Idi na glavni sadržaj
Ispiši/Spremi

Izjava o privatnosti i kolačićima

Izjava o privatnosti

5. tra. 2022.

Kao prvo, želimo naglasiti da nam je vaša privatnost iznimno bitna. To možda stoji u svim ovakvim izjavama, no mi to zaista mislimo. Korištenjem usluga Booking.com-a dajete nam svoje povjerenje i mi ga jako cijenimo. To znači da smo predani zaštiti i čuvanju svih osobnih podataka koje nam dajete. Postupamo u interesu naših korisnika i transparentni smo oko načina obrade vaših osobnih podataka.

Ovaj dokument na jasan i transparentan način opisuje kako koristimo i obrađujemo vaše osobne podatke. Također opisuje koja prava imate u vezi sa svojim osobnim podacima i kako nas možete kontaktirati. Također pročitajte našu Izjavu o kolačićima koja vam govori kako Booking.com koristi kolačiće i slične tehnologije praćenja.

Ako ste već koristili našu stranicu, znate da Booking.com nudi online usluge vezane za putovanja putem svoje internetske stranice i mobilnih aplikacija, ali i drugih online platforma kao što su partnerske internetske stranice i društvene mreže. Želimo istaknuti da se sve informacije koje ovdje pročitate obično primjenjuju na sve navedene platforme, a ne samo na jednu ili dvije.

Ova jedna izjava o privatnosti primjenjuje se na sve vrste podataka o korisnicima koje prikupljamo putem svih navedenih platforma ili bilo kojim drugim načinima povezanim s tim platformama (npr. kada kontaktirate našu službu za korisnike putem e-pošte).

Ako ste jedan od naših poslovnih partnera, svakako pogledajte i Izjavu o privatnosti za poslovne partnere kako biste razumjeli na koji se način osobni podaci obrađuju u okviru poslovnog odnosa.

S vremena na vrijeme možda ćemo mijenjati Izjavu o privatnosti, pa vam preporučujemo da povremeno posjetite ovu stranicu i provjerite jeste li upućeni u sve informacije. Ako ažuriramo Izjavu o privatnosti na način koji će bitno utjecati na vas, obavijestit ćemo vas o promjenama prije početka novih aktivnosti.

Pojmovi koje koristimo u ovoj Izjavi o privatnosti

‘Putovanje’ označava različite proizvode i usluge vezane za putovanja koje možete naručiti, ostvariti, kupiti, unajmiti, pružiti, rezervirati, kombinirati ili konzumirati od Pružatelja putovanja.

‘Pružatelj putovanja’ označava pružatelja usluga smještaja (npr. hotel, motel, apartman, smještaj s doručkom, domaćin), atrakcija (npr. zabavni parkovi, muzeji, razgledavanje), prijevoza (npr. najam automobila, krstarenja, željeznice, prijevoz do/iz zračne luke, razgledavanja autobusom, prijevozi), turoperatori, putna osiguranja i sve druge proizvode ili usluge vezane za putovanja koji su povremeno dostupni za Rezervaciju putovanja na platformi.

‘Usluga putovanja’ označava online kupnju, narudžbu (omogućeno) plaćanje ili uslugu rezervacije koje nudi ili omogućuje Booking.com za razne proizvode i usluge koje Pružatelji putovanja povremeno nude na platformi.

‘Rezervacija putovanja’ označava narudžbu, kupnju, plaćanje, bukiranje ili rezervaciju Putovanja.


Koju vrstu osobnih podataka prikuplja Booking.com?

Ne možemo vam pomoći s rezervacijom savršenog Putovanja bez nekih informacija, stoga prilikom korištenja naših usluga tražimo određene podatke. To su najčešće uobičajeni podaci kao što su vaše ime i prezime, preferirani kontakt, imena i prezimena osoba koje putuju s vama i podaci o plaćanju. Također možete svojevoljno odlučiti poslati dodatne informacije vezane za nadolazeće Putovanje (npr. očekivano vrijeme dolaska).

Uz navedeno, također prikupljamo podatke s računala, mobitela, tableta ili drugih uređaja koje koristite za pristup našim uslugama. To uključuje IP-adresu, pretraživač koji koristite te postavke jezika. Također postoje situacije u kojima od drugih dobivamo podatke o vama ili automatski prikupljamo druge vrste podataka.

Ovo je općeniti pregled, no ako želite saznati više detalja o podacima koje prikupljamo, u nastavku donosimo više detalja.

Pročitajte više o osobnim podacima koje prikupljamo

Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke?

Glavni razlog prikupljanja vaših osobnih podataka jest kako bismo vam pomogli da organizirate svoje online Rezervacije putovanja i osiguramo da dobivate najbolju moguću uslugu.

Također koristimo vaše osobne podatke kako bismo vas kontaktirali i obavijestili o najnovijim ponudama, posebnim popustima te drugim proizvodima i uslugama za koje smatramo da bi vas mogle zanimati. Postoje i druge svrhe. Ako želite saznati koje, nastavite čitati za detaljnije objašnjenje.

Pročitajte više o tome zašto Booking.com prikuplja vaše podatke

Kako Booking.com dijeli vaše podatke s trećim stranama?

U usluge Booking.com-a na razne su načine i iz raznih razloga uključene razne strane. Primarna je svrha dijeljenje vaših relevantnih podataka s Pružateljem putovanja kako bi se dovršila vaša Rezervacija putovanja.

Također postoje treće strane s kojima surađujemo u svrhu pružanja usluga Booking.com-a. To uključuje, primjerice: financijske institucije, oglašivače, podružnice iz grupe društava Booking.com ili druga društva grupe društava Booking Holdings Inc. Ili, u nekim slučajevima, ako je to propisano zakonom, vaše podatke možemo podijeliti s državnim ili drugim tijelima.

U nastavku opisujemo detaljnije kako se podaci koje dijelite s nama koriste i dijele s navedenim trećim stranama.

Pročitajte više o tome kako se podaci dijele s trećim stranama

Na koji se način vaši osobni podaci dijele unutar grupe društava Booking Holdings Inc.?

Booking.com je dio grupe društava Booking Holdings Inc. Nastavite čitati da biste saznali više o tome kako se vaši podaci dijele unutar grupe društava Booking Holdings Inc.

Saznajte više o obradi podataka unutar grupacije Booking Holdings Inc.

Kako se dijele i obrađuju vaši osobni podaci prikupljeni za usluge kopnenog prijevoza?

Booking.com i Rentalcars.com, također dio grupe društava Booking Holdings Inc., zajednički koriste vaše podatke kako bi vam ponudili usluge kopnenog prijevoza putem stranica i aplikacija Booking.com-a (npr. cars.booking.com ili taxi.booking.com). Pročitajte više kako biste razumjeli opseg i ograničenja naše zajedničke odgovornosti.

Pročitajte više o podacima i našim uslugama kopnenog prijevoza

Kako se dijele i obrađuju vaši osobni podaci prikupljeni za usluge osiguranja?

Pružamo usluge osiguranja u suradnji s raznim stranama. Kliknite link u nastavku da biste saznali kako se vaši podaci upotrebljavaju i dijele u svrhe osiguranja te koje su odgovornosti strana koje u tome sudjeluju.

Pročitajte više o podacima i proizvodima i uslugama osiguranja

Kako Booking.com obrađuje komunikaciju koju vi i vaš Pružatelj putovanja razmjenjujete putem Booking.com-a?

Booking.com može vama i Pružateljima putovanja pomoći u razmjeni informacija ili zahtjeva o uslugama i postojećim Rezervacijama putovanja putem platforme Booking.com-a. Ako želite saznati više o tome kako Booking.com dobiva takvu komunikaciju i kako postupa njom, nastavite čitati.

Pročitajte više o tome kako se takva komunikacija obrađuje

Kako Booking.com koristi mobilne uređaje?

Nudimo besplatne aplikacije putem kojih također prikupljamo i obrađujemo osobne podatke. To funkcionira na isti način kao i naše internetske stranice, no također vam omogućuje da iskoristite prednosti usluga lokacije dostupnih na vašem mobilnom uređaju ili uređajima.

Pročitajte više o tome kako koristimo podatke prikupljene putem mobilnih uređaja

Kako Booking.com koristi društvene mreže?

Korištenje društvenih mreža može na razne načine biti prisutno u sklopu usluga Booking.com-a. To znači da mi možemo prikupljati vaše osobne podatke ili da pružatelj usluga društvenih mreža može dobiti neke vaše podatke. Ako želite saznati više o tome kako se ove informacije koriste i razmjenjuju, nastavite čitati.

Pročitajte više o tome kako koristimo osobne podatke prikupljene putem društvenih mreža

Koje postupke zaštite i zadržavanja provodi Booking.com kako bi zaštitio vaše osobne podatke?

Implementirali smo neke postupke za sprečavanje neovlaštenog pristupa i zlouporabe osobnih podataka koje obrađujemo.

Pročitajte više o postupcima zaštite i zadržavanja

Kako Booking.com postupa s osobnim podacima djece?

Ako nije drukčije naznačeno, Booking.com je usluga koju smijete koristiti samo ako imate više od 16 godina. Obrađujemo samo podatke o djeci uz privolu roditelja ili zakonskih skrbnika, ili kada podatke s nama dijele sami roditelji ili zakonski skrbnici.

Pročitajte više o osobnim podacima osoba mlađih od 16 godina

Kako možete kontrolirati koje ste osobne podatke dali Booking.com-u?

U svakom trenutku imate pravo zatražiti informacije o tome koje osobne podatke o vama imamo. Pristup svojim osobnim podacima ili njihovo brisanje možete zatražiti slanjem ovog obrasca. Ako želite saznati više o svojim pravima na kontrolu svojih osobnih podataka, nastavite čitati.

Pročitajte više o tome kako možete kontrolirati svoje osobne podatke

Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka na Booking.com-ovoj stranici i u aplikacijama?

Booking.com B.V., sa sjedištem u Amsterdamu u Nizozemskoj, kontrolira obradu osobnih podataka za pružanje svojih usluga. To uključuje njegove internetske stranice i mobilne aplikacije, osim iznimaka pojašnjenih u ovoj izjavi o privatnosti.

Pročitajte više o odgovornosti tvrtke Booking.com B.V. za osobne podatke

Odredbe vezane za određene zemlje

Ovisno o zakonu koji se primjenjuje na vas, od nas će se možda tražiti neke dodatne informacije. Ako želite saznati više, molimo da nastavite čitati.

Pročitajte više o odredbama vezanim za određene zemlje


Koju vrstu osobnih podataka prikuplja Booking.com?

Dakle tražite detaljnije informacije. Evo detaljnije o tome što sve prikupljamo.

Osobni podaci koje nam dajete.

Booking.com prikuplja i koristi podatke koje nam vi dajete. Kada napravite Rezervaciju putovanja, od vas se (minimalno) traži da unesete ime i prezime te svoju adresu e-pošte.

Ovisno o pojedinoj Rezervaciji putovanja, možemo vas tražiti kućnu adresu, telefonski broj, podatke o plaćanju, datum rođenja, trenutačno boravište (u slučaju usluga na zahtjev), imena i prezimena osoba koje putuju s vama i dodatne preferencije koje imate vezano za svoje Putovanje (npr. poseban režim prehrane ili prilagođenost osobama s invaliditetom). U nekim slučajevima moći ćete se prijaviti i online kod Pružatelja putovanja, za što ćemo vas zamoliti da pružite podatke putovnice ili vozačku dozvolu i potpise.

Ako trebate kontaktirati našu službu za korisnike, svog Pružateljem putovanja putem nas ili nas na drugi način kontaktirati (npr. putem društvenih mreža ili chatbota), i tim ćemo putem prikupiti vaše osobne podatke. To se primjenjuje bez obzira na to obratite li nam se s nekom povratnom informacijom ili mišljenjem ili za pomoć u korištenju naših usluga.

Također ćete možda dobiti pozivnicu za pisanje recenzija kako biste druge putnike informirali o iskustvu na svom Putovanju. Kada napišete recenziju na platformi Booking.com-a, prikupit ćemo sve podatke koje ste uključili, zajedno s vašim imenom i avatarom (ako ste ga odabrali).

Postoje i drugi primjeri situacija u kojima nam dajete svoje podatke. Primjerice, ako pretražujete putem mobilnog uređaja, možete odabrati želite li Booking.com-u dati pristup svojoj lokaciji ili omogućiti pristup kontaktnim podacima. To nam pomaže da vam pružimo najbolju moguću uslugu i iskustvo, npr. dajući vam pristup našim vodičima za gradove, prijedlozima za najbliže restorane ili atrakcije u odnosu na vašu lokaciju te druge slične preporuke.

Kreirate li korisnički račun, također spremamo vaše osobne postavke, učitane fotografije i recenzije prethodnih boravaka. Ovi spremljeni podaci mogu se koristiti kako bismo vam pomogli planirati buduće Rezervacije putovanja te upravljati njima ili da iskoristite druge prednosti dostupne samo putnicima s korisničkim računom (npr. nagrade ili druge pogodnosti).

Možemo vam ponuditi sudjelovanje u programima preporučivanja usluga ili nagradnim igrama i za sudjelovanje ćete nam također trebati dati relevantne osobne podatke.

Osobni podaci koje nam dajete o drugima.

Možda u nekim slučajevima nećete napraviti Rezervaciju putovanja za sebe. Možda idete na Putovanje s drugim osobama ili radite rezervaciju u nečije ime. U oba scenarija, dat ćete nam njihove podatke u okviru postupka Rezervacije putovanja.

Ako imate korisnički račun za Booking.com for Business, ondje možete imati adresar za jednostavnije planiranje poslovnih putnih aranžmana za druge.

