanja i istraživanja krađe podataka, prevara, kao i drugih nezakonitih radnji,

    • radi analize podataka i unapređenja proizvoda,

    • radi slanja personalizovanih ponuda ili marketinških materijala uz vaš pristanak ili na način na koji je to propisano primenljivim zakonom,

    • radi hostovanja, tehničke podrške, generalnog održavanja i očuvanja bezbednosti podeljenih ličnih podataka,

    • radi usklađivanja sa primenljivim zakonima.

    Pružaoci usluge konekcije

    Podatke o vašoj rezervaciji delimo sa pružaocima usluge konekcije u ime Pružalaca usluge putovanja.

  4. Uništavanje ličnih podataka

    Prilikom uništavanja ličnih podataka, Booking.com preduzima poslovno razumne i tehnički izvodljive mere kako podatke ne bi bilo moguće vratiti ili reprodukovati.

    Elektronski dokumenti ili fajlovi koji sadrže lične podatke se trajno brišu pomoću tehničkog metoda koji onemogućava njihovo ponovno vraćanje. Dokumenti koji nisu u elektronskom obliku ili dosijei koji sadrže lične podatke se uništavaju ili spaljuju.

    Lični podaci ponekad moraju da se čuvaju i nakon isteka predviđenog roka za njihovo čuvanje i koriste kao što je propisano primenjivim zakonom. U takvim slučajevima, ove informacije će se čuvati ili održavati zasebno od drugih ličnih podataka, koliko god je to tehnički moguće.

  5. Odeljenje za zaštitu ličnih podataka

    Ako imate zahtev u vezi sa ovom Izjavom o zaštiti privatnosti ili pravima u vezi sa ličnim podacima, kontaktirajte sa našom Kancelarijom za zaštitu podataka. To je odeljenje zaduženo za zaštitu ličnih podataka i srodne zahteve:

    Kancelarija za zaštitu podataka

    +82 2 6323 8008

    dataprotectionoffice@booking.com

    Takođe možete da koristite neku od dolenavedenih adresa da biste se obratili svojim lokalnim organima vlasti ili konsultovali sa njima u vezi sa pitanjima koja se odnose na lične podatke:

    • Privacy Infringement Report Center privacy.kisa.or.kr/118

    • Cyber ​​Investigation Division, Supreme Prosecutors' Office www.spo.go.kr / 1301

    • National Police Agency Cyber ​​Security Bureau ecrm.police.go.kr

  6. Predstavnik u Koreji

    Prema Zakonu o promociji korišćenja informacione mreže i zaštite podataka, podaci o domaćem agentu su sledeći:

    • Ime i predstavnik: Booking.com Korea Limited (Predstavnik: Su Yeon Kim)

    • Adresa, broj telefona i adresa e-pošte: 17F Gran Seoul, 33 Jongro, Jongro-Gu, Seoul, South Korea, +82 2 6323 8008, privacy.kr@booking.com.

Turska

Korisnici iz Turske takođe mogu da koriste dolenavedene kontakt podatke za zahteve u vezi sa ovom izjavom o zaštiti privatnosti:

Lokalni predstavnik kompanije Booking.com B.V. u Turskoj je Ozdagistanli Ekici Avukatlık Ortaklığı, koji se nalazi na adresi: Al Zambak Sok No: 2 Varyap Meridian Grand Tower A Blok K: 32 D: 270 Ataşehir-İstanbul.

 

 

Kad god upotrebljavate naše onlajn usluge ili aplikacije, koristimo kolačiće i druge tehnologije za onlajn praćenje (koje ćemo za potrebe ove Izjave o kolačićima nazvati „kolačići“).

Kolačići mogu da se koriste na razne načine, uključujući funkcionisanje Booking.com veb sajta, analizu posećenosti ili u svrhe oglašavanja.

U nastavku pročitajte šta su „kolačići“, kako se koriste i koje su vaše opcije.

Šta su kolačići i druge tehnologije za onlajn praćenje?

Kako se koriste kolačići?

Koje su vaše opcije?