U nekim slučajevima, možda koristite Booking.com za dijeljenje informacija s drugima. To se može dogoditi u obliku popisa želja ili sudjelovanja u putničkoj zajednici ili programu preporučivanja usluga, kao što je opisano prilikom korištenja relevantne opcije.

U ovom trenutku moramo razjasniti da je vaša odgovornost osigurati da je osoba čije osobne podatke dajete svjesna da ste to učinili i da shvaća i prihvaća načine na koje Booking.com koristi njezine podatke (kao što je opisano u ovoj Izjavi o privatnosti).

Osobni podaci koje prikupljamo automatski.

Bez obzira hoćete li napraviti Rezervaciju putovanja ili ne, prilikom posjeta našim internetskim stranicama i aplikacijama automatski prikupljamo određene podatke. To uključuje vašu IP-adresu, datum i vrijeme vašeg pristupa našim uslugama i podatke o hardveru i softveru (npr. operativni sustav, korišteni internetski pretraživač, podaci o verziji softvera ili aplikacije te postavke jezika). Također prikupljamo informacije o klikovima i stranicama koje su vam prikazane.

Ako koristite mobilni uređaj, prikupljamo podatke koji identificiraju uređaj, kao i podatke o konkretnim postavkama i karakteristikama, rušenju aplikacije i ostalim aktivnostima u sustavu vašeg uređaja. Kada putem ovakvog uređaja napravite Rezervaciju putovanja, naš sustav registrira kako ste napravili rezervaciju (ili na kojoj internetskoj stranici) i/ili s koje ste stranice došli kada ste otvorili stranicu ili aplikaciju Booking.com-a.

Osobni podaci koje primamo iz drugih izvora.

Ne prikupljamo samo podatke koje nam dajete. Također možemo primati podatke o vama iz drugih izvora. Oni uključuju poslovne partnere poput distribucijskih partnera, tvrtke iz grupe društava Booking.com-a, druge distribucijske partnere u grupi društava Booking Holdings Inc. i druge neovisne treće strane.

Sve što dobijemo od njih može se kombinirati s podacima koje nam dajete vi sami. Primjerice, usluge Rezervacije putovanja Booking.com-a ne ustupaju se isključivo putem Booking.com-a i aplikacija Booking.com-a, nego su također integrirane u usluge distribucijskih partnera koje možete pronaći na internetu. Ako koristite neke od tih usluga, možete dati podatke potrebne za rezervaciju našem poslovnom partneru, a on ih zatim prosljeđuje nama.

Također koristimo usluge drugih pružatelja usluga kako bismo omogućili platne transakcije između vas i Pružatelja putovanja. Ti pružatelji usluga dijele podatke o plaćanju s nama kako bismo mogli upravljati Rezervacijom putovanja i obraditi je te kako bi cijeli postupak protekao bez poteškoća za vas.

Također prikupljamo podatke u nesretnom slučaju da od Pružatelja putovanja primimo pritužbu o vama, npr. u slučaju neprimjerenog ponašanja.

Još jedan način na koji možemo primiti vaše podatke jest putem komunikacijskih usluga integriranih u naše platforme. Ove vam usluge omogućuju da kontaktirate Pružatelja putovanja kod kojeg napravili rezervaciju kako biste razgovarali o svom boravku. U nekim slučajevima, dobivamo metapodatke o tim komunikacijskim aktivnostima (npr. tko ste, odakle zovete i datum te trajanje poziva).

Također možemo primiti informacije o vama kako bismo vam prikazali relevantnije oglase, na primjer dodatne podatke iz kolačića koje su nam partneri iz društvenih mreža dali na raspolaganje. Molimo, pročitajte odjeljak Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke? za više informacija.

Kada svoj korisnički račun na Booking.com-u povežete sa svojim korisničkim računom na društvenoj mreži, možda ćete pokrenuti razmjene podataka između Booking.com-a i tog pružatelja usluge društvene mreže. U svakom trenutku možete odlučiti da ne želite podijeliti te podatke.

Pružatelji putovanja također mogu podijeliti vaše podatke s Booking.com-om. To se može dogoditi ako imate pitanja vezana za predstojeću Rezervaciju putovanja ili ako se jave nesuglasice ili drugi problemi vezani za Rezervaciju putovanja.


Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke?

Prikupljene podatke o vama koristimo u razne svrhe. Vaši osobni podaci mogu se koristiti u sljedeće svrhe:

  1. Rezervacije putovanja: Koristimo vaše osobne podatke za dovršavanje i upravljanje vašom online Rezervacijom putovanja, a to je neophodno za pružanje te usluge. To uključuje slanje korespondencije vezano za Rezervaciju putovanja, kao što su potvrde, izmjene ili podsjetnici vezani za rezervacije. U nekim slučajevima to može uključivati i obradu vaših osobnih podataka kako bi se omogućila online prijava kod Pružatelja putovanja ili obrada osobnih podataka u vezi s mogućim polozima za slučaj štete.

  2. Služba za korisnike: Nudimo usluge međunarodne korisničke službe iz naših lokalnih ureda na više od 20 jezika i svojim korisnicima stojimo na raspolaganju 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Dijeljenje relevantnih podataka, kao što su informacije o rezervaciji ili o vašem korisničkom računu, s agentima korisničke službe omogućuje nam da vam pomognemo kada nas trebate. To uključuje i našu pomoć da kontaktirate pravog Pružatelja putovanja i odgovore na pitanja koja imate o Rezervaciji putovanja (ili bilo kakve druge upite koje imate).

  3. Korisnički računi: Korisnici Booking.com-a mogu kreirati korisnički račun na našim internetskim stranicama ili aplikacijama. Podatke koje nam dajete koristimo za vođenje korisničkog računa, što vam omogućuje niz korisnih opcija. Možete uređivati svoje Rezervacije putovanja, iskoristiti posebne ponude, lako napraviti buduće Rezervacije putovanja ili upravljati osobnim postavkama.

    Uređivanje osobnih postavki može vam omogućiti kreiranje i dijeljenje popisa, fotografija, jednostavan pregled prethodno pretraživanih Usluga putovanja i provjeru vaših drugih podataka vezanih za vaše putovanje. Ono vam također može omogućiti da pregledate sve recenzije koje ste predali.

    Ako želite, možete podijeliti određene informacije u svom korisničkom računu kreiranjem javnog profila koji je povezan s vašim imenom ili nadimkom po vašem izboru.

    Vlasnici korisničkog računa na Poslovnom Booking.com-u mogu spremati kontaktne podatke u svom računu, uređivati svoje poslovne rezervacije i povezivati druge korisnike s korisničkim računom na Poslovnom Booking.com-u.

  4. Online grupe: Korisnicima s korisničkim računom dajemo priliku za povezivanje i interakciju s drugim korisnicima putem online grupa ili foruma kao što su zajednice putnika.

  5. Marketinške aktivnosti: Vaše podatke koristimo u marketinške svrhe. To se odnosi na sljedeće situacije:

    1. Korištenje vaših kontaktnih podataka kako bismo vam slali redovite novosti vezane uz naše proizvode i usluge. U svakom trenutku se brzo i jednostavno možete odjaviti s popisa primatelja e-pošte marketinškog sadržaja. Samo trebate kliknuti na link ‘Odjava’ uključen u svaki newsletter i ostalu komunikaciju.

    2. Na temelju vaših informacija, mogu vam se prikazati personalizirane ponude na stranici Booking.com-a, u mobilnim aplikacijama ili čak na stranicama/aplikacijama treće strane (uključujući i društvene mreže), a sadržaj stranice koji vam se prikazuje može biti personaliziran. To može uključivati ponude koje je moguće izravno rezervirati putem stranice Booking.com-a ili putem stranica naših partnera, ili druge ponude i proizvode treće strane za koje mislimo da bi vam se mogli svidjeti.

    3. Prilikom sudjelovanja u drugim promotivnim aktivnostima (poput natječaja, programa vjernosti ili nagradnih igara), samo će se relevantni podaci koristiti za administraciju tih promotivnih aktivnosti.

  6. Komunikacija s vama: Ponekad vas možemo kontaktirati i putem drugih kanala kao što su e-pošta, chatbot, pošta, telefon ili tekstualna poruka. Odabrani način ovisi o kontaktnim podacima koje ste prethodno podijelili s nama.

    Također obrađujemo poruke koje nam pošaljete. Postoji nekoliko razloga za to:

    1. Obrada i odgovaranje na zahtjeve koje vi ili Pružatelj putovanja pošaljete. Booking.com gostima i Pružateljima putovanja nudi i razne načine za razmjenu podataka, zahtjeva i komentara o Pružateljima putovanja i postojećim Rezervacijama putovanja napravljenim putem Booking.com-a. Za više informacija pročitajte odjeljak pod naslovom „Kako Booking.com obrađuje komunikaciju koju vi i vaš Pružatelj putovanja šaljete putem Booking.com-a?“.

    2. Ako ste započeli, ali niste dovršili online postupak Rezervacije putovanja, možda ćemo vam se obratiti kako bismo vas potaknuli da dovršite rezervaciju. Vjerujemo da vam je ova dodatna usluga korisna jer vam omogućuje da nastavite gdje ste stali, bez ponovnog pretraživanja Pružatelja putovanja ili ponovnog unosa podataka rezervacije.

    3. Kada koristite naše usluge, možda ćemo vam poslati upitnik ili pozivnicu za recenziju o vašem iskustvu s Booking.com-om ili Pružateljem putovanja.

    4. Također vam šaljemo druge vrste materijala vezanih za vaše Rezervacije putovanja, kao što su informacije o tome kako možete kontaktirati Booking.com ako vam zatreba pomoć dok ste na putu i informacije za koje smatramo da bi vam mogle biti korisne prilikom planiranja vašeg Putovanja i njegova provođenja na najbolji mogući način. Također vam šaljemo materijal vezan za nadolazeće Rezervacije putovanja ili pregled prijašnjih Rezervacija putovanja napravljenih putem Booking.com-a.

    5. Čak i ako nemate nadolazeću Rezervaciju putovanja, i dalje ćemo vam možda trebati poslati druge administrativne poruke, koje mogu uključivati sigurnosna upozorenja.

    6. U slučaju neprimjerenog ponašanja možemo vam poslati obavijest i/ili upozorenje.

  7. Istraživanje tržišta: Katkad pozivamo svoje korisnike da sudjeluju u istraživanju tržišta. Molimo, pogledajte informacije koje šaljemo uz ovakve pozive kako biste znali koji će osobni podaci biti prikupljeni i kako će se koristiti.

  8. Poboljšanje naših usluga: Također koristimo osobne podatke u analitičke svrhe i za poboljšanje proizvoda. To je dio našeg obećanja da radimo na poboljšanju svojih usluga i korisničkog iskustva.

    U tom slučaju, koristimo podatke u svrhu testiranja i rješavanja problema, kao i za izradu statističkih podataka o svom poslovanju. Glavni je cilj ovdje dobiti uvid u to kakve su naše usluge, kako se koriste, a sve s ciljem optimizacije i personalizacije naše internetske stranice i aplikacija, što će ih učiniti jednostavnijima i korisnijima. Koliko je god to moguće, nastojimo koristiti anonimne osobne podatke za navedene svrhe analize.

  9. Prikaz najbolje moguće cijene za vas, ovisno o tome gdje se nalazite: Kada pretražujete naše aplikacije ili internetsku stranicu za npr. traženje smještaja, automobila za najam ili leta, obrađujemo vašu IP-adresu kako bismo potvrdili jeste li unutar Europskog gospodarskog područja (EGP) ili u nekoj drugoj zemlji. Činimo to kako bismo vam ponudili najbolju moguću cijenu za regiju (EGP) ili zemlju (izvan EGP-a) u kojoj se nalazite.

  10. Recenzije gostiju i druge informacije vezane za odredište: Tijekom i nakon vašeg Putovanja možda ćemo vam poslati pozivnicu da pošaljete recenziju. Također možemo omogućiti da umjesto vas recenziju napišu osobe s kojima putujete ili za koje ste napravili rezervaciju. U toj pozivnici od vas će se tražiti podaci o Pružatelju putovanja ili odredištu.

    Ako imate korisnički račun na Booking.com-u, možete odabrati nadimak koji će se prikazati uz vašu recenziju umjesto vašeg punog imena. Ako želite postaviti nadimak, možete to učiniti u postavkama svog računa. Također je moguće dodavanje avatara.

    Slanjem recenzije slažete se s njezinim prikazivanjem (kako je opisano u našim Uvjetima i odredbama) na, primjerice, relevantnoj stranici informacija o Pružatelju putovanja na našim stranicama, mobilnim aplikacijama, stranicama na društvenim mrežama i aplikacijama društvenih mreža ili na online platformi tog Pružatelja putovanja ili internetskoj stranici poslovnog partnera. Svrha tih podataka jest informiranje drugih putnika o kvaliteti Usluge putovanja koju ste koristili, odredištu koje ste odabrali i drugim iskustvima koja ste odlučili podijeliti.

  11. Snimanje poziva: Kada nazovete tim službe za korisnike, Booking.com koristi sustav automatskog prepoznavanja telefonskog broja kako bi povezao vaš telefonski broj s postojećim rezervacijama. To nam može pomoći da uštedimo na vremenu i vama i agentima službe za korisnike. No naš tim službe za korisnike svejedno može zatražiti provjeru autentičnosti podataka, čime osigurava povjerljivost vaših podataka o rezervaciji.

    Tijekom razgovora s našim timom službe za korisnike, moguće je slušanje poziva uživo ili snimanje poziva u svrhu praćenja kvalitete i treninga. To uključuje korištenje snimaka prilikom rješavanja pritužbi, u pravne svrhe ili u svrhu otkrivanja prijevara.

    Ne snimamo sve pozive. Ako se neki poziv snimi, svaka snimka čuva se određeno vrijeme, nakon čega se automatski briše. Snimka se zadržava dulje ako utvrdimo da je to potrebno radi istraživanja prijevare ili u zakonske svrhe. Više o tome možete pročitati u nastavku.

  12. Promicanje sigurne i pouzdane usluge: Kako bismo stvorili pouzdano okruženje za vas, osobe s kojima idete na Putovanje, poslovne partnere Booking.com-a i naše Pružatelje putovanja, stalno analiziramo i koristimo određene osobne podatke za otkrivanje i sprječavanje prijevara i drugih ilegalnih ili nepoželjnih aktivnosti.

    Slično tome, osobne podatke koristimo za procjenu rizika i u sigurnosne svrhe, među ostalim kad prijavite sigurnosni problem ili za provjeru autentičnosti korisnika i rezervacija. U tom slučaju možemo biti primorani obustaviti određene Rezervacije putovanja ili ih staviti na čekanje dok ne dovršimo svoju provjeru.

  13. Pravne svrhe: Naposljetku, u određenim ćemo slučajevima možda trebati koristiti vaše podatke za vođenje i rješavanje pravnih zahtjeva i sporova, u svrhu regulatornih istraga i usklađenosti, kako bismo proveli uvjete korištenja online rezervacijske usluge Booking.com -a ili kako bismo ispunili zakonite zahtjeve tijela nadležnih za provođenje zakona.

    Davanje osobnih podataka Booking.com-u je dobrovoljno. Međutim, ako smijemo prikupiti samo neke osobne podatke, možda ćemo vam moći ponuditi samo neke usluge. Primjerice, ne možemo obraditi vašu Rezervaciju putovanja ako ne dobijemo vaše ime i prezime te kontaktne podatke.

    Ako koristimo automatizirane procese za obradu osobnih podataka koji dovode do pravnih učinaka ili slično utječu na vas u bitnoj mjeri, uvijek ćemo implementirati prikladne mjere za zaštitu vaših prava i sloboda. To uključuje i pravo na ishođenje ljudske intervencije.

Gore navedene osobne podatke obrađujemo na temelju sljedećih pravnih osnova:

Kako se primjenjuje, u svrhe A i B, Booking.com obrađuje podatke u skladu s pravnom osnovom prema kojoj se ta obrada osobnih podataka smatra neophodnom za provođenje ugovora, konkretno, za dovršavanje i upravljanje vašom Rezervacijom putovanja.

Ako se ne pruže traženi osobni podaci, Booking.com ne može dovršiti Rezervaciju putovanja, niti možemo pružiti usluge službe za korisnike. U pogledu svrha C do L, Booking.com se oslanja na svoje legitimne interese (ili legitimne interese trećih strana) kako bi pružao i poboljšao usluge te sprječavao prijevare i druge nezakonite radnje (kako je konkretnije navedeno u odjeljcima C do L).

Prilikom korištenja osobnih podataka u svrhu ostvarivanja Booking.com-ovih legitimnih interesa ili legitimnih interesa trećih strana, Booking.com će uvijek davati prioritet vašim pravima i interesima za zaštitom vaših osobnih podataka nad Booking.com-ovim pravima i interesima ili pravima i interesima treće strane. U pogledu svrhe M, Booking.com se također oslanja, kada je to primjenjivo, na ispunjavanje pravnih obveza (kao što su zakoniti zahtjevi tijela nadležnih za provođenje zakona).

Na kraju, kada je to potrebno na temelju primjenjivog prava, Booking.com će ishoditi vašu privolu prije obrade vaših osobnih podataka u svrhe izravnog marketinga putem e-pošte ili drugdje gdje to zakon zahtijeva.

Ako želite prigovoriti obradi opisanoj pod točkama C do L, a nije vam izravno dostupna nijedna metoda prigovora (na primjer, u postavkama vašeg korisničkog računa), molimo, kontaktirajte dataprotectionoffice@booking.com.


Kako Booking.com dijeli vaše podatke s trećim stranama?

U određenim situacijama, podijelit ćemo vaše osobne podatke s trećim stranama. Treće strane uključuju sljedeće:

  1. Pružatelji putovanja kod kojih ste napravili rezervaciju: Kako biste dovršili svoju Rezervaciju putovanja, prenosimo relevantne podatke o rezervaciji Pružatelju putovanja kod kojeg ste napravili rezervaciju. Ovo je jedna od osnovnih usluga koje vam pružamo.

    Ovisno o Rezervaciji putovanja i Pružatelju putovanja, podaci koje dijelimo mogu uključivati vaše ime i prezime, kontaktne podatke i podatke o plaćanju, imena osoba koje putuju s vama i bilo koje druge podatke ili preferencije koje ste naveli prilikom postupka Rezervacije putovanja.

    U određenim slučajevima, Pružatelju putovanja također pružamo neke dodatne povijesne podatke o vama. To uključuje podatke o tome jeste li već prije rezervirali kod njih, broj ostvarenih rezervacija putem Booking.com-a, potvrdu da protiv vas nema prijava o neprikladnom ponašanju, postotak otkazanih rezervacija u prošlosti ili jeste li pisali recenzije u okviru prošlih rezervacija.

    Ako imate pitanje o svom Putovanju, prilikom obrade vašeg zahtjeva možemo kontaktirati Pružatelja putovanja. Osim u slučaju kad se plaćanje dovrši tijekom samog postupka rezervacije putem Booking.com stranice, proslijedit ćemo podatke vaše kreditne kartice Pružatelju putovanja kod kojeg ste napravili rezervaciju na daljnju obradu (pod uvjetom da ste nam dali te podatke).

    U slučajevima potraživanja ili spora u vezi s Rezervacijom putovanja možemo Pružatelju putovanja dati vaše kontaktne podatke i druge podatke o rezervaciji potrebne za rješavanje slučaja. To među ostalim može biti vaša adresa e-pošte ili kopija vaše potvrde rezervacije kao dokaz da ste napravili Rezervaciju putovanja ili kao potvrda razloga za otkazivanje.

    Pružatelji putovanja radi potpunosti će dalje obrađivati vaše osobne podatke izvan opsega kontrole Booking.com-a. Pružatelji putovanja također mogu zatražiti dodatne osobne podatke, npr. radi pružanja dodatnih usluga ili zadovoljavanja lokalnih ograničenja. Ako je dostupna, pročitajte Izjavu o privatnosti Pružatelja putovanja da biste saznali kako će obrađivati vaše osobne podatke.

  2. Partneri koji pružaju uslugu povezivosti: Imajte na umu da određeni Pružatelji putovanja mogu zahtijevati da vaše osobne podatke podijelimo s angažiranim Partnerom koji pruža uslugu povezivosti kako bi mogli dovršiti vašu rezervaciju i upravljati njome. Partneri koji pružaju uslugu povezivosti djeluju u ime Pružatelja putovanja i pomažu im upravljati rezervacijama.

  3. Vaš lokalni Booking.com ured: Za podršku u korištenju Booking.com-ovih usluga, vaši podaci možda će biti podijeljeni s tvrtkama unutar grupe društava kojoj pripada Booking.com-a, uključujući korisničku službu. Za više informacija o grupi društava kojoj pripada Booking.com, posjetite stranicu O Booking.com-u.

  4. Treće strane koje pružaju usluge: Kao podršku u pružanju naših usluga koristimo pružatelje usluga izvan grupe društava kojoj pripada Booking.com. Oni uključuju:

    • Korisničku podršku

    • Istraživanje tržišta

    • Otkrivanje i sprječavanje prijevara (uključujući usluge pregleda u svrhu otkrivanja prijevare)

    • Potraživanje od osiguranja

    • Plaćanje

      Koristimo treće strane za obradu naplate, rješavanje slučajeva storniranja zaduženja ili izdavanje računa za usluge. Kada vi ili vlasnik kreditne kartice korištene za rezervaciju zatražite povrat novca za vašu Rezervaciju putovanja, trebamo podijeliti određene informacije o rezervaciji s pružateljem usluge naplate i relevantnom financijskom institucijom koja će izvršiti storniranje zaduženja. To također može uključivati kopiju vaše potvrde rezervacije ili IP adresu korištenu za rezervaciju. Ako to budemo smatrali neophodnim za otkrivanje ili sprječavanje prijevare, te informacije možemo podijeliti s relevantnim financijskim institucijama.

    • Marketinške usluge

      Dijelimo vaše osobne podatke s partnerima oglašivačima, uključujući vašu adresu e-pošte, u okviru marketinških usluga Booking.com-a putem trećih strana (kako bismo zajamčili prikazivanje relevantnih oglasa prilagođenih ciljnoj publici). Koristimo tehnike poput raspršivanja kako bismo omogućili uspoređivanje vaše adrese s postojećom bazom korisnika i osigurali da se vaša adresa neće koristiti u druge svrhe. Za više informacija o personaliziranim oglasima i vašim izborima, molimo, pročitajte našu Izjavu o kolačićima.

    • Partneri oglašivači

      Koristimo partnere oglašivače, kao što su pružatelji usluga metapretrage, kako bismo vam omogućili da usporedite naše ponude s ponudama drugih online putničkih agencija (OTA). Kada napravite rezervaciju na Booking.com-u nakon korištenja nekog od naših partnera oglašivača, mi ćemo podatke rezervacije napravljene na Booking.com-u poslati tom partneru.

  5. Nadležna tijela: Osobne podatke otkrivamo tijelima nadležnima za provođenje zakona ako je potrebno sukladno zakonu ili je nužno za prevenciju, otkrivanje ili progon kaznenih djela i prijevare, ili ako smo na drugi način pravno obvezni to učiniti. Osim toga, nadležnim tijelima možemo otkriti osobne podatke kako bismo zaštitili svoja prava ili imovinu ili prava i imovinu naših poslovnih partnera.

  6. Poslovni partneri: Surađujemo s mnogim poslovnim partnerima iz cijelog svijeta. Ti poslovni partneri distribuiraju i oglašavaju usluge Booking.com-a, uključujući i usluge i proizvode naših Pružatelja putovanja.

    Nakon što napravite rezervaciju putem internetske stranice ili aplikacije nekog od naših poslovnih partnera, određeni osobni podaci koje im date, kao što su vaše ime i adresa e-pošte, vaša adresa, podaci o plaćanju i ostali relevantni podaci, bit će proslijeđeni nama kako bismo dovršili vašu Rezervaciju putovanja i upravljali njome.

    Ako poslovni partner pruža korisničku podršku, Booking.com će podijeliti relevantne podatke o rezervaciji s njim (kada i koliko je to potrebno) kako biste dobili prikladnu i učinkovitu podršku.

    Kada napravite rezervaciju putem internetske stranice nekog od naših poslovnih partnera, on može dobiti određene dijelove vaših osobnih podataka povezane s konkretnom rezervacijom i vašim interakcijama na partnerskim internetskim stranicama. To služi za njihove komercijalne svrhe.

    Kada napravite rezervaciju putem internetske stranice poslovnog partnera, molimo, također pročitajte njihovu izjavu o privatnosti ako želite znati kako on točno obrađuje vaše osobne podatke.

    U svrhu otkrivanja i sprječavanja prijevare, također možemo razmijeniti podatke o svojim korisnicima sa svojim poslovnim partnerima, no samo ako je to zaista neophodno.

    U slučaju potraživanja od osiguranja koje se odnosi na vas i Pružatelja putovanja, možemo osiguravajućem društvu pružiti potrebne podatke (uključujući osobne podatke) za daljnju obradu.

    • Ponuda partnerske stranice: Možemo vam pružiti „Ponudu partnerske stranice“. Ako rezervirate boravak označen kao „Ponuda partnerske stranice“, vašu rezervaciju omogućit će Pružatelj putovanja koji nije povezan sa smještajnim objektom koji rezervirate. U okviru postupka rezervacije, morat ćemo podijeliti neke relevantne osobne podatke s tim poslovnim partnerom.

      Ako rezervirate Ponudu partnerske stranice, molimo vas da razmotrite podatke koje ste dali tijekom postupka rezervacije ili pročitajte svoju potvrdu rezervacije za više informacija o Pružatelju putovanja i načinu na koji će on dalje obrađivati vaše osobne podatke.

  7. Booking Holdings Inc. grupa društava: Pročitajte više o tome kako dijelimo vaše osobne podatke s grupom društava Booking Holdings Inc.

Booking.com je globalna tvrtka. Kao što je opisano u Izjavi o privatnosti, podaci koje prikupimo od vas mogu postati dostupni, mogu se prenijeti ili čuvati u državama koje možda nemaju iste zakone o zaštiti podataka kao država u kojoj ste prvotno pružili podatke. U takvim ćemo slučajevima vaše podatke zaštititi kako je opisano u ovoj Izjavi o privatnosti.

To se također može primjenjivati ako se nalazite u Europskom gospodarskom prostoru (EGP-u). Države u koje se prenesu vaši podaci možda nemaju zakone koji pružaju istu razinu zaštite vaših osobnih podataka kao države unutar EGP-a. U tom ćemo slučaju poduzeti odgovarajuće mjere zaštite kako bismo osigurali da su ti prijenosi sukladni s europskim pravom privatnosti.

Kada se vaši podaci prenose pružateljima usluga treće strane, s njima ćemo uspostaviti i implementirati odgovarajuće ugovorne, organizacijske i tehničke mjere. To se vrši primjenom Standardnih ugovornih klauzula koje je odobrila Europska komisija, pregledom država u koje se podaci mogu prenijeti te poduzimanjem specifičnih tehničkih i organizacijskih mjera opreza.