Šta su kolačići i tehnologije za onlajn praćenje?

Kolačić internet pretraživača je mali tekstualni fajl koji veb sajtovi postavljaju u internet pretraživač vašeg računara ili mobilnog uređaja.

Ovi kolačići čuvaju informacije o sadržaju koji gledate i na koji reagujete, kako bi zapamtili vaše preferencije i podešavanja ili analizirali na koji način koristite onlajn usluge.

Kolačići se dele na „kolačiće prve strane“ i „kolačiće treće strane“:

  • Kolačići prve strane su kolačići koje koristi vlasnik domena – u našem slučaju je to Booking.com. Svaki kolačić koji sami postavimo je „kolačić prve strane“.

  • Kolačići treće strane su kolačići koje na naše domene postavljaju pouzdani partneri kojima smo dali dozvolu za to. To mogu biti partneri koji nude društvene mreže, partneri koji vrše oglašavanje, pružaoci usluge bezbednosti i mnogi drugi.

Ovi kolačići mogu biti „privremeni kolačići“ ili „trajni kolačići“:

  • Privremeni kolačići postoje samo dok ne zatvorite svoj pretraživač, čime se završava takozvana „sesija“. Nakon ovoga se brišu.

  • Trajni kolačići imaju duži rok trajanja i ostaju na vašem uređaju i nakon zatvaranja pretraživača. Na Booking.com platformi se trudimo da koristimo samo trajne kolačiće (ili dopustimo trećim stranama da ih koriste) koji imaju ograničen rok trajanja. Međutim, iz bezbednosnih razloga ili u drugim posebnim slučajevima, nekada moramo da produžimo rok trajanja kolačića.

Kolačići internet pretraživača mogu da čuvaju podatke kao što su vaša IP adresa ili drugi identifikator, vrsta pretraživača i informacije o sadržaju koji pratite i na koji reagujete prilikom korišćenja digitalnih usluga. Čuvanjem ovih informacija, kolačići internet pretraživača mogu da zapamte vaše preferencije i podešavanja za onlajn usluge i analiziraju kako ih koristite.

Osim kolačića, koristimo i tehnologije za praćenje koje su im veoma slične. Naš veb sajt, e-poruke i mobilne aplikacije mogu da sadrže male, transparentne slikovne fajlove ili nizove kodova koji beleže na koji način ih koristite. U ove fajlove spadaju „veb praćenja”, „skripte”, „URL adrese za praćenje” ili „alatke za razvoj softvera“ (SDK):

  • Veb praćenja imaju mnogo različitih naziva. Poznata su i kao veb greške, greške za praćenje, oznake, veb oznake, oznake stranica, pikseli za praćenje, oznake piksela, 1x1 GIF-ovi ili jasni GIF-ovi.

    Ukratko, ova praćenja predstavljaju male grafičke slike od samo jednog piksela koje mogu da se šalju na vaš uređaj kao deo zahteva veb stranice, u aplikaciji, u okviru oglasa ili HTML poruke e-pošte.

    Mogu da se koriste za prikupljanje podataka iz vašeg uređaja, poput vrste uređaja ili operativnog sistema, IP adrese i vreme posete. Osim toga, koriste se za postavljanje i čitanje kolačića u vašem pretraživaču ili za pokretanje postupka postavljanja kolačića.

  • Skripte su mali kompjuterski programi ugrađeni u naše veb stranice koji tim stranicama daju brojne dodatne funkcije. Skripte omogućavaju ispravno funkcionisanje veb sajtova. Na primer, skripte uključuju određene sigurnosne opcije i omogućavaju osnovne funkcije za interakciju na našem veb sajtu.

    Skripte se mogu koristiti u analitičke svrhe ili za oglašavanje. Na primer, skripte mogu da prikupe informacije o tome na koji način koristite naš veb sajt, koje veb stranice posećujete ili šta pretražujete.

  • URL adrese za praćenje su linkovi koji sadrže jedinstveni identifikator. Koriste se za otkrivanje veb sajta koji vas je doveo na Booking.com veb sajt ili aplikacije koju koristite. Jedan od primera je slučaj kada dolazite sa stranice društvene mreže, pretraživača ili veb sajta nekog od naših distributivnih partnera.

  • Alatke za razvoj softvera (SDK) su deo izvornog koda naše aplikacije i, za razliku od kolačića pretraživača, čuvaju se u memoriji aplikacije.

    Koriste se za analizu načina korišćenja aplikacija ili za slanje personalizovanih push obaveštenja. Kako bi ovo bilo moguće, one beleže jedinstvene identifikatore koji se odnose na vaš uređaj, poput IP adrese i ID broja uređaja, kao i vaše aktivnosti unutar aplikacija i lokaciju vaše mreže.

Sve ove tehnologije za praćenje se u ovoj Izjavi o kolačićima nazivaju „kolačići".


Kako se koriste kolačići?

Kolačići se koriste za prikupljanje informacija, uključujući:

  • IP adresu

  • ID broj uređaja

  • Pregledane stranice

  • Vrstu pretraživača

  • Podatke o pretraživanju

  • Operativni sistem

  • Informacije o internet provajderu

  • Vremensku oznaku

  • Podatke o tome da li ste kliknuli na neki oglas

  • URL adresu stranice sa koje ste preusmereni

  • Opcije koje ste koristili ili aktivnosti koje ste obavljali na veb sajtu/u aplikacijama

Omogućavaju vam da budete prepoznati kao isti korisnik na svim stranicama unutar jednog veb sajta, na svim uređajima, između veb sajtova ili tokom upotrebe naših aplikacija. Kada je reč o njihovoj svrsi, podeljeni su u tri kategorije: funkcionalni kolačići, analitički kolačići i marketinški kolačići.

Funkcionalni kolačići

Ovi kolačići su neophodni da bi naši veb sajtovi i aplikacije funkcionisali i moraju biti odobreni kako biste mogli da koristite naše usluge.

Funkcionalni kolačići se koriste za kreiranje tehnološki naprednih veb sajtova i aplikacija prilagođenih korisnicima koji se automatski prilagođavaju vašim potrebama i preferencijama, kako biste mogli jednostavno da pretražujete i rezervišete. To takođe uključuje i omogućavanje osnovnih funkcija za sigurnost i pristupačnost.

Preciznije, ovi kolačići:

  • Doprinose pravilnom funkcionisanju našeg veb sajta i aplikacija, tako da možete da kreirate nalog, da se ulogujete i upravljate svojim rezervacijama.

  • Pamte vaša podešavanja valute i jezika, prošle pretrage i druge preferencije kako bi vam pomogli da efikasno i lako koristite naš veb sajt i aplikacije.

  • Pamte vaše podatke za prijavu kako ne biste morali iznova da upisujete svoje korisničko ime i lozinku prilikom svake posete našem veb sajtu ili aplikaciji. (Ne brinite, lozinke se uvek čuvaju u enkriptovanom obliku.)

Analitički kolačići

Ovi kolačići mere i prate kako se koriste naš veb sajt i aplikacije. Te informacije koristimo u svrhu poboljšanja veb sajta, aplikacija i usluga.

Preciznije, ovi kolačići:

  • Pomažu da razumemo kako posetioci i korisnici poput vas koriste Booking.com veb sajt i aplikacije.

  • Pomažu nam da poboljšamo svoj veb sajt, aplikacije i način komunikacije kako bismo se pobrinuli da smo uvek zanimljivi i relevantni.

  • Omogućavaju nam da otkrijemo šta funkcioniše, a šta ne funkcioniše na našem veb sajtu i u aplikacijama.

  • Pomažu nam da ocenimo uspešnost oglašavanja i komunikacije.

  • Pokazuju nam na koji način korisnici upotrebljavaju naš veb sajt ili aplikacije nakon što im se prikaže onlajn oglas, uključujući i oglase na veb sajtovima treće strane.

  • Omogućavaju našim poslovnim partnerima da saznaju da li njihovi posetioci koriste ponude smeštaja koje se nalaze na njihovim veb sajtovima.