U određenim slučajevima prenosimo vaše podatke izvan EGP-a jer je to u vašem interesu ili je nužno za sklapanje ili izvršavanje ugovora s vama. Na primjer, kada napravite rezervaciju na Booking.com-u ili putem poslovnog partnera, možda ćemo trebati prenijeti vaše podatke Pružatelju putovanja ili poslovnom partneru koji se nalazi izvan EGP-a.

Možete zatražiti uvid u primjerak naših provedenih mjera zaštite (gdje je to moguće) slanjem poruke e-pošte na dataprotectionoffice@booking.com.


Na koji se način vaši osobni podaci dijele unutar grupe društava Booking Holdings Inc.?

Booking.com je dio grupe društava Booking Holdings Inc. Više informacija dostupno je na stranici Bookingholdings.com.

Možda ćemo od drugih tvrtki unutar grupe društava Booking Holdings Inc. primiti vaše osobne podatke ili ih podijeliti s njima u sljedeće svrhe:

  1. Za pružanje usluga (uključujući rezervaciju, upravljanje rezervacijama ili upravljanje uslugama plaćanja);

  2. Za pružanje usluga korisničke službe

  3. Za otkrivanje, sprečavanje i istraživanje prijevare i drugih nezakonitih aktivnosti te krađe podataka

  4. U analitičke svrhe i za poboljšanje proizvoda

  5. Za pružanje personaliziranih ponuda ili slanje marketinških materijala uz vašu privolu ili kako je već dozvoljeno u skladu s važećim zakonom

  6. Za hostiranje, tehničku podršku, opće održavanje i očuvanje sigurnosti podijeljenih podataka

  7. Kako bismo zajamčili usklađenost s primjenjivim zakonima

Kada je to primjenjivo i osim ako nije drukčije navedeno, za svrhe A-F, Booking.com se oslanja na svoje legitimne interese za dijeljenjem i primanjem osobnih podataka. Za svrhu G, Booking.com se također oslanja, kada je to primjenjivo, na ispunjavanje pravnih obaveza (kao što su zakoniti zahtjevi tijela nadležnih za provođenje zakona).

Na primjer, Booking.com blisko surađuje s tvrtkom Rentalcars.com kako bi korisnicima nudio usluge kopnenog prijevoza. Pročitajte dio Kako se dijele i obrađuju vaši osobni podaci prikupljeni za usluge kopnenog prijevoza? za više informacija.

Sve tvrtke unutar grupe društava Booking Holdings Inc. možda moraju dijeliti osobne podatke korisnika radi zaštite svih korisnika od prijevara na svojim online platformama.


Kako se dijele i obrađuju vaši osobni podaci prikupljeni za usluge kopnenog prijevoza?

Booking.com Transport Limited, društvo koje posluje kao Rentalcars.com, privatno je društvo s ograničenom odgovornošću registrirano u skladu sa zakonima Ujedinjenog Kraljevstva sa sjedištem na adresi 100 New Bridge Street, London, EC4V 6JA.

Booking.com i Rentalcars.com (obje tvrtke dio grupe društava Booking Holdings Inc.) usko surađuju kako bi vam ponudili usluge kopnenog prijevoza putem stranica i aplikacija Booking.com-a (npr. cars.booking.com ili taxi.booking.com).

Rentalcars.com u sklopu brenda Booking.com upravlja uslugama kopnenog prijevoza koje se nude na internetskim stranicama i aplikacijama Booking.com-a. To znači da kad rezervirate ili pregledavate usluge kopnenog prijevoza putem aplikacije ili internetske stranice, Booking.com i Rentalcars.com zajednički su odgovorni za prikupljanje i korištenje vaših osobnih podataka.

Osim podataka koje obrađujemo kako bismo vam omogućili pretraživanje usluga kopnenog prijevoza i rezervaciju, Booking.com i Rentalcars.com također mogu samostalno koristiti vaše osobne podatke. To je u skladu sa svrhama navedenima u ovoj Izjavi o privatnosti i Izjavi o privatnosti za Rentalcars.com.

Za daljnje informacije o odnosu između tvrtki Booking.com i Rentalcars.com, kao i za ostvarivanje prava u vezi s vašim osobnim podacima koji se prikupljaju putem internetskih stranica i aplikacija Booking.com-a, slobodno se u bilo kojem trenutku obratite Booking.com-u. To možete učiniti putem adrese e-pošte navedene pod „Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka putem Booking.com-a i kako nam se možete obratiti?“.


Kako se dijele i obrađuju vaši osobni podaci prikupljeni za usluge osiguranja?

Booking.com Distribution B.V. sestrinsko je društvo društva Booking.com s registriranim sjedištem na adresi 597 Herengracht, 1017 CE Amsterdam, Nizozemska. Booking.com i Booking.com Distribution B.V. usko surađuju pri pružanju raznih proizvoda i usluga osiguranja za Rezervacije putovanja korisnicima, kao što je osiguranje od otkazivanja jedinica.

U pružanje osiguranja može biti uključeno više strana kao što su posrednici, osiguravatelji i drugi agenti. Kad je uključeno društvo Booking.com Distribution B.V., djelovat će u ime osiguravatelja kao posrednik i ovlašteni agent ili imenovani predstavnik (ovisno o nadležnosti) te u sklopu toga nuditi proizvode i usluge osiguranja korisnicima Booking.com-a.

Pogledajte informacije pružene tijekom rezervacije te saznajte više o društvu Booking.com Distribution B.V. i stranama koje surađuju s Booking.com-om na pružanju tih proizvoda i usluga. Pojedinosti o osiguravatelju bit će vidljive u polici osiguranja i povezanoj dokumentaciji koju primite.

Kada Booking.com i Booking.com Distribution B.V. pružaju osiguranje, možda će morati upotrebljavati i dijeliti osobne podatke koji su relevantni za proizvod osiguranja. Ti se podaci odnose na vas kao mogućeg ili stvarnog vlasnika police, korisnike koji profitiraju od police, članove obitelji, podnositelje zahtjeva za potraživanja i druge strane uključene u potraživanje:

  • Da bi bilo moguće pružati ponude, ugovarati pokrića osiguranjem i rješavati zahtjeve za potraživanja na temelju osiguranja, možda ćemo društvu Booking.com Distribution B.V. morati proslijediti određene osobne podatke koje ste nam dali tijekom rezervacije („Opći podaci o narudžbi“). Možda ćemo od vas zatražiti i dodatne podatke, npr. imena članova obitelji ili drugih korisnika police ili pojedinosti o zahtjevu za potraživanje („Podaci specifični za osiguranje“).

  • Ako podnesete zahtjev na temelju police osiguranja, možda će ga izravno obraditi osiguravatelj. To znači da će se od vas možda tražiti osobni podaci kako biste izravno mogli podnijeti zahtjev osiguravatelju. Osiguravatelj će vas o tome obavijestiti u trenutku prikupljanja vaših podataka. Kad osiguravatelj obrađuje vaš zahtjev, Booking.com može primati informacije o statusu vašeg zahtjeva da bi vam pružio usluge korisničke podrške.

Kad Booking.com Distribution B.V. djeluje kao posrednik za proizvode i usluge osiguranja putem Booking.com-a, ta dva društva zajedno su odgovorna za prikupljanje specifičnih podataka o osiguranju i njihov prijenos s Booking.com-a društvu Booking.com Distribution B.V. Međutim, Booking.com Distribution B.V. djeluje kao jedini voditelj obrade za svaku obradu izvan sustava društva Booking.com B.V. Svi osobni podaci koje Booking.com prikupi u svrhe osiguranja obradit će se na način kako je opisano u ovoj Izjavi o privatnosti.

Slobodno nam se obratite za daljnje informacije o odnosu između Booking.com-a i društva Booking.com Distribution B.V., kao i za ostvarivanje prava u vezi s osobnim podacima koji se prikupljaju putem internetskih stranica i aplikacija Booking.com-a.

Kako Booking.com obrađuje komunikaciju koju vi i Pružatelj putovanja kod kojeg ste rezervirali razmjenjujete putem Booking.com-a?

Booking.com može vama i Pružateljima putovanja ponuditi razne načine komuniciranja o Uslugama putovanja i postojećim Rezervacijama putovanja usmjeravanjem komunikacije putem Booking.com-a. To također omogućuje vama i vašem Pružatelju putovanja da kontaktirate Booking.com s pitanjima o vašoj Rezervaciji putovanja putem internetske stranice, naših aplikacija i ostalih kanala koje stavljamo na raspolaganje.

Booking.com pristupa komunikaciji i može koristiti automatizirane sustave za pregled, skeniranje i analizu komunikacije iz sljedećih razloga:

  • Sigurnosni razlozi

  • Sprečavanje prijevare

  • Ispunjavanje zakonskih i regulatornih zahtjeva

  • Istrage vezane za potencijalne slučajeva kršenja propisa

  • Razvoj i poboljšanje proizvoda

  • Istraživanje

  • Angažman korisnika (uključujući pružanje informacija i ponuda za koje mislimo da bi vas mogle zanimati)

  • Korisnička ili tehnička podrška

Zadržavamo pravo provjere ili blokiranja isporuke komunikacije za koju prema vlastitom nahođenju smatramo da bi mogla sadržavati zloćudan ili neželjen sadržaj ili predstavlja rizik za vas, Pružatelje putovanja, Booking.com ili druge.

Booking.com će primati i spremati svu komunikaciju koja se odvija putem Booking.com-ovih alata za komunikaciju. Pružatelji putovanja i poslovni partneri putem kojih ste napravili Rezervaciju putovanja mogu odabrati izravan način komunikacije s vama putem e-pošte ili drugih kanala koje Booking.com ne kontrolira.


Kako Booking.com koristi mobilne uređaje?

Nudimo besplatne aplikacije za razne mobilne uređaje, kao i verzije uobičajene stranice optimizirane za pregledavanje na mobitelima i tabletima.

Ove aplikacije i internetske stranice za mobilne uređaje obrađuju osobne podatke koje nam pružate na isti način kao i naše internetske stranice. Također vam omogućuju korištenje lokacijskih usluga da biste pronašli Usluge putovanja u blizini, ako to želite.

Uz vašu privolu možda ćemo vam slati obavijesti s informacijama o vašoj Rezervaciji putovanja. Također možete odlučiti da želite odobriti pristup svojim podacima o lokaciji ili podacima za kontakt kako bismo vam pružili uslugu koju ste sami zatražili. Ako dodate fotografije na našu platformu, te fotografije mogu sadržavati i podatke o lokaciji (također poznate kao metapodaci). Pročitajte upute za svoj mobilni uređaj za više informacija o tome kako promijeniti svoje postavke i kontrolirati dijeljenje ove kategorije podataka.

Ako odlučite upotrijebiti naš „Glasovni asistent“ za pretragu naših usluga ili upravljanje vlastitim rezervacijama, pružatelj usluga treće strane anonimno će pretvoriti vaš govor u tekst. Da biste upotrebljavali ovu značajku, morat ćete nam dati pristup mikrofonu na svojem uređaju.

U svrhu optimizacije naših usluga i marketinških aktivnosti te kako bismo vam osigurali dosljedno korisničko iskustvo, koristimo „praćenje na različitim uređajima“. To se može učiniti uz pomoć kolačića ili bez njih. Za više informacija o kolačićima i drugim sličnim tehnologijama pročitajte našu Izjavu o kolačićima.

Uz praćenje na različitim uređajima, Booking.com može pratiti aktivnosti korisnika na različitim uređajima. U sklopu praćenja na različitim uređajima, možemo kombinirati podatke prikupljene iz određenog internetskog preglednika ili mobilnog uređaja s podacima s drugog računala ili uređaja koji koristi isti korisnik.

U svrhu optimizacije sadržaja newslettera Booking.com-a, kombiniramo pretrage i rezervacije napravljene s različitih računala i uređaja. U svakom trenutku možete se odjaviti s popisa primatelja newslettera Booking.com-a.

Personalizirani oglasi koji vam se prikazuju na drugim internetskim stranicama ili u aplikacijama također vam mogu biti ponuđeni na temelju vaših aktivnosti na povezanim računalima i uređajima. Izmjenom vaših postavki kolačića na vašem uređaju (provjerite u našoj Izjavi o kolačićima pod „Koje su vam opcije dostupne?“) možete promijeniti svoje postavke praćenja na različitim uređajima u marketinške svrhe. Imajte na umu da odjava s vašeg računa na Booking.com-u neće značiti da više nećete primati personalizirane oglase.


Kako Booking.com koristi društvene mreže?

U Booking.com-u koristimo društvene mreže na razne načine. Koristimo ih kako bismo olakšali korištenje online rezervacijskih usluga, ali i kako bismo promovirali proizvode i usluge naših Pružatelja putovanja koje se tiču putovanja, te kako bismo promovirali, poboljšali i olakšali korištenje svojih usluga.

Imajte na umu da upotreba opcija na društvenim mrežama može rezultirati razmjenom osobnih podataka između Booking.com-a i pružatelja usluga društvenih mreža, kao što je opisano u nastavku. Ako ne želite, ne morate koristiti nijednu od usluga društvenih mreža koje su vam dostupne.

  1. Prijavite se putem svog korisničkog računa na društvenoj mreži. Nudimo vam mogućnost prijave na Booking.com korisnički račun putem jednog od vaših računa na društvenim mrežama. Činimo to kako bismo umanjili potrebu za pamćenjem različitih korisničkih imena i lozinki za različite online usluge.

    Nakon prve prijave moći ćete se prijaviti u svoj Booking.com račun putem svog računa na društvenoj mreži. Vezu s korisničkim računom Booking.com-a možete raskinuti na odabranom računu društvene mreže u bilo kojem trenutku.

  2. Integriranje dodataka društvenih mreža. Također smo na stranici i aplikacijama Booking.com-a integrirali dodatke za društvene mreže. Kada kliknete ili dodirnete jedan od tih gumba (poput Facebookova gumba „Sviđa mi se“), određene se informacije dijele putem tih društvenih mreža.

    Ako ste prijavljeni na svoj račun društvene mreže kada kliknete ili dodirnete jedan od tih gumba, pružatelj usluga društvene mreže može te podatke povezati s vašim računom na društvenoj mreži. Ovisno o vašim postavkama, ove radnje mogu se prikazati i na vašem profilu na društvenim mrežama kako bi ih vidjeli drugi u vašoj mreži.

  3. Druge usluge i opcije društvenih mreža. Možda ćemo integrirati i druge usluge društvenih mreža (poput sustava za razmjenu poruka društvenih mreža) za interakciju s Booking.com-om ili s vašim kontaktima o našim uslugama.

    Možemo imati profile na društvenim mrežama i možemo nuditi aplikacije na stranicama nekoliko društvenih mreža. Svaki put kad se povežete s Booking.com-om putem društvenih mreža, vaš pružatelj usluge društvene mreže može vam dopustiti dijeljenje informacija s nama.

    Ako pristanete, vaš pružatelj usluge društvene mreže u pravilu će vas obavijestiti o tome koje informacije dijelite. Primjerice, ako se prijavite na korisnički račun Booking.com-a računom društvene mreže, određeni podaci s tog računa možda će biti podijeljeni s Booking.com-om. To uključuje vašu adresu e-pošte, dob i slike profila koje ste spremili – ovisno o tome što dopustite na svojem korisničkom računu društvene mreže.

Prilikom registracije putem Booking.com aplikacije za društvene mreže ili povezivanja s uslugom poruka na društvenoj mreži bez korisničkog računa na Booking.com-u, informacije koje odaberete dijeliti s nama mogu uključivati osnovne informacije dostupne na vašem profilu na društvenim mrežama (uključujući adresu e-pošte, objavljene statuse i popis vaših kontakata).

Ove ćemo informacije koristiti kako bi nam pomogle pružiti vam uslugu koju ste tražili. Na primjer, za prosljeđivanje poruke koju želite poslati nekome od svojih kontakata ili za kreiranje personaliziranog korisničkog iskustva u aplikaciji ili na našim stranicama. To znači da ako to želite, svoje usluge prilagođavamo vašim potrebama, povezujemo vas i vaše prijatelje s najboljim odredištima za putovanja i analiziramo te poboljšavamo svoje usluge povezane s putovanjima.

Vaš pružatelj usluga društvenih mreža moći će vam reći više o tome kako oni koriste i obrađuju vaše podatke ako se putem njih povežete s Booking.com-om. To može uključivati kombiniranje osobnih podataka koje prikupljaju kada putem njih koristite Booking.com i podataka koje prikupljaju kada upotrebljavate druge internetske platforme koje ste povezali i sa svojim računom na društvenim mrežama.

Ako se odlučite povezati pomoću svog Facebook ili Google računa, pogledajte sljedeće linkove za više informacija o tome kako ove strane koriste podatke koje dobivaju: Facebook i Google.


Koje postupke zaštite i zadržavanja provodi Booking.com kako bi zaštitio vaše osobne podatke?

Provodimo odgovarajuće postupke kako bismo spriječili neovlašten pristup i zloupotrebu osobnih podataka.

Za zaštitu i čuvanje osobnih podataka koje ste nam povjerili koristimo prikladne poslovne sustave i postupke. Također koristimo sigurnosne procedure te tehničke i fizičke restrikcije za pristup i korištenje osobnih podataka na našim serverima. Pristup osobnim podacima dopušten je isključivo ovlaštenom osoblju u poslovne svrhe.

Pohranjivat ćemo vaše osobne podatke onoliko dugo koliko je potrebno kako bismo vam omogućili da koristite naše usluge ili kako bismo vam mogli pružiti svoje usluge (uključujući održavanje svih vaših Booking.com korisničkih računa), u svrhe usklađenosti s primjenjivim zakonima i rješavanja sporova te u druge svrhe koje su nam potrebne za vođenje našeg poslovanja, uključujući u svrhe otkrivanja i sprečavanja prijevara i/ili drugih nezakonitih aktivnosti. Svi osobni podaci koje imamo o vama kao korisniku Booking.com-a obuhvaćeni su ovom Izjavom o privatnosti.

Za dodatnu sigurnost, preporučujemo vam postavljanje dvostruke provjere autentičnosti za vaš korisnički račun na Booking.com-u. Time dodajete još jedan dodatni korak provjere autentičnosti kako biste bili sigurni da svi koji dobiju pristup vašem korisničkom imenu i lozinki (npr. putem krađe identiteta (phishinga) ili socijalnog inženjeringa) neće moći pristupiti vašem računu. Ovu opciju možete postaviti pod stavkom ‘Sigurnost’ u okviru svog korisničkog računa.


Kako Booking.com postupa s osobnim podacima djece?

Naše usluge nisu namijenjene djeci mlađoj od 16 godina i nikada nećemo prikupljati njihove podatke, osim ako ih pruža (i uz privolu) roditelj ili staratelj. Ograničene okolnosti u kojima može biti potrebno prikupljanje osobnih podataka djece mlađe od 16 godina uključuju slučajeve kada je to dio rezervacije, u okviru kupnje drugih usluga povezanih s putovanjima ili u drugim izuzetnim okolnostima (poput određenih opcija namijenjenih obiteljima). Ponovno naglašavamo da će podaci koristiti i prikupljati samo ako ih ustupi roditelj ili skrbnik i uz njihovu privolu.

Ako doznamo da smo obradili podatke o djetetu mlađem od 16 godina bez valjane privole roditelja ili skrbnika, izbrisat ćemo te podatke.


Kako možete kontrolirati koje ste osobne podatke dali Booking.com-u?

Želimo da imate kontrolu nad našim korištenjem vaših osobnih podataka. Nju možete vršiti na sljedeće načine:

  1. Želimo da imate kontrolu nad našim korištenjem vaših osobnih podataka. Nju možete vršiti na sljedeće načine:

  2. Možete zatražiti kopiju osobnih podataka koje imamo o vama;

  3. Možete nas obavijestiti o bilo kakvim promjenama vaših osobnih podataka, ili nas možete zatražiti da ispravimo bilo kakav osobni podatak koji imamo o vama; Kao što je objašnjeno u nastavku, neke od ovih promjena možete napraviti sami online ako imate korisnički račun;

  4. U određenim situacijama, možete od nas zatražiti da izbrišemo osobne podatke koje imamo o vama, blokiramo ili ograničimo obradu osobnih podataka koje imamo o vama, ili prigovoriti određenim načinima na koje koristimo vaše osobne podatke;

  5. U određenim situacijama, također od nas možete zatražiti da osobne podatke koje ste nam dali pošaljemo trećoj osobi;

  6. Kad vaše osobne podatke koristimo na temelju vaše privole, ovlašteni ste povući tu privolu u bilo kojem trenutku, a u skladu s odredbama primjenjivog zakona.

  7. Kad vaše osobne podatke obrađujemo na osnovi legitimnog interesa ili javnog interesa, u svakom trenutku imate pravo uložiti prigovor na korištenje vaših osobnih podataka u skladu s odredbama primjenjivog zakona.

Pouzdajemo se u vas kako bismo bili sigurni da su vaši osobni podaci potpuni, točni i aktualni. Molimo vas da nas što je prije moguće obavijestite o bilo kakvim promjenama ili netočnostima vaših osobnih podataka.

Ako imate korisnički račun na Booking.com-u, možete pristupiti većini svojih osobnih podataka putem naše internetske stranice ili aplikacija. U postavkama svog računa pronaći ćete opcije koje vam omogućuju da dodate, ažurirate ili uklonite podatke koje imamo o vama.

Ako neki od vaših osobnih podataka nisu dostupni putem naše internetske stranice ili aplikacija, možete nam poslati zahtjev.

Ako želite iskoristiti svoje pravo pristupa ili brisanje osobnih podataka, sve što trebate učiniti jest ispuniti i poslati obrazac Zahtjev osobe čiji se podaci obrađuju za korisnike Booking.com-a. Za bilo koji vaš zahtjev vezan za ovu Izjavu o privatnosti ili ako želite iskoristiti neko od svojih drugih prava ili imate pritužbu, molimo vas da kontaktirate našeg Službenika za zaštitu podataka na adresi dataprotectionoffice@booking.com. Također možete kontaktirati svoje lokalno tijelo nadležno za zaštitu podataka.

Ako želite prigovoriti obradi vaših osobnih podataka na temelju legitimnog interesa, a nije vam izravno dostupan niti jedan način da odbijete obradu, molimo, kontaktirajte nas putem adrese dataprotectionoffice@booking.com.

Ako nam se želite obratiti poštom, naslovite pismo službeniku za zaštitu podataka na sljedeću poštansku adresu: Herengracht 597, 1017 CE, Amsterdam, Nizozemska.


Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka putem Booking.com-a i kako nam se možete obratiti?

Booking.com B.V. kontrolira obradu osobnih podataka, kako je opisano u ovoj Izjavi o privatnosti, osim ako je izričito navedeno drugačije. Booking.com B.V. je privatna tvrtka s ograničenom odgovornošću, registrirana po zakonima Nizozemske, sa sjedištem na adresi Herengracht 597, 1017 CE Amsterdam, Nizozemska.

U slučaju pitanja o ovoj Izjavi o privatnosti ili o obradi vaših osobnih podataka, molimo, kontaktirajte našeg službenika za zaštitu podataka na dataprotectionoffice@booking.com i javit ćemo vam se što je prije moguće.

Ako imate pitanja u vezi s pojedinom rezervacijom, kontaktirajte s našom službom za korisnike putem stranice za kontakt službe za korisnike.

Zahtjeve službenika tijela za provođenje zakona potrebno je uputiti prateći postupak za podnošenje zahtjeva tijela za provođenje zakona.

Odredbe vezane za određene zemlje

Ovisno o zakonu koji se primjenjuje na vas, od nas će se možda tražiti neke dodatne informacije. Molimo vas da pregledate popis u nastavku kako biste pronašli dodatne informacije relevantne za vašu situaciju.

Brazil

Kao korisnik u Brazilu imate određena prava u skladu sa zakonom o zaštiti podataka Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais („LGPD“). To su sljedeća prava:

  • pravo na potvrdu postojanja obrade,

  • pravo na pristup vlastitim podacima,

  • pravo na ispravak nepotpunih, netočnih ili zastarjelih podataka,

  • pravo na blokiranje ili brisanje nepotrebnih osobnih podataka,

  • pravo na dobivanje kopije osobnih podataka,

  • pravo na brisanje podataka ako se obrađuju na temelju privole,

  • pravo na informacije o javnim ili privatnim subjektima s kojima je Booking.com podijelio vaše podatke,

  • pravo na informaciju o mogućnosti i posljedicama nedavanja privole te pravo na povlačenje privole.

Da biste ostvarili ova prava, upotrijebite web-obrazac i/ili kontaktne pojedinosti navedene pod „Kako možete kontrolirati koje ste osobne podatke dali Booking.com-u?“.

Booking.com B.V. nalazi se unutar Europskog gospodarskog prostora (EGP). Kada upotrebljavate naše usluge, kao globalno društvo koje posluje na globalnoj razini možemo prenositi vaše osobne podatke na mjesta izvan EGP-a. Kad prenosimo vaše osobne podatke izvan EGP-a, zaštitit ćemo ih odgovarajućim mjerama zaštite u skladu s LGPD-om.

Pročitajte odjeljak Kako Booking.com postupa s osobnim podacima djece? da biste saznali kako Booking.com obrađuje osobne podatke djece. Kao što je propisano LGPD-om, Booking.com uvijek razmatra djetetove najbolje interese kad obrađuje podatke osoba za koje zna da su mlađe od 18 godina.

Za stanovnike Kalifornije – Kalifornijski zakon

Ovaj odjeljak nadopunjuje našu Izjavu o privatnosti i odnosi se samo ako ste nastanjeni u saveznoj državi Kalifornija. Kada je to primjenjivo, ovdje je opisano kako koristimo i obrađujemo vaše osobne podatke (izraz koji se koristi u okviru zakona) i objašnjava vaša posebna prava prema kalifornijskom zakonu.

U nastavku su opisane kategorije osobnih podataka koje prikupljamo o vama:

  1. Identifikatori (npr. vaše ime, broj računa, adresa e-pošte, IP adresa)

  2. Podaci o financijskom, medicinskom ili zdravstvenom osiguranju (npr. broj vašeg bankovnog računa, broj kartice za plaćanje ili medicinski podaci – ako ste ih pružili vi ili netko drugi u vaše ime)

  3. Karakteristike zaštićenih klasifikacija prema kalifornijskom ili saveznom zakonu (npr. vaš spol, religija ili seksualna orijentacija)

  4. Komercijalni podaci (npr. podaci o kupnji)

  5. Podaci o aktivnostima na internetu ili drugim elektroničkim mrežama (npr. informacije o vašem korištenju neke internetske stranice ili aplikacije)

  6. Podaci o geolokaciji (npr. vaša fizička lokacija)

  7. Vizualne informacije (npr. sve fotografije koje dodate u svoj korisnički račun)

  8. Inferencije (npr. analitički podaci i preferencije)

  9. Informacije vezane za posao ili zaposlenje (npr. podaci o poslodavcu i poslovnim putovanjima)

Ako želite više informacija o kategorijama izvora iz kojih dobivamo osobne podatke, specifičnim vrstama osobnih podataka koje prikupljamo ili svrhama za koje ih prikupljamo, pročitajte odjeljke naše Izjave o privatnosti pod nazivom „Koju vrstu osobnih podataka prikuplja Booking.com?“ i „Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke?“.