Podaci koje prikupljamo putem ovih kolačića mogu da uključuju informacije o veb sajtovima koje ste posetili, stranicama sa kojih ste preusmereni na naš veb sajt i sa kojih ste ga napustili, koju ste platformu koristili, koje ste e-poruke otvorili i na koje ste reagovali, kao i datum i vreme posete. To takođe znači da možemo koristiti podatke o vašem načinu korišćenja veb sajta ili aplikacije, poput broja klikova na određenoj stranici, kretanja mišem i skrolovanja, reči koje upisujete u pretraživač i teksta koji unosite u razna polja.

Marketinški kolačići

Ove kolačiće koriste kompanija Booking.com i njeni pouzdani partneri kako bi postepeno prikupljali informacije o vama putem različitih veb sajtova, aplikacija ili drugih platformi.

Marketinški kolačići nam pomažu da odlučimo koje proizvode, usluge i oglase na osnovu interesovanja da vam pokažemo na veb sajtu i u aplikacijama, kao i van njih.

Preciznije, ovi kolačići:

  • Određuju vaš profil na osnovu interesovanja, npr. na osnovu veb sajtova koje posećujete i sadržaja na koji klikćete. Zahvaljujući ovim profilima smo u mogućnosti da vam prikažemo prilagođen sadržaj (poput ideja za putovanja ili određenih vrsta smeštaja) na Booking.com i drugim veb sajtovima.

  • Prikazuju oglase prilagođene vašim interesovanjima na Booking.com veb sajtu, u našim aplikacijama, kao i na drugim veb sajtovima. Taj postupak se naziva „retargeting” i zasniva se na vašim pretragama, poput destinacija koje ste tražili, smeštajnih objekata koje ste pregledali i cena koje su vam bile prikazane. Takođe se može zasnivati na vašim navikama u pogledu kupovine ili drugim onlajn aktivnostima.

    Retargeting oglasi vam mogu biti prikazani pre i nakon napuštanja Booking.com veb sajta, jer je njihova uloga da vas podstaknu da pretražujete ili se vratite na naš veb sajt. Ove oglase možete videti na našem veb sajtu, u aplikacijama ili e-porukama.

  • Integrišu društvene mreže u naš veb sajt i aplikacije. Ovo vam omogućava da lajkujete ili delite sadržaj ili proizvode na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest, Snapchat i LinkedIn.

    Dugme za „lajk“ ili „deljenje“ funkcioniše tako što koristi delove koda sa individualnih pružalaca usluge društvene mreže i dozvoljava da se kolačići treće strane postave na vaš uređaj.

    Ovi kolačići mogu biti isključivo funkcionalni, ali se takođe mogu koristiti za pregled veb sajtova koje posećujete sa njihove mreže, kako bi izgradili vaš profil na osnovu onlajn pretraga i prikazali vam personalizovane reklame. Taj profil će delom biti izgrađen korišćenjem uporednih podataka koje pružaoci usluga dobijaju tokom vaših poseta drugim veb sajtovima u njihovoj mreži.

    Da biste saznali više o tome šta pružaoci usluge društvene mreže čine sa vašim ličnim podacima, pogledajte njihove izjave o kolačićima i/ili zaštiti privatnosti: Facebook (uključuje Instagram, Messenger i Audience Network), Snapchat, Pinterest i Twitter. Imajte u vidu da ove izjave mogu povremeno da se menjaju.

Sarađujemo sa pouzdanim trećim stranama kako bismo prikupili podatke. Nekada ćemo možda podeliti podatke i sa tim trećim stranama, poput vaše adrese e-pošte ili broja telefona. Ove treće strane će možda povezati vaše podatke sa drugim podacima koje prikupljaju kako bi kreirale prilagođene ciljne grupe ili prikazale ciljane reklame. Za više informacija o tome kako treće strane obrađuju vaše podatke, pogledajte sledeće linkove: Kako kompanija Google koristi podatke, Pravila o zaštiti podataka kompanije Facebook.