Za više informacija o primanju osobnih podataka i dijeljenju osobnih podataka s poslovnim partnerima, pročitajte dijelove „Koju vrstu osobnih podataka prikuplja Booking.com?“ i „Kako Booking.com dijeli vaše podatke s trećim stranama?“

Određene dijelove vaših osobnih podataka možemo dijeliti s trećim stranama, što se prema kalifornijskom zakonu može tretirati kao „prodaja“ informacija. To može uključivati informacije povezane s identifikatorima, komercijalnim informacijama, podacima o geolokaciji, internetskom aktivnošću i inferencijama, kako je gore opisano. Također možemo dijeliti vaše osobne podatke, gore navedene pod A-I u „poslovne svrhe“, poput pružatelja usluga koji nam pomažu u osiguravanju naših usluga, u svrhu plaćanja, usluge korisničke podrške, isporuku marketinških poruka ili reklama. Više informacija, uključujući primatelje vaših osobnih podataka, možete pronaći pod stavkom „Koju vrstu osobnih podataka prikuplja Booking.com?“ i „Kako Booking.com dijeli vaše podatke s trećim stranama?“ u okviru naše Izjave o privatnosti.

Kalifornijski zakon jamči vam određena prava, uključujući pravo pristupa određenim dijelovima osobnih podataka, informacije o tome kako obrađujemo osobne podatke, uključujući otkrivanje ili prodaju osobnih podataka, zahtjeve za brisanjem osobnih podataka, odustajanje od „prodaje“ kao i nemogućnost da vam se uskrati pristup robi ili uslugama radi ostvarivanja ovih prava.

Možete iskoristiti svoje pravo za odustajanjem od „prodaje“ klikom na sljedeći link i prateći odgovarajuće upute: https://www.booking.com/content/ccpa.html

Kako biste iskoristili svoje pravo i zatražili pristup svojim osobnim podacima ili njihovo brisanje u okviru kalifornijskog zakona, molimo vas da ispunite naš Zahtjev osobe čiji se podaci obrađuju za korisnike Booking.com-a. Ako želite iskoristiti ta ili bilo koja od vaših drugih prava prema kalifornijskom zakonu ili nam se želite obratiti s pitanjima i nedoumicama u vezi s ovom Izjavom o privatnosti i našim praksama, možete nas kontaktirati i na dataprotectionoffice@booking.com uz sljedeći predmet poruke: „California Resident Privacy Rights - Request“.

Ako ste ovlašteni agent koji želi ostvarivati prava u ime korisnika iz Kalifornije, obratite nam se na gore navedenu e-adresu, a u prilogu dodajte kopiju pismenog ovlaštenja korisnika u kojoj ste označeni kao agent. Možda ćemo trebati potvrditi vaš identitet prije nego što ispunimo zahtjev za ostvarivanjem vaših prava, tako što ćemo, primjerice, zatražiti podatke o vašim prethodnim Rezervacijama putovanja putem naše stranice.

Booking.com-ove usluge nisu namijenjene djeci mlađoj od 16 godina. Booking.com svjesno ne prodaje osobne podatke maloljetnika mlađih od 16 godina bez odgovarajuće privole, kako to zahtijeva Kalifornijski zakon o zaštiti privatnosti potrošača (CCPA).

Booking.com je sastavio sljedeće statističke podatke o primanju i postupanju sa zahtjevima za koje je utvrđeno da su ih podnijeli korisnici iz Kalifornije u okviru zakona CCPA u periodu između 1. siječnja 2020. i 31. prosinca 2020.:

  • Broj „zahtjeva za otkrivanjem“ koje je Booking.com primio, udovoljio (u cijelosti ili djelomično) ili odbio: 27

  • Broj „zahtjeva za brisanjem“ koje je Booking.com primio, udovoljio (u cijelosti ili djelomično) ili odbio: 136

  • Broj „zahtjeva za odustajanje od prodaje“ kojima je Booking.com udovoljio (u cijelosti ili djelomično) ili odbio: 13.866

  • Prosječni broj dana koje je Booking.com iskoristio da temeljito odgovori na zahtjeve za otkrivanjem, brisanjem ili odustajanjem: 8514

Kina

Obvezni osobni podaci

Da biste upotrebljavali Booking.com (putem naše internetske stranice ili aplikacije), moramo prikupljati određene vrste osobnih podataka o vama za brojne posebne svrhe. Neki od tih osobnih podataka prikupljaju se prilikom Rezervacije putovanja, a neki se automatski prikupljaju kada posjetite Booking.com ili upotrebljavate aplikaciju.

Kada napravite Rezervaciju putovanja, od vas se (minimalno) traži da unesete ime i prezime te svoju adresu e-pošte. Ovisno o pojedinoj Rezervaciji putovanja, možemo vas tražiti kućnu adresu, telefonski broj, podatke o plaćanju, datum rođenja i imena i prezimena osoba koje putuju s vama.

Upotrebljavamo i funkcijske kolačiće koji automatski prikupljaju osobne podatke. Ti su kolačići neophodni za ispravno funkcioniranje naše internetske stranice i aplikacija i moraju biti omogućeni kako biste mogli upotrebljavati naše usluge. Više o tim funkcijskim kolačićima možete saznati pregledavanjem stranice za upravljanje privolom.

Svi prethodno opisani podaci, uključujući podatke prikupljene putem funkcijskih kolačića, predstavljaju osobne podatke koji su nam potrebni kako bismo vam mogli pružiti svoje usluge, u svrhe opisane u odjeljku pod nazivom „Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke?“, osobito u sljedećim stavcima:

A – Rezervacija putovanja, B – Služba za korisnike, C – Korisnički računi, F – Komunikacija s vama, H – Poboljšanje naših usluga, I – Osiguravanje najboljih cijena za vas, K – Snimanje poziva, L – Promicanje sigurne i pouzdane usluge, M –Pravne svrhe.

Zatražit ćemo vašu privolu prije nego što od vas prikupimo obvezne osobne podatke. Ako ne date privolu za te potrebne aktivnosti obrade podataka, nećete moći pristupiti niti upotrebljavati naše usluge.

Neobvezni osobni podaci

Postoje i drugi slučajevi u kojima prikupljamo neobvezne osobne podatke, što nije potrebno da bismo mogli pružati svoje usluge. To uključuje podatke koje prikupljamo putem analitičkih i marketinških kolačića.

Neobvezne osobne podatke upotrebljavamo kako bismo vam pružili svoje usluge opisane u odjeljku „ Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke?”, osobito u stavcima:

  • D – Online grupe,

  • E – Marketinške aktivnosti,

  • G – Istraživanje tržišta,

  • J – Recenzije korisnika.

Zatražit ćemo vašu privolu prije nego što prikupimo neobvezne osobne podatke. Čak i ako ne pristanete na prikupljanje te vrste podataka, i dalje ćete moći pristupiti i upotrebljavati naše usluge.

Pročitajte više o osobnim podacima koje prikupljamo.

Popis SDK-ova

Kada upotrebljavate usluge Booking.com-a, pristajete na to da vaše podatke prikupljaju i/ili obrađuju dobavljači treće strane u sljedeće svrhe:

Dobavljač Svrha upotrebe i prikupljanja podataka
Appsflyer

Svrha upotrebe: oglašavanje

Podaci koji se prikupljaju: podaci o uređaju (među ostalim model uređaja, podaci o senzoru), podaci o lokaciji

Huawei

Svrha upotrebe: proslijeđene poruke

Podaci koji se prikupljaju: BSSID, IMEI, popis bežičnih mreža, vrsta mreže, status mreže, model uređaja, SSID, AAID, ID mobilnog telefona, ID aplikacije, naziv aplikacijskog paketa, IP adresa javne mreže poslužitelja

Dopuštenja za Android: READ_PHONE_STATE, WRITE_EXTERNAL_STORAGE, ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE

Alipay

Svrha upotrebe: plaćanja trećim stranama

Podaci koji se prikupljaju: model uređaja, brend, proizvođač, MAC adresa uređaja, IMSI, BSSID, bežična mreža, podaci senzora, IMEI, Android ID, serijski broj hardvera, serijski broj SIM kartice

Dopuštenja za Android: ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE, READ_PHONE_STATE, READ_EXTERNAL_STORAGE, READ_PHONE_STATE

Google

Svrha upotrebe: anonimno praćenje uređaja

Podaci koji se prikupljaju: ID za oglašavanje (jedinstveni ID za oglašavanje koji korisnik može resetirati – pružaju ga usluge Google Play)

Dopuštenja za Android: AD_ID

 

Osjetljivi osobni podaci

„Osjetljivi osobni podaci“ svi su podaci koji, ako su otkriveni ili nezakonito korišteni, mogu lako dovesti do kršenja ljudskog dostojanstva ili štete pojedincu ili njegovu vlasništvu. Kad upotrebljavate usluge Booking.com-a, Booking.com ili dobavljač treće strane mogu prikupljati sljedeće osjetljive osobne podatke:

  • podaci potrebni za obradu plaćanja (kao što su broj bankovnog računa i platne kartice, koje ste vi dali ili koje je netko drugi dao u vaše ime),

  • podaci o maloljetnim osobama, uz odobrenje roditelja ili skrbnika (više informacija potražite u nastavku),

  • podaci o lokaciji da biste vidjeli gradske vodiče, dobili preporuke za smještaj i znamenitosti koje su najbliže vašoj trenutačnoj lokaciji ili druge preporuke.

Napominjemo da bi prilikom upotrebe naših usluga vrsta smještaja koju tražite mogla otkriti osjetljive podatke o vašoj seksualnoj orijentaciji. Slično tome, preferencije hrane koje navedete prilikom rezervacije leta mogu također otkriti osjetljive podatke o vašoj vjeri i zdravlju.

Zatražit ćemo vašu privolu prije nego što prikupimo osjetljive osobne podatke. Međutim, ako dobrovoljno date osjetljive osobne podatke, pretpostavit ćemo da ste nam dali privolu za obradu tih podataka u kontekstu u kojem su dostavljeni.

Pročitajte odjeljak ove Izjave o privatnosti pod nazivom „ Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke?“ za više informacija.

Osobni podaci djece

U Kini osobama mlađima od 16 godina nije dopušteno upotrebljavati Booking.com. Obrađujemo samo osobne podatke o djeci uz privolu roditelja ili zakonskih skrbnika ili kada podatke s nama dijele sami roditelji ili zakonski skrbnici.

Ako doznamo da smo obradili podatke o djetetu mlađem od 16 godina bez valjane privole roditelja ili skrbnika, izbrisat ćemo te podatke.

Međunarodni prijenos i primatelji osobnih podataka

Kako bismo mogli pružati svoje usluge, podijelit ćemo vaše osobne podatke s trećim stranama. U mnogim slučajevima vaši se osobni podaci mogu prenijeti i pohraniti izvan Kine radi slanja podataka tim trećim stranama. Prije takvog prijenosa tražit ćemo vašu privolu. Razlozi prijenosa, kao i kategorije primatelja ovih osobnih podataka, navedeni su u nastavku.

Kako biste dovršili svoju Rezervaciju putovanja, prenosimo relevantne podatke o rezervaciji Pružatelju putovanja kod kojeg ste napravili rezervaciju. Ovo je jedna od osnovnih usluga koje vam pružamo. Ovisno o Rezervaciji putovanja i Pružatelju putovanja, osobni podaci koje prenosimo mogu uključivati vaše ime i prezime, kontaktne podatke i podatke o plaćanju, imena osoba koje putuju s vama i bilo koje druge podatke ili preferencije koje ste naveli prilikom postupka Rezervacije putovanja. Drugi primatelji uključuju Booking.com B.V., grupu društava Booking Holdings Inc. i naše pružatelje usluga.

Osim toga, možemo prenositi vaše podatke trećim stranama u svrhe koje nisu potrebne za pružanje naših usluga. U tom slučaju možete naznačiti pristajete li na takvu upotrebu upravljanjem svojom privolom.

Pročitajte više o tome kako se podaci dijele s trećim stranama i kako dijelimo vaše osobne podatke s grupom društava Booking Holdings Inc.

Automatizirano donošenje odluka

Automatizirano donošenje odluka odnosi se na aktivnost upotrebe računalnih programa za automatsku analizu, procjenu ili donošenje odluka o sljedećem: osobnom ponašanju, navikama, interesima, hobijima, financijskom, zdravstvenom, kreditnom ili drugom statusu.

Oslanjamo se na osobne podatke za donošenje automatiziranih odluka, kao što je pružanja najbolje cijene za vas, ovisno o tome gdje se nalazite. Kada pretražujete naše aplikacije ili internetsku stranicu za npr. traženje smještaja, automobila za najam ili leta, obrađujemo vašu IP-adresu kako bismo potvrdili jeste li unutar Europskog gospodarskog područja (EGP) ili u nekoj drugoj zemlji. Činimo to kako bismo vam ponudili najbolju moguću cijenu za regiju (EGP) ili zemlju (izvan EGP-a). Ta obrada ne dovodi do različitog postupanja prema pojedincima u Kini.

Personalised recommendations

To improve your Booking.com experience, we provide personalised recommendation services, which make your search results more relevant to you. These results are ranked, by default, according to what we believe you will find most relevant. We do this based on your past bookings, dates and the length of your stay, the composition of the group you're travelling with, where you are from and the actions you take during your search.

You can turn off personalised recommendations at any time. This can be done in the following places:

  • If you are using the app, go to your ‘Profile’, followed by ‘Settings’ and then ‘Personalisation’

  • If you are on the web, go to ‘Manage account’, followed by ‘Preferences’

  • If you are not logged in, go to ‘Manage your privacy settings’ on the main page

Kako ostvariti svoja prava

Ako imate Booking.com korisnički račun, možete pronaći osobne podatke koje čuvamo u postavkama računa. To uključuje ime, adresu e-pošte, telefonski broj, adresu i informacije o plaćanju. Možete iskoristiti svoje pravo na pristup, ispravljanje ili brisanje pregledavanjem, mijenjanjem ili brisanjem podataka u bilo kojem trenutku.

Ako želite izbrisati svoj korisnički račun, možete to učiniti u postavkama računa na internetskoj stranici Booking.com-a klikom na odjeljak „Sigurnost” i odabirom opcije „Izbriši račun”.

Osim toga, ako želite iskoristiti pravo na pristup podacima ili na brisanje podataka, za odjavu od primanja marketinških poruka putem e-pošte ili povlačenje pristanka koji ste nam dali za obradu vaših osobnih podataka ispunite sljedeći obrazac: Zahtjev osobe čiji se podaci obrađuju za korisnike Booking.com-a.

Za zaštitu osobnih podataka možda ćemo morati potvrditi vaš identitet prije nego što ispunimo zahtjev. Učinit ćemo to postavljajući vam pitanja u vezi s prethodnim rezervacijama. Odgovorit ćemo na vaš zahtjev u roku od 15 radnih dana, osim ako je drugačije vremensko razdoblje propisano primjenjivim zakonom.

Kako biste na neki drugi način ostvarili ova ili bilo koja druga prava prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka (ZZOP) ili nam se obratili u vezi s ovom Izjavom o privatnosti i našim praksama, možete nam poslati poruku e-pošte na adresu privacyrequests@booking.com. Kao predmet navedite: „China PIPL Privacy Rights - Request”.

Rusija

Ovaj odjeljak nadopunjuje našu Izjavu o privatnosti i odnosi se samo na korisnike iz Ruske Federacije.

U ovom je odjeljku opisano kako upotrebljavamo i obrađujemo vaše osobne podatke te su objašnjena vaša konkretna prava u skladu s ruskim pravom. U slučaju proturječja između odredbi ovog odjeljka i drugih odredbi Izjave o privatnosti, na obradu osobnih podataka građana Ruske Federacije primjenjuju se odredbe ovog odjeljka.

Možemo upotrebljavati vaše podatke za izravne marketinške aktivnosti ako nam za to prethodno dadete privolu, pod uvjetom da je privola potrebna prema mjerodavnom pravu.

Kao što je opisano u ovoj Izjavi o privatnosti, osobni podaci mogu se prenositi u druge države. Osobni podaci smiju se prenositi iz Rusije u jurisdikcije koje ne pružaju odgovarajuću zaštitu za prava vlasnika osobnih podataka samo ako je to dopušteno ruskim pravom, konkretno:

  1. ako primimo vašu prethodnu odgovarajuću privolu ili

  2. za izvršavanje ugovora s vama ili pružanje usluga vama.

Booking.com oslanja se na različite pravne osnove za obradu (uključujući prijenos) vaših osobnih podataka:

  1. Vašu privolu (među ostalim za izravne marketinške svrhe i širenje osobnih podataka koje stavite na raspolaganje na našim online platformama),

  2. Izvršavanje ugovora s vama ili za pružanje usluga vama.

    Ako ne pružite potrebne osobne podatke, Booking.com ne može vam pružiti traženu uslugu, uključujući službu za korisnike ili dovršavanje Rezervacije putovanja.

  3. Prava i legitimne interese Booking.com-a i trećih strana (npr. otkrivanje i sprečavanje prijevara).

    Prilikom korištenja osobnih podataka u svrhu ostvarivanja Booking.com-ovih legitimnih interesa ili legitimnih interesa trećih strana, Booking.com će uvijek davati prioritet vašim pravima i interesima za zaštitom vaših osobnih podataka nad Booking.com-ovim pravima i interesima ili pravima i interesima treće strane.

  4. Pravne obveze Booking.com-a (npr. obvezu ispunjavanja zakonitih zahtjeva državnih tijela).

Želite li uložiti prigovor na obradu vlastitih osobnih podataka, možete upotrijebiti dostupne funkcije otkazivanja (npr. u postavkama svojega računa) ili nam se obratiti kako je opisano u prethodnom odjeljku „Kako možete kontrolirati koje ste osobne podatke dali Booking.com-u?“. Napominjemo da, ako povučete privolu, Booking.com i dalje ima pravo obrađivati vaše osobne podatke ako za to postoji neka druga pravna osnova.

Prestat ćemo obrađivati vaše osobne podatke i izbrisat ćemo ih u sljedećim slučajevima:

  1. kada je postignuta svrha obrade podataka i ako je istekao rok za čuvanje osobnih podataka,

  2. ako povučete privolu za obradu osobnih podataka, osim u slučaju da imamo neku drugu pravnu osnovu za obradu vaših osobnih podataka.

Imate li prigovor na način kako obrađujemo vaše osobne podatke, slobodno nam se obratite kako je objašnjeno u odjeljku „Kako možete kontrolirati koje ste osobne podatke dali Booking.com-u?“. Možete se obratiti i lokalnom tijelu za zaštitu podataka (Roskomnadzor).

Južna Koreja

Ovaj odjeljak nadopunjuje našu Izjavu o privatnosti i odnosi se samo ako ste nastanjeni u Južnoj Koreji.

  1. Prikupljene stavke u okviru osobnih podataka

    Za informacije o osobnim podacima koje prikupljamo pročitajte odjeljak naše Izjave o privatnosti pod naslovom „Koju vrstu osobnih podataka prikuplja Booking.com?“.

  2. Svrhe prikupljanja i korištenje osobnih podataka

    Za informacije o svrsi i korištenju osobnih podataka koje prikupljamo pročitajte odjeljak naše Izjave o privatnosti pod naslovom „Zašto Booking.com prikuplja i koristi vaše osobne podatke?“.

  3. Drugi primatelji i upravitelji osobnih podataka

    Upravitelji Svrha / povjerene obaveze

    Pružatelj putovanja upotrebljava osobne podatke za organizaciju smještajnog objekta koji ste rezervirali. Podaci se zadržavaju i brišu onako kako je navedeno u ovoj Izjavi o privatnosti.

    Upravitelji za obradu plaćanja

    Osobni podaci dijele se s pružateljima plaćanja treće strane koji obrađuju plaćanja, rješavaju opozive plaćanja ili pružaju usluge izdavanja računa. Podaci se zadržavaju onako kako je navedeno u ovoj Izjavi o privatnosti.

    Upravitelji za korisničku podršku

    Osobne se informacije dijele s tim upraviteljima kako bismo vam mogli pružiti uslugu korisničke podrške kad vam bude potrebna.

    Upravitelji za istraživanje tržišta

    Osobni podaci dijele se s tim upraviteljima kako bi nam pomogli pri istraživanju tržišta.

    Upravitelji za sigurnost

    Osobne podatke dijelimo s tim upraviteljima da bismo pružili usluge otkrivanja i sprječavanja prijevara (uključujući usluge pregleda u svrhu otkrivanja prijevare).

    Upravitelji za oglašavanje

    Kada napravite rezervaciju putem Booking.com-a nakon korištenja nekog od naših partnera oglašivača, podatke rezervacije šaljemo tom partneru oglašivaču.

    Booking Holdings Inc.

    Osobni podaci dijele se s društvima unutar grupe društava Booking Holdings Inc. u sljedeće svrhe:

    • Za pružanje usluga (uključujući rezervaciju, upravljanje rezervacijama ili upravljanje uslugama plaćanja),

    • Za pružanje usluga službe za korisnike,

    • Za otkrivanje, sprečavanje i istraživanje krađa podataka, prijevare i drugih nezakonitih aktivnosti,

    • U analitičke svrhe i za poboljšanje proizvoda,

    • Za pružanje personaliziranih ponuda ili slanje marketinških materijala uz vašu privolu ili kako je već dozvoljeno u skladu s primjenjivim pravom,

    • Za hostiranje, tehničku podršku, opće održavanje i očuvanje sigurnosti podijeljenih osobnih podataka,

    • Kako bismo zajamčili usklađenost s primjenjivim zakonima.

    Partneri koji pružaju uslugu povezivosti

    Pružamo podatke o vašoj rezervaciji partnerima koji pružaju uslugu povezivosti u ime pružatelja putovanja.

  4. Uništavanje osobnih podataka

    Pri uništavanju osobnih podataka Booking.com poduzima poslovno razumne i tehnički izvedive mjere kako se uništeni podaci ne bi mogli oporaviti ili ponovno reproducirati.

    Elektronički dokumenti ili datoteke s osobnim podacima trajno se brišu tehničkim metodama koje onemogućavaju povrat ili ponovno dohvaćanje izbrisanoga. Neelektronički dokumenti ili datoteke s osobnim podacima usitnjavaju se ili pale.

    Primjenjivim pravom propisano je da se u nekim slučajevima osobni podaci moraju čuvati i upotrebljavati nakon isteka roka za čuvanje. U tim slučajevima takve podatke čuvamo ili održavamo zasebno od drugih osobnih podataka, koliko je to tehnički moguće.

  5. Odjel za zaštitu osobnih podataka

    Imate li zahtjev u vezi s ovom Izjavom o privatnosti ili vlastitim pravima koja imate kao osoba čiji se podaci obrađuju, obratite se našem Uredu za zaštitu podataka. Taj je ured odgovoran za zaštitu osobnih podataka i povezane pritužbe:

    Ured za zaštitu podataka

    +82 2 6323 8008

    dataprotectionoffice@booking.com

    Možete se obratiti na bilo koju od navedenih adresa u nastavku ili se posavjetovati s lokalnim vlastima vezano za sve što se odnosi na osobne podatke:

    • Privacy Infringement Report Center privacy.kisa.or.kr / 118

    • Cyber ​​Investigation Division, Supreme Prosecutors' Office www.spo.go.kr / 1301

    • National Police Agency Cyber ​​Security Bureau ecrm.police.go.kr

  6. Predstavnik u Koreji

    Prema Zakonu o promicanju uporabe informatičke mreže i zaštite podataka, podaci o domaćem agentu su sljedeći:

    • Ime i predstavnik: Booking.com Korea Limited (predstavnik: Su Yeon Kim)

    • Adresa, broj telefona i adresa e-pošte: 17F Gran Seoul, 33 Jongro, Jongro-Gu, Seoul, Južna Koreja, +82 2 6323 8008, privacy.kr@booking.com.

Turska

Korisnici iz Turske također mogu koristiti dolje navedene podatke o kontaktima za zahtjeve povezane s ovom izjavom o privatnosti:

Lokalni je predstavnik tvrtke Booking.com B.V. u Turskoj Ozdagistanli Ekici Avukatlık Ortaklığı, na adresi Al Zambak Sok No: 2 Varyap Meridian Grand Tower A Blok K: 32 D: 270 Ataşehir-İstanbul.

 

 

Kad god koristite naše internetske usluge ili aplikacije, koristimo kolačiće i druge tehnologije za online praćenje (koje ćemo u svrhu ove Izjave o kolačićima također nazvati ‘kolačićima’).

Kolačići se mogu koristiti na različite načine, uključujući funkcioniranje internetske stranice Booking.com-a, analizu prometa ili u svrhe oglašavanja.

U nastavku pročitajte više o tome što su ‘kolačići’, kako se koriste i koje su vam opcije dostupne.

Što su to kolačići i ostale tehnologije za online praćenje?

Kako se koriste kolačići?

Koje su vam opcije dostupne?


Što su to kolačići i ostale tehnologije za online praćenje?

Kolačić internetskog preglednika mala je tekstualna datoteka koju internetske stranice postavljaju u internetski preglednik vašeg računala ili mobilnog uređaja.

Ti se kolačići koriste za spremanje informacija o sadržaju koji pregledavate i koji koristite kako bi se spremile vaše preferencije i postavke ili analizirali načini na koje koristite internetske usluge.

Kolačići se dijele na ‘kolačiće prve strane’ i ‘kolačiće treće strane’:

  • Kolačići prve strane kolačići su koje koristi tvrtka koja upravlja domenom na kojoj se kolačići koriste – u našem je slučaju to Booking.com. Svi kolačići koje postavljamo sami ubrajaju se u ‘kolačiće prve strane’.

  • Kolačići treće strane kolačići su koje na našu domenu postavljaju pouzdani partneri kojima smo odlučili dati dopuštenje da to čine. To mogu biti partneri na društvenim mrežama, partneri u oglašavanju, pružatelji usluga sigurnosti i drugi.

Pritom se može raditi o ‘privremenim kolačićima’ ili ‘trajnim kolačićima’:

  • Privremeni kolačići koriste se samo dok ne zatvorite svoj preglednik, čime završava takozvana ‘sesija’. Nakon toga ovi se kolačići brišu.

  • Trajni kolačići imaju različit vijek trajanja i ostaju na vašem uređaju i nakon što zatvorite svoj preglednik. Na platformi Booking.com pokušavamo koristiti samo trajne kolačiće (ili dopuštamo trećim stranama da koriste samo trajne kolačiće) koji imaju ograničeni vijek trajanja. Međutim, iz sigurnosnih razloga ili u drugim izvanrednim okolnostima, ponekad može biti potrebno da kolačićima dodijelimo dulji vijek trajanja.

Kolačići internetskog preglednika mogu pohraniti informacije poput vaše IP adrese ili drugog identifikatora, vrste vašeg preglednika i informacije o sadržaju koji pregledavate i s kojim se susrećete prilikom korištenja digitalnih usluga. Spremanjem ovih podataka kolačići internetskog preglednika mogu spremiti vaše postavke i postavke za internetske usluge te analizirati kako ih koristite.