Možda ćemo koristiti i tehnike poput piksela, koje ne smatramo kolačićima jer ne čuvaju podatke na vašem uređaju.

Nekada piksele postavljamo u e-poruke, poput elektronskih biltena. „Piksel“ je elektronski fajl veličine jednog piksela koji se postavlja u e-poruku i učitava kada je otvorite. Korišćenje piksela e-pošte nam omogućava da utvrdimo da li je poruka primljena, da li i kada ste je pročitali i na šta ste kliknuli.

Takođe dobijamo iste informacije o push obaveštenjima koja vam šaljemo. Ove statistike nam pružaju informacije o tome koji sadržaj čitate i koristimo ih da bismo optimizovali svoje poruke i učinili vam svoju komunikaciju relevantnijom.


Koje su vaše opcije?

Da biste saznali više o kolačićima i o tome kako da upravljate njima ili da ih brišete, posetite allaboutcookies.org ili karticu za podršku u okviru pretraživača.

U podešavanjima pretraživača kao što su Internet Explorer, Safari, Firefox ili Chrome možete odrediti koje kolačiće ćete prihvatiti, a koje odbiti. Mesto na kojem možete pronaći podešavanja zavisi od vrste vašeg pretraživača:

Ukoliko blokirate određene funkcionalne kolačiće, možda nećete moći da koristite neke opcije naših usluga.

Osim određenih podešavanja koja možemo da vam ponudimo na Booking.com veb sajtu i u aplikacijama, takođe možete da odbijete neke kolačiće:

  • Analitika

    Kako biste sprečili Google analitiku da prikuplja analitičke podatke o određenim vrstama pretraživača, posetite sledeći link: Dodatak pretraživača za isključivanje Google analitike (dostupan samo za računare).

  • Oglašavanje

    Uvek se trudimo da ostvarimo saradnju isključivo sa kompanijama za oglašavanje i marketing koje su članice Inicijative oglašavanja putem interneta (NAI) i/ili Interaktivne kancelarije za oglašavanje (IAB).

    Članice NAI-a i IAB-a posluju u skladu sa industrijskim standardima i pravilnicima, i daju vam mogućnost da ne učestvujete u bihejvioralnom oglašavanju.

    Posetite www.networkadvertising.org kako biste pronašli veb sajt članica NAI-a koje su možda postavile oglašivačke kolačiće na vaš računar. Ako ne želite da učestvujete u programima bihejviorističkog oglašavanja NAI članica, jednostavno obeležite kućicu koja označava kompaniju u čijem programu ne želite da učestvujete.

    Osim toga, možete i da posetite www.youronlinechoices.com ili www.youradchoices.com kako biste saznali na koji način možete da odbijete prilagođene reklame.

    U podešavanjima vašeg mobilnog uređaja možda postoji opcija za ograničavanje deljenja podataka u svrhe retargetovanja. Ukoliko odlučite da to uradite, imajte u vidu da odbijanje učešća u onlajn oglašivačkoj mreži ne znači da više nećete primati ili biti predmet onlajn oglašavanja ili marketinških analiza. To znači da vam mreža sa koje ste se odjavili više neće slati oglase koji su prilagođeni vašim navikama upotrebe interneta ili pretraživanja.

Neki veb sajtovi podržavaju „Do Not Track“ opcije koje vam omogućavaju da zabranite praćenje na određenom veb sajtu. Trenutno nismo u mogućnosti da podržimo „Do Not Track“ podešavanja pretraživača.

Kako da stupite u kontakt sa nama

Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa ovom Izjavom o kolačićima, molimo vas da pošaljete e-poruku na dataprotectionoffice@booking.com.

Ova Izjava o kolačićima je podložna povremenim izmenama. U slučaju da ove izmene budu značajne, posebno važne za vas ili imaju uticaj na vaša prava na zaštitu ličnih podataka, stupićemo u kontakt sa vama. Stoga preporučujemo da redovno posećujte ovu stranicu kako biste bili upućeni u eventualne (manje ili više značajne) promene.