Osim kolačića, koristimo i tehnologije praćenja koje su vrlo slične. Naša internetska stranica, e-poruke i mobilne aplikacije mogu sadržavati male prozirne slikovne datoteke ili programski kod koji bilježi na koji ih način koristite. To uključuje ‘web-pratilice’, ‘skripte’, ‘URL-ove za praćenje’ ili ‘pakete za razvojne programere’ (poznate i kao SDK-ovi).

  • Web-pratilice imaju puno različitih naziva. Također su poznati kao web-bugovi, bugovi za praćenje, oznake, web-oznake, oznake stranica, pikseli za praćenje, oznake piksela, 1x1 GIF-ovi ili jasni GIF-ovi.

    Ukratko, radi se o sitnoj grafičkoj sličici veličine samo jednog piksela koja se šalje na vaš uređaj kao dio internetske stranice, u aplikaciji ili u okviru HTML poruke e-pošte.

    Mogu se koristiti za prikupljanje podataka s vašeg uređaja, a ti podaci uključuju vrstu uređaja ili operativni sustav, IP adresu i vrijeme posjeta. Također se koriste za čitanje kolačića u vašem pregledniku ili za iniciranje postavljanja kolačića.

  • Skripte su sitni računalni programi uključeni u naše internetske stranice, a zaduženi su za brojne dodatne funkcije same stranice. Skripte omogućuju pravilno funkcioniranje stranice. Primjerice, skripte omogućuju određene sigurnosne funkcije i temeljne interaktivne opcije na našoj stranici.

    Skripte se također mogu koristiti u analitičke svrhe ili u svrhu oglašavanja. Na primjer, skripte mogu prikupljati podatke o tome kako koristite našu internetsku stranicu, kao što su stranice koje posjećujete ili što pretražujete.

  • URL-ovi za praćenje predstavljaju linkove koji sadrže jedinstvene elemente za identifikaciju. Koriste se za praćenje internetske stranice koja vas je dovela na stranicu Booking.com-a ili aplikacije koju upotrebljavate. Jedan je od primjera slučaj u kojem dolazite sa stranice društvene mreže, tražilice ili stranice jednog od naših distribucijskih partnera.

  • Paketi za razvojne programere (SDK) dio su izvornog koda naših aplikacija i za razliku od kolačića u preglednicima, podaci paketa razvojnih programera ne spremaju se u memoriji naših aplikacija.

    Koriste se za analizu kako se aplikacije upotrebljavaju ili za slanje prilagođenih proslijeđenih obavijesti. Kako bi to bilo moguće, oni bilježe jedinstvene identifikatore povezane s vašim uređajem, poput ID-a uređaja i IP adrese, kao i vaše aktivnosti u aplikaciji i vaše mrežne lokacije.

Sve ove tehnologije praćenja u ovoj Izjavi o kolačićima nazivaju se ‘kolačići’.


Kako se koriste kolačići?

Kolačići se koriste za prikupljanje podataka, uključujući:

  • IP adresu

  • ID uređaja

  • Pregledane stranice

  • Vrstu preglednika

  • Informacije o pregledanim stranicama

  • Operativni sustav

  • Internetski poslužitelj

  • Vremensku oznaku

  • Informacije o tome jeste li reagirali na neki oglas

  • URL stranice s koje dolazite

  • Opcije korištene ili aktivnosti na internetskoj stranici/aplikaciji

Omogućuju vam da budete prepoznati kao isti korisnik na svim stranicama unutar jedne internetske stranice, na više uređaja, između više internetskih stranica ili za vrijeme korištenja naših aplikacija. Kada je riječ o svrsi, oni su podijeljeni u tri kategorije – funkcijski kolačići, analitički kolačići i marketinški kolačići.

Funkcijski kolačići:

Ovi su kolačići neophodni za ispravno funkcioniranje naše internetske stranice i aplikacija i moraju biti omogućeni kako biste mogli koristiti naše usluge.

Funkcijski kolačići koriste se za izradu tehnološki naprednih internetskih stranica i aplikacija prilagođenih korisnicima koji se automatski prilagođavaju vašim potrebama i željama tako da možete lako pregledavati i jednostavno rezervirati. To također uključuje omogućavanje osnovnih značajki sigurnosti i pristupačnosti.

Točnije ovi kolačići:

  • Omogućuju ispravan rad naše internetske stranice i aplikacija tako da možete kreirati korisnički račun, prijaviti se i upravljati svojim rezervacijama.

  • Spremaju odabrane postavke valute i jezika, prethodnih pretraživanja i ostalih postavki kako biste lakše i učinkovito koristili našu internetsku stranicu i aplikacije.

  • Spremaju vaše podatke za prijavu kako ne biste morali svaki put prilikom prijave na našu stranicu ili aplikacije morali upisivati svoje korisničko ime i lozinku. (Ne brinite, vaša će lozinka uvijek biti u šifriranom obliku.)

Analitički kolačići

Ovi kolačići mjere i prate način na koji se koriste naša internetska stranica i aplikacije. Te podatke koristimo za poboljšanje naše internetske stranice, aplikacija i usluga.

Točnije ovi kolačići:

  • Pomažu nam razumjeti kako posjetitelji i korisnici poput vas koriste Booking.com i naše aplikacije.

  • Pomažu nam poboljšati našu internetsku stranicu, aplikacije i komunikaciju kako bismo bili sigurni da smo interesantni i relevantni.

  • Omogućuju nam da otkrijemo što funkcionira, a što ne funkcionira na našoj stranici i aplikacijama.

  • Pomažu nam razumjeti učinkovitost oglašavanja i komunikacije.

  • Otkrivaju nam više o tome kako korisnici upotrebljavaju našu internetsku stranicu ili aplikacije nakon što im se prikaže online oglas, uključujući oglase na stranicama trećih strana.

  • Omogućuju našim poslovnim partnerima da saznaju koriste li njihovi posjetitelji ponude smještajnih objekata integrirane na njihove stranice.

Podaci koje prikupljamo uključuju informacije o internetskim stranicama koje ste posjetili, stranicama s kojih ste preusmjereni na našu stranicu kao i stranicama s kojih ste napustili našu stranicu, koju ste platformu koristili, koje ste poruke e-pošte otvorili i djelovali na temelju njih te datum i vrijeme posjeta. To također znači da možemo koristiti podatke o vašem načinu korištenja stranice ili aplikacije, poput broja klikova na određenoj stranici, kretanje mišem i pomicanje po stranici, riječi koje upisujete u tražilicu i tekst koji upisujete u razna polja.

Marketinški kolačići

Ove kolačiće koriste Booking.com i naši pouzdani partneri za prikupljanje informacija o vama tijekom vremena, na više internetskih stranica, aplikacija ili drugih platformi.

Marketinški kolačići pomažu nam da odlučimo koje ćemo proizvode, usluge i oglase temeljene na interesima prikazati kako na našoj internetskoj stranici tako i izvan nje.

Točnije ovi kolačići:

  • Kategoriziraju vas u određeni interesni profil, na primjer, na temelju internetskih stranica koje posjetite i vaših klikova. Koristimo ove profile za prikazivanje personaliziranog sadržaja (poput ideja o putovanjima ili određenih smještajnih objekata) na Booking.com-u i drugim internetskim stranicama.

  • Prikazuju personalizirane oglase na temelju interesa na internetskoj stranici Booking.com-a, našim aplikacijama i drugim internetskim stranicama. Taj se postupak naziva ‘ponovno ciljanje publike’ (retargeting) i temelji se na vašim pretragama kao što su odredišta koja ste tražili, smještajni objekti koje ste pregledavali i cijene koje su vam prikazane. Također se može temeljiti na vašim navikama kupovine ili drugim online aktivnostima.

    Oglasi za ponovno ciljanje publike mogu vam se prikazati i prije i nakon što napustite Booking.com, jer je njihova svrha potaknuti vas da pregledate ili se vratite na našu internetsku stranicu. Ti vam se oglasi mogu prikazivati na internetskim stranicama, u aplikacijama ili u porukama e-pošte.

  • Omogućuju integraciju društvenih mreža na našim stranicama i aplikacijama. To vam omogućuje da lajkate ili dijelite sadržaj ili proizvode na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest, Snapchat i LinkedIn.

    Ti gumbi poput ‘lajkanja’ i ‘dijeljenja’ djeluju pomoću programskih kodova pojedinih pružatelja usluga društvenih mreža koji omogućuju postavljanje kolačića treće strane na vaš uređaj.

    Ti kolačići mogu biti isključivo funkcionalni, ali se također mogu koristiti za praćenje internetskih stranica koje posjećujete s njihove mreže, za izradu profila ponašanja u vašem online pretraživanju i za prikazivanje personaliziranih oglasa. Ovaj će se profil dijelom kreirati pomoću usporedivih informacija koje pružatelji usluga dobivaju tijekom vaših posjeta drugim internetskim stranicama u njihovoj mreži.

    Za više informacija o tome što pružatelji društvenih mreža rade s vašim osobnim podacima, pogledajte njihove izjave o kolačićima i/ili privatnosti: Facebook (uključuje Instagram, Messenger i Audience Network), Snapchat, Pinterest i Twitter. Imajte na umu da se izjave mogu povremeno ažurirati.

Kad je riječ o prikupljanju podataka, surađujemo s pouzdanim trećim stranama. Također ponekad možemo dijeliti informacije s tim trećim stranama, poput vaše adrese e-pošte ili telefonskog broja. Te treće strane mogu povezati vaše podatke s drugim podacima koje prikupljaju radi stvaranja prilagođene publike ili isporuke ciljanih oglasa. Za više informacija o tome kako ove treće strane obrađuju vaše podatke, pogledajte sljedeće linkove: Kako Google koristi podatke, Pravila o zaštiti podataka tvrtke Facebook.

Također možemo koristiti tehnike poput piksela, koje ne označavamo kao kolačiće, jer ne pohranjuju nikakve podatke na vaš uređaj.

Ponekad postavljamo piksele u e-poštu, kao što su primjerice newsletteri. ‘Piksel’ je elektronička datoteka veličine jednog piksela koja se postavlja u e-poštu i učitava se kada je otvorite. Korištenjem piksela e-pošte možemo vidjeti je li poruka dostavljena, jeste li i kada pročitali poruku i na što ste kliknuli.

Ove informacije također dobivamo o proslijeđenim obavijestima koje vam šaljemo. Ove statistike pružaju nam povratne informacije o vašem ponašanju pri čitanju, koje koristimo za optimizaciju naših poruka i kako bismo našu komunikaciju učinili relevantnijom za vas.


Koje su vam opcije dostupne?

Za više informacija o kolačićima ili o tome kako upravljati kolačićima i kako ih brisati, posjetite allaboutcookies.org ili stranicu za pomoć u okviru svog preglednika.

U postavkama za preglednike kao što su Internet Explorer, Safari, Firefox ili Chrome, možete odabrati koje kolačiće želite prihvatiti, a koje odbiti. Mjesto na kojemu možete pronaći postavke ovisi o vrsti vašeg preglednika.

Ako odlučite blokirati određene funkcijske kolačiće, možda nećete moći koristiti neke opcije naših usluga.

Uz određene postavke koje možemo ponuditi na internetskoj stranici Booking.com-a i u aplikacijama, možete isključiti i određene kolačiće:

  • Analitički.

    Da biste spriječili Google Analytics da prikuplja analitičke podatke o određenim vrstama preglednika, posjetite sljedeći link: Dodatak preglednika za isključivanje Google Analyticsa (dostupno samo za stolna računala).

  • Oglašavanje

    Uvijek se trudimo ostvariti suradnju s tvrtkama za oglašavanje i marketinškim tvrtkama koje su članice Inicijative oglašavanja putem interneta (NAI) i/ili Interaktivnog ureda za oglašavanje (IAB).

    Članice Inicijative oglašavanja putem interneta (NAI) i/ili Interaktivnog ureda za oglašavanje (IAB) pridržavaju se industrijskih standarda i kodeksa ponašanja i omogućuju vam da se isključite iz bihevioralnog oglašavanja.

    Posjetite www.networkadvertising.org kako biste pronašli stranice članica NAI-a koje su možda postavile oglašivački kolačić na vašem računalu. Ako ne želite sudjelovati u programima biheviorističkog oglašavanja članica NAI-a, jednostavno označite kućicu koja označava odgovarajuću tvrtku.

    Također možete posjetiti www.youronlinechoices.com ili www.youradchoices.com kako biste saznali što trebate učiniti kako biste deaktivirali personalizirane oglase.

    Vaš mobilni uređaj u svojim postavkama može imati opciju ograničavanja dijeljenja podataka u svrhe ponovnog ciljanja publike (retargeting). Ako se odlučite na to, imajte na umu da odbijanje sudjelovanja u online oglašivačkoj mreži ne znači da više nećete vidjeti ili da nećete biti predmetom online oglašavanja ili marketinških analiza. To samo znači da vam mreža s koje ste se odjavili više neće slati oglase koji su prilagođeni vašim navikama korištenja interneta ili pretraživanja.

Neke internetske stranice imaju opciju ‘Nemoj pratiti’ koja vam omogućuje da isključite praćenje na toj stranici. Trenutačno ne podržavamo ‘Nemoj pratiti’ postavke pretraživača.

Kako nas možete kontaktirati

U slučaju bilo kakvih pitanja o ovim Pravilima o kolačićima, molimo, pošaljite poruku e-pošte na adresu dataprotectionoffice@booking.com.

Naša su Pravila o kolačićima podložna povremenim izmjenama. Ako su te izmjene značajne, posebno relevantne za vas ili utječu na vaša prava na zaštitu podataka, kontaktirat ćemo vas u vezi s njima. No, preporučujemo vam da ovu stranicu redovno posjećujete kako biste bili u toku sa svim drugim (manje značajnim ili relevantnim) izmjenama.